Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na předměstích Prahy, tedy v království vrchního inspektora Budíka (J. Plesl), nestály jen vesnické statky či dělnické domky, ale i nové, výstavné vily těch bohatých. Jedna z nich patří Dr. Herzogovi (M. Myšička), právníkovi, novému Budíkovu příteli a zachránci jeho dcery Sisy z vězení. Nyní ovšem jeho mrtvé tělo leží pod balkonem vily. Dva až tři dny, podle doktora (F. Němec). Nachází ho manželka, krásná paní Milada Herzogová (H. Vagnerová). Šok, bolest ze smrti a solidní alibi. Totéž, samozřejmě kromě toho alibi, zažívá i Budík. Přátelství s doktorem Herzogem trvalo příliš krátce a Budíkovi zbyla jen smrt, kterou musí vyřešit. Zvláštní případ, nejednoznačný, matoucí. Případ, který se ho navíc silně osobně dotýká. Už ví, že nešlo o sebevraždu, stopy ukazují na vraždu, která jen měla vypadat jako sebevražda. Budík si vzpomene, že měl doktor obavy z jistého propuštěného vězně, který mu vyhrožoval. Je to správná stopa? Nebo jde o klasickou rodinnou šarádu? Krásná manželka, syn Lukáš (F. Kis), který se živí jako malíř, podivný obchodník s uměním (J. Dolanský). Mezi nimi se odehraje složitá hra plná podezření, které zdánlivě vedou do prázdna. Pravda je stále neuchopitelná, dokud vrchní inspektor a jeho muži skutečně nezapnou mozky a neuvědomí si něco úplně jednoduchého. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OK, priblizuje se k lidskosti z pocatku serialu, viz zavercne sceny. Vztah mezi Zitem a sefem je nelogicky, zvlast, kdyz sef uz dava jasne najevo, ze vi co vi. Dlouho ohlasovane a ocekavane tehotenstvi je tedy na scene. Tolerovalo se tedhy levactvi? Nepreucovalo se na pravactvi, minimalne pri psani? Otazka jak jste na to prisel byla navic, pokud tvurci nechteli zdraznit nizkou inteligenci Zita, byt se nekolikrat naopak chteli ukazat, jak chytrej ve skutecnosti je. Kameru je třeba pochvalit. To klise, jak ho tu zminuje Honajz, je skutecne otravne, prilis sablonovite a naduzivane. 6.5/10. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší díl doposud. Konečně se většinu stopáže řešil případ a ne osobní trable vyšetřovatelů, i scénář mi najednou připadal snesitelnější - jak dramatické, tak humorné části byly úderné a tvůrcům vyšly. Epizodě napomohly i časté dobové exteriéry a dobově věrohodné linie (např. problematika častého užívání drog za První republiky). A ačkoli se dal pachatel odhadnout hned na začátku, cesta k jeho odhalení byla nakonec příjemně spletitá. 2,5*. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Telenovela pokračuje a nabírá na obrátkách. Jedna dcera vrchního inspektora šňupe kokain, druhá je v jináči. Štětka inspektora Havlíka se s ním nebaví, aby se v závěru opět udobřili. Mezi tím se vyšetřuje případ vraždy právníka Herzoga, kde je pachatel opět jasný již v úvodu a jehož usvědčení je dokonale banální. Scénárista se zase vyřádil a zápletku se snažil různě překombinovat. Musím ale uznat, že u tohoto dílu jsem se celkem slušně bavil a pasáže s Langmajerovými cigaretami byly vtipné. Co mě ale fakt vyvedlo z míry, byla holá prdel služebné Budíkových, to bylo tak nečekaný, že jsem se opravdu od srdce zasmál. A tak tedy přidám hvězdu navíc za holou řiť služky Enikö. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl se mohl jmenovat o cigaretách a doutníkách. Samotný případ byl poměrně chytře vymyšlen, ovšem tanečky vedoucí k rozuzlení jsou příliš zdlouhavé. Nakonec Budík vykřikne "Zatýkám vás za vraždu" a je hotovo, ostatní okolo jen koukají a ptají se, jak na to přišel. Navíc rodinné problémy mě nezaujaly, včetně zadnice služebné. Zvlášť, když dcera vyleze z vazby, kde hrozně trpěla a hned vlétne na drogy. Snad jen drobný humor drží úroveň seriálu jakžtakž nad vodou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všimli jste si dalšího klišé tohoto seriálu? Na scéně se objeví nějaká žena a já řeknu, začne řvát za tři, dva, jedna, teď. Včera mi to vyšlo na setinku vteřiny přesně! Jinak -SPOILER - jsem si od začátku myslel, že to byla ona (však doktor říkal, že tam leží mrtvola tři čtyři dny), a tvůrci to fakt celou dobu táhli na femme fatale (u Vagnerové, ou), jak se ji snažili jemně nasvítit, kolorovat, detailními záběry diváka zpracovat - tak moc, až to bylo opět příliš očividné. Jinak co se telenovely týče, Budík se jednou ožere a pak si za to sežere okurky, Langmajerův polda dojde opět smíření se svou prostitutkou (že zrovna jí tohle vadí a požaduje věrnost), dceři zavřené za anarchii hrábne ještě víc a začne fetovat (divné, že neskončila už dávno v nějakém ústavu), zjistíme, že i služky chodí na záchod, mladá oznámí mladému sladkou novinku o těhotenství a tomu z toho v práci padají tužky. A furt si někdo někde nabízí odněkud cigarety, možná reklama na kouření... Asi nejhezčí byla scéna s ranním popíjením mléka z kárky a četníkem v pozadí. ... Jo, pravda, ona to má být detektivka - no nevím, kde by páni detektivové zatýkali na základě neexistujícího důkazu (obraz aktu). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Premiéru zhlédlo na 1,75 milionu diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek večera i celého dne. (rublik05)
  • „Nejela mi dročka,“ říká obvodní inspektor Rudolf Havlík  (Jiří Langmajer). Slovo k nám pravděpodobně dorazilo z ruštiny, kde drožki bylo zdrobnělinou slova drogi, které se používalo pro vozík. Slovo drožka či dročka se používalo pro nájemné kočáry a později dokonce pro vozy taxi služby. (sator)
  • Vila, kde dojde k vraždě, se nachází v Holoubkově u Rokycan. Jmenuje se Markova vila a jejím architektem je Jan Kotěra. (Rattlehead)

Reklama

Reklama