Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (129)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výpravné, skvěle natočené, dobře vypadající, zajímavé, dlouhé tak akorát, nenudící, povedené. Herecky taky super. Síla tohoto filmu je v dialogu, není to nijak epické ani velkolepé dobrodružství, ale má tu správnou atmosféru a jako celek působí prostě strašně dobře. Navíc jsem čekal, že mě to ani nebude moc bavit, ale výsledek se mi líbí moc a touhu po podobném dobrodružství spolehlivě vyvolá. Za mě tedy velká spokojenost, konkurence je ale samozřejmě veliká a od toho se to taky celé odvíjí. 75%. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Amundsen, príbeh o polárnom objaviteľovi, o jeho živote, o jeho úspechoch a útrapách. Všetko super, všetko pekné, len veľmi nudne podané. Dlhé dialógové pasáže, hudba pre uspávača hadov a rozoberanie, či to je sebestredný zmrd alebo nie. Na druhej strane, keď sú zábery z tých ľadových pláni, je zima aj vám. Amundsen má preto veľmi silný dej a príbeh, ktorý by Hollywood rozcupoval a spravil z toho dvojhodinovú nervy drásajúcu drámu, niečo ako Everest. Pieskový kopec to len rutinérsky natočil, rozvláčil to na dve hodiny a diváka trochu unudil. Venovať sa jeho osobnosti skr celý film je zbytočné, keďže už od začiatku je jasné, ako rozmýšľa a čím sa riadi. Nie je to zlý film, len to chytil rutinér, čo z toho nevytrieskal maximum. Informačne ale veľmi bohatý. Mierne nadhodnotené 3 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pro mne příliš dlouhá stopáž, ale rozumím, proč to tak mělo být - těm chlapům v bílých pustinách a hlavně na Framu se to taky muselo neskutečně vléct....(koneckonců už od Cimrmanů víme, že "driftování je nuda"!) Líbí se mi filmy, které jdou pod kůži oslavovaných hrdinů a zlidšťují je. Má to ale své meze, protože jacíkoli pionýři a objevitelé z podstaty věci nemůžou být normální lidé, ale vždycky umanutí a egoističtí... ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Poměrně nudné, nedramatické a hlavně dlouhé vyprávění o nesympatickém a sebestředném člověkovi, který měl koule. Z ledu asi. Velké zklamání, neb tohle nepatří do kin, ale na odpo do ČT Art ke kafi. Ledovému samozřejmě. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aneb letem světem s Amundsenem. Roaldovy objevitelské výpravy připomene snímek veskrze telegraficky, zřejmá je především snaha proniknout do jeho tvrdošíjného, umanutého nitra a osvětlit, proč pro svou sobeckou touhu být první a uznávaný "netakticky" obětoval všechny prostředky i vztahy s ostatními – včetně svého bratra. Což se nedaří, jelikož (až podivuhodně) vůbec žádné emoce nevzbuzuje. Tedy kromě mistrně zprostředkované nudy při (neúspěšném) 3letém driftování na v ledu zamrzlé lodi směr severní pól – jež se natolik přenesla dál do celé, patosem již přesycené, závěrečné třetiny, že jsem musel vynaložit veškerou svou sílu neusnout (a ubrat hvězdičku pod průměr). ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

16.Deň filmového adventného kalendára. Nie tento film nie je o vodke Amundsen, ale o objaviteľovi. Nórska filmografia a bola dokonca aj v našich kinach čo si dobre pamätám. Ako film sklamal lebo som čakal druhé Artic. Zábery na snežné záveje celkom fajn ale všetko okolo toho nič moc. Ja som sa nudil. 2* ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu ma na filme o najznámejšom polárnikovi prekvapilo, že prevažná väčšina času sa odohráva v salónoch a na hostinách a minimum času na snehu. Šup, šup, pár nástrah, možno len jedna, a už sme na póle. Skratkovitosť pri životopisných filmoch je nutná, ale nie takým spôsobom, že sa v dlhých scénach len tak čumí alebo sa venujú nepodstatným veciam. Pár scén je pekných, ale celkovo mi film pripadá ako nejaká nízkorozpočtovka. –––– Viete, kto je majiteľom tohto domu? – Niekto, kto ho nepotrebuje. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Hodne povedene skandinavske drama, ktery vyuzilo i levnych ceskych podrztasek. Nejvyznamnejsi nasi stopou je petisekundove mihnuti Vojty Kotka beze slov a tak to ma byt. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zivotopis o slavnem objeviteli. At byl jaky byl, vzdycky me fascinuje, jak si vzali dva svetry a cepici navic a vyrazili do neznama... ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Film mi ubehol rýchlo práve z toho dôvodu, že mal materiálu na celú trilógiu. Príbeh čerpá z minulosti a vyrozpráva nám cestu chlapíka, ktorý sa minul povolaniu a miesto olympiády, kde na prvenstvách záleží, podvolil celý život prvenstvám v objavovaní. Stal sa tak prvým človekom, ktorý položil nohu na oba póly a zároveň človekom, za ktorého by sotva niekto položil život. On sa totiž moc netajil tým, že mu na kusu ľadu záleží viac ako na vzťahoch s rodinou, kolegami od fachu, alebo ľuďmi z iných expedícii. Svet ale nie je čiernobiely a rovnako ani postavy v ňom, preto rivalita či závisť mu bola opätovaná do posledného cencúľa. Film je netradične nakrútený, mohol by som povedať, že až Weirovsky a po prvých minútach a celkom efektne spracovanom páde lietadla, kedy od neho čakáte dobrodružnú jazdu, sa skôr rozvinie v komornú drámu z obývačky, kde v pohároch vyvoniava Whisky a tle oheň v kozube. A práve odtiaľto sú nám v medailónikoch podsúvané príbehy z ciest a konferencií tohto nórskeho bádateľa a tým, že sa musia všetky naskladať do jednej celovečernej minutáže, sú servírované bez detailnejších príprav expedícií a bez rozvinutia dramatickej roviny počas nich. Preto sa môže zdať, že slávne výpravy sú položené na náhode a Amundsen dobýva neprebádané územia ako po masle, zakiaľ čo ostatní sa z výprav nevracajú. O financovanie sa mu pritom stará brat a o slávu noviny. Nečudo tak, že najzaujímavejšie momenty sa nám dostávajú spred oného kozuba či konferencií, kde je jeho výsledkami zaobchádzane pomerne nevyberavo. Film ale nepôsobí televízne ako som sa v jednom komentári dočítal, výprava a kamera sú úžasné a triky nijak nezaostávajú. Herecky vyčnievajú nad ostatnými oba bratia a režisér záverom ponúkne zaujímavý twist, ktorým myslím zmrazí pôvodné očakávania väčšiny divákov na -80 stupňov fahrenheita. Nadpriemer. ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

moc jeho zivotopis nepoznam takze som sa zas nieco naucil boha na tej lodi boli roky aby skumali lady ti jebe to malo kdo by isiel ani za milion eur nikdy ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Koprodukčný životopisný film o Roaldu Amundsenovi na ktorom sa podieľali aj českí filmári je priamo učebnicovou ukážkou toho ako pojať niekoho biografiu formou nevzrušivého klišé. Osudy dobyvateľa južného pólu a muža ktorý sa stal národným nórskym hrdinom pritom boli veľmi zaujímavé a vydali by minimálne na niekoľkodielny seriál. Tvorcovia snímku síce nevynechali žiadnu z podstatných udalosti v Amudsenovom živote ale vŕšia ich za sebou len ako odškrtnuté položky. Až na pár prepracovaných sekvenciách ide skôr o súbor ilustrácii než o pútavý dej. Pravdou je že cieľom režiséra Sandberga (má za sebou vydarené filmy o slávnych rodných hrdinoch Max Manus, Kon Tiki) bolo skôr priblížiť Amudsenovu osobnosť než jeho osudy. Expedície sú tu len prostriedky ako ukázať zložitosť hrdinovho charakteru. Bohužiaľ to vyzerá ako keby bol Amudsen človek bez akýchkoľvek emócii. Je napodobnený chladne, snímok nedáva šancu nájsť si k jeho postave nejaký vzťah a záujem. Prispieva k tomu aj odťažité pojatie jeho predstaviteľa herca Pála Sverreho Hagena a pri tom ide o herca ktorý vie emócie prebudiť ako napríklad v úlohách záporákov vo filmoch Boj snežného pluhu s mafiou či Odkaz vo fľaši. Tu sa mu ale Amudsena nedarí oživiť a celkový dojem je rozpačitý. O čo menej sa venoval režisér prepracovanosti charakteru postáv o to viac si dal záležať na technickej stránke. Polárne krajiny sú zachytené vierohodne a pri vnímavejšom sledovaní dobíjania južného pólu vám môže byť skutočne zima. Veľmi pomohli aj počítačové triky ale sú spravené tak že nebijú do očí a nerušia. Scény z obidvoch expedícii patria k tomu najlepšiemu vo filme a na rozdiel od ostatných majú náležitú atmosféru. Amudsen i napriek tomu zostáva priemerným snímkom, ktorého vnútorná štruktúra je od začiatku zle vystavená a s tým stráca svoju posobnosť.Osobne som videl ďaleko lepšie spracovania životopisov slávnych ľudí trebárs v televíznych hraných dokumentoch BBC alebo National Geographic. V nich bolo určite s menšími nákladmi dosiahnutého vatčšieho efektu. A film o slávnom polárnom bádateľovi je síce zručne natočený, ale vo výsledku zostáva chladný ako Antarktída. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životopisný film natáčený i u nás o Roaldu Amundsenovi, který dobyl Jižní pól. Technicky solidní, relativně výpravné a v mnoha věcech poučné zvláště při přípravách na ten historický počin a taky musím vyjádřit národní hrdost nad kostýmy paní Hořejší, o které režisér Sandberg vyloženě básnil, jenže ten film je zároveň dost nudný a neubráním se srovnání s britským seriálem z prehistorie osmdesátých let Nejvzdálenější místo na Zemi, který dobývání jižního pólu pojal jako rovnocenný souboj Amundsena a Scotta a tam se podařilo z toho udělat napínavé "sportovní" klání. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Utahaná nuda. Opakovaně je nám předkládána sebestředná Amundesova osobnost a točíme se s ním v kruzích jeho vztahu k určitým osobám a osobních démonech. Polárním expedicím je pak vyčleněn malý prostor a z filmu je tuctové bezkrevné drama. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Jak málo jsem toho o dobývání pólů věděl. A jak málo o Amundsenovi. Nechat se v lodi s posádkou na pět let zamrznout v arktickém ledu, po třech letech se sebrat a odjet na jinou výpravu a nechat tam výpravu mrznout další čtyři roky... Vzít dva severské sirotky do Norska, že jsou holčičky tak bystré. Dva roky chodily do školy, než jel pan Amundsen na další výpravu, za bratrovy peníze. Holčičky posazeny na vlak zpět na Sibiř (?) ... PS Film plyne pomalým tempem výprav: white tie - mráz - white tie - mráz - white tie - mráz. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Ušmudlaný 4*, čtvrtá za to, že mě to nenudilo. Průměrné životopisné drama. Nedostatek napínavosti (kterou by vzhledem k tématu člověk čekal) vyvažují úchvatné scenérie. Za největší průšvih ale považuju postavu Amundsena. Proč ho hraje Hagen, který mu není moc podobný a musí mít masku a paruku (mimochodem tak ohavnou paruku jsem ve filmu už dlouho nevidě, technologie už snad trochu pokročila a paruky by nemusely vypadat jako koudel)? Tohle podle mě film zabilo. Hlavní postava bez jakékoli bličejvé mimiky? Nikomu to nepřišlo divný, když to točili? Je možný, že v Norsku prostě není herec Amundsenovi podobný, tak ať radši vypadá jinak, ale ne jako po ochrnutí všech obličejových nervů. ()

Trilobitter 

všechny recenze uživatele

Amundsen je ukázka promarněné příležitosti na film o jednom z nejzajímavějších lidí konce minulého tisíciletí. Před kulisami silných příběhů o dobytí severního a jižního pólu se totiž odehrává jen nekonečná nuda, srovnatelná nejspíš s tím, co zažívá posádka driftující 5 let s arktickým ledovcem. Dvouhodinovka nabitá lacinými efekty je tak ve výsledku mnohem nudnější, než takřka sedmihodinový televizní seriál Nejvzdálenější místo na Zemi ( https://www.csfd.cz/film/84707-nejvzdalenejsi-misto-na-zemi/komentare/ ) z 80. let, který je navíc postavený na faktech, ne polofikci. Filmu se na jednu stranu nedá upřít odvaha, protože pokus o snesení Nory takřka zbožňovaného Amundsena na pevnou půdu může v zemi tisíce fjordů skončit občanskou válkou. Ale je to odvaha nerozhodná, tápavá a ustrašená. S takovou by Amundsen moc daleko nedošel. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Zivotopisna drama o norskom dobrodruhovi Roaldovi Amundsenovi,ktory ako prvy clovek dosiahol obidva poly zemegule,z tohto filmu usudzujem,ze to bol cudak,ale bol odvazny,to treba uznat,celkom ma to zaujalo a aj sa mi to pacilo,v ramci tohto zanru moze byt...:-) ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživný film. Emoce nefungují, napětí je v jedné scéně a tempo dost rozvláčné. V první polovině to bylo sledovatelné, ale v druhé polovině jsem umíral nudou. Nemluvě o tom, že veškeré dramatické proslovy mají být silné díky krátkému odmlčení mezi slovy. Tohle opravdu nefunguje. Slabé tři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama