Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 267)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Viz salahadin, s tím, že mě nikdy neoslovily ani další díly. Asexuální princezna se šneky na uších, kolem samé dary přítele Lejzra, paprsky létající nějak proklatě pomalu, kravál ve vesmíru, imperiální vojáci, co si nesundají přilbu nejspíš ani když jdou na záchod (na Hvězdě Smrti maj zřejmě náramně smradlavý hajzly - více pochopí ti, kdo slyšeli přednášku Václava Pravdy na Euroconu v Chotěboři v roce 2002), oproti tomu povstalci maj místo helmy přerostlou mandli a jakýsi vestičky hrozně praktický do boje. Jako SF to pro mě postrádá jakejkoli myšlenkovej obsah a jako dobrodružná věc je to zas moc předvídatelný až infantilní, s chabě načrtnutými postavami a spíše směšnými pokusy dodat jim nějakou hloubku (platí ještě více pro nové díly). Ve dvanácti jsem to skousnul, ve dvaceti se smál a teď krčím rameny. To co píšu, platí stejným dílem i pro ostatní filmy, staré či nové. Pozitivní prvek? Hudba Johnna Williamse. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Když jsem se teď nad tím zamyslela, tak mě stejně nejvíc dojímá tempo, ve kterém se to odehrává. Ten čas, který to všechno trvá. Protože když už nic, tak to aspoň vzbuzuje dojem, že dělají svoji práci pořádně. Třeba u scény, kdy Jawové spouští ze svého vozidla jakousi digestoř, aby nasáli R2D2 do kovového nitra, jsem prakticky zaslzela... To je celých několik vteřin vytváření napětí a budování přesvědčení, že sledujeme opravdický vesmír. Pravděpodobně to ze mě dělá v očích moderního filmového diváka prudérního staromilce, ale já si opravdu myslím, že filmař by měl čas používat jako spojence a ne se snažit bojovat proti němu. A současný trend, že body zápletky se odehrávají v mikrosekundách a vysvětlovacích dialozích a potom jsou desítky minut používány k retardačním atrakcím, mě tíží v žaludku a basta. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z filmových legend říká, že mezi třemi nejvlivnějšími filmaři 70. let, tzn. mezi Spielbergem, Coppolou a Lucasem byl zásadní rozdíl v přístupu ke světu filmu. Zatímco Spielgerg a Coppola filmem doslova žili, do vysílení sledovali ve filmových klubech představení uznávaných filmových klasiků, hluboko do noci vášnivě diskutovali s podobně postiženými o kinematografii a snažili se svět filmu někam posunout, Lucas byl nadšeným čtenářem pokleslých komiksů, divákem televizních space oper 50. let a filmová teorie mu byla bytostně cizí. Zato dokázal lépe než kdokoli jiný vystihnout podstatu popkultury a proměnu filmového diváka od 40. do 70. let minulého století, kdy se věk průměrného návštěvníka kinosálu stále snižoval. Zároveň docházelo díky sociologickým procesům a zbohatnutí společnosti ke změně pohledu na film. Plně se projevila infantilizace a vítězil koncept rodinného filmu zprůměrovaného k nižšímu standardu, aby ho pochopily co nejširší vrstvy potenciálních diváků. Tak vznikly Hvězdné války, kdy se pohádka obalila kosmickou technikou a žvásty tehdy populárního hnutí New Age. Lucas to celé natočil co možná nejvíc barvotiskově v infantilním duchu a naivně a právě proto to mělo tak pronikavý úspěch. To, co má úspěch, přitahuje pozornost a snahu o napodobování a v jisté fázi, kdy se stane kultem, už je prakticky nezpochybnitelné a samo o sobě to má punc kvality bez ohledu na podstatu. Viděl jsem první tři filmy slavné série ve věku, kdy už mi přišly motivy i zpracování a zejména ta "myšlenková nadstavba" k smíchu. Jinak to má ten průběh, že poprvé to vidíte tak v 8-9 letech a pak se železnou pravidelností, která se blíží někdejšímu vysílání ruského Mrazíka v naší televizi, opakovaně, takže s tím vyrůstáte a má to pro vás emocionální a nostalgickou hodnotu. I kdybych na tom vyrůstal, stal bych se prakticky s jistotou spíš příznivcem seriálu Star Trek, který přes svou šablonovitost, naivitu a myšlenkovou základnu, která vychází z multikulturalismu, představuje poctivý kousek žánru sci-fi. Hvězdné války mají s žánrem sci-fi společné jen ty vesmírné kulisy. Je to pohádková fantasy, která není ani chytrá ani objevná ani skvěle zrežírovaná. Pozdější 3 díly série jsou nabité triky, bombastické, ale stejně a spíš víc infantilní a navíc v nich ani není ten sebevědomý ironický nadhled, který čiší z každého šklebu Hana Sola. Ten v podání Harrisona Forda trošku připomíná daleko výrazněji uplatňovaný nadhled Indiany Jonese. Osobně mi celá série nemá co nabídnout a i když mezi jednotlivými filmy jsou pochopitelně významné nuance, to, co mi vadí, jako je zběsilé máchání zářivkami, žvatlání o síle a roztomiloučcí plyšáci okolo coby mimozemšťané, jsou typické pro všechny díly. Proto tento komentář platí pro všechny kousky série Hvězdných válek. Celkový dojem: 20 % za kulisy. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hvězdné války mě nikdy nebraly a kult kolem nich mi přijde velmi otravný, stejně jako postava C3PO. Ale chápu, proč byl první díl ve své době zjevení a baví dodnes - audiovizuálně je to pecka, akční scény efektní, postavy sympatické, hudba epická a hlavně vás to vtáhne do svého barvitého světa. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých prvních filmů, na který jsem šel kdesi daleko před dávnými časy sám do kina. Stálo to za to (ten filmový zážitek, že jsem šel sám do kina ne, dostal jsem cestou přes držku, a kdo zná polohu sokolovského kina, uvěří mi to). Byla to jízda, která se nezapomíná. Pamatuji si, že jsem si o tomto filmu četl v asi třetím čísle Cinemy pořád dokolečka a nemohl jsem se dočkat, až ty tři obrázky, co k tomu článku byly, uvidím rozpohybované. Díky tomu od té doby pasivně žiju v jakémsi vzdušném zámku, který se řídí pravidly této SPACE OPERY. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

K Hvězdným válkám mě přivedl otec a musím říct, že jsem mu zato hodně vděčný. Byl bych totiž připraven o skvělou sci-fi/fantasy podívanou, na kterou nelze zapomenout. Krásně propracovaný příběh, efekty (v dnešní době by sice neobstály, ale tenkrát to musela být bomba), nezapomenutelná hudba Johna Williamse a...no však kdo viděl, tak ví o čem mluvím. Jednoznačně 5*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal tu povedenou partičku. Vlastník řetězce hobbymarketů (mimochodem o A.Guinnessovi se dá jako o jediném říct, že hrál), princezna s hlavou ve tvaru stíhačky Impéria, nabubřelý pašerák s archeologickým šklebem, ještě nabubřelejší výplodek Anakinovy touhy, mrčící chlupatý košíkář, průmyslový vysavač se svým zženštilým tiskovým mluvčím a proti nim veletucty vojáků obalených plastovou sanitární technikou plus jeden velký černý astmatik, co si může svítit mečem do zámku, když se vrací v noci nakalený.. Když je dětinskost spásou a zároveň záhubou, aneb Lucasova legendární sága vzešlá z taoismu a antického gnosticismu a přitom až po krk zabředlá ve vesmírné opeře a limonádovém braku. Jediným nadčasovým prvkem je hudba Johna Williamse, nicméně nelze popřít, že se Lucasovi podařilo stvořit vlastní vesmír a to je v jakémkoliv oboru lidské činnosti obdivuhodný počin. Fakt ti děkuji, Homere, že si před kinem nedržel hubu.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Film, který jednou provždy změnil galaxii. Každý den by se mělo děkovat za to, že George nedostal práva na zfilmování Flashe Gordona, protože je dost dobře možné, že bez tohohle zásadního neúspěchu bychom se světelných mečů, filmařských poct a mystické Síly nikdy nedočkali. Přelom v kinematografii. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

If you strike me down, I shall become more powerful than you can possibly imagine. První setkání s touto space operou, s Lukem Skywalkerem, jeho zprvu nedobrovolnou cestou po stopách dávných rytířů, s Benem Kenobim, který očividně ví víc, než vyjevuje a skrývá temné tajemství, s krásnou Leiou, která je Lukovi blízká, ale ze zcela jiných důvodů, než by se odvážil hádat, s loajálním, divokým, ale i jemným a humorným chlupáčem Chewiem a jeho darebáckým, věčným dobrodruhem, vyvrhelem a bukanýrem.. nebo tedy nudněji řečeno pašerákem Hanem Solem, který vytvořil v této roli věčný archetyp milovaného navenek "zlého" vesmírného kovboje s dobrým srdcem a samozřejmě se samotným ztělesněním Impéria a tedy toho velkého zla ságy, Darthem Vaderem, který svou ocelovou rukou drtí veškerý odpor a bojuje za tajemnou figuru v pozadí. První výstřely blasterů, blyštění světelných mečů, objasnění situace v galaxii a kultovní velká bitva na konci, (která možná trošku zestárla, ale nikdy se nestane zastaralou, ne v mých očích) při které Luke prokáže svoje zvláštní schopnosti a Rebelové své odhodlání se postavit against all odd. Remember! The Force will be with you... Always!  ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: George Lucas | Hudba: John Williams | Produkcia: Gery Kurtz | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Lucasfilm | Rozpočet: 11 miliónov $ | Tržby: 775,398,007 $ || Najväčší kasový trhák svojej doby. A oprávnene. Prísť s niečim tak megalomanským a divným bolo prinajmenšiom srovnateľné s dobrovoľnou účasťou pod gilotýnou. Ale risk je zisk, a Lucas si týmto dielom zabezbečil väčnú vztupenku do histórie kinematografie. Napínavý, dobrodružný diel, ktorý dáva na vedomie svoju technickú nevyspelosť jedine v súbojoch sveteľných mečov. Lucas urobil veľmi odvážnu, a zároveň ojedinelú vec, keĎ sa rozhodol, že chronologicky prehodí 3 diely ságy na neskôr, kôli nedostatočnej vyspelosti digitálnych a CGI prostriedkov. Urobil dobre. Udržal sa v oboru o 30 rokov viac :D Ako režisér je totiž pre hercov neefektívny - tí sú totiž krčovitý a mnohokrát mimo diania... ale to je už asi jeho autogram :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jedna z najnadčasovejších scifární, ktorá svojou technikou a trikmi vyrážala dych a ešte stále drží krok so súčasnými filmami. Normálne sa hanbím, že som sériu prvýkrát zhliadol až teraz. Vždy som mal proti tejto ságe nejaké predsudky a teraz ani neviem prečo. Výborný príbeh, spracovanie a hlavne milí dvaja roboti a ich rečičky. Vytkol by som snáď len nudné bojové scény s mečmi, zdĺhavé kecy Obi-Wana po jeho smrti a trošku oťapených hercov. 80%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Táto epizóda odštartovala asi najfamóznejšiu sci-fi ságu vôbec, ktorá je právom považovaná za míľnik kinematografie. Množstvo postáv, skvelý príbeh okorenený klasickou schémou dobra a zla, na dobu vzniku priam znamenité vizuálne efekty, ktoré vzkriesili upadajúci Hollywood... Narozdiel od mnohých iných, nie som dotknutá nostalgiou, nezažila som to obrovské dobové bum, nerezonuje vo mne melanchólia a spomienky, a preto nie som schopná túto časť oceniť na 5*, pretože tie ostatné (výnimka epizóda VI) ma bavili viac. Okrem majstrovskej hudby a vizuálnej stránky je však najväčším kladom snímky fenomenálne napísaná postava Darth Vadera, ten je oporným bodom celej ságy. Za mínus považujem niektoré infantilné scény, ktoré zrážajú temnotu a uberajú dynamiku a tempo. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

George Lucas vytvořil krásný vesmír a pak ho na přelomu tisíciletí digitálními efekty a snahou udělat tlustou čáru mezi dobrem a zlem (Han vystřelil první!) zkazil. Jelikož jsem původně znala digitalizovanou verzi z roku 2004, Star Wars mě strhlo o poznání méně, než bych podle recenzí čekala. Od té doby, co se mi však do rukou dostala původní trilogie v podobě, v jaké šla před lety do kin, se můj dojem až zázračně vylepšil. Ano, příběhově asi Nová naděje s novějšími sci-fi zápasit nemůže a to i bez ohledu na to, že Lucas v roce 1977 ještě úplně nevěděl, kam bude příběh směřovat, takže tu neexistuje ani náznak toho, že by Luke a Leia mohli být sourozenci nebo že by Darth Vader mohl být jejich otec. Nic to ale nemění na tom, že je to krásná pohádka plná modelů, masek a ručně dělaných triků, které působí kouzelněji než moderní digitální efekty. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zhodnotím jen poslední episodu, ale platí to pro všechny IV, V a VI. Chápu, že tyto filmy byly první svého druhu, takže byly něco jako průkopnické. Avšak já je hodnotím z pohledu dnešní doby a myslím,, že efekty jsou již velmi slabé a děj je přehnaně zdlouhavý. V dnešní době mi tyto díly star wars přijdou jako průměrný film s dobrým nápadem a propracovaným příběhem za což nechávám 3 hvězdy. Jednou vidět stačilo a pravděpodobně se vrátím jen k novějším dílům, avšak zlatý střed, poslední díly jsou pravý opak těm prvním, kdy nápad je slabý a efekty dobré. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Epizoda IV je kult. Bez ohledu na skutečné a objektivně zhodnotitelné filmové kvality je to láska na celý život:) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokonale stylizovaná pohádka z předaleké galaxie. Ač filmově vyzrálejší, žádný z dalších dílů už téhle archetypálně krystalické čistoty nedosáhl. Lucasovo universum stále baví a inspiruje diváky snad všech generací, stejně jako každá dobrá pohádka. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Povodna trilogia Star Wars je hned vedla Pana prstenou moja naoblubenejsia trilogia. Zaujimave je, kolko podobnosti sa v tychto dvoch dielach nachadza. Hrdina, ktory hlada cestu aby znovanastolil mier (Luke vs Aragorn), Stary skuseny mentor s velkymi schopnostami (Obi-Van vs Gandalf), takmer nepremozitelna zla mocnost (Imperium vs Mordor), hrstka odvazlivcov staviajuca s na odpor (rebelovia vs Rohan), neocenitelny maly a nenapadny spolocnici (R2D2, C3PO vs hobiti), vzdy vtipna dvojica odvaznych partakov (Solo, Chewbaca vs Legolas, Gimli)....nikam tym nemierym, len je to zajimava podobnost. Fakt je ze Star Wars (podobne ako LOTR) je jeden uzasny pribeh odohravajuci sa v obrovskom, neuveritelne prepracovanom, fantastickom svete. Nova nadej -ako prvy diel- je prvym dolezitym vytazstvom rebelov a vstupom do skutocnej vojny. Niekto by povedal, ze uz nikdy to nebude ten zazitok ako prvy krat - opak je pravdou. Vzdy ked sa odhodlam pustit si tuto trilogiu znova, je to akoby som sa vracal na doverne zname miesto. Vzdy s napatim ocakavam stretnutie Luka a Bena Kenobiho, vzdy trpnem pri pohlade na hrozostrasnu Hviezdu smrti a vzdy vyskam ked ju Luke po dokonalej vesmirnej bitke odpali. Jednoducho neopakovatelne dobrodruzstvo. (10/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scifi klasika, ale dnes již jen těžko koukatelné. Naivní, chybí dynamika, vizuální atraktivita. Možná nejsem ten správný fanoušek. Pro někoho nesmrtelná klasika, pro mne průměr. Osudovost, či dokonce genialitu v tom já osobně rozhodně nevidím. ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama