Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Lukinator 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh o tom, že když policie pracuje s padouchy, tak na nikoho nemůžete obrátit. Až do 5 dílu se mi to líbilo. V 6 díle jsem čekal, že se to nějak vyvrbí a ono nic? Hlavní postava jménem Petr Svoboda, se snaží o spravedlnost a když už je blízko, nechá se přemluvit, aby to vzdal. Chápu rodina je na prvním místě, ale stejně. Byl tak blízko!! Dal bych 5 hvězdiček nebýt toho konce. Tudíž dávám 4 hvězdičky ()

dur.dur 

všechny recenze uživatele

Mádl super. Atmosféra super. Zpočátku jsem se bal, ze pujde o nejakou kopii Rapla. Naštěstí ne, ani v nejmenším. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Dal jsem všechny díly. Ano, bylo to docela dobré a dívatelné. Kdyby však vynechali všechny scény s jeho anorektickou manželkou, bylo by to ještě mnohem lepší a o 2 díly kratší. ()

Caliboss 

všechny recenze uživatele

Radek99 já si naopak myslím, že ten chlapecký Mádl tomu dodává punc autentičnosti... je to mladý borec, ještě plný ideálů, kterých se nechce vzdát a bojuje s molochem, tragedie je v nemožnosti jej plně porazit a ve vynucené rezignaci, pokud nechce přijít o všechno. ()

JuveIt 

všechny recenze uživatele

Rozjezd měl tento seriál velmi pomalý. Od třetí epizody začala kvalita Severu gradovat a její vyvrcholení přišlo v páté epizodě. Finální díl byl hodně slabý. A nemám na mysli závěr, ten dle mého odpovídá realitě. Přesto všechno lze seriál hodnotit kladně. Na české poměry se jedná o nadprůměrnou tvorbu. ()

Mamutol 

všechny recenze uživatele

Sever od prvního do čtvrtého dílu byl pěkně rozehraný, postavy se pomalu posouvaly do velkého finále ... Těšil jsem se. Jenže to finále se tak nějak nedostavilo. Je mi to líto, ale tohle patří tak někam na stanice typu Nova, Barrandov a spol. Velmi slabé dvě hvězdy. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Škoda toho Mádla, ten tam prostě nepasuje. Uvěřit mu jdou leda scény typu, že neumí řídit auto. Hrát tátu asi osmiletýmu klukovi nebo manžela prostě nezvládá. Jinak účast přemlouvače bab je jedinou slabinou. Protože silným ústředním tématem seriálu = srážka se systémem vs. vlastní hodnoty, si dle mě musí projít každej pořádněj chlap v pozici "zaměstnanec". Nelze vyhrát, takže stěhování, chlast, rozvod, sebevražda,...Závěr je otevřen pro případnou další sérii. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

I přes drobné výhrady k některým situacím a postupům musím dát plný počet. Námět byl v celku hodně zajímavý, mělo to schopnost zaujmout a obsazení mi plně vyhovovalo. Hlavně pánové Mádl, Havelka, Benoni, Novotný a Pechlát. V těsném závěsu i paní Špalková. Ostatní nijak nevadí. Takže z mé strany spokojenost a rád se v budoucnu podívám na případnou reprízu. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tak to tedy byla sprcha. Píšu hned po dokoukání posledního dílu. Ani si nevzpomenu, jestli jsem někdy viděl šestidílnou krimi, v které ti zlí vyhrajou, hlavního hrdinu převálcujou a my si máme domýšlet, kteří mocní zařídili, aby u Bíliny prošlo několik vražd, okresní kriminálku řídil zkorumpovanej ředitel, GIBS aby chodila jen buzerovat kvůli hledání SPZetek, nelegálně postavená solární elektrárna dodávala proud do sítě a hlavní bílinskej policejní práskač Horváth si za cash koupil barák. Co to je vůbec za náturu, natáčet kriminálku, která blbě dopadne. To vidíme každej den kolem sebe ve zprávách, že se nám zloději smějou z televizní obrazovky do ksichtu. To o tom vážně potřebujeme seriál? Přitom to bylo tak fajnově natočený, Mádl se snažil, Benoni taky… A nic…Dávám 20%. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Co z počátku vypadalo jako průměrná kriminálka, nakonec přerostlo v povedený politicko - konspirační drama, které tvůrci naštěstí nepokazili tím, že by vymýšleli kdovíjaký happy end. Jirka Mádl se sice snažil o 106, aby se vymanil ze škatulky Snowboarďáka, přesto by mi do hlavní role policajta více seděl někdo s vizáží tvrďáka. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Další povedené dílo České televize. Možná trochu slabší než předchozí krimiseriály, ale zato na ožehavější téma. Ale možná to bylo tím, že mě tihle lidé dokážou zvednout ze židle. I Jiří Mádl odvedl skvělý uvěřitelný výkon. Jen ten konec s Rusama jsem nějak nepobral, ale Mádlovu rozhodnutí a ztrátě jeho charakteru jsem už rozumněl. ()

uhlerado 

všechny recenze uživatele

mne sa to veľmi pačilo, poznam toto prostredie a nie je to jednoduche, korupcia, vrazdy, pochybne machinacie operacie transakcie, myslim si, ze Madl to zahral milo a presvedcivo, pacil sa mi aj Havelka, pekny hajzlik. otazka je, preco to tak divne skoncilo ? bude dalsia seria ? ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Ústecká Chobotnice. Pokud se spojí justice, policie a politika v jednom spolku a říkají si mafie, jsme všichni v háji a nezmůže s tím nic ani poctivý polda. Začátek ale na nic, nenechte se odradit. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Od prvního dílu jsem postrádal to, co bych od Roberta Sedláčka očekával a na co jsem se těšil = drajv, spád, překvapení, originalitu. Nic z toho jsem ale nedostal. Viděl jsem spíš tuctové, místy naivně, nesourodě a odfláknutě působící vyprávění a s ním ruku v ruce i vystupování herců (z nich nejlepší Martin Havelka v roli slizského a zákeřného policejního šéfa). Někde od čtvrtého dílu - jak se začaly rozplétat různé souvislosti (policejní šéf, podnikatel, hejtman...), začalo to být zajímavější a poutavější, ale některé přestřelené a nereálné pasáže a souvislosti to zase srážely dolů - předevšív v samotném finále. Mé hodnocení na rozhraní dvou a tří hvězdiček. 50%. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem očekával něco malinko jiného (čili sérii o vyšetřování detektivních příběhů se sympatickými kriminalisty), ale rád dodám, že jednolitý příběh o prosakující korupci a mocenských strukturách mne zaujal. Hlavní hrdina sice působí dojmem slona v porcelánu, leč civilní projev J. Mádla je příjemně uvěřitelný vzdor vší zobrazené trpkosti. Nechtě se pouštět do jakýchkoli nemístných aktualizací dodám, že po řemeslné stránce jsem byl spokojen, a doufám, že se česká produkce zmůže na další podobné počiny. ()

tata22 

všechny recenze uživatele

První díly mně dost zklamaly, nicméně ke konci se seriál docela chytil. Pokud bych si odmyslel trochu zjednodušený pohled na praktiky "české solární mafie", včetně až italsky pojatého odstraňování svědků pak seriál k zamyšlení určitě stojí. Ano, opravdu je řada případů, kdy se podobně věci děly a je dobré na ně ukázat. Že by se ale u toho zabíjelo, že by policejní komisař se proháněl lodí za desítky milionů, že by hejtman hrál tak naivní roli a pod. tak tomu osobně moc nevěřím. Ale jinak atmosféru, náznaky a filmařské řemeslo bylo myslím odvedené slušně... ()

km_ 

všechny recenze uživatele

Sever měl obrovský potenciál, ale spíše mě zklamal. Kdybych se na něj díval bez zvuku, tak bych měl pocit, že to bude takový malý zázrak, tedy česká kriminálka, na kterou se dá dívat. Ale ono to bohužel je i se zvukem a ty dialogy byly horší než texty od Krajča. Kdyby někdo přepsal scénář a předaboval to tak, aby to bylo aspoň trochu uvěřitelné, tak by Sever mohl mířit trochu výš, takhle to bohužel je slabý český průměr, což je vlastně podprůměr. Opsal jsem tady jeden dialog, po kterém jsem Sever málem nedokoukal, posuďte sami. Spoiler alert! A: Ahoj. B: Ahoj. A: Myslíš, že už nás nechají o samotě? B: Jasně. B k policistům: Držte se zpátky, prosím. (20 vteřin ničeho) B: Jde vo toho tvýho policajta. Vod toho soudu musí odejít jako nedůvěryhodnej polda. Je ti to jasný? Pak si už může žvanit, co chce, to je jedno, ale bude nedůvěryhodnej, jenomže to má dělat Sbořila, to není dobrý. Zařiď to. (3 vteřiny ničeho) A: Upřímnost za upřímnost. (3 vteřiny ničeho) A: Bylo to nutný, házet toho chlapa z vlaku? B: Ale já nevím, já jsem to nerozhod. Fotil tam, no... byl to bejvalej vnitrák. A: Kdo po tobě může jít? Koho jsi kurva v Praze nasral? B: Hele do píči, já... já nevím už vůbec nic, ani jestli je ten Svoboda, nebo jak se jmenuje, vůbec důležitej, nebo vo co se tady snažíme. Jsem pod tlakem, slídej kolem mě novináři. Místo hrdiny, co přežil vlastní smrt, ze mě chtějí udělat mafiána. No, takhle to tady chodí, ty vole, posraný Česko. V Americe už bych byl hrdina. (5 vteřin ničeho) B: Ivane, Valenta je mrtvej a solárka se jede dál. (3 vteřiny ničeho) B: Vodepsali nás. A: Okay. A: Jsme kurvy na prodej, ale ani ty nevíš, kdo nás pase. B: Do prdele se vším. B: Já už to nechci dělat. (3 vteřiny ničeho) A: Já taky ne, ty čuráku. A v podobném duchu, resp. bezduchu to probíhá celé. Bohužel. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama