Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Oceňuju snahu seriálu o české vyústění, ale to tak úplně nepomáhá vyprávění. Důležitá je také gradace a katarze a těm se nerovná jedna scéna s detektivem a státní zástupkyní u odposlechů. Škoda, kdyby zbytek dílů byl tak nekompromisní a svižný, jako čtyřka a pětka, dalo by se jít s hodnocením i výš. Ono natáčení podle skutečných událostí, tmavé filtry a prostředí severu atmosféru samy neudělají. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Po velmi vlažném rozjezdu se ze Severu vyklubal nadprůměrně zdařilý seriálový politicko-konspirační thriller s přesahem k celospolečenské reflexi, kterému vyloženě škodí v podstatě jen jedna věc - a to Jiří Mádl v hlavní roli, jeho až přespříliš chlapecký zjev a škatulka vytvořená na základě předchozí herecké filmografie mi nedovolují uvěřit mu plně jeho postavu. Přes tyto dvě výtky jinak ale hodnotím Sedláčkův počin vysoko - je zajímavé, jak se dějová linka a vyznění seriálu blíží třeba dokumentu Kdyby mě zabili z roku 2011...asi se dost blíží i realitě současného Česka...a je to v podstatě velmi tristní konstatování - většina státu, justice i orgány činné v trestním řízení jsou plně pod kontrolou politicko-mafiánských struktur, poslední baštou možnosti dozvědět se ještě pravdu je část nezávislých médií v čele s Českou televizí a umělecká reflexe v knižní, dokumentární, filmové a seriálové tvorbě...jinde už se spravedlnosti nedočkáme... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ty lidi nad náma pracujou v rukavičkách jen do určitý hranice. Pak nechají lítat třísky." Mám rád hrdiny, kteří odvážně buší do Systému. Tedy mám je rád, pokud to jsou filmoví hrdinové. Ve skutečným životě by si je totiž Systém naservíroval na svátečním podnose, rozkrájel je a labužnicky pozřel. Ono to tak prostě je. Je to smutný, ale pevný propojení mafie, politiků a orgánů činných v trestním řízení se prostě v praxi osvědčilo, tak kdo by to rušil? Já jsem tedy hodně sázel na por. Svobodu, kterej hned z policejní školy spěchal bočním vchodem vyšetřovat vraždy a těšil se na to, jak se z něj po deseti letech stane rentiér s jachtou na francouzský riviéře. To byla docela dobrá sranda, protože v tý době renta činila kolem 6.000 Kč měsíčně a i když nemám v hlavě ceník jachet, tak Fulk Al Salamah by za to asi nebyla. Ovšem pokus o reálnej konec mě potěšil, protože tady jsme se vrátili k uvěřitelnosti a nechali si o světlu na konci tunelu jen krásně zdát. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Seriál by si zasloužil větší počet epizod. Hlavní hrdina totiž spadne do korupčního bahna až moc přímočaře. Především rozjed Sedláček vůbec nezvládl a střihač se hodně zapotil. Kvůli časovému presu musel do hodiny zmastit vraždu, staré zaměstnání, výcvik, přesun k policii a ještě představit mnoho důležitých postav. Případy jsou k smíchu jako ve většině českých kriminálek, ale osobní linka je mrazivá. Velice kvituji obsazení Mádla proti jeho obvyklé škatulce. S1: 60% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, mám prostě věci od Sedláčka rád a tahle detektivka není žádnou výjimkou. Co považuju za výborné je propojení takové té temnější, jakože severské detektivky (Sever se inspiruje severem? Hmmm), ovšem s tím, že zároveň dobře pracuje s českými reáliemi (solární panely, hurará) a ve vyvrcholení netlačí na pilu (takže to, na co zde mnozí upozorňují jako na nezdar, já osobně docela oceňuji). Bavilo mě zapojení méně okoukaných herců jako Benoi, nebo Křenková, kteří dobře doplňují naprosto jistého Mádla. Ono je to prostě dobré, nadstandardní a jestli mi tam něco chybělo, tak snad jenom nějaká psychedelická scéna se zuřivým Ropákem na vražedné stezce. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Kriminální seriál s osvědčeným schématem vražda, smrt, zabití. A v tomto případě ještě přidána kupa korupce. Jiří Mádl ve své roli dobrý. Bude někdy v budoucnosti pokračovaní Jihovýchod? ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilá pochmurná věc s poměrně uvěřitelnou zápletkou. Poměrně. Typická trojhvězdičkovka. Seriál osloví asi každého, Mádl se noří do sratschek, trpí jeho rodina, dítě ve škole, stává se nechvalnou mediální hvězdou. A dobro nakonec nezvítězí, protože dva černý superby parkují tam, kam nějakej vergl škoda 120 nemůže. Konec mě potěšil - my obyčejní lidičkové jsme mravenci a nevidíme nad trávu, co tam dělají dvounozí tvorové s nepříjemně těžkými botami. A tak to má skončit :-) ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Pátý díl mě hodně nabudil a čekal jsem velké finále. Bohužel jsem nevěděl, že finále se odehrálo už v pátém díle. Nicméně převládá pocit spokojenosti s herci i příběhem. Vyzdvihl bych hlavně herecký výkon Martina Havelky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Roberta Sedláčka zjevně nezajímala kriminálka, ale prorůstání policie, politiků a organizovaného zločinu. Ze střetu tvůrčího záměru s formou kriminálního seriálu vyplynula celá řada problémů, díky kterým série míří do obvyklého mírného nadprůměru a k dílům, na která si za chvíli nevzpomenu. K pozitivům podle mne patří herecké výkony Jiřího Mádla a Elišky Křenkové a hudba Michala Rataje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z údajného krimiseriálu už zase čouhá společenskokritická moralita. Vymahačské gorily z podsvětí nasazující zavilé tváře ve mě budili nechtěný smích.Navíc stylizaci opět vymezuje tma a déšť; kdy už si někdo v seriálu řádně rozsvítí? ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uondané. Nevadilo, že jsem nějaký ten díl neviděla, nemělo to šmrncu, co by se za nehet vešlo, nezaujalo mě téma a bylo mi fuk, jak to dopadne. A dopadlo to předvídatelně- nijak. Co víc k tomu dodávat? ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin, a to především díky námětu, který těží ze stále živých dozvuků věcí nedávno minulých s dotykem záležitostí v českém prostředí stále aktuálních, a také díky konečnému vyústění, které má bohužel k realitě všedního dne asi opravdu hodně blízko. Neškodilo by samozřejmě malinko hlubší zabřednutí do událostí, z nichž děj vychází, a lepší vykreslení postav s jejich motivacemi, ale to by vyžadovalo vyšší časovou alokaci. Využít rezervy naopak bylo možné v hereckém podání, kdy jsem měl v určitých momentech trochu problém uvěřit některým protagonistům, a to včetně hlavního hrdiny, jejich role. 70 % ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

Něco vyšlo, něco ne. Jsem rád, že v případě Jirku Mádla mohu konečně překrýt obraz snowboarďáka něčím jiným a zároveň povedeným. Asi jako největší devízu hodnotím to, že mě ten seriál držel v napětí celou dobu. Ukončení je na poměry žánru československé krimi rovněž docela unikátní, i když zřejmě o to víc blížící se skutečnosti. Pokud Sedláčkovi šlo o to, přiblížit divákovi práci policie tak, jak reálně probíhá, dovolím si tvrdit, že se mu to nejspíš povedlo (alespoň do té míry, do jaké to formát televizního seriálu dovoluje). Otravovalo mě naopak: nedostatečně vystavěná motivace jednotlivých postav (mám teď namysli ty dobré), mudrující otec v podobě Luknára, tuny hospodských klišé, které tam v té či oné podobě zazní, a pak dle mého jisté logické nesmysly (viz třeba ta Randákova smrt -- SPOILER --, která je nakonec vysvětlena jakýmisi Rusi a dává zpětně celé situaci trochu odlišnou perspektivu. K čemu by pak Rezner kvůli Valentovi rozděloval policejní spis, což vytvořilo základní konflikt...). Naopak oceňuji, že se tvůrci při tvorbě titulků nechali inspirovat netflixovským Mindhunterem.:) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Každým dílem lepší kriminální drama a na Českou televizi docela ambiciozní počin, který si zároveň na nic nehraje a ukazuje současnou ponurou realitu. Mnohými kritizovaný Mádl mi tu přijde naopak výborný, atmosféra se trošičku blíží Pustině, byť Sever je pořád pocitově o dost televiznější. Oceňuji i rozuzlení, které je přesně takové, jaké by se dalo se zdravým rozumem očekávat. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekala jsem o hodně víc. Za mně zklamání. Jak se to rozjelo, vypadalo to hodně dobře, ale jak to sklouzlo k té korupci, tak to šlo celé do kopru. Myslela jsem že to bude dobrý kriminální seriál, ale záhy jsem poznala, že jsem se spletla. Světlým bodem jsou tu můj oblíbený Jirka Mádl, Petra Špalková a Pavla Beretová. Křenková opět nevýrazná. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem se rozhodla dát seriálu ještě jednu šanci a neprohloupila jsem. Konec byl naprosto očekávaný. Ten mě nepřekvapil. Jsme přece jenom v Čechách. Každopádně je tohle nadprůměrný seriál, který se České televizi povedl. Do podzimních dnů se krásně hodil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Převážnělý seriál v "severském" duchu se hezky sleduje, ale hloubku jsem v něm nenašel. 1) Tvůrci by rádi navázali na depresivní severské seriály, ale spíš to je jen jejich odvar s lehkou příchutí sociálního dramatu a společensko-kritického vyznění._____ 2) Příjemnému hereckému obsazení vévodí 33letý uvěřitelený (ne, že ne) Jiří Mádl, kterému bych vytkl jen jeho hrozné nepadnoucí kalhoty._____ 3) Realistický konec vhodně doplňuje dnešní společenskou atmosféru. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to i s Jiřím Mádlem, dělal co uměl. Scénář byl mrazivý, o postavy se člověk skutečně bál. Happy end by byl divný, ale takhle zase nadrsno vylezlo, že být čestný a o něco se snažit je v tomhle světě, jakkoli si hrajeme na demokracii a zaklínáme se právním státem, pořád o držku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Chvalim namet, opravdu zajimave tema pro kriminalni serial. Ale vetsinou je to strasne okate naivni a moc zbrkle. Madl je dobry herec, ale tuhle roli jsem mu neveril. Jinak je herecke obsazeni zdarile a Sever ma nekolik opravdu dobrych momentu. Rezie dobra, vse stoji a pada se scenarem. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama