Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová postava na českém televizním seriálovém nebi – inspektor Hynek Budík (J. Plesl). Zkušený rakousko-uherský kriminalista, manžel šlechtičny (L. Vlasáková) a otec dvou dcer (S. Rojková, D. Pavlovičová), se po převratu v roce 1918 stává čechoslovákem a příslušníkem kriminální policie nového Československého státu. A v roce 1922, kdy se náš děj začíná odvíjet, se dočká i toužebně očekávaného povýšení. Má to ovšem háček: toho roku totiž z obcí, obklopujících tehdejší Prahu, sloučením vzniká tak zvaná Velká Praha. A právě ta výrazně zasáhne do osudu našeho hrdiny. Spolu se svými kolegy, inspektorem Rudolfem Havlíkem (J. Langmajer) a policejním agentem Martinem Nováčkem (D. Šafařík), bude inspektor Budík zápasit se zločinem v trochu jiném prostředí, než na jaké byl dosud zvyklý. Hned první případ, který dostane jen pár hodin po svém jmenování, se odehrává na předměstí, na zemědělském statku mezi krávami, a bývalý elitní městský policista místo po pražském chodníku šlape v hnoji. Ale i v takovém prostředí se odehrávají zločiny a dáma, utopená v studni statku, je navíc sestrou ministra. Ten se vrací nočním vlakem z Budapešti, ráno bude v Praze. Detektivové Velké Prahy mají jen tu jednu noc na to, aby vraždu vyřešili a nevypadali tak na samém počátku svého ustavení jako hlupáci. Detektivní práce pod takovým tlakem není jednoduchá, ale vrchní inspektor Budík a jeho muži jsou policejní profesionálové, zvyklí hledat, logicky uvažovat a dedukovat všude a za všech okolností… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svojráznu poetiku I. Československej republiky vystriedala politika. Presun od práce v kancelárii do terénu symbolizujú zablatené topánky. Motív vhodnej obuvi zdatne vydrží do konca epizódy. Súlože nakrútené veľmi puritánsky, skôr sa o nich hovorí, často v náznakoch ("triasol sa strop"). Alebo počuť vzdychy a vŕzganie postele - zastupujú odmenu za dobre vykonanú prácu. Alebo sa ukáže pár pred a po akte (Langmajer horlivo si plniaci služobné úlohy). Politický diskurz sa v kapitalizme zmenil: povýšenecká šľachta zdanlivo odsúdená, ale trpená, nepredstavuje zjavné zlo, no boľševici - od počiatku zločinci a podvodníci. V studni sa, okrem dámy, našlo aj pár vtipných momentov a dialógov, no na viac ako na slabý priemer to nevytiahli. ()

Enšpígl

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím kolik lidí to tady hodnotila tradičně dřív než to skončilo, ale zase dementi měli roj. Já bych vytknul přílši hudby a reklamní podval na knížku během seriálu - Sales promo na ČT uprostřed projekce, neuvěřitelná drzost. Ovšem jinak zatím si určitě v neděli večer hodlám tandem Plesl - Langmajer zvát do televize budu, líbí se mě jak jejich postavy langoš po sexu (jsme tu pracovně...tu bych pral do postele ), tak doba ve který se odehrává, jen trošku doufám ve větší atraktivitu případů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neurazilo mě to. Přiznávám, že jsem se hodně těšil a první díl byl takový úvodní, ale to u podobných seriálů občas tak bývá. První díl má být úvodní, má nás seznámit s postavami, s prostředím a musím říct, že to všechno se mu povedlo. Proto nechápu, kde se tu vzali ti kritici s jednou hvězdičkou. Hlava medúzy měla jasně horší náběh. Co ale vnímám podobně, tak neskutečně béčková hudba. Jednak jí je hodně a druhak mi chybí nějaký výraznější motiv. V rámci seriálu to udělá zatraceně moc a tady mi to strašně chybí. Nicméně dvojka Plesl - Langmajer super. Langmajerovo po sexu: "jsem tu služebně" mě upřímně rozesmálo. Je to holt klasik :-) Na další díly se určitě těším a jsem moc zvědav. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nevýrazné dílko, že ani není moc co psát. Táhlo se to jak medová slina, neživotné s nezapadající hudbou, mluvou (včetně již tradičně špatného ozvučení), mizerně napsanými postavami a s utrápeným vyšetřováním bez logického postupu, zato s dnes nezbytným horizontálním joggingem. Pokus o vytvoření napětí tlakem shora jde úplně do ztracena, pan poslanec napodobil dona Josého a nepřijel. Jen mne opravdu pobavilo, že přesně v duchu současných kulturně politických požadavků s nostalgií zavzpomínáme na starýho Procházku a dále že byl zakomponován bezcharakterní nekalý živel revolucionář. Kdyby to vzniklo o třicet let dřív, byl by tam v naprosto stejné roli nějaký ten bezcharakterní buržoust. Že jim není taklová primitivní laciná agitka blbá. Každopádně ztráta času. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaroslav Brabec má za sebou pár dobrých snímků (Krvavý román, P.F. 77), ale na detektivní žánr vyžaduje velký talent a hlavně cit, protože laťka je nasazena příliš vysoko. Obávám se, že zvolený způsob vyprávění není příliš šťastný. Zatímco Hříšní lidé města pražského vtáhnou diváka hned do děje, zde se obšírně vysvětluje. Ubírá to na tempu a diváka to spíš otravuje. Denic Šafařík je uváděný jako nadějný herec, ale do role mladého vyšetřovatele se příliš nehodí. Jaroslav Plesl je skvělý herec, ale s rozšafným Vacátkem se srovnávat nedá. Postrádala jsem přirozenost, postavy jsou střižené jako ze žurnálu, ale chybí jim člověčina. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozpaky. Kamera? Dialogy? Scénář? Uvidíme, jestli se to nerozběhne. Nechce se mi věřit, že by náš oblíbený národní žánr tvůrci nezvládli. Mrknu se na další díly, třeba se to vybere. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně to šustí papírem. Dialogy prostě nemají v sobě život. Normální policajt kolegovi neřekne "tituly byly přece výnosem zrušeny", takhle lidi nemluví. Hned jsem si vzpomněl na Hříšné lidi města pražského, kde i po 50 letech pořád není problém jim ty role věřit. Někam se za tu dobu ztratila v téhle zemi kvalita.... Ani herci nejsou nic moc... Prostě je to strašně umělé. Je mi líto. Dalším dílům už šanci nedám. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pomalé, utahané (to Hříšní lidé byli akčním seriálem oproti tomuhle), bez atmosféry té doby – pořád jsem tam viděl současné herce se současnou mluvou v kostýmech té doby a v místnostech architektem dobře vyzdobených. Nakonec jsem ani nezjistil, jestli je pan poslanec už za Brnem nebo Havl. Brodem. Herci často neskutečně přehrávají a Plesl by s tou vadou řeči měl něco dělat. Chybí větší nadhled, odlehčení. A ten bolševik mi připomněl socialistické filmy, kde zas byli ti špatní kulaci. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žádní Hříšní lidé města pražského se nekonají. Pilotní epizoda na mne působila takovým unaveným dojmem, bez svěží energie, která by na diváka působila z obrazovky. Jsem zvědav na další případy. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl se tváří jako takové rozjezdy pro hvězdy, ale vůbec to nebylo tak špatné jak jsem čekal z ukázek. Teď bude záležet jak se to vyloupne. Působí to trochu uměle a vyfešákovaně - asi aby bylo vidět že se nešetřilo. Ale na jednom se setřilo šeredně - a sice na hudbě jak píše Malarkey. Za mě naprostý souhlas - je to děs. Jako když se kočka tahá za ocas. Melodie veškerá žádná. A další poznatek byl zvuk - tradiční to nešvar. Občas byly dialogy v interiéru přezvučené a v exteriéru naopak podzvučené. Docela dost to rušilo, jako kdyby si někdo hrál s ovladačem. Ale šanci tomu dávám. Budu to brát i jako poctu Vlastě Chramostové, která by se měla v jednom z dílů objevit ve své poslední roli. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Ukazka i obrazky me nalakaly, ale s vyslednym produktem to moc spolecneho nema. Všichni se těšili na krimi dobovku, ale první díl místo toho nabídl asi tři lokace a ke všemu ještě ve tmě. Působí to podivně depresivně a každý druhý záběr je zabraný pod holandským úhlem, takže to vypadá jako norský psychothriller. Připomíná to trochu Jana Husa od Svobody. Tvorba ČT si tak dlouhodobě tvoří hodně podivný styl, který je aplikován na tvorbu nehledě na časové zasazení děje. Jinak herci jsou fajn, jen Langos zase poprcava, to zacina bejt okoukaný. Snad bude příští případ trochu zajímavější. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidím, že ostatním příliš ne, ale mně se to docela líbilo. Není to příliš obvyklá detektivka pro naše končiny a zatím úplně neodpovídá obvyklému pohledu, vytvořenému již za našich obrozenců, na Rakousko-Uhersko, po jehož rozpadu se seriál odehrává. Za ten neobvyklý pohled mají tvůrci ode mne velké plus. Co mi vadilo a co detektivce vždy škodí, je krátká stopáž, která byla problémem už u Poirota (rozdíl mezi 45 minutovými a 90bminutovými epizodami). Ale jako pilot seriálu docela slušný, a doufám, že se to ještě rozjede. Potenciál to rozhodně má. Vzpomeňme si na rozjezd Četníků z Luhačovic a jak dobré díly to nakonec mělo. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

První díl seriálu ZLOČINY VELKÉ PRAHY mě velmi zklamal. Rozvláčný začátek. Celý děj se zaměřoval v podstatě na boty a příjezd vlaku. Velká část scén se odehrávala ve tmě nebo přinejlepším v přítmí. Děj zcela nenápaditý. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím jsem z prvního dílu víceméně rozpačitý. Po nezbytném seznámení se s hlavními vyšetřovateli a jejich rodinami, vylíčením tehdejší politické situace (to mi nepřipadalo zas tak špatné), bych uvítal lepší a napínavější případy. Dáma v studni není nikterak originální ani překvapující. Nevím co je to v dnešní době za manýry, ale stále dokola se točící kamera a její "umělecké" hrátky mě spíše ruší a prvorepublikovou atmosféru nenavozují ani náhodou. Mnohem více se mě líbily rekvizity a určitá nasvícení scény. Pobavil kokainista Škultéty. Hudba je klasicky odvedená a nevýrazná rutina a velký problém vidím (slyším) v tom, že postavám není pořádně rozumět, špatně jsou ozvučeny a to je bohužel nešvar více filmů dnešní doby. Každopádně se uvidí, jak na tom budou další díly, kterým ještě dávám šanci. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na pilotní díl slabota. Doma problémy se šlechtici v republice, s místem služby, v práci vměšování se do případu a boty (Klečka by mohl vyprávět). Poté neskutečně jednoduchý případ, postavený na náhodě. Napětí při vyšetřování vraždy budují prostřihy na jedoucí vlak. Navíc "Žitův" projev je opět strašný. To má za úkol opravdu takto nehrát? Jeden policista souloží v pracovní době, druhý (konečně) až po, holt mu venkovský vzduch asi přeci jen bude svědčit. Jinak je obsazení fajn, ale potenciál je nevyužitý. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tenhle seriál jsem se hodně těšil, ale po prvním dílu menší vystřízlivění. Čekal jsem toho více. Vím, kam tím tvůrci míří, ale prostě není to nějak ono. Ale ještě budu pokračovat, za to mi stojí. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mno ... kroutím hlavou. Ani špatné, ovšem ani výborné. Moc jsem se na nový seriál těšil, první díl byl však neskutečně uloudaný, nic moc se vlastně neděje, buduje se pozadí hrdinů, to ovšem nijak zajímavé není, samotný detektivní příběh byl snad cca na 20 minut filmového času. Uvidíme, zda se to aspoň trochu rozjede, nebo tempo zůstane pomalé. Zatím to na staré pražské detektivky s Marvanem holt nemá. ()

vnimatkrasu odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velký špatný. Bezradní herci, mizernej scénář, setting bez atmosféry a opilecky se otáčející kamera, která by bůhvíjak chtěla vykouzlit tenzi. Pilot Velký Prahy bohužel není tak zlej, aby se stal zvrhle zábavným. Tahle pražská variace na Ripper Street je prostě jenom hodinka fakt intenzivní nudy. A chudák Denis Šafařík je snad profesionální vymetač bahna. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy, když natáčí ČT něco nového, jsou velká očekávání diváků většinou zklamána, jako v tomto případě. Každý se těší, že to bude něco převratného, nadčasového a zajímavého, co zastíní staré pořady natáčené před lety v mnohem horších podmínkách a s cenzurou v zádech. A ono většinou nic. Hlavně chybí nápady, kvalitní scénář, kvalitní herecké výkony a v tomto případě i dobrá kamera. Nemá to tu pravou dobovou atmosféru a jiskru. Sex to nezachrání. Uvidíme. ()

Reklama

Reklama