Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

golfista 

všechny recenze uživatele

Myslím, že vypnout by měli na nějakou dobu pana Hřebejka. Třeba zavzpomíná a začne točit jako před dvaceti lety. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk poprvé s Markem Epsteinem a dvorním kameramanem Jiřího Stracha, přesnou hudbou ME Kyšperského a brněnskými lokacemi vytvořili "českého Punishera". Milan Ondrík je výborný a vyprávění bohužel osciluje mezi zajímavými scénami (kafe) až k těm klasickým ("Kolik lidí jste zabil?") až k fádním koncům. PS jen blázen by dvacet let točil stejně, ale tak nějak jsem předpokládal, že tady na CSFD to budu muset málokdy vysvětlovat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milan Ondrík byl to nejlepší z celýho filmu. Podobně drsná postava českýmu filmu chybí a on ji zvládal s přehledem. Horší to je s Hřebejkem. Ten se podle mě dočista ztratil v alternativních realitách, které pro něj možná působí originálně a nápaditě, ale běžnýmu divákovi nedávají žádný smysl. Jakmile veterán Ondrík přišel do té vily za Pavlem Křížem, tak jsem měl pocit, soudě dle chování všech, že tam všichni strašně hulí. Takovému chování vyšší třídy prostě totálně nerozumím a přijde mi absolutně neosobní. Navíc když na tom balkóně uprostřed Brna dělali na grilu oheň, aby si jako udělali hezkou chvilku s hořlavým zákoutím, tak jsem si představoval, jak fousatej lumberjack Hřebejk jede v kostkovaný flanelce k Veverské Bítíšce, aby tam nasekal otep dříví sekerou Fiskars za sedm tisíc, a tu si odtáhl do třetího patra, kde pak do noci dělali fatru na grilu…to teda bylo něco. Navíc byl ale Veterán i dost velká nuda, takže opět od České televize krok vedle, bohužel. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO GUMA…“ /// Na TV film slušný tvůrčí duo Hřebejk – Epstein a chválím nevočuměnej casting, Veterán Martin ukazuje, že 20 let v cizinecký legii nepřežije žádnej sráč. Je tedy zpátky a musí normálně žít. Vzhledem k tomu, že netrpí žádnou úchylkou či syndromem, má k němu člověk kladnej vztah. Teda – jediná úchylka je ujetost na kafi a na fyzičce. Většinu času se to nese v lehce optimistickým duchu, takže čekáte, co že to vlastně rozčísne, aby to nějak vyvrcholilo. Vrchol není nic moc, takže je to spíš takovej příběh ze života s celkem sympatickým „veteránem“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám strach, protože mě chrání. 2.) Furt slyším písek (a nedělám v pískovcovým lomu). 3.) Chystám se domů… /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takže Hřebejk už má co dočinění i s brněnskou kavárnou? Pane mluvčí, reagujte..! Od úvodu sjíždí z výrobní linky jedna šablonovitá scéna za druhou, abychom věděli, co všechno legionář Martin má (dobré srdce, čest, fyzičku, sen, pocit viny, kostlivce ve skříni, trauma). Následnou romancí směřující k podivnému konfliktu pak už Lionheart ze Štatlu nenajde způsob, jak Epsteinův nepříliš invenční scénář povýšit na něco funkčnějšího. Oravský Statham Ondrík dobrý, akorát nechápu, že ho nenechali mluvit, jak mu zobák narost. Mile se stydící Marie Poulová mi zase krapet připomínala Claire Forlani, když se seznamovala s chmurným žnecem Bradem Pittem.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dopad válečných konfliktů na psychiku vojáka? Ale kdeže! Tentokrát ne. Nepřišlo mi, že by si navrátivší z francouzské cizinecké legie nevěděl rady s emocemi, spíš jej tíží, proč vůbec v 16 letech opustil domovinu a vydal se vstříc armádnímu životu. Brzy se to dozví i komunální politik Pavel Kříž, jehož dcera se do naší „gumy“ zamiluje. A to on nevidí rád. Zatímco slovenský herec Milan Ondrík je sympaticky rozporuplný samorost (se zálesáckými metodami – viz nastřelení náušnic), scenárista Marek Epstein se úplně nevytáhl. Může za to hlavně fakt, že předložil spoustu témat, ale minimum jich dovedl do uspokojivého finále. Řeší sociální otázky, dopad války na psychiku, domácí násilí, téma odpuštění. Zatímco Ondrík mile překvapil, na herectví panenské Marie Poulové jsem si musel docela dlouho zvykat. Dvě až tři hvězdy!! U Hřebejka bych ale čekal, že se nebudu muset rozhodovat.. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Něco za něco, dalo by se říct. Zločin a trest, kráska a zvíře? Silná místa a slabší momenty. To všechno je Hřebejkův Veretán. Dává otázky, otálí s odpovědí. Lze odčinit vinu? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ja by som nebol zas tak kritický. Je to tv film, treba to brať trocha s rezervou, predsa len rozpočet nepustí aj keď musíme uznať, že mnoho vytýkaných nedostatkov nebude len o peniazoch. Osobne by som privítal nejakých 10-20 minút naviac, trochu viac rozobrať vzťahy medzi všetkými postavami, hlavne medzi Ondríkom a jeho sestrou s podareným manželom. Ondrík posledné roky herecky naozaj dominuje, u mňa momentálne naj slovenský herec. Vidno, že pre postavu legionára na sebe trochu popracoval a divák mu to verí, čo je pre film veľmi podstatné. Ja to vidím na slušný, pozerateľný priemer, ktorý neurazí. Je fajn, že si po tomto Ondrík urobil v Čechách dobré meno, je dosť pravdepodobné, že sa s ním budeme stretávať čoraz častejšie. kto by rád kvalitnejšie stretnutie, tak rozhodne odporúčam film Nech je svetlo. Film 60%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk představil svůj (možný) nový režijní směr, rezignaci na artikulační schopnosti ústředního protagonisty a psychologické nuance svého díla věnoval moravské metropoli. Hlavní hrdina je veterán všemožných válečných misí, klátí zastydlou pannu a vyzývavou Alenu Antalovou vynechá, jako bonus mlátí primitivní bijce v kleci v nelegálních zápasech brněnského podsvětí. Hřebejk spojil zbytky svých režijních sil s Markem Epsteinem, scenáristou přijatelných snímků, a snad si i uvědomil, že trojitá nástavba k Pelíškům, která byla v mnohém nadbytečná, nebyl ideální směr jeho kariéry. Tenhle styl mu totiž svědčí, byť se jedná o tv film s nepříliš kompaktním vyzněním. Milan Ondrík nezvládá košaté špalky textu, však jich jeho role obsahuje jen vzácně, ovšem v pozici neohrožené mlátičky-klátičky a samorostu funguje obstojně a neokoukaně. A (decentně krvavé) bitky vypadají dobře a kontaktně, když si uvědomím, že v českém filmu je kolikrát problém i s obyčejnou fackou. Marie Poulová je pak ideální coby jeho protějšek. Vincenta Navrátila, Pavla Kříže a Alenu Antalovou scénář uchýlil víceméně do statování v honosné vile. Průběh filmu zaujal, ke konci se ovšem konfliktní pnutí vyřešilo odbytým a až přílišně uspěchaným způsobem. Hřebejk stále umí kvalitně režírovat, to v prvé řadě, i tenhle jeho počin ale ukázal, že se určitým způsobem hledá a zároveň zkouší na sobě novátorské prvky, kterým nebudou tak úplně nakloněni znalci a příznivci jeho dřívější tvorby. 7/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že podobných tvrďáků, jakého tu předvádí Milan Ondrík, v domácí kinematografii moc nemáme. Jenže i málomluvný drsňák by potřeboval příběh. Je zvláštní, že podobně nedějový scénář skončil zrovna u Hřebejka, který byl vždycky lepší v inscenování větších dialogových scén. Chtělo to méně písku a podivných kiksů (proč na slovenské dědině mluví místní česky?). Z herců mě nejvíce zaujali Milan Ondrík a Marie Poulová. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nech sa nikto nehnevá, Ondríka mám síce rád v záporných rolách, tam mu to ide. No jeho rečový prejav... Je mu ťažko rozumieť už keď hovorí svojou rodnou slovenčinou, no česky som mu nerozumel asi dve tretiny hovoreného slova, normálne je lenivý otvoriť hubu dokorán a vysloviť text poriadne. Zaujal však aspoň žonglovaním. Miestami sa tu v pateticky spomalených scénach ozýva nepríjemná, rušivá hudba. Celkovo téma vojaka navrátilca, boje v klietke a pretiahnutá tvár Poulovej v úlohe 32-ročnej panny na mňa pôsobili dosť depresívne. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi dobrý film s tématem druhé šance i když hrdinova minulost je trochu šablonovitá Slovenský herec Milan Ondrík je na naše poměry osvěžující a netradiční hrdina. Fyzicky zdatný, nejednoznačný válečník , úsporně konkrétně mluvící a tichý, rozporuplný, vyvolávající strach i obdiv. A vůbec ne sebelítostivě užvanění jako mnoho loňských českých filmových hrdinů. Tento pro mě příjemné westernový film podivínským exotem zálesáckým samorostem, který svoji povahu ukazuje smyslem pro pořádek a moc to neumí se ženami. Ve filmu je také humor, líbilo se mi výuka „bezbolestného“ milování, „jestli bych zakázal mešity? Zakázal bych muezzina v pět ráno“, nebo při sexu "mohu tě vypnout na krku, deset vteřin mdloba, 18 vteřin smrt". ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Milan Ondrík je jedním z mých nejoblíbenějších herců, výborný vždy, ať v roli dramatické, či komediální, na divadle perfektní. Tato role mu seděla přesně, nevybavuji si, kdo jiný by se hodil lépe. Velmi dobrá volba. Téma zajímavé, příběh atraktivní, před minulostí neutečeš, čili si říkám, že to nemusela být až taková zívačka. Lepší tři. Na telku vydařené. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nechtělo by to na čas "vypnout" a pár kroků odstoupit, Hřebejk? ... (Co to je za jméno, proboha!) Takhle - snaha byla, zejména v uchopení správného narativu, který nám udává směr, nicméně i v Lidlu vědí, koho posadit k vánočnímu stolu a drag queen si předcházejí už v mateřské školce... taková neusilovnost, Hřebejk. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Návrat veterána z francúzskej cudzineckej légie je predsa len v našich končinách dosť netradičný, v tomto je televízny film originálny. V princípe jednoduchý dej sa však zbytočne naťahuje a nedokáže ponúknuť primeranú zábavu. Víťazom je len Milan Ondrík, jeho herecký výkon je perfektný, nevraviac, že musel byť aj fyzicky veľmi dobre disponovaný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zhruba v půlce filmu bych tomu ještě klidně dal tři hvězdy. Velmi dobrá kamera, slušné herecké výkony, atmosféra Brna a okolí (v poslední době se tam natáčí nějak často). A to i navzdory tomu, že scénář je opajcnutý z původně westernů, později amerických akčních filmů, jakých jsem už řádku taky viděl. Jenže i to nejpitomější americké béčko mělo příběh silnější než tohle nic, kde se nic nestalo, ke konfliktu vlastně nedošlo, a když už jsem chtěl odpovědi na své otázky (jaká neštěstí se teda v tom baráku stala?, jak se všechny ty slabě naznačené linie vyvinou a uzavřou?, co bude s kavárnou?, co ségra? atd.), tak mi tvůrci nabídli ten nejlacinější DIY konec, tedy diváku, domysli si to sám, jak se ti líbí. Možná ten film měla sponzorovat IKEA - tady máte nohy, desku, opěradlo, kolíčky, hřebíčky, kladivo si pořiďte sami a sestavte si podle potřeby. Jenže i ta židle nebo stůl z IKEA mají návod k sestavení. Tohle prostě vypustilo nějaké vztahy, nějaké postavy, ale místo konfliktu, jeho řešení a nějakého vyznění a doznění jsme dostali jen skládačku. Sice hezky zabalenou, barevnou, se zajímavými prvky, ale jen skládačku. Ne hotový produkt sebejistých českých filmařů, kteří vědí a mají dokonce co říct. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Původně jsem filmu dal 3 hvězdy, ale dnes ráno jsem se probudil a film jsem měl stále ještě ve své hlavě a říkám si, ale jó dám tomu 4. Milan Ondrík si to za hlavní roli opravdu zaslouží. Janu Hřebejkovi se casting opravdu povedl. Film má grády! Dívák se nenudí a kdyby závěr byl lépe ukončený, tak by to byl snad časem i kulťák. Na filmu je skvělé, že Milan Ondrík je neokoukaná tvář, která se opravdu bohybuje jako voják. Dokonce i při dobře natočených nelegálních zápasech tomu divák věří, což je velké plus tohoto filmu. Nejsem spokojen jen s tím závěrem a i menšinu ze scénáře mohli klidně vynechat, protože pro příběh to nebylo podstatné. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Zlý vtip...nebyť charizmy a talentu Milana Ondríka, je v ňom všetko zlé...konštrukt, plný scenáristických nezmyslov - viet, ktoré prosto nedávajú logiku, sú umelé a neprirodzené...je to ako všetko americké, najskôr to nenávidíš a potom nevieš bez toho žiť. "Skvost". ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Své mouchy to má, to ne, že ne, přesto mě příběh Martina zaujal a vtáhnul, Milan Ondrík je působivý legionář (dobře se mi na něj koukalo, no..). K tomu Marek Epstein otevřel několik dost zásadních témat, ať už se jedná o zločin a trest, míru viny, věk, nevědomost, aktuální ožehavé otázky a v neposlední řadě odpuštění.. Prostě jsem zrovna měla naladěno a Marie Poulová se mi líbila.. A mám ráda horký písek.. ()

Reklama

Reklama