Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Výborná "poctivá" kriminálka kterých je opravdu pomálu. Cením, že se oprostila obvyklých klišé, na seriálové poměry výtečné vykreslení postav a realistický závěr. Za mě výborná... ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Takový ten seriál, kde je permanentně zima a hnusně, v postavách se nevyznáte, jejich motivaci nerozumíte, všichni se jen snaží tvářit jako drsňáci a na konci není "překvapivý zvrat", ale spíš hm, tak jo no, a jak to teda vlastně dopadlo? ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Sedláček nezklamal ani v tomto žánru. Mádl je sice tvrdý chlapík, ale chapadla chobotnice jsou přeci jen delší. Po seriálu Rédl již druhý zdařilý seriál naší jediné televize. 80% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na tuhle seversky přesně potemnělou kriminálku jsem se dost těšil, přeci jen Jirku Mádla poněkud intenzivně sleduju již od jeho začátků v Rafťácích. Počátek byl prapodivný, jen postava Martina Havelky, coby správného slizouna, již od startu signalizovala, že nedostaneme šanci si jej oblíbit. Od poloviny se příběh pořádně rozjel a dokonce jsem se jednou těšil i na týden následující. Korupce se řádně rozlezla a mít Sever víc dílů, tak se mohlo této linky hezky využít. Potřeba ovšem najednou rychle rozjetý vlak prudce zabrzdit donesla tak neuspokojivý konec, že se mi bohužel bude na tenhle projekt ČT vzpomínat jako na jeden z těch slabších jedinců. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Realita, české prostředí a žádné přibarvování. Každý by tu chtěl seriál jednou tak dlouhý, ale podle mě je 6 hodinových dílů tak akorát. Už i tak jsem si u některých věcí říkal, jak jsou laciný a že bych je do seriálu nedával. Pro někoho ale možná jde o novinky. Od poloviny seriálu bylo krásně stupňováno napětí a pocit beznaděje. A když už to začínalo vypadat dobře, tak přijde konec. Konec reálný. Jedinou výtku bych tak měl k úplnému závěru, kdy dojde k "odkrytí" celou dobu řešeného tajného případu. Pokud by to byla pravda (a asi být nemusí), nemělo smysl něco zakrývat a Petr Svoboda by se v ničem nešťoural. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Velmi vlahý rozjezd, který díl od dílu gradoval směrem až k téměř perfektnímu konspiračnímu politickému thrilleru - což je událost v rámci našich seriálů více než nevídaná. Sedláčkovi korupční tématika jde, Sever je dostatečně napínavý, spletitý a až na výjimky dobře herecky obsazený. Trochu mě iritovala hudba a závěr je bohužel z morálního pohledu vysloveným zklamáním - zploštění do šesti dílů neumožnilo dovést do konce slibně se rozvíjející příběh, kterému by klidně slušel i pompézní obrat k soudnímu dramatu. Asi rozumím, že to takto Sedláček nejspíš z nějakého důvodu chtěl, ale ta výhra zla nad dobrem smáznutá jen náznaky dalších kroků postav je vysloveně iritující a bez ohledu na realitu (o které sice nemám až tak valné představy) zase jen podpoří nedůvěru hluboce zarytou v duši našeho národa, protože každý si jen povzdechne – „…a takto to u nás milý Pepíčku opravdu chodí“ – což je ale, věřme:), pravda jen částečně… I tak, přes veškeré výtky, bezva „krimi“ seriál na podzimní večery, ČT opět nezklamala! ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre a pravdivo napísaný scenár, ktorý poukazuje na to, v akých sračkách žijeme. Vytvorila sa tu skupina hajzlov, ktorí si myslia, že sú nadľudia a môžu si všetko dovoliť. Samozrejme, každý robí iba to, čo mu zákony v našich krajinách dovolia, zákony ktoré si papaláši v parlamente pod vplyvom silného lobingu prispôsobili tak aby im to vyhovovalo. O pár dní, na 30 výročie revolúcie budú všetci mlátiť hubami o demokracii, ktorú sme si vybojovali. Nikto však nepovie, že demokracia do tohto štátu ešte nedorazila, a ak tak iba pre zopár vyvolených. Ale späť k seriálu. Ako som už spomínal, scenár sa mi páčil, natočené to bolo celkom dobre, iba škoda že nemôžem nič napísať o hereckých výkonoch, pretože tu nijaké neboli. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Sever, když vyšel, byl brán jako nejhorší věc, kterou ČT přinesla za poslední roky. Ale bylo tomu tak? Jasně, každý může mít svůj názor a já ani za nic neříkám, že šlo o skvělý seriál. Ale tak nějak bych neřekl, že jde o špatné dílo. První díl mi třeba přijde zcela v pohodě. V tom druhém spíše najdeme nejednu nelogickou hlášku, divné chování postav a obecně takové paběrkování na ničem. Poté už se to snaží nějak zvednout nahoru. A ono to relativně jde. Spíše mi zde šlo o nějakou celkovou definici seriálu. Tyto typy totiž poslední roky fičí. Krimi ze severu. I když je to ústecká Bílina. Jenže tyhle kriminálky bývají originální, promyšlené a s jasným směřováním. zde je problém, že Severchce být typická blbá česká detektivka, poté jasně tvrdá korupční inside hra. A ve výsledku není ani jedno z toho. Nedá se říci, že by to bylo úplně špatné, ne-li přímo katastrofa, ale máme zde silný problém obecně s tím, co to je. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Takový malý, nenápadný seriál, který přesně vystihuje poměry v našem zkorumpovaném Absurdistánu... Za každého podobného Don Quichota, kterým byl v seriálu Jirka Mádl, zapaluji svíčku. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Rekl bych to slovy klasika: Vídeňský policejní prezident podal tenkrát Cimrmanovi ruku se slovy: "Nebylo to špatné." A to tehdy, přátelé, v kriminalistických kruzích něco znamenalo. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Po celú dobu dobre budovaný krimi thriller, ktorý má chytro a netradično vygradovaný záver seriálu. Práve tento aspekt možno naznačuje , že pokračovanie by nemuselo byť márne. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Na některých těch spisech je taková oranžová samolepka... Nellis a Zachariáš mají Pustinu, Hřebejk Rédla, Sedláček Sever. Soutěž předních českých režisérů o nejlepší regionálně-severskou noir sérii nese poživatelné plody. Televizní tvorba nejen v tuzemsku kvalitativně válcuje tu filmovou čím dál víc. Jestliže Hřebejk nacházel kořeny zla v pelíšcích předlistopadové minulosti a Nellis se Zachariášem v lidské duši, Sedláček se pere s démony současnosti, což je vlastně kdesi uprostřed a mě jaksi skoro nejbližší. Dostal by Robert Sedláček státní vyznamenání z rukou Miloše Zemana i dnes? Těžko říci. Dost možná ne. Jak už poznamenali jiní, detektivka je tu až na druhém místě a funguje jen jako vějička na okružní jízdu po neutěšených klientelistických poměrech odporného Ústeckého kraje a blízkého okolí s výmluvnou exkurzí na jižní Moravu. Policie, soudy, státní zastupitelství, úřady, byznys, MPO, MV, média - všichni si musí v nejlepším zájmu občanů nebo alespoň menší části z nich pomáhat. Přestože všechny popsané mechanismy bezpochyby fungovaly a fungují, chyba je myslím v hustotě zobrazené sítě: je velký rozdíl mezi "je tu nemálo vzájemně spolupraucjících kurev" a "každý (až na hrdinu, jeho ženu a kamaráda je prodejná či dlužná kurva". Jestliže Sedláčkovo úctyhodné úsilí věrohodně sociálně kritizovat něco poškozuje, je to právě všudypřítomnost a všemohoucnost zla, které možná spíš než otázkou názoru tvůrců byla jen způsobem, jak do šestidílného seriálu narvat všechno, co měl Sedláček na srdci. Mít mysl zamýšlenou neznamená ještě myslit. Jiří Mádl je slušný, přirozeně působící herec a nejspíš i rozumný člověk. Jeho výkon hodnotím jako dobrý, přestože nutné angažmá jeho kolegů podobného vzrůstu (dosud nedoceněný Štěpán Benoni, kolegové z ministerstva, kolega z kanclu, žena, někteří záporáci - koneckonců i já mám něco přes 170 cm) navozuje dojem, že korupce není problémem Bíliny, nýbrž Hobitína. Na pováženou spíš než tělesný vzrůst je to, že přes napjaté pracovní a soukromé vztahy tuto dispozici hlavního hrdiny nikdo ani jednou netematizuje. Kdyby měl Sedláček koule, Mádlova parťáka hrál Roman Zach. Kdo to po nás jde?! Přes všechno zobrazené je jasné, že v obnovitelných zdrojích je budoucnost :-) Kdo další? Bohdan Sláma? Co hejtman? (...) Převléká se. Podělal se. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krimi seriál s Mádlem v roli osamělého bojovníka proti prohnilému systému politika - byznys - policejní krytí má pár pozitiv: 1) atmosféra temného kraje severu 2) herecké výkony ( Havelka , ale i Mádl dobře ) no a pak pár věcí, které tohle dílo pošlou do archívu: 1) prakticky se jedná pouze a jen o vyčerpávající předem prohraný boj, který je tolik dílů ubíjející 2) už předem si to hrálo na něco víc, než na co mělo ... že to překročí hranice pouhé krimi apod. tohle sebevědomí autorů, kteří se zaštiťovali morálním štítem mi přišlo směšné, to měli nechat na divácích 3) moc nebaštím ty tajemné temné všemocné síly, které stojí v pozadí a vrcholem bylo, proměna kamaráda z výcviku, který mu byl celou dobu oporou a v posledním díle se proměnil v jejich mluvčí, který dokonce věděl, že temné síly uvažovali o jeho likvidaci. ... hrozně nevěrohodné. 4) Sedláček měl radši točit ten opravdový případ solárního podvodu ( myslím, že to je ten případ miliardářů Zemkových, kteří si chtěli vydělat podvodem dvě miliardy ) o opravdových statečných policajtech, v té fikci se ztratila i realističnost a opravdové sdělení. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama