Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (586)

  • Jedním z mnoha důležitých inspiračních zdrojů byla pro George Lucase slavná fantasy sága J.R.R. Tolkiena "Pán prstenů" - navzdory "scifistickému" designu jde vlastně o dobrodružství "prince" Skywalkera (Mark Hamill), hledajícího ztracené království a setkávajícího se na své pouti s "čaroději", kteří mocné síly buď využívají - Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) coby Gandalf - nebo zneužívají - sauronovitý Darth Vader (David Prowse/James Earl Jones). Původní úmysl také byl vyprávět celou trilogii z pohledu "hobitího" robota R2D2 (Kenny Baker). (NIRO)
  • C-3PO ve filmu pronese svou obavu, že on a R2-D2 by mohli skončit v „Kesselských dolech na koření“. Později se různé druhy „koření“ staly součástí univerza Star Wars jako návykové látky a komodita obchodovaná na černém trhu. Termín „koření“ je použit jako odkaz na univerzum Duny (Koření Melanž, anglicky Spice Melange), která Star Wars výrazně inspirovala. Civilizace ve Star Wars nicméně na koření nestojí a uživatelům slouží pouze jako drogy (byť některé druhy mohou sloužit jako doslovné koření do jídla). Řadí se mezi ně například Glitterstim, Ryll nebo koření Sansanna. (vojtaruzek)
  • Ve scénáři úvodní titulky nezačínaly: „A long time ago in a galaxy far, far away...“ George Lucas se tuto větu rozhodl následně přidat, aby film nebyl označován jako science fiction. Smýšlel o něm jako o vesmírné fantasy. Nechtěl slýchat, že ve vesmíru není možné slyšet zvuky a podobné vědecké argumenty. (SpaceOdyseus)
  • Výkřik, který vydá Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), aby zastrašil Tuskenské nájezdníky, je imitace zvuku Kraytského draka. Tato stvůra dokáže spolknout celého Banthu nebo porazit a sníst Sarlacca, takže Tuskeni z ní mají velký strach a respekt a je tedy na jejich zastrašení perfektní. Tento fakt je zmíněn již od sedmdesátých let v knižní verzi Star Wars IV, ale definitivně byl potvrzen a dále rozveden až koncem roku 2020 v seriálu Mandalorian (od r. 2019), konkrétně v epizodě The Marshal (2020). (Sidarius)
  • Mezi jeden z nemála fyzikálně nepřesných výroků ve filmu patří Hanovo (Harrison Ford): „She'll make point five past lightspeed“, tedy: „Rychlost světla překoná o polovinu,“ když vychvaloval hyperpohon na Falconu. Vzhledem ke vzdálenostem ve vesmíru by cestování 1,5 násobkem rychlosti světla trvalo i do nejbližších soustav celé roky. Brian Daley ve své knize „Han Solo's Revenge“ z roku 1979 zavedl systém ratingu (třídy) hyperpohonu, kdy nižší číslo znamená větší rychlost a rating představuje násobek času, za který loď uletí danou vzdálenost vzhledem k lodi s ratingem hyperpohonu 1.0, pohon s ratingem 2.0 je tedy dvakrát pomalejší než ten s ratingem 1.0. Pohon Falconu má rating 0.5, což je v galaxii Star Wars nadstandard. U vojenských lodí byl v éře Galaktické občanské války standard 1.0 či 2.0, u nákladních lodí 3 až 4 a u civilních lodí více než 5. Nicméně nikdy nebyl ustanoven přepočet mezi ratingem hyperpohonu a násobkem rychlosti světla, kterého loď dosahovala. (vojtaruzek)
  • Když se v původní verzi jeden ze stormtrooperů praští o dveře, stane se tak téměř bez zvuku. George Lucas se však v DVD verzi z roku 2004 rozhodl zvukový efekt zesílit. (Atrekan)
  • Během natáčení trávil George Lucas i 24 hodin denně prací na filmu; byl pod velkým stresem ze strany studia kvůli nevyhovujícím vizuálním efektům, jež vyústily ve vážnou srdeční příhodu. Po této nemilé zkušenosti se v následujících dílech vzdal režie. (Kinofil)
  • Stíhací letouny ve Star Wars filmech létají ve vesmíru podobně, jako by byly v atmosféře. Timothy Zahn ve své knize „Dědic Impéria“ tedy zavedl systém nazvaný „éterické kormidlo“, které umožňuje stíhačkám ve vesmíru rychle měnit směr pohybu pomocí záchytu o éter, což je jakési předivo, či disperzní prostředí vesmíru, jež existuje i ve vakuu. Nutno však dodat, že s jeho existencí většina fyzikálních teorií nepočítá. (vojtaruzek)
  • Velkomoff Tarkin (Peter Cushing) je už v samotném filmu zobrazován jako šílený vrah, který neváhal obětovat několik miliard nevinných, jen aby dokázal, že je toho Impérium schopno. V nových komiksech z kánonu od Disney u něj byly odhaleny i další důkazy jeho šílenství. Například se na palubě Hvězdy smrti rád oddával představám, jak brutálně vraždí své podřízené, a po zničení Alderaanu nechal popravit několik příslušníků střelecké posádky superlaseru, protože se mu nelíbilo, že rozkaz nevyplnili dostatečně rychle. (vojtaruzek)
  • Jediný souboj se světelnými meči ve filmu (Obi-Wan vs. Darth Vader) není zrovna velkou ukázkou šermířského umění či choreografie. Tento nedostatek bývá obvykle vysvětlován tak, že Obi-Wan (Alec Guinness) už díky svému pokročilému věku nebyl schopen ze sebe vydat velký výkon, zatímco Vader (David Prowse) měl prostě z Obi-Wana strach a bál se používat svůj obvyklý agresivní bojový styl. (vojtaruzek)
  • Na konzoli tažného paprsku, který Obi-Wan (Alec Guinness) vypnul, byly v původní verzi filmu nápisy v angličtině. V pozdějších verzích filmu byla angličtina nahrazena nápisy v abecedě Aurebesh, jež se dnes ve Hvězdných válkách používá. (vojtaruzek)
  • Důvod, proč Impériu prošlo zničení Alderaanu (a tedy vražda miliard bytostí) bez vážných dezercí nebo vzpour od jeho vlastního personálu, byl v expandovaném univerzu vysvětlen tak, že většina imperiálů odmítla odpovědnost Impéria a Císaře na tomto zločinu a začala ho považovat za osobní selhání Velkomoffa Tarkina (Peter Cushing), což byla v podstatě pravda. Nicméně to byl Císař Palpatine, kdo dal moffům pravomoc provádět podobné zločiny, byť nikdy nepředpokládal, že by někdo z nich mohl být tak šílený, že by zničil hustě zalidněný svět. Sám Palpatine by to totiž pravděpodobně neudělal, protože si nepřál vládnout mrtvé galaxii. Předpokládal, že by nikdo nikdy neudělal zvěrstvo, které by odmítl i on sám. (vojtaruzek)
  • Fakt, že příprava k výstřelu na Yavin IV trvala o dost déle, než příprava střelby na Alderaan, byla vysvětlena tak, že jistý Imperiální důstojník jménem Tenn Graneet výstřel o několik sekund pozdržel, doufajíc, že ho nějaký zázrak uchrání před tím, aby byl nucen zničit další planetu. Ve filmu je ho možné těsně před explozí slyšet, jak říká: „stand by....stand by“ („čekejte.....čekejte“). (vojtaruzek)
  • Ve filmu se zdá, že bylo proti útoku povstalců na Hvězdu smrti nasazeno jen velmi málo stíhaček TIE, navíc podle doprovodných materiálů a pozdějších děl měla k dispozici ještě několik eskortních lodí (kromě tisíců vlastních stíhaček, dělových člunů a dalších menších lodí). Tato zdánlivá nelogičnost bývá vysvětlována tak, že Moff Tarkin (Peter Cushing) ve své aroganci odmítl stíhačky nebo doprovodné lodě poslat do boje, protože si myslel, že útok nemá šanci na úspěch, a ti piloti, kteří nakonec proti povstalcům šli, patřili do jednotky Dartha Vadera (David Prowse), který útok nepodceňoval. (vojtaruzek)
  • Hvězdným válkám bývá vyčítáno, že lasery, které jsou používané jako zbraně, se nepohybují rychlostí světla. V expandovaném univerzu bylo ustanoveno, že zbraně nazývané lasery (nebo turbolasery) ve skutečnosti nejsou lasery, ale spíše plazmové kanóny, které fungují na stejném principu jako blastery (střílejí svazek nabitých vysokoteplotních částic zadržených v magnetickém poli vyvolávaném jejich vlastní rotací), akorát ve větším měřítku. (vojtaruzek)
  • Hvězdným válkám je často vyčítáno, že lodě ve vesmíru vydávají zvuky (střelba, motory apod.), což by nemělo být ve vakuu možné, protože se v něm zvuk nemůže šířit. V expandovaném univerzu (například v sérii „Nový řád Jedi“) je tento jev vysvětlen tak, že většina lodí zvuky pro piloty simuluje, aby se mohli lépe a intuitivněji orientovat, přičemž zvuky jsou simulovány tak, aby lodě a zbraně zněly stejně jako v atmosféře. (vojtaruzek)

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama