Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Judy Garland je fenomenální zpěvačka a úspěšná herečka, která se již od útlého věku stává miláčkem celé Ameriky. Její talent si podmaňuje miliony diváků na celém světě. Její kariéra je doslova splněným snem.  Ale všechno má svou cenu. Úspěch a sláva si vybírají vysokou daň. Její život provází osamělost, jejím démonem je alkohol a závislost na lécích. V zimě roku 1968 přijíždí Judy do Londýna, aby vystoupila na turné beznadějně vyprodaných koncertů. Docházejí jí peníze a její manželství se hroutí. Od počátku jejího celosvětového úspěchu v muzikálu Čaroděj ze země Oz uplynulo 30 let. Neodolatelným smyslem pro humor a vřelostí okouzluje všechny kolem, ať už se setkává s hudebníky, fanoušky či přáteli. Její sny o romantické lásce se zhmotňují, když potkává Mickeyho Deanse. Ale pod maskou šťastné hvězdy se skrývá křehká žena. Poté, co v záři reflektorů strávila tvrdou prací uplynulých 40 let, je vyčerpaná. Vracejí se jí vzpomínky na ztracené dětství a ze všeho nejvíc touží být doma se svými dětmi. Najde v sobě sílu pokračovat? (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (134)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film dle sterilní šablony dojímavé autobiografie. Trudné dětství plné psychického zneužívání, přeskočená střední část mnohých manželství, a zdrcující finiš nešťastné trosky, která přese všechno stále dovede občas zářit a uhranout publikum. Tragický osobní život a pár šťastných chvilek s oddanými fanoušky. ____ Ano, je to kýč, který nic nového nepřináší. Reneé se snaží ze všech sil urputně dokázat, že není jen diblíkem, který umí ztloustnout na povel. A často se jí to dá věřit. Podle mě se jen nemusela tolik pitvořit, aby byla Garlandové co nejpodobnější. Umí zahrát vnitřní křehkost i bez berliček v podobě přesně odpozorovaných záškubů a špulení rtů. Takže za mě ano: Reneé hrát umí. Zbytek je banalita a nuda. Nemyslím skutečný osud Judy Gyrlandové, ten byl skutečně tragický. Film ale jede po nejsnazší koleji a bez přestání jen dojímá a dojímá. Finále to už přehnalo a poslední píseň o duze (jak předvídatelné, že tahle zazní nakonec) bylo na úrovni melodramatu ze střední školy. Promiňte, Reneé i Judy, tohle ne, obě máte na víc. SHRNUTÍ: Radši nějaký originál s Judy. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na to, že se o Judy nedovíme nic, co by nebylo notoricky o nešťastné notoričce známo, jedná se o film poněkud dlouhý. Devadesát minut by s daným scénářem mělo lepší šmrnc a my bychom aspoň mohli hořekovat, že chceme z té lidské tragédie vidět víc. Přestože mě několik nádherných scén rozsekalo, film se mi táhl. Nejpůsobivější pro mě byla noční návštěva u dvou, milujících se, Judy milujících, fanoušků. Tam se do mě trefili, naprosto nečekaně. Judy Garland, jedna z neznámějších obětí továrny na sny, si velký film o svém smutném životě určitě zasloužila. Zdevastovaná „hvězda na chodníku“ bez prostředků, bezdomovkyně, milující maminka, však neschopná svým dětem poskytnout zázemí, neschopná pro své závislosti plnit smluvní závazky, zůstala přes to všechno nevšedně charismatická, lidská, vstřícná, zasněná, mimořádná zpěvačka, což v kombinaci s bezelstnou naivitou a touhou po lásce vytvořilo mrazivě dokonalého, žijícího, padlého anděla. Renée, coby představitelka nevšední legendy, byla fantastická! Zmizela mi kamsi do té paní na plátně a já ji neviděla celý film. Dívala jsem se na Judy Garlandovou a na Renée si vzpomněla až dlouho po filmu. Zasloužený Oscar, který rozhodně nebyl jen za to, že je Judy fyzicky podobná, ani proto, že Renée vše zazpívala sama. Dokázala na mě dýchnout smutnou beznaděj nadaného, energického člověka, který tolik chtěl, ale už to nešlo. …jako tanec nezvykle štíhlých nohou, v nejjemnějších punčochách bez střevíčků na parketu zasypaném střepy… .. ze všech těch lahví, která ta nešťastná bytost kdy vypila… Tvůrcům odpouštím patos i délku, není to film pro každého, od mě za čtyři. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Spievať (aj tancovať) sa už poriadne naučila v Chicagu, s hraním sa zdokonalila, vycibrila následne v Cold Mountain, a tak mohla byť pripravená stelesniť IKONU strieborného plátna - JUDY Garland ? Teda, hovorím o americkej herečke Renée Zellweger, ktorá sa objavila v množstve romantických komédií od Denníku Bridget Jonesovej až po zase Dieťa Bridget Jonesovej, keď medzitým uplynulo dlhých 15 rokov, že som už ani nesníval, žeby si raz mohla zahrať slávnu Dorothy Gale, konkrétne jej stárnúcu predstaviteľku, ktorá má dávno po štyridsiatke, presídlila do Londýna, kde jednak ešte stále koncertuje pred vypredaným hľadiskom, ale potýka sa so svojími zlozvykmi, t. j. pitiu vodky so sódou, a do toho si primiešajte aj lieky na upokojenie (i s drogami má bohaté skúsenosti, lebo za slávu zaplatila vysokú daň), a tak táto kombinácia neveští absolútne nič dobrého, pretože zomrela predčasne na predávkovanie medicínou, a to iba v 47. rokoch v citovanom veľkomeste. Dve decká zostali doma v Amerike od Sida Lufta, alebo sa taktiež i znovu vydáva za „parazita” Mickeyho Deansa, ktorý je na míle vzdialený od idealizovaného Mickeyho Rooneyho, s ktorým tvorila komickú dvojicu už z čias-Čarodejníka z krajiny Oz... Áno, toto všetko sa vo filme rieši i počas krátkych flashbackov, keď nakrúcala jeden z najlepších filmov kinematografie, viď o riadok vyššie. _ A či sa hodí spomínaná Renée na úlohu Judy Garland ? Aj áno, aj nie. Podoba by tu aj bola, aká-taká, menšia tu je. Skôr je strhujúca samotnou rečou teľa, t. j. mimiky tváre, spôsob, ako sa vyjadruje, rozpráva, ďalej gestikulácia a cetera, toto všetko sa podarilo docieliť do maxima, jej h.v. je naozaj nadštandardný, hodný Oscara, ale to isté sa nedá vôbec povedať o samotnom filme, akéhosi Brita-Ruperta Goolda, ktorý na to, že nakrúca životopisný film, je to veľká bieda, nuda, až neúcta, ako lajdácky sa správa k takejto látke. Aspoň, že som vnímal jeden nadpriemerný herecký výkon v sotva priemernom, odfláknutom filme, čo je vlastne premárnenou príležitosťou sa k nemu opäť vrátiť, keď to ani prinajmenšom nehrozí ! ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Zellwegerová. Garlandová. By Myself. Mínusy: Nic mě nenapadá, i když nechci jít na plný počet. Pochyby, vyčerpanost a závislosti Garlandové byly z filmu pochopitelné. Zellwegerová vystihla jejího ducha, tak mi bylo jedno, že se nedokázala úplně zbavit svých manýr. Obdobně - nemá tak krásně sametový hlas jako Garlandová, ale odzpívala to parádně. Hodnocení: 85%. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Renee Zellweger uz davno ukazala svetu svoj talent, ale tentoraz to bolo uplne dokonale, Judy Garland zahrala na 100%, dala do toho vsetko a velmi dufam, ze dostane Oscara! Judy je silny pribeh, smutny velmi smutny film. Uplne na zaver pri Somewhere over the Rainbow som mala zimomriavky. S Judy by som teda nemenila. Je typickym prikladom toho, ako moze slava a soubiznis cloveka znicit. Samota bola jej najvacsim spolocnikom...Svet casto nedocenuje, co ma...az ked o to pride...Je mi jej uprimne luto...Film odporucam. Predovsetkym za fenomenalny herecky vykon Renee, ale aj za pravdivu story davam pekne 4* a bavili ma aj spomienky Judy...bola to mala rebelka:-). Kino Odeon, Mannheim. 75%. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (11)

  • Jako součást propagace byl v září 2019 vydán soundtrack Judy. Písně nazpívala sama Renée Zellweger, ve dvou duetech se připojili Sam Smith a Rufus Wainwright. V roce 2021 album získalo nominaci na Grammy jako nejlepší tradiční popová nahrávka. (kenny.h)
  • Rok před zahájením natáčení Renée začala pěvecký trénink u legendárního vokálního poradce Garyho Catony. Mezi jeho klienty patřili mimo jiné Whitney Houston, Shirley MacLaine, Andrea Bocelli nebo Liza Minnelli. Pomohl také Muhammadu Alimu posílit hlasivky poškozené Parkinsonovou chorobou a jeho služeb využil i Fab Morvan z dua Milli Vanilli. Cílem nebylo zpívat jako Judy, ale co nejvíce se přiblížit jejímu stylu. Sama Renée k tomu řekla: „V autě jsem celý rok poslouchala jen Judy, její hudbu, řeč... Občas jsem měla pocit, že i řídí.“ (kenny.h)
  • Tvorcovia filmu na úplnom začiatku nakrúcania uvažovali o špeciálnej maske, ktorú by herečke nasadili na tvár, aby sa premenila na Judy Garlandovú. Upustili však od toho. Chceli, aby Renée pracovala s mimikou. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Parazit přepisuje historii

Parazit přepisuje historii

20.01.2020

Korejské černé komedii Parazit režiséra Bonga Joon-ho (Ledová archa, Okja) se povedlo něco, co žádnému jinému cizojazyčnému snímku před ní. Vyhrála totiž jednu z hlavních cen na cenách Screen Actors… (více)

Reklama

Reklama