Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 267)

tot 

všechny recenze uživatele

Film díky kterému jsem začal sledovat filmy. Nyní prapůvodní posedlost vyprchala, i přesto si ho vždy rád pustím, určitě všichni máme film který se neohraje a máte ten divný pocit, když začnou intro titulky..... to je pro mne Star Wars. Naprostý základ sci-fi žánru. Vesmírné bitvy,hvězda smrti,světelné meče,I'm your father, Lein účes,R2 ....... Od té chvíle mne síla provází navždy... ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Priznávam sa, čakal som že to bude šok prejsť z trojky na štvorku, ale vôbec to nebolo také zlé. Luka Skywalkera si musí hneď od začiatku obľúbiť snáď každý, čudné zvieratká kade-tade, možno, že tá efektná zručnosť so svetelnými mečmi trošku stagnuje, ale aj tak je to super film. ()

TheKiw 

všechny recenze uživatele

Žít v době, kdy Epizoda IV vznikla, nejspíš bych neváhal s plným hodnocením. Takhle jsem si ale jenom užil příjemnou podívanou. I dnes ji stále táhne originalita a spousta výborných (byť v New Hope ještě ne perfektně zrealizovaných) nápadů. Na druhé straně ji ale trochu sráží Lucasova režie. ] [ PS: Ano, úplně se na původní 3 epizody dívám až teď, v roce 2010. Nezbývá mi, než se těšit na údajně nejlepší Pětku. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Star Wars mám jako ságu rád, ale tento díl mi nějak nesedl a považuju ho za nejslabší článek. Při sledování jsem se nudil, což u ostatních dílů ani nehrozilo. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, kterou jsem viděl minimálně 20x. Co víc k tomu dodávat. Snad jen to, že jako malý jsem zbožňoval R2 a chtěl jsem být Han Solo. NEJLEPŠÍ HLÁŠKA - Luke Skywalker: Je bohatá... Han Solo: Hodně? Luke Skywalker: Bohatá a mocná! Když ji zachráníš, neměj strach, odmění se ti! Han Solo: Jak? Luke Skywalker: Má víc peněz než si dovedeš představit. Han Solo: To těžko. Já mám velkou představivost. ()

Reverger 

všechny recenze uživatele

Tohle je zázrak. Tohle mi od dětství tak pošramotilo psychiku, že jsem na tom závislý dodnes. Klasika, která se nevytratí, klasika, která je milovaná i nenáviděná dodnes, klasika, která se ve světě i pod tunou jiných filmů…nikdy nezapomene. Tenhle snímek odstartoval revolución a ta...bude pokračovat! ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

dobře dám 4*(i když za 3* bych se taky nestyděl) ale pořád trvám na svém že Lucas je mizerný režisér a ještě horší scénárista .. základní příběh tohoto filmu a to jak vymyslel pletku celé ságy a svět SW je ok, SW je opravdu mistrovský nápad(za který můžou kreativci vizuálu-maskéři-návrháři kostýmů atd.) z kterého vytřískal hlavně v dolarech co se dalo, ale na scénář a režii by měl o krok ustoupit do pozice producenta (což se naštěstí v SW5-6 podařilo) ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

— The Force will be with you. Always. — Star Wars mají všechno, co má pořádné fantasy/sci-fi mít. Akci, lásku, přátelství, vesmírné bitvy, dobře napsané postavy, do detailů propracovaný svět a dokonalý vizuál. Co dodat, prostě průlomová a revoluční klasika, na kterou se nikdy nezapomene a která i po tolika letech předčí všechny filmy svého žánru. Kdybych měl jeden jediný film označit jako kultovní klasiku, která nikdy nezestárne a která tu s námi bude navždy, byly by to jednoznačně Hvězdné války. Film, který změnil kinematografii a popkulturu moderní doby, a miliony lidí mu vděčí za krásné dětství. Dodnes si pamatuji, jak jsem tenhle film poprvé viděl, jak mě dokázal přikovat k obrazovce a ohromit. Jak jsem chtěl okamžitě vidět další díly… K žádným jiným filmům se mi neváže tolik emocí a nádherných vzpomínek jako ke Star Wars. Tahle filmová sága je výjimečná pro několik generací a jen tak něco ji v rozsahu, kvalitě a popularitě nepřekoná. Star Wars je moderní mytologie, která se navždy zapsala nejen do historie kinematografie a popkultury, ale i do samotné historie lidstva. ()

Kusik 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem viděl naposled ještě jako malý kluk a za ty leta jsem pochopil, jak je tento díl star wars skvělý a pro samotnou kinematografii důležitý. Myslel jsem, že remake s lepšími efekty by bodnul, avšak něco takového nejde vylepšit. Film má všeho akorát, netřeba nic přidávat. Jedinou slabinou filmu jsou herci. Herci zde hrají jako loutky, režie dala pokyn a herci to udělali, ale možná to je právě to, co tomuto filmu dává to kouzlo. PS: sci-fi žánr jsem nikdy nemusel, ale star wars to je něco extra. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Trošku slabší a nudnější díl než první 3 a poslední 2, hlavně v první polovině. Dle mého dostali příliš prostoru robůtci, to mě tak nebavilo a bylo to trošku nudnější a infantilní. Ale když už došlo na akci, tak bez výhrad. Možná by to chtělo trošku více světelných mečů - jen 1 souboj a to ještě velice krátký. :-) Docela bych uvítal mezidíl mezi Epizodou III a IV, přijde mi, že je tam velký časový prokluz a docela by mě zajímalo, jak to Imperium vedlo celou tu dobu. Celkově slabší díl, ale pořád výborný. Howgh! ()

Rufete 

všechny recenze uživatele

I když jsem nerozuměl určitým výrazům, i když jsem si nezapamatoval 80% jmen, i když jsem nepochopil skoro nic, co se ve filmu dělo, tak jsem si Star Wars skvěle užil. Na film z roku 1977 jsou efekty na výborné úrovni, obzvlášť se mi líbily všechny kostýmy a nezapomenutelná hudba od Johna Williamse. Nevěděl jsem, že by mě tohle mohlo zaujmout, nikdy jsem na sci-fi nebyl. Ale režisér a herci dali dohromady něco skvělého, co i na mě zapůsobilo. Nejvíc se mi líbily postavy dvou robotů, to oni táhli film k takovému úspěchu. Herci nicméně taky předvedli slušné výkony. Samozřejmě k dokonalosti tomu něco chybělo, čas od času jsem se nudil, ale to tak u mě prostě bývá. Nicméně je to dobrý film a skvěle natočený, toto se neopovážím zpochybňovat, protože vím, že to tak je. Celý příběh je napínavý a nabitý skvělými scénami, když jeden robot provokuje druhého, tak se musím smát, je to hrozně milé. Nejdřív jsem film odsuzoval, nechtěl jsem se do světa Star Wars vůbec pouštět. Teď ale můžu každému doporučit, aby se podíval alespoň na první díl a poté usoudil, zda mu stojí za to dívat se na ty další. Já jsem se rozhodl, že se určitě na další díly podívám. ()

GreatestFan 

všechny recenze uživatele

95% awesome Dokonalé kultovní sci-fi (ale také jako film obecně), s hudební kompozicí od Johna Williamse, mého nejoblibenějšího skladatele filmové hudby přes některé špatné triky úžasný film. Jako já jsem spíš akční fanoušek, ale moc akce tam toho ani nebylo (aspoň pro mě), z čehož plyne že to má pravý skvělý děj hodný dramatu, né jako nějaké novodobé sci-fi, které se soustředí na akci. Jeden z mých TOP 10 FILMŮ a především důkaz, že i staré sci-fi může být hodné skvělých hodnocení. Základ super sci-fi. // ZAJÍMAVOSTI: O roli Luka (Mark Hamill) se ucházel William Katt. // Zbraně vojáků jsou ve skutečnosti upravené samopaly Sterling L2A3 9mm. // Spoiler: To, že Obi-wan Kenobi v tomto filmu zemře, byl nápad jeho představitele Aleca Guinnesse. // George Lucas původně plánoval použít jako soundtrack již existující klasickou hudbu. // Planeta Alderaan se měla původně jmenovat Organa, jako je příjmení princezny Leii (Carrie Fisher). // George Lucas do role Obi-wana (Alec Guinness) původně zvažoval Petera Cushinga. // Peter Mayhew dostal jeho roli Chewbaccy, když poprvé potkal George Lucase, tehdy coby sanitář v nemocnici. K získání role mu stačilo jen stání. // George Lucas původně plánoval Lukova (Mark Hamill) strýce a tetu ztvárnit jako trpaslíky. // George Lucas původně plánoval Hana Sola (Harrison Ford) vypodobnit jako obří zelené monstrum bez nosu, později ho chtěl mít jako černocha a nakonec bílého muže, kterým se stal Harrison Ford. // George Lucas založil charakter Hana Sola (Harrison Ford) na jeho příteli, slavném režisérovi Francisovi Fordovi Coppolovi. // Přibližně 60 % filmu bylo natočeno na nekvalitní film náchylný k vyblednutí. // Film měl být původně vydán kolem Vánoc 1976, ale kvůli postprodukci bylo vydání o 5 měsíců odloženo. // Před uvedením film původně schvalovalo méně než 40 kin, proto studio 20th Century Fox hrozilo kinům, že v tom, které jej odmítne, se nebude promítat film Druhá strana půlnoci (1977). // Film 5 měsíců po vydání sesadil Čelisti (1975) z pozice nejvýdělečnějšího filmu všech dob. // Pro Carrie Fisher byly dialogy hodně obtížné, jednou o nich řekla:, "You can type this stuff, but you can't say it'', v překladu "Tyhle věci můžete napsat, ale nemůžete je říkat". // Studio Industrial Light and Magic chtělo do filmu udělat triky, které ještě nikdy nedělalo. Asi 5 milionů amerických dolarů z rozpočtu vynaložili na triky na čtyři záběry, které George Lucas nakonec odmítl. // Když Darth Vader (David Prowse) škrtí Kapitána Antillese, slyšitelný drtívý zvuk je drcení ořechových skořápek. // Televize Chanell 4 zvolila snímek 9. nejlepším rodinným filmem. // S délkou 121 minut (125 v reevidované verzi) jde o nejkratší film ze série. // Na scénáři se do jisté míry podílel také Brian de Palma. // V Itálii byl Darth Vader (David Prowse) přejmenován na ''Mr Fener'', protože ''Vader'' italsky zní podobně jako italsky ''záchodová mísa''. // George Lucas v jednom rozhovoru řekl, že Luke (Mark Hamill) měl být původně děvče. // C-3PO měl původně mluvit Mel Blanc. // První postava, kterou George Lucas vymyslel, byl Darth Vader (David Prowse). // James Earl Jones, který dabuje Dartha Vadera, požádal tvůrce, aby mu nepřipsali jméno do titulků. // George Lucas zvažoval obsadit do role princezny Leii (Carrie Fisher) Japonku. // Kostým Chewbaccy (Peter Mayhew) je vytvořen podle psa George Lucase jménem Indiana. // Značná část filmu se natáčela VisionVista kamerami z 50. let. // První natočené scény byly scény útoků laserovými děly na Hvězdu smrti. // Millennium Falcon byl původně modelován po hamburgeru s olivou vedle. // Pistole Hana Sola (Harrison Ford) je upravená Mauser C96 z konce 19. století. // V obleku Chewbacca (Peter Mayhew) se po zbytek natáčení udržel zápach po natáčení scény pádů do odpadu. // Mark Hamill při natáčení scény v odpadkách zadržel dech tak dlouho, že mu v obličeji prasklo pár cévek. V následujících scénách jsou záběry jen na stranu, kde má tvář v pořádku. // Ve filmu se objevuje Denis Lawson, strýc Ewana McGregora, který hraje postavu Obi-wana v prequelové trilogii. // R2-D2 měl původně normálně mluvit. // Scény záchrany princezny Leii (Carrie Fisher) a souboj Obi-wana (Alec Guinness) s Darthem Vaderem (David Prowse) měly být původně na planetě Alderaan. // Slovo ''Jedi'' je odvozeno od japonských slov ''Jiadi Geki'', což byl japonský seriál o sammurajích A Period Adventure Drama. // V chodbách lodi na začátku filmu, kdy je přestřelka, je požita ve skutečnosti jen jedna chodba zachycená z několika úhlů. // Hláška "There will be no escape for the Princess this time" měla být původně "There will be no escape for the Captain this time," určena pro scénu, kdy Darth Vader (David Prowse) udusí k smrti capitána Antila. // Na jméno robota R2-D2 přišel George Lucas již během natáčení filmu Americké Graffiti (1973). // V první víkend se film promítal v pouze 40 Amerických kinech a vydělal přes 1 a půl milionu amerických dolarů. // Klikací zvuk blasteru je zvuk z parkovacích hodin. // Hvězda smrti je do italštiny přeložena jako ''La Morte Nera'', což znamená "Černá hvězda". // Když Obi-Wan Kenobi (Alec Guiness) vypíná vlečný paprsek, herec je ve skutečnosti jen šest metrů nad zemí. // Scéna, kde Chewbacca (Peter Mayhew) plaší myši, nebyla ve scénáři. // Hláška "May the Force be with you," česky "Ať tě provází síla", která zazněla i ve všech ostatních dílech série, byla Americkým filmovým institutem zvolena 8. nejlepší filmovou hláškou. // Hudba složená Johnem Williamsem pro film byla Americkým filmovým institutem zvolena nejlepší filmovou hudbou všech dob. // David Mayhew, který si zahrál Chewbacca, a David Prowse, představitel Dartha Vadera, si mohli dobrovolně vybrat, koho budou hrát. Koneckonců, oba mají roli ve které normálně nemluví. // James Earl Jones, který Dartha Vadera mluví, a David Prowse, který nosí jeho kostým, se nikdy osobně nesetkali. // Herci a štáb přezdívali Davida Prowse Darth Farmer, kvůli jeho přízvuku. // Americký filmový institut zvolil snímek 2. nejlepším sci-fi filmem. // Před vydáním filmu studio vydávalo ročně okolo 20 filmů. Kvůli tomuto úspěchu však v následujícím roce vydalo pouze sedm. // Název R2 D2 je španělštině ''přeloženo'' jako ''Arturito". // Jméno Obi-Wan Kenobi (Alec Guiness) je složeno z krátkých slov, a to "Obi" - forma víry vyznávaná v Karibiku, "Wan" - archaicky tmavý, šedivost, což odkazuje na pokles schopností postavy (Alec Guinness) kvůli věku, a ůKen" - znalosti, rozpoznávání nebo chápání. // Jedná se o první sci-fi nominované na Oscara za nejlepší film. // Poté, co popový huebník Meco udělal disco verzi ústřední melodie, se stala skladba nejprodávanějším instrumentálním singlem všech dob. // Chyba ve filmu: Ve scéně útoku písečných lidí má C3PO (Anthony Daniels) na hlavě důlek, který mizí a zase se objevuje. // Chyba ve filmu: Po útoku písečných lidí, když je Luke (Mark Hamill) v bezvědomí, mění se polohy jeho rukou a hlavy mezi záběry. // Chyba ve filmu: U jednoho ze sluncí Tatooine se vyskytne mrak, který rychle zmizí. // Chyba ve filmu: Když Luke (Mark Hamill) mluví se strýčkem Owenem (Phil Brown), má v ruce džbán, který má chvíli v pravé a chvíli v levé. // Viděno 2X () (méně) (více)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Legendární film, který to všechno odstartoval. V podstatě se jedná o western naprosto geniálně převedený do vesmírného dobrodružství. Svět plný nápaditosti, který Lucas vytvořil, společně s postavami i tím jak film vypadá, to vše nepřestává fascinovat dodnes. Samotný příběh je svižný, baví stále i po letech. ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

První část legendy odehrávající se v předaleké galaxii. I když mám epizodu IV nejméně rád ze starší trilogie, viděl jsem ji nesčetněkrát, protože jsme ji jako první a na dlouhou dobu poslední měli na VHS a vyrostl jsem na ní. Vlastně jsem ani dlouho nevěděl, že jsou jiné epizody, haha... No a pak přišli starší bráchové s dalšími dvěma kazetami, že už je konečně sehnali, a já dovršil příběh lorda Vadera, Luka Skywalkera a Hana Sola, vše v českém dabingu. I do kina jsem pak šel na všechny nové díly s dabingem. S titulky jsem vše viděl teprve relativně nedávno. Ale to jsem trochu odběhl, nostalgie... Prostě celé Star Wars pro mě znamenají celkem dost. A tento film jsem už jako malý měl moc rád, i když člověk tomu všemu tak nějak moc nerozuměl, když neznal celý příběh. A to proto, že to bylo tak boží. Tečka. :) ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Dnes už sa na niektorých momentoch musím smiať, ale celý fenomén musel niekedy a niekde predsa začať. Byť tak malým alebo aj veľkým deckom v čase premiéry a vidieť všetky tie efekty a príchod Dartha Vadera. Nedalo by sa s ničím porovnávať akú vec Lucas vymyslel. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

George Lucas má očividně roboty rád a tak jim v první části Nové naděje věnuje pořádný prostor. Což o to, jejich hlášky jsou fajn, tedy hlášky C-3PO, za to rychlost vyprávění je srovnatelná s rychlostí pohybu R2-D2. Toto trvá i přes až příliš krátkou část, ve které se objevují Tuskenové, více prostoru pro ně by dění prospělo, ale samozřejmě, o nich to není. Také proto se vše mění až s příchodem Han Sola, dění získává ty pravé grády a vtip, objevují se další nápadité postavičky, které tedy pro příběh až tak důležité nejsou, za to pro jeho atmosféru velmi. Dlouhou částí na samotné Hvězdě smrti vše vrcholí, velmi solidní je celá scéna záchrany princezny, méně už provedení očekávaného souboje, který ovšem i přesto potěší. Přímo dokonalé jsou potom všechny rekvizity a efekty, naprostá většina z nich hravě trumfne i Lucasovu novou trilogii, snad mimo Pomsty Sithů. Dění na Hvězdě smrti zase překoná samotný velkolepý útok na ni, z mého pohledu je to vrchol filmu. A vrcholem jsou i veškeré lokace natáčení, které možné vzdálené světy skutečně připomínají. Obzvlášť v těchto částech je vidět velký přínos Gilberta Taylora, zkrátka kvalitní kameraman je znát! Což se zase nedá říci o každé z Epizod. 75% ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

3,5 * Já i moje přítelkyně jsme fantasy / sci-fi / comics geeci a Star Wars je jediná kultovní sága, která nám chyběla ke kouknutí, tak jsme začali první epizodou a zkoukli jsme teď tuhle čtvrtou. A nevím, ale fakt netuším, v čem tkví to kouzlo, ten úspěch. Všechny ty filmy nás nudí, režie, dialogy a děje jsou slaboučké. Celý ten svět je přeplácaný a nekonzistentní. Rád bych ke Star Wars přistupoval více otevřeně, ale nejde to, prostě to nebaví mě ani mojí přítelkyní. Tento díl byl teda zatím nejlepší (po zkouknutí I - IV epizod) a triky jsou skvělé na ten rok (přesto ne lepší než Vesmírná odysea, natočená o deset let dřív), ale prostě to působí jako vykradená pohádka plná fantasmagorie .. ()

Matros 

všechny recenze uživatele

V roce 1977 šel do kin malý poslepovaný film za směšných 11 milionů dolarů, kterému nikdo nevěštil nic dobrého. A zbytek je historie. Láska na první pohled. ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama