Reklama

Reklama

Zrádci

(seriál)
  • angličtina Rats (festivalový název)
Trailer
Česko / Polsko, 2020, 6 h 46 min (Minutáž: 66–71 min)

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Douba

Hrají:

Cyril Dobrý, Lenka Krobotová, Miloslav Pecháček, Martin Havelka, Hoang Anh Doan, David Novotný, Igor Bareš, Magdaléna Borová, Anežka Novotná, Petr Franěk (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Vietnamská mafie v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život. (Česká televize)

(více)

Recenze (136)

zette 

všechny recenze uživatele

Tento serial ma neco do sebe, urcite neni tuctovy. Libila se mi i postava Cyrila Dobreho. S postupem casu jsem bohuzel tomuto serialu nevenoval tolik pozornosti a jen ho nezaujate dokoukal. Za odvahu a napaditost, tri hvezdicky v klidu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

A najednou ta těkavá kamera nevadí? :o) Většinou byla funkční, ale je fakt, že pár manýristických záběrů by se našlo, včetně četných odrazů kamery ve sklech aut a jako stín na oblečení lidí, takže předpokládám, že to Tauš a Chlupáček dělali asi schválně. Nekompromisní thriller, který dobře zobrazil drogovou problematiku, zrcadlící se v rodinách, tam, kde se základně vytváříme. Závěr nečekaný (báli jsme si ho připustit?), jen Davidových promluv do kamery bylo na sklonku už trochu moc a díl v léčebně drhl asi nejvíce, mnoho shod okolností nebylo věrohodných. Jo a taky asi stoupne prodej žlutých bund, tepláků a trik! Trochu nadsazuju, no. 90%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, slupnul jsem ji za jedno nedělní odpoledne na jeden zátah. Formálně osobité a originální, dějově v řadě momentů překvapivé a vyzněním nepříjemně deziluzivní. Jen tedy některé ty opakující se zvukové manýry mě skutečně sraly, a píseň v závěrečných titulcích by se taktéž jen těžko hledala nějaká, která by se hodila ještě méně. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Pro nekoho odvazne, pro jineho manyra, ja bych rad Zradce videl v cistsim provedeni. Ostrouchova nebudu komentovat. CT by jinak neskodil kosatejsi herecky ansambl 40+ (nic proti samotnym hercum), ale kdyz si date par serialu z jejich produkce tak zacnete mit pocit propojeneho universa, akorat je jednou z fizla hajzl a naopak. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ok, napálím plný počet, protože taky můžu jednou za čas propadnout nadšení. I když je to možná trochu přehnané, v pár místech mi to zaskřípalo. Ale když se to vezme kolem a kolem, zaskřípalo to jen proto, že to fakt jede. Je to nejlepší Tauš, skvělá katarze nakonec, plné energie, kterou mě bavilo čerpat, a v neposlední řadě na ČT je to asi největší možný punk a to oživení je potřeba ocenit. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Být drogovým dealerem a zároveň policejním informátorem není zrovna záviděníhodná kombinace. Cyril Dobrý coby lehce arogantní mladík z česko-vietnamské drogové party, který se ocitne mezi dvěma mlýnskými kameny, by o tom mohl vyprávět. Zatím spíš silácky mele do kamery, jak nemalý význam drogy mají, zatímco nám tvůrci postupně představují další hráče. Především ty z protidrogového oddělení. A pak se to začne zvrtávat. Režisér Viktor Tauš (a jeho tým) kašle na ustálené televizní zvyklosti a jde si svou vlastní cestou. Volí zcizovací prvky, sází na kontrasty, nebojí se nepříjemných pohledů a situací. Je to herecky velmi slušné, obrazově pestré, divně osobité, na naše poměry odvážné. Dějově ale poněkud protahované. Dění sledujeme pohledem ne zrovna dušínovských charakterů, mnozí mají dost pokřivené názory na život, role policistů také není nejčistší a hlavně bezchybná. Za mě ale nakonec fajn látka, celkově tu energii a snahu se lišit je třeba ocenit. Stejně jako herce. Cynického Cyrila Dobrého v roli udavačského dealera lehce zastiňoval bezstarostný Miloslav Pecháček, moc se vyvedl i manželský pár Lenka Krobotová a David Novotný. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přes pomalejší rozjezd se příběh dostává od druhého dílu do tempa, které mu vydrží až do konce. Drsná hudba se hodí k drsnému tématu, tady byla nepříjemná až moc, ale nutno říct, že to silně podtrhlo napjatou atmosféru. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Poslední díl to trochu vytáhl nahoru, ale...….. Půlka herců hraje slušně, půlka blbě. Půlka motivů ve scénáři je skvělých, půlka dementních... Kdyby to bylo o půlku kratší, bylo by to o dost snesitelnější. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ta kamera je otřesná. Šifrovi se podařilo najít neokoukané téma a jeho scénář nepostrádá vtipu i napětí. Vietnamští neherci jsou poněkud kostrbatí ve svém uměleckém vyjádření. Kamera se snaží o moderní pojetí, ale na mě je to příliš moderní, chvíli jsou vidět póry na obličeji, chvíli se vše ztrácí v mlze, protože ostříme jen na pár centimetrů. Hudba je výborná, i když občas také zajde až hranici snesitelnosti, ale nikdy, na rozdíl od kameru, tuto hráz nepřekročí. Obdivuji tvůrčí odvahu, ať již co se tématu týče, tak výrazových prostředků, ale osobně bych dala přednost poněkud usedlejšímu vizuálu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Díla Viktora Tauše stále výrazněji vystupují z běžné šedi České televize. Obzvlášť snaha o co nejzvláštnější lokace jde občas až do zbytečných extrémů (viz hned sekvence úvodních titulků). Ale hlavní jsou dobře napsané i zahrané hlavní postavy, které celý příběh bez problémů utáhly. Prolamování čtvrté stěny mě už dávno nezaskočí, postavy mluvící cizími jazyky s českými titulky spíš vítám (jakkoli zrovna tohle ČT při premiéře čtvrtého dílu dost zařízla) a prostocviky s kamerou patří k modernímu způsobu vyprávění. Celkově by to byly tak tři díly za čtyři hvězdičky a tři díly za tři, nakonec rozhodl poslední díl, který se potýkal s klasickým syndromem úbytku nosných postav. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dejovo i herecky ma seriál celkom zaujal, hoci bol dlhší než mal byť, zbytočne natiahnutý do šiestich hodín, stačila i polovica. Výrazným nedostatkom je dookola sa opakujúci jeden hudobný motív. No a absolútne najhoršia bola kamera. Nechápem ten štýl, veď to je akoby som pozeral film v saune alebo v nejakej hmle. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Krimiseriál sa každým dielom mení na menej jednoznačnú púť naprieč problémami manželského spolužitia, generačnými priepasťami detí a rodičov, šedou ekonomikou, témou rasizmu voči vietnamskej komunite alebo dopadom užívania drog – vždy bez skĺzavania k sociálnemu pornu alebo neobratnej ponáške na žáner sociálnej drámy. Kriminálny rámec, obohatený o prvky heist filmu, road movie alebo hraničiarskeho príbehu naďalej ostáva nástrojom na utilitárne stmelenie členitého naratívu do jednotného a dynamického celku. Viac na: https://www.kinecko.com/s-odvahou-na-zanrovom-pohranici/ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zprvu to trochu působí jako další z řady kriminálek české televize posledních let, pro které mám sice slabost, ale člověk si posteskne, že už je čas točit taky něco inovativnějšího. A tím "inovativěnjším" Zrádci k mému překvapení jsou. Viktor Tauš je kapitola sama o sobě. Ač mám slabost pro ruční kamery a různé zoomovačky, Taušova kamera je hodně svérázná. Někdy je super, někdy to ale taky přežene a je spíše rušící. Když však pominu rozdováděné kameramanství, Tauš svým minisériím dává specifický umělecký otisk, který v české produkci obecně dost chybí. Občas je ta snaha o art trochu samoúčelná, ale hodně mě bavilo sledovat např. práci s barvami, využití pro českou kinematografii atypické architektury, významové propojení úvodního Largo a credits songy od Rottrové apod. Co ovšem Tauš dlouhodobě nezvládá si uhlídat je ozvučení, které je opět často vyloženě tragické. Miloslav Pecháček je ve své roli bezpochyby výbornej, ale pomalu celý první díl mu není ani pořádně rozumět a rozhodně to není problém výhradně jen jeho replik. Dějové každopádně raději nečekejte úplně klasickou krimi. Práce policie je tu spíš upozaděná nebo hodně stylizovaná. Je to hodně o postavách, které jsou mnohovrstevnaté a celkově nečernobíle napsané. Ač mi to ve finále přišlo na některých frontách do určité míry nedotažené, oceňuji bohatej a hravej scénář. Z rodinné večeře ve finálním dílu mi až bylo fyzicky špatně. Tak hutnou atmosféru to občas mělo a tak dobře to bylo zahrané. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma s pokulhávajícím manýristickým zpracováním. 1) Začnu tím, co se mi moc líbilo - fantastická úvodní hudba._____ 2) Je nesporné, že seriál má své klady - téma samo o sobě, mladí protagonisté mluví současným jazykem, chvílemi je to vyloženě zajímavé._____ 3) Na druhé straně stojí nevyrovnané tempo, nekvalitní zvuk, nepříjemná ruční kamera, lehce zmatečný děj a poněkud rozplizlý konec._____ 4) 24letý Cyril Dobrý (David ve žluté Tesle) mě svým poněkud křečovitým výkonem herecky příliš nepřesvědčil, ale možná to bude příště lepší. Mladý neherec Miloslav Pecháček (studuje na FAMU kameru) se mi líbil moc. 27letému českému Vietnamci Duy Anh Tranovi (mafiánský boss Filip) to taky slušelo._____ 5) Výstižný koment: komando**, Warden75**._____ 6) Zajímalo by mě, jak funguje zamykání hodnocení. Pro mě bylo stále zamknuté, ale 698 lidí už svůj názor projevilo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na produkci České televize hodně neortodoxní projekt. Tauš má talent a dobré nápady, ale jeho "Vodník" mě chytil daleko víc - jak sympatiemi s postavami, tak celkovým pojetím. Třetí hvězdičku tak přidávám za závěrečnou pointu a za působivou "Cestu" Marie Rottrové. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Je to umělecká manýra? Je. Ale mě se líbila - výborný vizuál ( už ta titulková scéna ), dobrá kamera ( i když s blížícím se závěrem těch trhaných záběrů na můj vkus bylo moc a dojem to spíš zhoršilo ) a neotřelá stylizace. Výborná hudba! Od tý podkresový kytary á la Neil Young přes výběr moderny, Marušku Rottrovou až po brilantní závěrečnou píseň, která podtrhla celý seriál - tuhle scénu s Milovaným synem se nebojím označit za jednu z nejlepších v dějinách českého seriálu! Herci taky nezklamali, ba naopak: C. Dobrý to ustál velmi dobře, ještě zajímavější byl "René", L. Krobotová možná v nejlepší televizní roli a například vietnamská část ansámblu už taky nebyla jen oživlá dřeva, jak tomu bývalo v minulosti. Tím se dostávám i zajímavému námětu a scénáři s nečekanou pointou, které opravdu nenudily. Ale i výtky mám: přišlo mi, že závěrečný díl byl oproti předchozím hodně zrychlený a méně přesvědčivý v tom, jak se kdo s kým "náhodně", rychle potkával - přišlo mi jako kdyby to mělo mít víc dílů, ale pak si to rozmysleli a sestříhali. A jedno ZÁSADNÍ negativum - MIZERNÝ, opravdu MIZERNÝ zvuk - do důchodu mám ještě hodně daleko, ale tolik dialogů, kde bylo tak špatně rozumět jsem v českém seriálu nezažil :-(. Opravdu by mě zajímalo, čím to bylo, protože to je velká vada na kráse.... Ale abych to zas pozitivně ukončil - Viktora Tauše má opravdu smysl sledovat, protože má styl a to je dneska velká vzácnost ( i když chápu, že to všem nesedne, jak je patrné i z hodnocení ). ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Příběh nebyl špatněj, ale za tu hudbu by se měl někdo zodpovídat. V každém díle mi přivodila migrénu. Nějraději bych mu narval hlavu do vesnického tlampače vždycky první středu v měsíci. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Hvězdu navíc za Petru Lenky Krobotové. Málokdy se povede vykreslit tak komplexní moderní ženská postava. Petra chce zvládat perfektně všechny životní role, jak doma, tak v práci, a když dostane svojí profesní příležitost, neuvědomí si, že je především matka. Její cesta do pekla zastiňuje i hlavního hrdinu Davida, který svým dramatickým obloukem trochu plakátově demonstruje, že ty drogy jsou špatné, ať to na začátku vypadá sebevíc cool. Tauš docela umně maskuje nízký rozpočet, který mu nedovoluje pouštět se do akce. Kdyby dostal víc peněz, kamerou by hýbal jen určitých v dramatických okamžicích, a hlavně by děj na čtyři díly nenatahoval na šest, mohl to být seriál roku. Ale i přes ty nedokonalosti díky za něj. . ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Serial Killer se blíží

Serial Killer se blíží

20.09.2019

Serial Killer je mezinárodní soutěžní festival televizních a online seriálů. Uskuteční se 24. – 29. září 2019. Divák má jedinečnou příležitost sledovat to nejlepší, co současná evropská produkce… (více)

Reklama

Reklama