Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Kriminálka 5. C je hraný detektivní seriál s výrazným etickým poselstvím. Skupina dětí v něm pátrá po pašerácích zvířat. Jde tedy zásadně o dramatické a velice napínavé příběhy s detektivní zápletkou. Jádro party dětských detektivů v čele se ctitelem klasických detektivek Petrem Mikinou (Matěj Sedlák) žije ve Zlíně, kde se také většina příběhů odehrává. Petrovými pomocníky jsou především jeho spolužáci z 5. C, jeho sestřenice Eliška (Kateřina Vorlová), která je talentovaná „ajťačka“ a také kamarádi Igor (Andy Kummer), který se do Zlína přistěhoval ze Slovenska, a Kája, kluk, který bydlí spolu se svým otcem na ubytovně (Matěj Havelka). Součástí party je také Petrův mladší bratr Filip (Milo Kay Kennedy). Dětmi volené detektivní postupy samozřejmě využívají všechny dostupné moderní prostředky (počítače, videozáznam apod.). Pátrání je to velice pestré a mnohdy i značně překvapivé. V zorném poli zájmu naší detektivní party se ocitají jak pašeráci kriticky ohrožených a zákonem chráněných druhů papoušků, želv, plazů, orchidejí nebo motýlů, ale také vybírači vajíček z orlích hnízd nebo nezákonní chovatelé tygrů. V podstatě platí, že co díl, to případ dotýkající se jiného živočišného druhu. Svou roli v příbězích hrají pochopitelně také rodiče hlavních protagonistů, zejména potom rodiče Petra Mikiny (Martin Myšička a Lenka Krobotová), kteří jsou přírodovědci a také např. Kájův poněkud nekonformní tatínek (Roman Zach), ale hlavně Igorův děda Vlček, kriminalista na penzi (Boleslav Polívka). Pátrání malých detektivů se díky seznámení se sestrami Beátou a Agátou a s jejich maminkou Editou Kramárovou (Zuzana Konečná) přenese v některých dílech i na Slovensko (ať už do Bratislavy nebo do atraktivního prostředí Vysokých Tater), kde obě sestry žijí. Tady poznáme i slovenského kolegu dědy Vlčka Jána Debnára. Svou roli ve vyprávění sehraje i mladá televizní reportérka Dorota Straková (Veronika Lapková), ale také celá škála drobných, ale často spíše větších podvodníků a zloduchů v čele s ústředním padouchem a šéfem celého klanu Benny Rybou. Právě honem na tohoto zločince jsou protkány všechny díly seriálu. S každým dalším pokračováním se děti k Bennymu Rybovi více přibližují, aniž ovšem tuší, kdo Benny Ryba je a jak vypadá. Kromě ústřední detektivní linky je nedílnou součástí seriálu i linie vztahová a v neposlední řadě i nezbytná porce humoru. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Děti zde hrají přirozeněji než někteří školení herci pátrají po pašerácích zvířat. Je tu samozřejmě naivismus v rámci žánru, ať už lotrové bědují, že „ty děcka nám to zase překazily“, nebo se policie zjevuje zpravidla teprve s křížkem po funuse, jen aby udělila žáčkům osobní pochvalu. Výchovných pouček na ekologické téma by mohlo být méně. Z běžných kulis dovede vyždímat místy až akční podívanou, počínaje napínavým stopováním a konče pátráním v tajemné stodole. ()

Reklama

sbinda 

všechny recenze uživatele

Za mě výborná krimi série pro děti  od 6 do 11let. Každý z dílů má relativně jednoduchou, ale pro děti srozumitelnou a výchovnou zápletku. Děti hrají co umí a v mých 5dílech jsem neviděl žádný afekt či trapnost. Děti hrají dětem. Oceňuji přimíchávání slovenštiny, děj v exteriérech, stopáž a vůbec ojedinělý projekt pro děti v této věkové kategorii. Toho času 50% je dle mého dost nefér. Osobně to vidím na zasloužených 75%. Lze pustit z archivu HBBTV ČT. ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Co si budeme říkat, dětské seriály, které natáčí Česká televize, nejsou už to co bývaly. Ale tohle, je celkem fajn. Herecké výkony dětí, jsou většinou přirozené a chovají se tak, jak by se asi děti chovali. Dospělí herci jsou také v pořádku, vynechám-li ty dabované, protože ten dabing byl strašně moc poznat. Dokonce občas někdo nadaboval i sám sebe. Seriál je takový typický dětský, ale proč by to tak nemohlo být. Jen by bylo lepší dělat více epizod, než pořád opakovat těch 1. 13. Ale pokračování si asi nedočkáme. Abych to shrnul tak, na to, že ČT D dávají pořád větší kraviny, na které bych se ani dětem nedovolil dívat, tohle se celkem povedlo. ()

honajz

všechny recenze uživatele

Těžko soudit po prvním dílu, proto si hodnocení nechám na později. Na jednu stranu je fajn. že zde vznikl po mnoha letech dětský detektivní seriál (i když Maharal) a že děti hrají docela uvěřitelně (byť na gottwaldovské neboli zlínské fláky to stále nemá), na druhou stranu mi vadí docela macho styl, policajti blbci, kteří přijedou dětičkám jen poděkovat a zas herci Dejvického divadla plus zprofanovaný Bolek, jako bychom v republice jiné herce neměli. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (5)

  • V některých epizodách je celkem značně zřejmé, že jsou některé (zvláště epizodní) postavy předabovány. U některých postav to bylo kvůli tomu, že se prostě autorům nelíbil herecký výkon aktéra a postava byla předabována. U některých epizod (zvláště v těch, které se odehrávají na Slovensku) to bylo kvůli až moc silnému českému nebo slovenskému přízvuku, který by nebyl moc srozumitelný pro danou zemi. Na Slovensku byly takto předabovány některé české postavy a v Česku zase ty slovenské. (mnaucz)
  • Prostředí letiště bylo natáčeno na Letišti Pardubice. (pocket22)
  • Jan Janča zde působí jako asistent režie a herecký coach dětských herců a objevuje se ve dvou epizodách v postavě Režiséra. (Janinho36)

Reklama

Reklama