Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 1

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 267)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Snímek, který v mém životě nastolil rovnováhu v Síle; přivedl mne k filmové hudbě a společně s dreamworky Stevena Spielberga odstartoval mou lásku k filmu. Děkuji, Georgi! Děkuji, Johne! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kúzelné sú scény, kedy dej stojí alebo sa len pozvoľne pohybuje (napr. keď sa po púšti presúvajú dvaja nemotorní roboti, scéna v bare, roztomilé prekáračkové dialógy, dojímavý záver). Akonáhle do toho vstúpi strieľanie a vesmírne naháňačky je po zábave. Akcia je tu veľmi nudná, amatérska a zdĺhavá. Napriek tomu, že mám tento film pomerne rád, spomenutá ambivalencia mi zabraňuje vynášať ho do hviezd. Ale on to odo mňa ani nepotrebuje: veď ho sprevádza SILA! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Zásadní dílo, jeden z milníků kinematografie - bla bla - hlavně je to výpravná fantasy s prvky sci-fi a neopakovatelnou atmosférou, připomínající svou takřka pohádkovostí a triky Nekonečný příběh, a i když ne všechno je tu OK (scénář nikdy nebyl silnou Star Wars stránkou), tak stejně podívaná, která nutí i toho nejzarputilejšího skeptika a realistu snít, jak úžasné by to bylo, kdyby mohl být tam, mít vlastní světelný meč a filozofovat s mistrem Yodou. ()

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

No pre mňa to dokonalé nie je, aspoň teraz keď som si to po rokoch pozrel. Ale rozhodne to svoje kvality má, hlavne čo sa atmosféry týka. Troška mi vadilo že Darth Vader tu nemá viacej priestoru a akčné scény boli trošku zle zostrihané. Inak ale film nenudí a zaslúžene patrí ku kultovým filmom histórie. Tržby filmu Tu ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná a zřejmě i ta nejrozmanitější sci-fi klasika z rukou George Lucase. STAR WARS - to je pojem nejen sci-fi žánru či filmu obecně, ale doslova povinná kulturní záležitost i pro lid celuloidem dosud nepolíbený. A právě tímto snímkem z roku 1977, se nejen z hlediska trikových efektů jednou provždy změnil svět filmu. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Lucas svojho času trafil klinec po hlavičke, to je bez debaty. S uspokojením konštatujem, že tomuto filmu nechýba akcia, vtip a klasické sci-fi motívy, ale v porovnaní s ostatnými Epizódami je trochu ťažkopádnym začiatkom (a pre mňa najslabšou časťou). Pri jej prvom (úplnom) zhliadnutí mi trochu naježila srsť veľká dávka typických klišé a dojákových scén, ktoré mohli vyzerať aj menej "lacno" (nemám na mysli rozpočet). Space opera ako sa patrí, ale bez ostatných prequelov a sequelov by to nebolo to pravé orechové a Epizóda 4 by bola len sľubným, no neveľmi výnimočným sci-fi filmom. Sága Hviezdnych vojen proste patrí k sebe :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku, kedy som sa narodil (1977), mal premieru prvý film zo série "Star Wars". Režisér George Lucas tak odštartoval svetovú histériu okolo tejto vesmírnej ságy. Z "Hviezdných vojen" sa stal kult, ktorý sa behom ďaľších rokov dočkal piatich pokračovaní. Laserové parskomety, futuristické technológie, rytieri Jedi so svojimi jedinečnými svetelnými mečmi, pestrá zmes mimozemských rás, bravúrne trikovo spracované bojové scény, pôsobivé hudobné podklady, premyslený príbeh plný dobrodružstva, ale aj politických intríg - to sú "Hviezdne Vojny". Zaujímavosťou je, že tento prvý film je vlastne až štvrtou časťou celej série. Ale to snáď žiadnemu filmovému nadšencovi nemusím vysvetľovať. Každý jeden diel, vrátane "Novej nádeje", je dokonalý. ***** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je jen několik filmů, o kterých můžu bez přehánění napsat, že je znám nazpaměť včetně jejich soundtracku. Tohle je jeden z nich a přesto, že ho znám tak, že už v něm prostě nemůžu nic nového najít, mě stále baví se na něj dívat. Znovu a znovu. Je to krásná vesmírná pohádka (označení sci-fi bych vážně nepoužíval - tedy alespoň do doby, kdy někdo vynalezně světelný meč) s milionovou atmosférou, pro každého, malého i velkého, se sympatickými herci, s revolučními triky a s bombastickým Johnem Williamsem, bez něhož by to všechno bylo přinejlepším poloviční. K tomuhle filmy přece jsou, aby braly diváky na fantastická místa, kam se sami nikdy nedostanou. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší 4 hvězdičky, co jsem dal. Nemám rád, když se tento film vyvyšuje fanoušky nad skutečné science-fiction jako Vetřelec, 2001 Vesmírná odysea nebo Planeta opic. Nejedná se totiž o nic vědečtějšího než Pán prstenů. Han Solo v podání Harrisona Forda mi nesedí. Kdybych takového člověka potkal, třeba by to byl můj kamarád, osobností by mi byl sympatický, ale prostě nějak mi tam nezapadá. R2D2 a C3PO nesnáším a byl bych raději, kdyby se v celé sérii vůbec nevyskytovaly. Vůbec bych si to představoval daleko temnější a dospělejší (malilinko se k této vizi přibližuje konec Pomsty Sithů), ale ani Impérium vrací úder mi toto přání zdaleka nedokázalo splnit. Jsem vděčný, že v tomo díle se ještě, až na ty zmíněné dva roboty, tolik nevyskytují ty dětinské postavičky. Já vím, že to patří asi do náboženství okolo Star Wars, ale je to další věc, co mi vadí. Proč tedy 4 hvězdy? Takže je to hudba, legendárnost, Darth Vader a celková líbivost, ale pak přijde to, co mi dobrý pocit z tohohle filmu veme a to je blahořečení celé (či té staré) série fanoušky. Prostě je to klasika, je to legendární, ale bomba to tedy určitě není. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nepochopila číslování. Nevím, jestli má cenu opakovat, že většina sci-fi jde naprosto mimo mě. Čas od času dám nějakému filmu šanci, aby mě to přesvědčil o opaku, ale většinou je to bez úspěchu. U Star Wars jsem dlouho odolávala, abych se nakonec přesvědčila, že jsem o nic nepřišla. Sorry. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle je jen laciná kovbojka tvářící se jako vědecko-fantastický film. Něco v tomhle smyslu řekli v socialistických televizních novinách soudruzi z rudého práva. No neměli pravdu...Best sci-fi ever! víc netřeba psát.100% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

První sledování tohoto klenotu se pravděpodobně nedá přirovnat k jakémukoliv jinému filmovému zážitku. Výborné sci-fi, kterým George Lucas všem na planetě Zemi vytřel zrak. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Začátek epické trilogie jak se patří. Diváka vtáhne okamžitě svou dynamikou, atmosférou, fantazií, designem, nápaditostí uniforem, a především Williamsovou hudbu, která je jedním z hlavních pilířů popularity celé ságy. V Epizodě IV se seznámíme s celým systémem fungování dávné a daleké galaxie. Dobří rebelové proti zlým imperialistům, světlá Síla proti temné, ultimátní zbraň, nevyzpytatelné příšerky, mnoho leteckých bitev i menších přestřelek, a sem tam i nějaká ta šermovačka ;o) Tento film je pro mě jakousi hlavní ikonou fenoménu Hvězdné války. Nová naděje nám předvede všechno, na co se můžeme těšit i nadále, včetně mnoha budoucích klišé, a tvůrcům dalších dílů tím stylově hází rukavici –i se zbytkem ruky. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě důvěrný starý známý, musím ale tentokráte přiznat že oproti předchozí Pomstě Sithů se rozjíždí přecejen pomaleji než bych čekal. Dříve než byla natočena nová trilogie se samozřejmě jednalo o špičku. V kontextu šesti dílů ovšem film stojí na počátku podobně jako Skrytá hrozba. Důvodem jsou samozřejmě i osudy nových hrdinů, které naberou na obrátkách teprve s dalšími díly. 85% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Kultúrny artefakt 20. storočia, synonymum filmového mainstreamu s ďalekosiahlym a znovu nezopakovateľným dopadom a vplyvom na popkultúru a svet. Na snímke sa v porovnaní s Kubrickovou Odyseou po vzhľadovej stránke zub času neuveriteľne značným kusom podpísal, čo mi však vôbec nevadilo, práve naopak. Ten DIY štýl, vizuál a čaro skutočných kostýmov, rekvizít a kulís je nenahraditeľné a pre mňa jediný dôvod opätovných radostných návratov k pôvodnej trilógii, aj keď fanúšikom ságy Hviezdnych vojen nie som. Prečo historici filmu milujú Wellesov zázrak Občan Kane absolútne viem, prečo drvivá väčšina adoruje prvé Star Wars tiež možno viem. Jedno však viem iste – vidieť to v Amerike v '77, určite by to zadefinovalo môj život tak ako väčšine návštevníkov z predmetnej generácie. Silne zvažujem piatu hviezdu za to, koľko úsilia a filmárskeho umenia (v tomto prípade rozhodne scénografia pred všetkým ostatným) išlo do filmárčiny. A zhliadnuť verziu Project 4K77 = bezpodmienečná povinnosť... (x / x / x / x) (x / x / x) (x) (26.8.2018) (16.9.2018) (21.9.2021) (18.6.2022) --- "Dedicated to the Star Wars fans who love the films but think George Lucas is Satan." ()

sepp 

všechny recenze uživatele

I pres dnes staricke efekty a smesne vypadajici kostymy a kulisy, klasika mezi sci-fi, na kterou se da koukat porad dokola a vzdy pohladi po dusi. Darth Vader bude navzdy nejstylovejsim a nejsuverejsim zloduchem vsech dob... ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Hvězdné války - tak tohle je opravdu kult. Poprvé jsem se s nimi setkal v podobě komiksu!?!?! a říkám si - tak to je opravdu nářez!!! No a na druhý den dávali Novou naději v televizi a já se do nich úplně zamiloval. Úžasný záporák Darth Vader, Luke - nula, ze které se stane hrdina, krásná (no, jak se to veme) princezna, frajírek Solo, imperiální vojáci, spousta emzáků, stíhačky a hlavně světelné meče a síla!!! Lucas se prostě neskutečně trefil do vkusu všem mladým klukům po celé planetě (a mládí se přeci neměří jenom věkem;)). ***Věděli jste, že: Zcela první Lucasova verze děje z roku 1972 ještě vůbec neobsahovala postavu Darth Vadera. V první verzi scénáře z roku 1974 už se ale vyskytují tři nové důležité postavy - odvážný otec hlavního hrdiny Annikina Starkillera oděný v brnění, které ho udržuje při životě, sadistický generál Darth Vader a vysoký Černý rytíř ze Sithu jménem Valorum, jenž sice bojuje za démonického Imperátora, ale v hodině dvanácté se přidá na stranu dobra.// V kostýmu Darth Vedera se po všechny tři díly původní série ukrýval kulturista David Prows. Ten sice oplýval potřebnou výškou, jeho hlas byl ale přesným opakem zlověstnosti, kterou měla postava oplývat. Místo původně zvažovaného Orsona Wellese mu jej nakonec propůjčil James Earl Jones.*** ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Co dodat k filmu, který v době realizace působil jako naprosto zhovadilá šílenost, přičemž vzápětí rozbořil filmový svět, dal de facto vzniknout pojmu blockbuster a vytvořil nedozírné legie fanatických fanoušků? Snad jen to, že další epizody mám radši... ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama