Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Judy Garland je fenomenální zpěvačka a úspěšná herečka, která se již od útlého věku stává miláčkem celé Ameriky. Její talent si podmaňuje miliony diváků na celém světě. Její kariéra je doslova splněným snem.  Ale všechno má svou cenu. Úspěch a sláva si vybírají vysokou daň. Její život provází osamělost, jejím démonem je alkohol a závislost na lécích. V zimě roku 1968 přijíždí Judy do Londýna, aby vystoupila na turné beznadějně vyprodaných koncertů. Docházejí jí peníze a její manželství se hroutí. Od počátku jejího celosvětového úspěchu v muzikálu Čaroděj ze země Oz uplynulo 30 let. Neodolatelným smyslem pro humor a vřelostí okouzluje všechny kolem, ať už se setkává s hudebníky, fanoušky či přáteli. Její sny o romantické lásce se zhmotňují, když potkává Mickeyho Deanse. Ale pod maskou šťastné hvězdy se skrývá křehká žena. Poté, co v záři reflektorů strávila tvrdou prací uplynulých 40 let, je vyčerpaná. Vracejí se jí vzpomínky na ztracené dětství a ze všeho nejvíc touží být doma se svými dětmi. Najde v sobě sílu pokračovat? (Bioscop)

(více)

Recenze (134)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Judy je hořkosladkým příběhem ženy, která nadevše milovala svě děti a vystupování na pódiu, nicméně žila celý život pod neuvěřitelným tlakem, který si samozřejmě vybral svou daň, ba dokonce tu nejvyšší. Její talent byl darem, ale zároveň i prokletím. Gooldův film stojí především na silném námětu ze života jedné z nejznámějších hereček zlaté éry Hollywoodu a na dechberoucím hereckém výkonu Renée Zellweger, která si zcela po právu vysloužila Oscara - a to jak za svůj herecký, tak i pěvecký výkon. Judy je důkazem toho, že i celebrity jsou obyčejní lidé se svými problémy a osobními démony - avšak kvůli světlům reflektorů jsou více viditelné a bolestivé. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film dle sterilní šablony dojímavé autobiografie. Trudné dětství plné psychického zneužívání, přeskočená střední část mnohých manželství, a zdrcující finiš nešťastné trosky, která přese všechno stále dovede občas zářit a uhranout publikum. Tragický osobní život a pár šťastných chvilek s oddanými fanoušky. ____ Ano, je to kýč, který nic nového nepřináší. Reneé se snaží ze všech sil urputně dokázat, že není jen diblíkem, který umí ztloustnout na povel. A často se jí to dá věřit. Podle mě se jen nemusela tolik pitvořit, aby byla Garlandové co nejpodobnější. Umí zahrát vnitřní křehkost i bez berliček v podobě přesně odpozorovaných záškubů a špulení rtů. Takže za mě ano: Reneé hrát umí. Zbytek je banalita a nuda. Nemyslím skutečný osud Judy Gyrlandové, ten byl skutečně tragický. Film ale jede po nejsnazší koleji a bez přestání jen dojímá a dojímá. Finále to už přehnalo a poslední píseň o duze (jak předvídatelné, že tahle zazní nakonec) bylo na úrovni melodramatu ze střední školy. Promiňte, Reneé i Judy, tohle ne, obě máte na víc. SHRNUTÍ: Radši nějaký originál s Judy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Středobodem snímku Judy je Renée Zellweger, na níž celý počin stojí a padá. Po celou dobu stopáže máte pocit, že si toho Oscara vážně zasloužila, jelikož ze sebe vydala to nejlepší krystalicky čisté herectví. Je tedy vážně škoda, že tento zářný atribut režisér Rupert Goold zabalil do průměrného a lehce zaměnitelného hávu, na nějž se bohužel za pár měsíců zcela zapomene. Co tedy dodat na závěr? Ačkoli snímek Judy sám o sobě nedosahuje nějakých závratných kvalit, tak právě kvůli ústřednímu hereckému výkonu Renée Zellweger byste mu určitě měli dát šanci. Její herectví totiž nikdy nebylo a asi ani nebude lepší. „I just want what everybody wants. I seem to have a harder time getting it.“ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Namiesto ako životopis nejakej konkrétnej hviezdy to viac pôsobí ako taká dráma ktorá ukazuje, že Hollywood bol tvrdý a neraz zomlel mnohé mladé talenty. Film sa odohráva v dvoch časových obdobiach. Väčšinu filmu sledujeme trosku Judy Garland, ktorá sa vydá na turné po Británii, aby zarobila dostatok prachov a mohla zabezpečiť deťom domov. Táto línia nie je príliš pútavá a bohužiaľ ani dojímavá. Problémy jednej hviezdnej alkoholičky sa vlastne nijak nelíšia od obyčajných alkoholikov a nič nové táto línia neponúka. Oveľa zaujímavejšie sú flashbacky v ktorých sledujeme ešte mladú Judy a praktiky Hollywoodskych bossov, ktoré postupne ničia psychiku mladého človeka. Hlavne producent Louis B. Mayer tu pôsobí snáď stokrát slizkejšie démonickejšie ako Harvey Weinstein a to ani nemusí Judy nijak ošahávať. Keby sa film venoval viac práve tejto línii, tak by bol oveľa kvalitnejší ale zároveň aj kontroverznejší. No a ako životopis Judy Garland to príliš nefunguje, keďže sa o nej dozvieme minimum vecí. 5/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama o Judy Garlandové samo o sobě ničím výjimečné není, ztrápená dětská křehká duše se jen časem posunula do ztrápené ženské duše, nicméně Renée to výrazně popotáhla, dala do toho srdce, oči i hlas a za ni (pro ni) přihazuji čtvrtou hvězdičku. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V tomto životopise sa spoliehalo hlavne na predstaviteľku titulnej postavy, ale škoda že ten zvyšok okolo nej nešiel viac do hĺbky a nekompromisnosti. Tak je to len učesaná biografia na pol úväzok, ktorý mapuje posledné mesiace slávnej herečky. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

To čo predvádza Renée Zellweger v tomto filme je neskutočná herecká kreácia, právom zaslúžený oscar za hlavný ženský herecký výkon. Tento film vnímam do určitej miery osobne viem sa vžiť do pocitov hlavnej postavy. Síce nie som slávny ale tú osamelosť poznám lepšie než by som chcel takže na jednej strane chápem že pre väčšinu divákov je to viac menej priemerný životopis v ktorom sa toho s výnimkou koncertov veľa neudeje ale tá osobná rovina tomu dodáva určitú hĺbku ktorú čisto subjektívne dokážem oceniť. A taktiež mám rovnako ako hlavná postava problémy so spánkom takže tých osobných vecí v ktorých som sa našiel je tam viacero. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Americká herečka a zpěvačka Judy Garland je filmovým divákům nejvíc známá z klasiky "Čaroděj ze země Oz". Tehdy jí bylo pouhých 17 let, ale ve světě showbusinessu se pohybovala už od útlého dětství. Byla pětkrát vdaná, měla tři děti a celoživotně se potýkala se závislostí na lécích a alkoholu. Tyto základní informace jsem se o Judy dočetla na Wikipedii, protože životopisný film o jejím osudu mi bohužel mnoho otázek nezodpověděl. Titulní role se sice ujala velmi dobrá Renée (kterou pravděpodobně nepoznáte), snímek se ale věnuje převážně období před a během zpěvaččina koncertního turné v roce 1968, zobrazuje Judy jako zlomenou bytost snažící se na poslední chvíli vzchopit a z jejího předchozího života se mnoho nedozvíme. Přitom těch několik flashbacků do natáčení "Čaroděje" (kdy mladé Judy nedovolili pomalu ani pauzu na oběd) dávalo tušit, že materiálu ke zfilmování by bylo mnohem víc. Promarněný potenciál. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdyby Renée Zellwegerová tolik nešpulila pusu, byla by dokonalá. Stručný životopis Judy Garlandové začíná proslovem "hlavního našeptávače" o tom, že uvnitř (tj. Hollywood) je vše čisté a jasné a venku (ostatní část USA) je jen zmatek, nepořádek a neštěstí. Že je to jen díky práškům a pilulkám se už nezmínil. Přesto Judy v podání Renée Z. nepůsobí nesympaticky a odpudivě, působí tak, jako když se šarm potká s nenaplněnými tužbami, když už ani sladký dortíček nevyvolá ty správné emoce. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Judy Garland je legenda, ale byla také složitá osobnost, kterou hollywoodské pozlátko zničilo. A právě na tohle se film zaměřuje. Jenže to s sebou přináší fakt, že je vám titulní postava spíše protivná, protože sledovat trosku se vám zrovna moc nechce. Renée Zellweger ji však zahrála skvěle, to zase jo. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

S Judy Garland jsem nic neviděl, znal jsem jen jméno. Zaujal roztěkaný výkon hlavní role, kdy jsem až z titulků zjistil, že jde o Zellweger. Průměrný životopisný film se solidním hereckým výkonem. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

vcelku standardní životopis,který mapuje pouze velmi krátké období smutného života Judy Garland.Občas nás sice tvůrci nechají nahlédnout do období kdy se natáčel Čaroděj ze země Oz,aby podtrhli a alespoň náznakem vysvětlili to proč je Judy taková jaká je,ale že by se jim dařilo jít nějak extra do hloubky se říct nedá.U podobných filmů je vždy,vzhledem k příběhu,velký potenciál a je jen na tvůrcích jak s ním naloží a tady se to povedlo tak možná z poloviny.Reneé Zellweger je sice fantastická a hraje jako už dlouho ne,ale bohužel zbytek jí nedokáže konkurovat.V rámci výpravy je navíc Judy poměrně sterilní a celý film se odehrává prakticky jen ve 2-3 lokacích,které jsou navíc uvnitř,takže ten kdo čeká nějakou retro atmosféru se nedočká...60% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Film jede po přímé lince, kdy Judy zpívá, někdy je v poho, jindy není, manažer ji dá pár šancí, když je všechny zvojtí, dojemně zazpívá na rozloučenou a je to. Není to špatné, ale je to tak lehounce po povrchu toho životního osudu, že se o Judy Garland kromě toho, že hodně zpívala, umřela mladá a měla ráda svoje děti, nedozvíme literally nic víc. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Renée Zellweger je úžasná, četla jsem pár komentářů, kde většina zmiňuje její kamenou plasticky upravenou tvář. Nesouhlasím. Pokud jste někdy viděli Judy Garland jakým způsobem mluvila, jakým způsobem zpívala, Renée zvládla každý její pohyb na jedničku. A ten zpěv? Úplně jsem čuměla, co ze sebe Bridget Jonesová uměla dostat. Flashbacky do její dětství byly zajímavé a hodně nám to osvětlilo její chování v budoucnu. Ale přišlo mi toho málo. Mrzelo mě, že se snímek věnuje pouze jedné části jejího života a to té v Anglii před smrtí. Věřím, že měla ještě další a zajímavější léta. Více bych se u soustředila na její začátky v Hollywoodu a ne jen tak zběžně jako je to tady. Trošku mě to mrzí, mohlo to mít větší potenciál, takhle jí vlastně film ukazuje v dost špatném světle, byť zároveň i ukáže proč tomu tak je, není to podle mě dost. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Renee Zellweger uz davno ukazala svetu svoj talent, ale tentoraz to bolo uplne dokonale, Judy Garland zahrala na 100%, dala do toho vsetko a velmi dufam, ze dostane Oscara! Judy je silny pribeh, smutny velmi smutny film. Uplne na zaver pri Somewhere over the Rainbow som mala zimomriavky. S Judy by som teda nemenila. Je typickym prikladom toho, ako moze slava a soubiznis cloveka znicit. Samota bola jej najvacsim spolocnikom...Svet casto nedocenuje, co ma...az ked o to pride...Je mi jej uprimne luto...Film odporucam. Predovsetkym za fenomenalny herecky vykon Renee, ale aj za pravdivu story davam pekne 4* a bavili ma aj spomienky Judy...bola to mala rebelka:-). Kino Odeon, Mannheim. 75%. ()

campix 

všechny recenze uživatele

René Zellweger si přišla o Oscara a pravděpodobně se jí to skrze Judy také povede. Celý film je prakticky one woman show a všechny ostatní stránky filmu jsou trošku upozaděny za René, které křičí a zpívá jako o život. Až je to otravné. Rozhodně se jí nedá upřít snaha a pefektní vtělení se do postavy dětské a následně dospělé hollywoodské hvězdičky, kterou semlel její život. Bohužel zbytek filmu působí jako docela slušná dobovka podle osudu jedné skutečné osobnosti. Celkově jde ale o každoroční Oscarový průměr. Každý rok se několik takových filmů vyklube a posbírá nějaké to ocenění. Zajímavé na sledování, ale nezanechá to výraznější dojem. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Srdce se nesoudí tím, jak moc miluješ, ale tím, jak milují tebe.” - Čaroděj ze země Oz +++ Vzhledem k tomu, že se jedná o životopisný film, přivítala bych více informací týkajících se života Judy Garland. Scénář se zabývá především událostmi kolem anglického koncertního turné pár měsíců před její smrtí. Jelikož nešlo o období nějak extra zajímavé, tak se děj při téměř dvouhodinové stopáži docela táhne. Snímek však z propadliště zapomnění povznáší naprosto strhující herecký i pěvecký výkon Renée Zellweger. Všechna čest této dámě, jak se s rolí osudem zničené hollywoodské legendy dokonale zžila. (65%) ()

chelseaman22 odpad!

všechny recenze uživatele

Judy je filmem o bezvýznamné ženštině, která si myslí, že umí, ale přitom umí pouze chlastat a litovat se. A takové lidi já prostě nemám rád. odpad! Celosvětový příjem k 30. 1. 2020: $38,956,195 ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Ako väčšina podobných životopisných filmov, všetko stojí a padá na hlavnom hereckom výkone a na tom či vás osudy tej konkrétnej osoby zaujmú. Všetko ostatné hrá druhé husle. Reneé Zellweger - klobúk dole, prekvapila veľmi. Na konci som bol dojatý, čo je posledné čo som od tohto na pohľad šablónovitého životopisu čakal. Len škoda, že podobne ako napríklad v nedávnom v Darkest Hour, aj tu niekto musel na konci do dramaticky funkčnej výstavby zbytočne vsunúť prvoplánový, umelý gýč. Je to len pár sekúnd, ale v kľúčovej scéne a trošku jej to uberá. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Parazit přepisuje historii

Parazit přepisuje historii

20.01.2020

Korejské černé komedii Parazit režiséra Bonga Joon-ho (Ledová archa, Okja) se povedlo něco, co žádnému jinému cizojazyčnému snímku před ní. Vyhrála totiž jednu z hlavních cen na cenách Screen Actors… (více)

Reklama

Reklama