Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kde je Žito ??" - "Žito ?? No přece na poli !! ;) Kde jinde by bylo ?!" ;) Mixematóza pohádkových motivů, vykrádačka kdečeho včetně nedosažitelného Bočanova majstrštyku, spousta mdlých popěvků, či marné čekání na Landu, zkrátka v důsledku další Zelenkova zbytečná štědrovečerní šmudla.. Nicméně Bohdalová, letos snad slavící dvousté narozeniny, tradičně bez většího úsilí výborná.. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Vždy, když se Zdeněk Zelenka chopí pohádkového námětu, vypadá to na zajímavou podívanou, ale takřka pokaždé z toho nakonec prakticky nic moc opravdu svátečního nevzejde. Nejinak je tomu bohužel i v tomto případě, v němž veskrze dobrá myšlenka byla opět nalita do ne příliš vhodné formy, z níž nejvíce atmosféře škodí nehodící se rádoby muzikálové vložky. Za kladnou zmínku proto stojí asi "jen" podařené triky, herecké výkony pekelníků a hláška o mletí popela. 40 % ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Pohádka o mladíkovi, který se choval tak sebevědomě, až hranici drzosti to překračovalo (vzdáleně mi vzhledem připomínal Neckáře z Šíleně smutné princezny). O království, kde i v pekle se chovali v podstatě mírumilovně a milosrdně, až jsem se u tv začal mrskat rákoskou dobrovolně sám. Děj začal vcelku dobře, když se však rozezpívalo při odhalování nepravostí, přepadl mne pocit jisté slátaniny. Hm, škoda, tak snad příště se štědrovečerní pohádka povede více. # Smutněji je mi však více z těch diváků, kteří utekli ihned po skončení této pohádky o slavnostním Štedrém večeru ke svému kompjůtru, aby byli hlavně mezi prvními, co zvěstují do éteru svůj komentář s oduševnělou rádoby intelektuální kritikou, jak že to bylo hrozné.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že zdejší početné diváctvo celej rok škodolibě čeká, až bude moct na kopytech roznést štědrovečerní pohádku. Každoroční povinnost pak Českou televizi vede k zoufalým snahám tohoto typu, to je fakt. Ale taky je fakt, že od dob Němcové se nic moc originálního v pohádkách nevymyslelo. Kromě toho už několik let bojujeme s problémem najít na divadelních fakultách princeznu, co by měla aspoň trochu šmrnc, a kluka, co by byl aspoň trochu chlap. Tyhle nedochůdčata (ve smyslu fyzična i hereckého projevu) jsou tragický. Něco málo zachrání kupodivu proklínaná a o tři generace starší Bohdalová. Suma sumárum, dobrý to nebylo, ale na Štědrej večer už jsme viděli větší průsery. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Dodat každý rok povedenou vánoční pohádku je úkol nereálný, zvláště dnes kdy nejsou lidi. Co tak občas místo toho natočit reklamu? Pokud tvůrce přesvědčuje diváka že je to dobrý film, je to podobně krkolomně nevhodné jako když rodiče Cimrmanovi do jeho 15 let tajili že je chlapec, aby donosil oblečení po své starší sestře Luise. Denis Šafařík, Anna Kadeřávková selhali. Scénář selhal. Ani na režijní stoličce se tentokrát nepovedlo nic vykouzlit. V tomto případě s tímto kastingem (teens - katastrofa) a tímto scénářem bych to předem vzdal, prostě raději nekouzlit a rovnou hodit flintu do Žita. 30% ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Ani vlastně nevím, za co je ta moje jedna * - no, asi za snahu, byla-li jaká. Možná to byla jen snaha za každou cenu vydělat, vždyť "každý milion je dobrý", že, pane Zelenko? Myslím, že už bylo v komentářích mých předchůdců všechno řečeno a někde i moc pěkně řečeno, např. u Eleanor05. Za sebe dodávám: Stále stejná, trapná a škodlivá klišé. Pán Bůh se kamsi ztratil, místo něj máme dobrácké sympaťáky - čerty... Teď mne napadá, že to možná tvůrci okoukali ze života. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Pohádka je to pěkná. Tak Zelenka je mistr. Není zas až tak vyjímečná, ale určitě zdejší hodnocení neodpovídá její kvalitě. Má ještě jednu chybičku, je hrozně dlouhá. Přišlo mi, že kdyby skončila ve stopáži 1:05, bylo by už děje tak akorát. A také se nemohu ubránit dojmu, že tak trochu kopíruje S čerty nejsou žerty. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku dávám spíše pro sebe - za to, že jsem to dokoukal. Letošní štědrovečerní pohádka byla opět jako kost z kapra v krku. Nikdo ji nechce, ale všichni si toho kapra dají, protože prostě Vánoce! Jen doufám, že středeční pohádka to opět zachrání. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně špatné. Trend štědrovečerních pohádek neustále klesá a myslím, že Kouzelníkem Žitem našel své dno. To, že pohádka vypadá dobře na papíře, neznamená, že ji musíme natočit. Tady bylo špatně všechno: příběh o naivním klukovi, herecké obsazení (za mě nejhorší byla křečovitá čertice Táni Vilhelmové, která se snažila napodobovat Yvetu Blanarovičovu - marně) i jakože písničky. A tak vznikla další pohádka, kterou už nikdo neuvidí, protože svou velkou premiéru si odbyla a není o co stát. ()

fannah odpad!

všechny recenze uživatele

Ten borec a jeho přízvuk je pro mě ten největší odpad. Zbytek níže jmenovaných částí tohoto průšvihu, jako například písnička, ani nekomentuju. Na rozdíl od některých si rozhodně nemyslím že odpad je přehnaný. Myslím že toto je přesně ukázka filmu, který si ho bezesporu zaslouží. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Neduhy moderních pohádek přetrvávají, ale objevují se i koncepty jiných moderních pořadů, které jsou pro mě krokem správným směrem. Aby tam taky ta moderna nebyla znát, když jsem v ději našel hned několik podobností s populární kulturou současnosti - ústřední záporná postava je Severus Snape wannabe (na můj vkus málo Affably Evil, ale to od pohádek nečekám; je také zajímavé vidět, jak někteří pohádkoví princové promují na krále, Pavel Kříž pro změnu na záporáka) a ústřední kladná postava je pak Light Yagami reborn se svým komplexem boha a vlastní představou spravedlnosti. Casting se povedl, já osobně jsem rád, že repliky nejsou odříkávány se stoprocentní přesností, byť pro někoho to pak může vypadat amatérsky. Efekty jsou kvalitně tak 50:50, na jednu stranu tu máme skvěle zvládnuté "ďábelské" přechody, na druhou stranu všechna ostatní kouzla. Díky pánům z ČSFD můžu i oslovit konkrétní lidi - bez hudebních čísel bych se obešel, hudební doprovod by taky mohl být ještě vylepšen, pane Bartáku. Scénář vypadal nadějně, nakousl dokonce pár zajímavých myšlenek, ale dokola opakovaná aktivace a deaktivace kouzelného kamene a omezení délkou celovečerního filmu a) nedovolily nic dostatečně rozvinout a b) devalvovaly pravidla daná filmem. Vůbec se nedivím, že pan režisér na konci zvolil rozuzlení formou Diabolus Ex Machina. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ať si Zdeněk Zelenka plive kde chce co chce, nejde jednoduše popřít, že tohle se fakt nepovedlo. Cca hodina se přestát šla a to i přes rozpačitost hlavní chlapecké postavy, zbytečnost Pavla Lišky, lehce nadbytečné pitvoření se Vilhelmové či Bohdalové "kamaráčoft". Jenže když už si podruhé, potřetí říkáte, že už to snad bude teď konečně končit, jakkoliv by to byl otevřený konec, a ono to zas pokračuje další dějovou linkou, stává se ze štědrovečerní pohádky úmorně zdlouhavá nudná a nedomyšlená věc, podtrhující JEN to, že takovéhle pohádky vznikají pouze na základě rozhodnutí ČT, že každý rok MUSÍ vzniknout na vánoce nová pohádka, a že se bere za vděk čemukoli, protože se nic lepšího nesehnalo, je už každoroční evergreen. --- Daniel Šafařík je možná skvělý herec, nebo možná ještě musí nasbírat zkušenosti, nevím. Tady ale jeho projev vyzníval, ne vždy, ale leckdy dost amatérsky, např. někdy dost prkenně odříkanými dialogy. Jestli za to mohly špatné postsynchrony nebo nezvládnuté režijní vedení, špatný scénář či absentující dramaturgie nevím a je mi to jedno. Výsledek je ale zřejmý. Princezna mi ale nevadila, oproti svému partnerovi nevyznívala prkenně. Sice moc nechápu, co je to poslední dobou za módu mít za prince, princezny a hrdiny děti, nebo alespoň herce, jejichž postavy se profilují jako děti, a kamsi zmizeli ty skutečné princezny, princové, chasníci apod. (u slovensko-českého Vianočného žalanie by si měli brát castingoví profíci příklad) je jen škoda mluvit. Pavel Liška tu svého bonzáckého čerta vyšvihl v neměnné kvalitě svého umění - hraje snad všechno stále stejně. A u Vilhelmové snad jen bolelo až nadbytečné pitvoření, přičemž jako postava byla asi jedna z mála fajn i kostýmem. Jen její úmysl byl nějak nedomyšlený. Prostě jako celek to nevypadalo špatně, dějově to bylo nevyvážené, nedotažené, odfláknuté, chyběla tomu přísná ruka, která by dokázala vyhodit několik zbytečností a nedovolila druhou polovinu filmu kamsi rozplyznout. --- Tip pro ČT: Vykašlete se příští rok na pohádku, zjevně si to neumíte ohlídat. Namísto toho pusťte nějaké vánoční melodie bez zpěvu a jako obrazový podklad použijte záběry z Panorama kamer na svazích na zasněžené sjezdovky nebo ve tmě osvícená města. Myslím, že toho pro rodinnou vánoční pohodu uděláte více tehdy, když budete dělat méně. --- Plusy: Záporák Pavel Kříž a drobná role naivního krále Petra Kostky. A kostýmy a výprava. ()

Wysch odpad!

všechny recenze uživatele

No do jetele. Do ječmene. Pozitiva: Annanaska je pěkná holka. Táňa Vilhelmová si tu hrůzu užívá. Negativa: Všechno ostatní. Napsaný jak žákem šestý třídy základní školy (tolik klišé na jednom pásku se jen tak nevidí a dialogy stojej za to!); zahraný jak kdyby těm mladejm hercům nikdo nezaplatil hereckou školu a těm starejm nedali ani stovku na kafe; někoho z bůhvíjakýho důvodu napadlo z toho udělat muzikálovou sraczku s tak otřesnýma skladbama, že i "ten dělá to a ta zas tohle" působí jako epos; a úplně nejvíc by mě kurfa zajímalo, kdo ty hlavní mužský role vlastně obsazuje - mi přijde, že sice každoročně vyplodíme hezký holky, ale o pořádný kluky je v Česku nouze. Ne, pane Zelenko, na dokoukání jsem málem neměl koule, ale vzal jsem to jako takovou trošku zkoušku vánoční dobré vůle. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Celkem povedená, svým způsobem netradiční vánoční pohádka a myslím, že velmi aktuální svým posláním, ty odpady jsou přehnané, si je opravdu nezasloužila! Jestlipak to nebudou nějací hejtři, závistivci či konkurence. Celkové hodnocení pohádek (až na výjimky) posledních minimálně 10 let mi přijde prapodivné. :( Základní důvody vidím tři: A) český pohádkový divák je zmlsaný B) někteří diváci nebo spíše většina se prostě nemohou smířit s tím, že tady již nebude žádná taková pohádka jako je např. Pyšná princezna, Tři oříšky, Byl jednou jeden král, Jasněnka, Šíleně smutná atd.....). To není ani dost dobře možné. Zároveň ale nesouhlasím s názorem, že je pohádka jako žánr vyčerpaná..... Každopádně by tu mohla být pohádka milénia. C) některým věčným kritikům se nikdy nezavděčíte. Oceňuji adaptaci zajímavého scénáře z historie. Docela pěkně vybraná a šikovná ústřední dvojice. (Denis je velmi charismatický, roztomilý, pohledný, má čertíky v očích, ale většího střízlíka jsme jako prince tedy snad neměli....příště bych mu dala roli Jeníčka a vykrmila ho :D) Herecké výkony, které táhnou: Kříž, Bohdalová, Kostka, Vilhelmová, Polívka. Líbily se mi také pohádkové písničky. Hudba je v pohádce velmi důležitá. ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázka, jak filmařsky funguje pan Zelenka: Scéna 1: Peklo. Žito hovoří s čertem a čerticí. Čert pronese monolog a zmizí v trikovém kouři. Žito položí otázku. Čertice odpoví a zmizí v trikovém kouři. Dialog se uzavírá. Scéna trikem končí. Scéna 2: Přeneseme se na 10 sekund na jiné místo, kde se děje cosi, co nedává moc smysl. Sdělení nula. Scéna 3: Skáčeme zpátky do pekla, kde Žito jakoby nerušeně debatuje s čerticí, jakoby jejich debata před deseti sekundami neskončila. Mám pocit, že za tohle se na filmařských školách vyhazuje od zkoušek. Jinak ano, pohádka je kolosálně nudná. Na "ústředního paňáka" se v podstatě nedá dívat, aniž by člověku samovolně neodumřelo půl milionu mozkových buněk. Celé je to děsivě tupé, prázdné. Pobavila mě ale příšerná dokreslovačka hradu. "Hudba" (ehm) k nevydržení. Tak jo, Zelenka. Zase ses předved. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Po dnešním nechutném mediálním výstupu pana Zelenky a hysterickém instagramovém příspěvku pana Šafáříka ubírám druhou hvězdu a nechávám to na té jedné. Když natočím propadák, měl bych mít aspoň nějákou sebereflexi nebo držet pusu. Teď mi těch 23 % příjde zcela zasloužených. ()

blackrain odpad!

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na novou pohádku, bohužel jsem dostala nudný paskvil, kde i herečtí matadoři stály za starou Belu. Pořád jsem si při sledování myslela, že Žito předvede nějaké kejkle. Nestalo se tak. V této pohádce se totiž nedělo vůbec nic. Ještě, že,máme Trošku a Stracha. To se opravdu nemusím trošku strachovat, co bude příště. ()

Reklama

Reklama