Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí

  • Česko Hvězdné války: Epizoda II - Klony útočí (více)
Trailer

Galaktická republika prochází těžkou krizí. Několik tisíc soustav se chce od Republiky odtrhnout. Vzbouřenci jsou vedeni schopným hrabětem Dookuem. Stav hrozí vypuknutím války a rytíři Jedi nejsou schopni v Republice zajistit bezpečí a řád. Amidala už není královnou a svou planetu v republikovém senátu hájí jen z pozice senátorky. Přesto je to ona, na koho kdosi spáchá atentát, při němž zahyne její dvojnice. Amidala je přesvědčená, že útok zorganizoval hrabě Dooku. Senát se snaží zajistit Amidalinu bezpečnost, a tak jsou do služby povoláni dva rytíři Jedi, Obi-wan a jeho učedník Anakin. Jejich úkolem je senátorku chránit. Pro Amidalu i pro rytíře se jedná o šťastné shledání po letech. Hlavně Anakin, který je do Amidaly stále zamilován, setkání prožívá velmi intenzivně. Hned první noc musejí rytíři zasáhnout, najatá vražedkyně se pokusí Amidalu zabít pomocí jedovatých červů. Jediové vraždě zabrání a vražedkyni pronásledují. Když se jim podaří vražedkyni chytit, přiletí odkudsi střela, která ženu zabije. Obi-Wan ukáže vražednou šipku svému známému a od něj se dozví, že se jedná o šipku, kterou vyrábějí klonovači na planetě Kamino. Obi-Wan na Kamino odletí, aby zde ke svému úžasu zjistil, že dávný představený klanu rytířů Jedi, Sifo-Dyas, u klonovačů objednal tajnou armádu klonů, jejichž předlohou byl hrabětem Dookuem dosazený nájemný lovec a vrah Jango Fett. Obi-Wan chce Jango Fetta, který před ním chce i se svým synem utéci, chytit. Obi-Wan pronásleduje Jango Fetta až na planetu Geonosis, kde vyslechne rozhovor hraběte Dookua se vzbouřenci. Obi-Wan o jejich plánech informuje Jedie, je však Dookuovými lidmi zajat. Mezitím Anakin, který měl za úkol hlídat Padmé Amidalu, ze svých snů pochopil, že s jeho matkou Shmí je zle. Proto odletí s Padmé na rodnou Tatooine, kde zjistí, že Shmí byla zajata Písečnými lidmi. Anakin sice matku vypátrá, Shmí mu ale zemře v náručí, což rozpoutá jeho hněv, který nedokáže ovládnout, a celý klan Písečných lidí včetně dětí vybije. Hrabě Dooku se mezitím snaží přesvědčit Obi-Wana, že Republika už není tím, co bývala... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 045)

Yardie 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší, než Epizoda I. Téměř tam není ten otravný Jar Jar Binks, takže to postrádá prvky infantility. Naopak, začíná se projevovat Temná strana síly, což je mnohem zajímavější. Opět se dozvídáme nové a nové informace, které dokreslují celkový obraz. Tato Epizoda slouží jako vynikající předehra k Epizodě III, která je jednoznačně nejlepší z nové série. Oproti jedničce se mi také zdá, že je tady více akce a trošku více se vykreslují postavy. No, šup šup na Epizodu III. Howgh! ()

simply 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl mě dostal až na druhé shlédnutí. Líbilo se mi to víc než první epizoda, dvojka je víc propracovanější. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

— Pain, suffering, death I feel. Something terrible has happened. Young Skywalker is in pain. Terrible pain. — Ve druhé epizodě začnou události konečně nabírat spád. Anakin začíná pomalu propadat temné straně a schyluje se k válce. Příběhová linka s detektivem Obi-Wanem je úžasná, linka s Anakinem a Padmé naproti tomu tak dobrá není. Hlavně ve své první polovině je stahována dolů příšerně napsanými replikami a toporným herectvím (což ovšem ani na okamžik není chyba herců, ale špatného scénáře). Když se však obě příběhové linky konečně setkají, začínají nejlepší okamžiky filmu, hlavně skvělá závěrečná bitva – začátek pověstných Klonových válek. Nedokážu se však ubránit pocitu, že začátek války měl být už v první epizodě. Takhle hlavní konflikt celé trilogie propuká až na konci druhé části a rozhodně by neuškodilo, kdyby se jeden ze tří filmů věnoval jen a pouze válce. Celkově je druhá epizoda asi tou nejslabší z celé ságy, pořád se ale jedná o skvělý film, který do světa Star Wars přináší mnoho nového. ()

Rufete 

všechny recenze uživatele

Tento díl je vynikající, skvěle technicky zpracovaný, opravdu radost koukat. Herecké výkony ale zachraňuje snad jen Ewan McGregor a také Natalie Portman. Hayden Christensen totálně zklamal, nebavil mě a působil nesmírně otravně. K technice, která vůbec nemá být, jsem se vyjadřoval u první epizody, tak to nebudu tahat ještě sem. Ale svůj názor mohu ještě více potvrdit. Už to nejsou klasické Hvězdné války, přijde mi to jako úplně jiný film, jiná série. A když to budu brát z tohoto hlediska, tak to byla úžasná podívaná. Opravdu nádherně zpracováno, všude samá akce a zručně vypracovaný děj. Bitva s desítkami světelných mečů byla jedním z nejlepších okamžiků, jaké jsem v celé sérii zažil. Ten nejlepší se také nachází v tomto dílu a není jím nikdo jiný, než Yoda. Jak čaroval s mečem bylo úžasné. Pořád jsou tu ale jisté nedostatky, konverzace chřadne a lidskost pomalu vyprchává, zdá se mi, že je tu až příliš mnoho strojů. Dokonce i na tenhle druh filmu. Nicméně jsem se bavil opět dobře, George Lucas ví, jak zapůsobit. Stejně jako John Williams. ()

ADZI 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u jedničky musím zmínit, že Star Wars pro mě není žádný kult. V tomhle díle se toho docela dost vysvětlovalo, ale zároveň bylo k vidění hodně skvělých akčních scén. Efekty taky paráda. 4 hvězdy jsou akorát. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Co říci o suverénně nejslabší epizodě? Snad jen to, že tentokrát nedokáže zaujmout ani dějově, pokračuje v nastavené, zaměření na mladší publikum, místy působí vyloženě směsně a co je nejhorší nemá spád a místy stojí na místě. Celá milostná linie je jedna velká brzda, podobného rozsahu jako je tragické herectví Christensena. Alespoň to, co se odehrává kolem Obi wana, stojí za to. ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně mezi I a III, což pro mě jako pro fanouška ságy stále stačí na 90 %, ale kritiky zde chápu. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Takhle zpětně chápu obsazení prkennýho slizkýho Christensena do role Anakina. Skvělej tah, jak v lidech vyvolat obtížně překonatelnou nenávist. Stejně jako ansámbl postav Star Wars jen těžko divák uvěří, že "there's good in him". Některý jeho scény („písek...dostane se ti všude”, „mami, ne!”) jsou s odstupem času neuvěřitelně meme-potenciální. Zatim nejslabší díl série. Ale jenom tři rudý si furt nezaslouží. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Dal bych odpad, ale to by vypadalo asi blbě. Zrovna to běží v televizi, chtěl jsem počkat aspoň do první reklamní pauzy, ale nejde to - působí to tak papundeklově a teple, tak kresleně a hloupě, tak studiově a uměle, dialogy jsou tak na úrovni Babovřesk. Nemá to ani špetku kouzla epizod IV-VI. Do té reklamy vydržím, ale už teď se tomu směju tak, že to nemůžu brát ano trochu vážně. Nejsem zkrátka dement ani dítě, tento způsob filmů mě neuspokojuje. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Najslabšia a najufrfľanejšia časť pôvodnej šestice. Stále sa tam však udialo dosť veľa dôležitých vecí a bolo sa aj na čo pozerať. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Obi-Wan už nepřipomíná Rentona, má větší prostor a v rámci možností zajímavější příběh. Dá se říci, že "dospěl", jeho vyšetřování je tím nejzajímavějším v první polovině, ono to vlastně ani nebylo tak těžké. Anakin je teprve v pubertě a tak tu máme do kýče vyhnanou romantiku, která ano, pro vývoj postavy je podstatná, ale jistě se dala zkrátit a hlavně v rámci žánrových možností zreálnit, vždyť tohle by strčilo do kapsy nejednu telenovelu! V jakési filmové pubertě zůstává i George Lucas, alespoň takový jsem měl z celé epizody pocit. Ta sice už není vyloženě dětská, jako byla první, ale atmosféře původní trilogie zůstává vzdálená na mnoho a mnoho galaxií. Svůj zásadní podíl na tom má (zase stejně jako v Epizodě I) zbytečně časté používání efektů, které navíc ani v době vzniku nenadchly a prakticky zničili finální bitevní scénu. Ta sice má své lepší momenty, ale většinou se doslova topí v digitálním bordelu. Ke svému štěstí měla jednička Darth Maula, dvojka je na tom podobně a nabízí Saru... jasně, hraběte Dooku v podání fantastického Christophera Lee. S ním alespoň v závěru přichází jakýsi závan temnoty a snad i lehký odraz atmosféry původní trilogie. I když, souboj s Yodou opravdu být nemusel, jeho výkonu se vzhledem k chůzi zrovna věřit nedá, ale dobrá. Ostatní herci by možná hráli, kdyby byly lepší dialogy a bylo více co. Přesto je například Ewan McGregor vcelku fajn, Hayden Christensen vůbec. 65% ()

Matros 

všechny recenze uživatele

První Star Wars na kterých jsem byl v kině a pamatuju si, že mi to málem ustřelilo hlavu. Hlavně v poslední třetině filmu, kde se to strašně řeže. Postupem času si ale nejvíc u této epizody uvědomuji, jak špatné jsou některé komorní scény, kdy se mezi sebou baví dvě postavy (hlavně Anakin a Padmé). CGI tu taky hodně zestárlo. Pořád je to ale velmi zábavný film. ()

rsimonyi 

všechny recenze uživatele

Trikově úžasný, dějově ale moc přeplácaný film. Nejhorší je ale výkon Haydena Christensena, nemá to správné charisma. ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrné sci-fi s nedostatkem šťávy a bez kouzla původní serie. Přestřeleně kýčovité kulisy milostného románku hlavních představitelů mě cynicky rozesmály, ale jako technicky nedotažené označuji i některé akční sekvence nad kterými se tady mnozí rozplývají. U takovéhoto filmu sice není na místě polemizovat s reálností scén, ale mě úplně drásá nervy například to, když kdokoli letí na vznášedle (evidentně velmi vysokou rychlostí) vlají mu vlasy a šaty jako by jel na kole :) ...atd. atd. atd. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Druhá epizoda je zároveň lepší i horší než ta první. Akce, nadsázky, povrchnosti a "popcornu" obecně je zde snad ještě víc (poslední půlhodina není nic než jedna obří přestřelka) a jako samostatný film obstojí Attack of the Clones asi nejméně z celé série...na druhou stranu se ale dočkáme temnějšího příběhu, řemeslně lepší práce než u jedničky, Jar Jar Binks se objeví jen místy (a většinu humoru převezmou C-3PO a R2D2, což je jedině správně) a triky jsou ještě úchvatnější. Nehledě na to - McGregor je stále skvělý, navíc si i s Christensenem dobře sednou (některé jejich komentáře opravdu stojí za to) a Natalie Portman je mi tady asi nejsympatičtější za celou svou kariéru. Když se na "dvojku" podívám jako na celek, stále nejsem spokojen, stále chybí přístup a srdce původní trilogie Star Wars a stále si myslím, že měl Lucas vystříhat hodinu z minulého dílu, hodinu z tohoto a splácnout to dohromady do jednoho filmu. Měli bychom skvělou epizodu s "encyklopedickým" rozšířením Star Wars, parádní akcí a oddechovým přístupem... ()

Const.ex 

všechny recenze uživatele

Konečně Star Wars, na které se dlouhou dobu od konce Epizody 6 čekalo. Skrytá hrozba byla jenom slabou náplastí na fanouškovo čekání. A Klony Útočí to vše plně vynahrazují. -- Celý kocept filmu, lovestory střídající se s putováním Obi-Wana po stopách námezního lovce, ač byl zprvu spíše podezřením, že George Lucas se pouští do jemu ne příliš sednoucích vod, vyšel lépe než se dalo vůbec čekat. Hned začátek vás vtáhne do děje a vy se můžete nechat unášet dobrodružstvím, které rozpoutá tu největší válku v galaxii. -- Herecké obsazení je ještě lepší než v díle předchozím a navíc se hlavní ansábl zbavil jak otravného Jar-Jara (který se naštěstí v ději mihne tak krátce, že divák nestačí ani najít ta správná slova na postěžování :-) tak i Jakea Lloyda. Naopak do obsazení přibyl obstojný Hayden Christensen a hlavně "temný" Christopher Lee, který svým charismatickým herectvím bravurně "okořenil" řady Temné strany jako hrabě Dooku. Ewan McGregor se narozdíl od epizody I dostává více do popředí a přebírá hlavní roli na úkor ne moc zkušeného Christensena, což nelze označit jinak než za přínos. Natalie Portman se od dob prvního dílu jako postava více vyhranila a dostává se tím do užšího kolektivu charakterů, na kterých divákovy záleží na rozdíl od její "nevděčné" role ve Skryté hrozbě. -- Děj filmu je sám o sobě o stupeň výš než v prvním filmu a nenásilně se posouvá ke staré trilogii. Akční sekvence jsou peopracovanější a nepůsobí již tak banálně a někdy i dětinsky než minule. Na scénu se dostává Anakin, který tu měl být již od prvního dílu a film se může bezhlavě pustit do pravé jadiovské akce.. ale tady právě Lucas rehabilitoval své scénáristické schopnosti a posílá Anakina s Padmé na již zmíněnou romantickou linii, díky které dostává děj nový rozměr a Obi-Wan muže předvést proč se má stát mistrem Jedi (jeho scény patří mezi svižné části filmu, kde se jeho postavou prolínají dva odlišné charaktery podobné: Luku a Hanovi ze staré trilogii). Přílišná akčnost by právě mohla svézt film někam na úroveň Epizody I. Jen je škoda, že ve scénách Anakina s Padmé nedává Christensen do role vše a někdy tím zkazí celou scénu nebo jen nevyzní tak hladce ja by mohla. A jeho vnitřní rozervanost není tak úplně uvěřivá. Pak ale přichází finální sekvence, kde dojde jak k bitvě, kterou si diváki již dlouho zasloužil a potičce světelnými meči. Christopher Lee dokazuje, že si obsazení opravsu zasloužil a dává to okatě najevo. -- Stilizovaně se film posunul také o třídu víš. Technika vyprávění (hlavně její posun od Epizody I) a jako třešnička větší podobnost se starou trilogii. Ať už vizuálně nebo dějem. Celkově tedy 90% - 10 % dolů hlavně za někdy prkený projev Christensena a maličké chybky, které odpoutávají od děje a pár lehce nedotažených částí. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Anakin Skywalker mně tento film dokonale znechutil. Nebýt výborné závěrečné třičtvrtěhodinky, dal bych bohužel pouze dvě hvězdičky. ()

Související novinky

Timothy Olyphant jako Boba Fett?

Timothy Olyphant jako Boba Fett?

19.05.2020

Pár dní nazpátek jsme psali o tom, že si legendárního námezdního lovce Boba Fetta v druhé řadě seriálu The Mandalorian zahraje herec Temuera Morrison, jenž ztvárnil Jango Fetta ve filmu Klony útočí.… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Jak se budou jmenovat nové Star Wars?

Jak se budou jmenovat nové Star Wars?

07.11.2014

Nová naděje, Impérium vrací úder, Návrat Jediho, Skrytá hrozba, Klony útočí, Pomsta Sithů. Podtituly šesti epizod Star Wars dost možná znáte nazpaměť, a teď k nim konečně přibyl i sedmý. Lucasfilm… (více)

Abrams nenatočí nové Star Wars digitálně

Abrams nenatočí nové Star Wars digitálně

25.08.2013

Posledním dílem ságy, která byla natočena na klasický 35 mm film, byla Skrytá hrozba. V Klony útočí a Pomstě Sithů už Lucas experimentoval s digitálními kamerami. Tvůrci Epizody VII (a dalších) však… (více)

Reklama

Reklama