Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych to úplně odstřelit, ale Šafařík se prostě nepovedl (on už stačil Mádl), dva pitvořící se čerty známe od Trošky, Jiřinka už by se na to mohla vybodnout a Pavel Kříž byl zřejmě import z Harryho Pottera, což vypadá v český pohádce opravdu poněkud nepatřičně. Jedinej, kdo to ustál, byla princezna, a to je na štědrovečerní pohádku fakt dost málo. ()

Hawaj odpad!

všechny recenze uživatele

Principál televizní fušeriny Zelenka zase prošutroval další peníze národa na další frašku, kterou vydává za pohádku. Herecké výkony blížící se nule nebo rovnou trapné, scénář snad ani neexistoval a za některé triky by se styděl i věhlasný seriál Opičí král. Když je to blbé a nemáme co říct tak do toho vrzneme zpěv. Moralizování je horší než v budovatelských filmech z 50. let. Takovouhle zpackanost chcete ukazovat dětem? To už by natočili líp kdejací ochotníci. Zelenka jen pokračuje ve výrobě čím dál větších zmetků. Kouzla králů stála za pendrek, pak přišel odpad Duch nad zlato a Žito už je totální filmový odpad. Naprostá rezignace na cokoliv ať už je to stavba příběhu, scénář, logika, režie, efekty, vedení herců, výprava, kostýmy... Úplnej septik. ()

strakoliber 

všechny recenze uživatele

Úplný začátek a titulky vypadaly docela dobře, bohužel se to pak zvrtlo k horšímu. Hlavní věc byla ta, že jsem hlavnímu hrdinovi nevěřila, že to dělá z toho důvodu, aby bylo vše spravedlivé, spíš mi přišlo, že si chce utahovat z nadřízených. Navíc kolikrát dosáhl něčeho lstí, kterou u ostatních trestal, i když je pravda, že tak nejednal kvůli sobě, ale kvůli ostatním. "Výjimečný trest" si myslím, zas takový trest nebyl a celkově na mě pohádka působila trochu nepřirozeně. Písničky až na jednu nic moc. Naopak duo čertů mě pobavilo a přišlo mi nejlepší z celé pohádky. ()

sans.sourire odpad!

všechny recenze uživatele

Kouzelník Žito, se skoro žádnými očekáváními jsme si tuto pohádku pustili při rozbalování dárků o Štědrém večeru. Méně jak půlhodinu jsme sice prošvihli, ale byli jsme zvědaví. Nemůžu to posoudit na sto procent, protože jsme tomu nevěnovali pozornost, ale připadalo nám to jako směsice všech možných věcí, přeplácanina, do které se vrazilo nespočet peněz na různé nepotřebné efekty. Tak z toho vznikla pohádka s možná dobrým příběhem, ale laciným zpracováním. Někdy peníze neudělají pohádku bohatou, ale právě lacinou. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hodně špatně obsazená hlavní role. Nesympatický klučina, který vypadal jako desetiletý. Dějové to však ušlo, až na ten nastavovaný závěr. Mělo to skočit tou svatbou a hotovo. Přesto však nevidím důvod nedat ani bodík. Podle mého hezká, průměrná pohádka s občas hodně trapnými divadelními kulisami. ** A PŮL ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Určitě si nemyslím, že by si pohádka zasloužila tak nízké hodnocení. Opět se projevuje nejspíš nějaká mnoho let trvající naštvanost na nepovedené pohádky posledních let. Viděl jsem horší, mnohem horší. Například Kdyby byly ryby, která je pro mě nepochopitelně o dvacet procent úspěšnější. Výkon hlavního hrdiny je v zajímavostech chválen režisérem Zdeňkem Zelenkou. Mě se zdál lehce nevyrovnaný. Chvílemi dobrý, místy nevěrohodný. Ovšem pohádkové triky byly povedené. Zvláštní je na druhé straně posun dějem. Kouzelník Žito se nejprve nevydá trestat Neklana, ale poddané. Máme tu i pokus o pohádkové písničky, ale pokud tvůrci ví, co mezi dětmi v současnosti frčí, tak chápou, že s podobnou hudbou nemají ani trochu šanci. Zvláště, když jiné pohádky mají o dost víc povedenějších písní. Závěrečný hřbitov kompletně dělaný ve studiu, a ani se to tvůrci nesnaží tajit, je pak dost hrůza. A tím nemyslím hrůza, jak to má u hřbitovů být. Vlastně jsou v pohádce děje dva. Jeden boj s Neklanem a bezprávím, druhý boj s peklem a zamilovanou čerticí. A těch posledních dvacet minut pohádku ještě více sráží někam...třeba do pekla. Rozhodně si nemyslím, že by to byla pohádka na tak nízké úrovni. Je to asi podobný případ jako Když draka bolí hlava. Tvůrci chtěli udělat dobrou pohádku, není odfláknutá. Zdeněk Zelenka nedělá špatné pohádky, žel tak úplně se to nepovedlo, ale úplný průšvih to taky není. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Tvl jak se tohle mohlo stát? Zelenka přeci umí napsal a natočit slušné televizní filmy i pohádky, tak co bylo proboha tohle? ()

zdeci odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle si Vánoce nezaslouží... Žito vypálit a byl by z toho aspoň výsledek hodný času svátečního. Po 10 fluidních žitech z toho krysiho xichtu lze směle očekávat, že se toto dílo stane pro poctivé konzumenty "stravitelným". ()

The_soloist odpad!

všechny recenze uživatele

Můžete mi laskavě říct, co to sakra je za kravinu? Vždyť se tam nic neděje, žádný vtip, napětí nebo nedej bože spád. Totálně tam přehrává Liška s Vilhelmovou, která herecky může dělat tak reklamu na Rexonu. Také by mě zajímalo, proč má Kříž tak stupidní účes, má to snad někomu připadat vtipné? Já se teda opravdu nesměji, vtipněji vypadal jako Hitler, aneb když Básnící přicházejí o divize. Princezna s klíštovou encefalitidou relativně dobrý a Bohdalka se po dlouhé době někde objevila v nepřítomnosti Miloše Zemana. Celkově se tedy jedná o totální trus pohádku, tfuj. Bohužel v několika posledních letech se tento trus nemusí vůbec zdát jako trus, ale jako kvalitní průměr. Doby, kdy jsme měli pohádky typu Princ a Večernice, O statečném kováři, Tři oříšky pro Popelku nebo S čerty nejsou žerty, jsou totálně pryč. Za několik posledních let měl úroveň maximálně Anděl Páně. Mimochodem ten paskvil od Svěráka budu dělat, že jsem neviděl. Otázka tedy zní, čím to je, že kvalita tolik klesla? Jednak HERCI! Menšík, Sovák, Růžičková, Filipovský, starší Hrušínský apod.. Dále originalita a myšlenka absolutně chybí. Další bod jsou čerti... proboha proč musí být všude čerti? Samozřejmě je mnoho pohádek, kde byli čerti skvěle provedení, ale vždyť v mnoha pohádkách nebyli a nemusejí být. Poslední bod je podle mě Zdeněk Troška. Je to sice hrozné říct, že tento člověk brutálně zničil kvalitu českých pohádek a samotného folkloru, ale je to tak. Ačkoliv natočil Princeznu ze mlejna, Z pekla štěstí nebo O princezně Jasněnce a létajícím ševci, tak šel zejména po Kameňáku silně dolu a naučil většinu diváků "spokojit se". A smutné je, že mu to nedochází a bude natáčet další a další špatné pohádky. Osobně doufám, že v blízké době někdo natočí nějakou opravdu vtipnou, třeba i děsivou pohádku, kde bude nějaký opravdový herec s charismatem. Například někdo jako Radoslav Brzobohatý a jeho Mrakomoc, král všeho nečasu. ()

Sady1993 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak teda. Slabému scénáři nepřidal ani hlavní herec, který mi vůbec nesedl, ani otravná čertice. Největším plusem je pro mě sympatická princezna. ()

ESNYR odpad!

všechny recenze uživatele

Tak se to opět nepovedlo. Postavy jsou nudné, hrdinové nezajímaví, celá ta patálie z Žitem byla jak ze špatné pohádky (no ....) a jak začal trestat nepoctivce - kámen ze zloděje, hostínskému zmizelo jídlo, rozbily se soudky s vínem - tak jsme to přeply. Už by se tyhle každoroční pohádky měly zrušit, protože to nefunguje. Už asi 15 let to nefunguje. ()

ZHODNOTITEL odpad!

všechny recenze uživatele

Dávat pohádce takové hodnocení je vždycky bolest. Hlavní hrdinové jsou pěkní ale to nestačí. Délka pohádky je úmorná. Zamotanost drobných příhod a okamžiků je tak velká, že se vytrácí jasná linie příběhu a vlastně mám problém převyprávět, o co že to vlastně šlo. A když se podívám na uvedený obsah filmu, tak se tomu vlastně nedivím. Vilhelmová byla přímo tragická. A o moc horší nebylo ani samotné peklo, které kamera zabírala ze dvou úhlů a tím to vadlo. Pravděpodobně proto, že sami autoři cítili, že za nic nestojí. Do toho neustále levitující dámské ohanbí, coby spojnice mezi peklem a světem mě začalo rozčilovat hned v první minutě filmu. A když už jsem u první minuty filmu - i na ní je vidět, že autoři nad látkou moc nepřemýšleli. Bez jakéhokoliv uvedení. Zdá se, že se film snažil být místy i aktuální a v jazyce postav se z ničeho nic vynoří slovíčka, která do pohádek moc nepatří (např.: "...pomáhám ZDARMA!") a vyšší zájem moc nesledují a diváka ani nepobaví. Zkrátka, pokud mám málo peněz na natočení pohádky, buď ji netočím vůbec, a nebo film okrájím o nesmysly, které byly v příběhu citelně navíc (např.: muzikálová kreace Vilhelmová vs. Šafařík). Vyhodím velké množství lokalit, zkrátím scénář, peklo natočím v reálu kdesi v jeskyni, vyházím zbytečně velké množství postav a hledat by se dalo dál. Pohádky se dají vyprávět i jednoduše s minimem postav. Stručně, jasně, výstižně. Místo toho to byla přehlídka ublemcané romance podobné kdejakým telenovelám. V neposlední řadě "Kouzelník Žito" se může jmenovat jakkoliv. Na vyznění celého filmu to nemá žádný vliv. Proč se hlavní postava jmenuje Žito se dozvíme v prvních minutách. A tím to končí. Pohádce nepochybně srazila hlavu i ta skutečnost, že byla vysílána na Štědrý večer, kdy divák podle mě očekává trochu víc. ()

LuckyK odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu snad definitivní potvrzení toho, že nemá cenu plýtvat veřejnými prostředky, aby se každý rok vyráběla jedna nebo dokonce dvě úplně nové veřejnoprávní pohádky. Není třeba za každou cenu chrlit každý rok nové. Toto byl klasický případ. Špatné úplně všechno, amatérské výkony jak špatní ochotníci, žádný scénář, šílená dramaturgie, kulisy televizní inscenace a vrchol všeho - odporně digitální hrad, když máme tolik krásných pravých hradů. Výmluvy na omezené prostředky neberu. Jako u všeho v této zemi bychom se měli zaměřit na kvalitu a ne kvantitu. Raději udělat jednou z čas pohádku a s pořádným rozpočtem, než tyhle strašné neumrlé nedodělky. A pan režisér jen potvrdil, že v jeho podání je pohádka mrtvý žánr. Myslím, že šancí dostal již více než dost. ()

chraap odpad!

všechny recenze uživatele

Po dokoukání tohoto nového skvostu české kinematografie mám pocit, že mi ochrnula polovina mozku. Herecké kreace by lépe ztvárnilo i osazenstvo dramatického kroužku, příběh by zaujal pouze někoho s IQ bublajícího bahna a i veškeré ostatní propriety byly kompletně špatně. Zelenku dle jeho vlastního návodu svléci do negližé a vymáchat v hnoji. ()

Mitch196156 

všechny recenze uživatele

NE! Tohle na Vánoce vidět nechci.. a jindy taky ne. Něco mezi Babicou a dějem epizody 3 star wars s debilním koncem. Nemáme inteligentní scénář, tak tam dáme zpěv, sice není lepší, ale hudba to přehluší. Nemáme vtip, tak tam dáme scény ala Neváhej a toč. Ha ha ha, ono se mu rozlilo víno! Obsazení dobrý, výsledek není dobrý. Až na děj, dialogy, zpracování a většinu hereckých výkonů, tak dobrý. Nevhodné pro děti.. ()

Reklama

Reklama