Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 4

Recenze (129)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejsympatičtější na celém filmu byl moment u závěrečných titulek, kde se střídala jedna česká postava vedle druhé. Přišlo mi to daleko sympatičtější, než samotný Roald Amundsen. Asi jsem opravdu nemusel vědět, že Amundsen byl tak nesnesitelnej. Radši si ho budu pamatovat "jen" jako objevitele a bude mi vše milejší. Škoda. Hezká kamera nebo pěkné interiéry a exteriéry bohužel neudělají životopisně nezapomenutelný film. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Konečne už viem prečo po ňom pomenovali vodku. Človek má chuť sa pri tomto príbehu niečoho teplého napiť. Príbeh sa mal viac sústrediť na jeho subjektívny svet, jeho motívy a hodnoty, hlavne v expozícii sa zbytočne veľa venovalo času bezvýznamný a nevýrazným charakterom ktoré na príbeh a jeho hlavnú postavu nemali zásadný dopad. Každopádne niekde okolo -75-80 °C teda percent samozrejme. Zamrzol mi smartfón. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezky výpravné, s badatelským duchem, kvalitním CGI i mejkapem a pozoruhodným hereckým výkonem Pål Sverre Hagena. Trochu to ale vázne ve vykreslení složité Amundsenovy povahy. Především skrze postavu Katherine Waterston, která nás spolu s Amundsenovym bratrem provází jeho příběhem. Jakoby byla do scénáře našroubovaná coby nevyhnutelný ženský element, pouze pro obhajobu jeho dobrých lidských vlastností. Přitom ale o jejím vztahu k Amundsenovi toho film řekne minimum a spíše líčí jeho vztah k jiné ženě. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Ušmudlaný 4*, čtvrtá za to, že mě to nenudilo. Průměrné životopisné drama. Nedostatek napínavosti (kterou by vzhledem k tématu člověk čekal) vyvažují úchvatné scenérie. Za největší průšvih ale považuju postavu Amundsena. Proč ho hraje Hagen, který mu není moc podobný a musí mít masku a paruku (mimochodem tak ohavnou paruku jsem ve filmu už dlouho nevidě, technologie už snad trochu pokročila a paruky by nemusely vypadat jako koudel)? Tohle podle mě film zabilo. Hlavní postava bez jakékoli bličejvé mimiky? Nikomu to nepřišlo divný, když to točili? Je možný, že v Norsku prostě není herec Amundsenovi podobný, tak ať radši vypadá jinak, ale ne jako po ochrnutí všech obličejových nervů. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Největším úspěchem Amundsena je asi to, že po něm nese název nejmenovaný alkohol. Z filmu si divák odnese maximálně to, že mít za sourozence neurotika Amundsena je za trest největší. Divák trpí pohledem na tuto pochybnou existenci, která jde přes mrtvoly jen proto, aby se na bárce dostala co nejblíže pólu. Vydržet celou metráž filmu je náročnější, než večer zabít a sníst psa, který vás přes den táhl na saních po ledových pláních. 38 % Celosvětový příjem k 13. 12. 2019: $3,096,389 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)
  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)

Reklama

Reklama