Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Ptačím rybníku na pokraji Velké Prahy je objevena mrtvola chlapce. Vražda dítěte, navíc sexuálně motivovaná, to je zlý sen každého kriminalisty, vrchního inspektora Budíka (J. Plesl) nevyjímaje. Teď se mu ho dostává. Případ je o to složitější, že jde o německého chlapce ze Sudet, který se o prázdninách učil v české rodině češtinu. Mohly by tu být i nepříjemné politické souvislosti, v Sudetech tehdy byla velmi napjatá situace. Ervín kromě toho běhal s kluky z předměstí, plaval v rybníce, hrál s nimi i divadlo. Trochu zvláštní divadlo, ti kluci totiž nehráli živé postavy, ale loutky. Zpočátku měli kriminalisté prázdné ruce a strach, aby se v novinách nezačala probírat sexuální vražda. Samozřejmě se to neutajilo, všichni v okolí už to ví a tlak na detektivy se začíná zvětšovat. Pátrají všude možně, ale mohlo jít i o náhodného pachatele, který nemá s místem nic společného. Konečně se zformuje jakási reálná stopa, která souvisí právě s tím klukovským divadélkem a jeho principálem, místním kominíkem (M. Kern). Budík cítí, že by mohl mít sexuálního vraha, že chybí jen málo, aby ho usvědčil. Jenomže se stane něco naprosto nečekaného a pro kriminalisty osobně mimořádně tíživého. A navíc je to něco, co vrací celý případ zpět na začátek. Budík musí zachytit slaboučkou nit neuvěřitelného nápadu a tu rozvíjet, aby se dostal dál. V ruce má jen úlomek sklíčka a hrst trávy, umazané od sazí… (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

flanker.27 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divadelní psycholog souboru Járy Cimrmana by to vysvětlil tak, že jsem byl zvědavý, jestli bude druhá část stejně slabá jako první. Inu byla. Vyšetřování je znovu naprosto zmatené, opět tu máme do ztracena vedoucí dějovou linku, navíc ještě postavy samovolně mizející z děje, a opět tu máme plnění kulturně politických požadavků, tentokrát v českoněmeckých vztazích. Měl jsem se podívat na titulky, jestli tam neuvidím něco jako hrazeno z fondu pro kulturní rozvoj EU. Pachatel byl jasný v první vteřině, kamera se občas divně nakloní (asi to má evokovat "moderní" kameramanskou práci), hudbu radši nerozebírat. Tohle opravdu je ztráta času (já vím, že se opakuji, ale tentokrát už je to opravdu naposledy). ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Četníci z Luhačovic sa stretli s Četnickými humoreskami, napakovali sa politickými klebetami, opustili všetok humor aj atmosféru. Nuž a takto, bez kvalitnejšej diváckej výbavy začali vyšetrovať - nevyšetrovať záhadné mordy. Ich spojovateľom v prvej a druhej časti je blízkosť vody a zajebané topánky pána inšpektora. A samozrejme: prifarenie politického motívu ku každej z vrážd. Pričom zatiaľ riešenie oboch z nich sa ukázalo ako celkom apolitické. Podľa tohto seriálu to vyzerá, že v I. ČSR panovala sivá nuda. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U prvního dílu jsem byla dost kritická. Pak jsem si ten první díl pustila znovu a začali mi naskakovat úplně jiné věci. Co se mi jevilo zpočátku jako nemístné mi najednou začalo do sebe zapadat. Pravdou je, že ve starších krimi sériích nebylo příliš politiky, bylo víc zacíleno na vyřešení případu a na vykreslení postav. Případy Velké Prahy na to jdou jinak, berou to více ze široka - ukazují pel-mel První republiky. Ještě by to chtělo pár Slováků, Rakušáků a Ukrajinců a nějaké zastoupení židovské obce. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zde hodně známých herců známé televizní tváře a seriál nabízí hlavně nostalgii po zašlých časech. Přesné vyšetřovací metody tzv. forenzní vědy se tu moc neobjevují, ale je to taková oddychovka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako sorry. už úvodní unylá znělka s tím kytarovým (!) rifem nějak moc nenavozuje pocit první republiky a časem ta hudba začne připomínat spíš zvonění na mobil, než doprovodnou hudbu historizujícího seriálu. Do toho neustále kamera našišato (asi moderní umění), někdy vidíme zbytečně velký detail hlavy, ale jindy bychom detail vidět potřebovali, ale kamera zabírá scénu z dálky. Rád bych pochválil výpravu, ale když vezmete těch pět vesnických zákoutí po Praze, která zbyla, k tomu suchdolský mlýn a jednu bohnickou cestičku s domkem a kostelem, a recyklujete to ve všech dílech dokola, tak to vypadá, že se vše odehrává na pětníku, skoro na jednom místě. A cedule komisariátu, která vypadá jak vytištěná na papír z tiskárny chvilku před klapkou? Tak to pardon. Taky střih je divný - jednu chvíli Dulava s inspektorem nechce mluvit, pak ho hned provádí po domě; jindy Langmajer loví v Praze na Jánském vršku prostitutku, aby mu hlídala neteř, ale v dalším střihu je zas hned na místě činu za Prahou. Samotný příběh - zase o někom utopeném a zase se řeší politika (hodní Němci, zlí Češi) - opět upachtěný, bez špetky odlehčení, vyprávěný tempem zdatného hypnotizéra, navíc netuším, jak vlastně vyšetřování probíhalo, protože neprobíhalo. Místo aby inspektor na místě zatkl Dulavu, jak to, že ví, že chlapec byl zprzněn, přejde to mávnutím ruky, jen se důležitě tváří. Jako fakt? Navíc Dulava i se synem pak z příběhu vymizí, nevíme proč, stejně jako rodiče chlapce. Pak se poldové ženou sedm kilometrů na jinou chalupu, kde by mohl být nějaký prznič, ten jim uteče, jednu noc tam inspektor hlídá, a nakonec tahle linie vyšumí úplně do prázdna. Ale dozvíme se, že pěšky se dá 15 km zvládnout za dvě a půl hodiny! To by byla pěkná rychlochůze, když člověk průměrně ujde 4,5 - 5 km za hodinu. Vyšetřování probíhá zcela nahodile - a nakonec vlastně ani nevíme, jestli ho zatkli, nebo ne! A navíc nejsou některé dobové reálie moc dobře zvládnuté, jak u oslovování, tak že muž vedl podle etikety ženu po svém pravém boku, nikoliv naopak, jako je tomu v tomto dílu. Jo, a proč tu bylo to jako loutkohraní? Mělo nějaký hlubší smysl a význam? A ještě jedna poznámka - vypadá to, že Praha a její okolí jsou úplně vylidněné - to nebyly peníze aspoň na menší kompars? Lacinost z toho čouhá všemi směry. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl nezaujal takřka ničím. Je to škrobené, dialogy prapodivné, hudba děsivá, scénář krkolomný, humor žádný. Herci by se i snažili, ale nemají moc co zachraňovat. Není si zde koho oblíbit, všichni jsou stejní, bez emocí, chuti a šmaku. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Hahaha! Takhle na vás němčouři zatracený. Zprznit a utopit v ptačím rybníku. A před 2.válkou, považte! Preise ml. jsem se lekl, co se to s ním stalo a celý díl jsem odmítal přijmout zodpovědnost za to, že je to opravdu...on. Jinak, původně jsem to ani neměl v oumyslu vůbec sledovati ale když jsem si udělal v 8 pozdní véču (abych byl správně cajzl in) tak jsem si řekl, že se u toho přece tak dobře klimbá (až na tu otřesně kakofonicky disharmonickou maint titles a koncové credity jakbysmet. Ona vůbec hudba stojí za vyližprdel slušně řečeno a ´´skladatel´´ složil očividně takových 10min. ´´hudby´´ a zbytek se opakuje v nekonečné čas. smyčce, vskutku ďábelské řešení jak ušetřiti na mjůzik. Co taky chcete od někoho kdo se jmenuje Ponocný, že?) a většinu děje jsem viděl a zbytek byl ve formě rozhlasové hry se zavřenými víčky. Baba ve studni (že by reminiscenece na starého Brůnu?) byla o třídu lepší a esli to takto nejčkon půjde dál pane vrchní komisaři (co se staráte spíše o to, zda nemá špinavé boty váš praktikant, než o vyřešení případu), tak od pol. série to zřejmě bude již nekoukatelné, s vyjímkou stavu značné intoxikace omamnými látkami či alkoholem. Potom je ovšem otázka...proč se na to vůbec v takovém stavu dívati ,když dospělý a zkušený člověk si přece důvod k chlastu vždycky najde. No ne? ;-) Jo a totálně žeru, jak ten pseudoscénárista vždy rozjede případ...natáhne ho na 60min. a pak se rychle rychle musí vše (a ani to zde neplatí) do posledních 5min., vyřešiti. Jestli ten Otčenášek jr. (jeho otec se už dávno otáčí v hrobě, pokud není spálen) co to píše vystudoval opravdu scénáristiku, tak to tu školu zvládne i mé 25 let mrtvé morče. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ajajajaj!! Tenhle způsob detektivního pátrání se mi zdá poněkud nešťastným. Pachatel je jasný v prvním záběru a vyšetřování je plné nelogičností a hloupostí. Střih je zmatený, návaznosti na sebe úplně zcestné, kolikrát jsem opravdu nechápavě kroutil hlavou. Jak to, že Dulava věděl, že chlapec byl zavražděn a zprzněn a přitom o tom policie nikomu neřekla a Plesl se ho na to prostě dál nezeptal, od koho to tedy Dulava věděl? Nebo kam zmizel údajný pachatel, když policii utekl do lesů? Dějová linie se zcela ztratila. Nebo proč Langmajer šel mezi šlapky a v dalším záběru je na úplně jiném místě? A tak bych mohl pokračovat skoro o každé scéně. Jako celek je to zmatená a nesourodá patlanina. Proč ta kamera zase tak nesmyslně pobíhá? Proč není opět nikomu pořádně rozumět? Proč jsou zase Němci hodní a Češi šmejdi? Proč je milostná mezihra mezi mladým vyšetřovatelem a dcerou jeho nadřízeného tak trapná a debilní? Proč je hudba zase taková tuctová a mdlá? Proč se tenhle díl jmenuje Loutkohra? Proč vlastně tenhle seriál vzniknul? Začínám cítit velký průser.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl byl o poznání lepší krimi, protože autoři už do případu nemíchali tolik rodinných pout. Nepochopil jsem ale, jak si mohli policisté nevšimnout chajdy přes vodu, byť na ní bylo vidět. V ději bylo vůbec mnoho nesrovnalostí, jak poukazuje honajz. Ovšem případ policisté stejně nevyřešili a konec vlastně nebyl. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co jsem to viděl? SPOILER. Takhle ne, pane Brabec. Nic se nedořeší, odhalenej vrah se pustí domů apod. Výslechy žádný, kdyby aspoň na základě těch rozbitých brýlí si vyžádali domovní prohlídku a šup, našli by oblečení v uhlí a bylo by..a oni nic, nechají se vysmát vrahem do obličeje. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celou dobu to vypadalo na podařený příběh s nechutným příběhem, bohužel závěr to totálně zabil. Zcela nesmyslný konec je pro mě velkým překvapením, takto žádné staré detektivky nekončí. Nevím, tohle mi fakt nesedlo. ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl nebyl smůla. Velký Praze se totiž ani napodruhý nedaří utkat byť jen elementární detektivní atmošku. Přebujelá vážnost, uvláčený tempo a houpající kamera je vražedný kombo. Až nečekaně psychidelický místama. Hvězdu za námět. Čtyři dolů, jak humpolácky s ním Brabec čaruje. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem expert na dobovou patologii, nebo mluvu, ale ta pitevna a patolog mi na tehdejší dobu přišli znalostmi tedy dost hi-tech, že by se od nich mohl učit i Dr. Robins. Mluva podle mého názoru dost moderní, o několik desetiletí napřed. Zajímavé zakončení případu, nechává diváka zvědavého, jestli se ještě v případu bude pokračovat??? Vrah nejasný, Mihulová? Pokud byl vrah opravdu Vondráček, tak vůbec nedává smysl, že by nevyhodil ty brejle, a schovával to oblečení u sebe doma. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OBSAHUJE SPOILERY! Tak lepší, než minule, no... Chudák Honza Vondráček vyfasoval roli úchyla a vraha, který se každé čtyři roky stěhuje kvůli zabíjení po celé republice, a kterého musela jít udat vlastní manželka, nebo by ho "slavní inspektoři" ani nedokázali usvědčit. Pátrání po minulosti podezřelých nic, kompletní prohlídka jejich domů taky nic. Minule vyšetřovatelům "náhodou" pomohl postižený podruh, dneska přímo manželka pachatele. Díky absenci pořádné detektivní práce a díky absenci podezřelých, zbývá čas na dětskou romanci mezi dcerou nesympatického vyšetřovatele Budíka a jeho podřízeným. Ke skutečnému pátrání, vyslýchání svědků a skládání důkazů dohromady má tento seriál hodně daleko. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná záležitost. Dosavadnímu hodnocení (52 %) nerozumím..? Herci jsou výborní, krásná výprava, lokace, chyby se objevují jen v zástavbě v exteriérech- nerezové svody, reklamní vývěsní štíty, paraboly na střechách... Není to nic převratného, je to detektivní klasika, ale zpracování mě rozhodně neuráží. ()

Reklama

Reklama