Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
George LucasScénář:
George LucasKamera:
David TattersallHudba:
John WilliamsHrají:
Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Frank Oz, Anthony Daniels, Christopher Lee, Keisha Castle-Hughes, Jay Laga'aia, Bruce Spence, Temuera Morrison, Ahmed Best, Joel Edgerton, Claudia Karvan, Rena Owen, Peter Mayhew, Genevieve O'Reilly, Matthew Wood, Bai Ling, Caroline de Souza Correa, James Earl Jones, George Lucas, Oliver Ford Davies, Jeremy Bulloch, David Bowers, Wayne Pygram, Goran D. Kleut, Christopher Kirby, Silas Carson, Kenny Baker, Rohan Nichol, Bonnie Piesse, Roger Guyett, David Stiff, Trisha Noble, Masa Yamaguchi, Kee Chan, Aaliyah Williams, David Acord, Rob Coleman, Katie Lucas, John KnollProducenti:
Rick McCallumStřih:
Roger Barton, Ben BurttScénografie:
Gavin Bocquet, Richard Roberts (set dekoratér)Masky:
Vivienne MacGillicuddy, Nikki GooleyKostýmy:
Trisha BiggarPlakáty
V třetí epizodě ságy Star Wars zuří Klonové války, které prohloubily rozpory mezi kancléřem Palpatinem a Radou Jediů. Mladý rytíř Jedi Anakin Skywalker se musí rozhodnout, na čí straně bude stát. Podlehne slibům moci a pokušení Temné strany, vstoupí do služeb zlého Darth Sidiouse a stane se z něj Darth Vader. Sithští lordové se chtějí společně pomstít a prvním krokem jejich plánu je likvidace Jediů. Pouze Yoda a Obi-Wan přežijí a musejí se Sithům postavit, což vede k dramatickému souboji světelnými meči mezi Anakinem a Obi-Wanem, který rozhodne o osudu galaxie.(oficiální text distributora)
- Rozpolcenost mezi loajalitou ke svému učiteli Obi-Wanu Kenobimu a vábením Sithů nakonec způsobuje, že se Anakin Skywalker obrací zády k Jediům a přeměnou v Dartha Vadera dokončuje svou cestu do temnot...(Bontonfilm)
- Válka mezi povstalci a Republikou pokračuje. Generálovi Grievousovi se podařilo unést kancléře Palpatinea a rytíři Jedi, Obi-wan Kenobi a Anakin Skywalker se vydávají na palubu Grievousovy lodi kancléře osvobodit. Poté, co vniknou na loď, narazí na hraběte Dooku. Dojde mezi nimi k souboji, ve kterém Anakin Dookua porazí, a chystá se ho zajmout. Ještě svázaný Palpatine však Anakina přemluví, aby Dookua na místě zabil. Je to něco, co by správný Jedi neměl nikdy udělat. Anakin však přemlouvání podlehne. I když rytíři Jedi Palpatina zachránili, jsou vzápětí znovu zajati vojáky generála Grievouse. Ten ale rytíře Jedi podcenil, a tak se situace brzy obrátí a je to právě generál, kdo z lodi, kterou opět ovládli Jediové, musí prchnout v záchranném modulu. Anakin rozpadající se Grievousovu loď přivede bezpečně na letiště a rázem se stane hrdinou a tím, kdo zachránil kancléře. Kancléř zahrnuje Anakina svým přátelstvím a ostatní Jediové cítí, že něco není v pořádku. Anakina pronásledují zlé sny, v nich se mu zdá, jak jeho milovaná Padmé (Amidala) umírá při porodu jejich dětí. Anakin se se svými obavami obrátí na Yodu se žádostí o pomoc. Yodovy rady mu však nepomohou a ještě více posílí Anakinovy pochybnosti ohledně chování Jediů, kteří po něm chtějí, aby jim donášel informace o chování kancléře. Dalším šokem pro Anakina je zjištění, že i Padmé pochybuje o současném fungování Republiky. Anakin se stává jasným spojencem Palpatinea a ten se mu přizná, že je tajným lordem Sithů, a nabízí mu přejít na stranu Temné síly. Anakin to odmítá a informuje představeného řádu Jediů, mistra Windu. Ten rozhodne, že Palpatine musí být zatčen. Nerozumně však odmítne, aby se Anakin zatčení zúčastnil. Stane se tak ve chvíli, kdy Obi-Wan vede vojska proti zbytkům sil generála Grievouse. Windu jde s několika Jedii zatknout Palpatinea. Zatím je Anakin plný pochybností a začne se bát, že pokud Palpatine zahyne, nebude Anakin schopen zachránit před smrtí Padmé. Právě Palpatine slíbil Anakinovi možnost pomocí Temné síly uchránit Padmé před její smrtí. Anakin se rozhodne a spěchá do senátu zabránit zničení Palpatinea. Tady zatím dojde k boji mezi Palpatinem a Jedii. Palpatine zabije všechny Jedie mimo mistra Windu. Když se mistr Windu chystá zabít Palpatinea, Anakin mu v tom zabrání a shodou neštěstí zabije Windu. Následně se přidává na stranu Palpatinea, kterému boj změnil tvář do hrozného šklebu. Anakin se stává dobrovolným služebníkem Palpatinea a ten ho nazve novým jménem, Darth Vaderem. Palpatine se v senátu prohlašuje za císaře a vojákům nařizuje splnit rozkaz 66. Tím je likvidace všech Jediů, kteří by mohli jeho plány zhatit. Darth Vader, bývalý Anakin, se zabíjení Jediů zúčastní, a dokonce zabíjí i malé děti, žáky Jediů. Obi-Wanovi a mistrovi Yodovi se podaří smrti uniknout a pokusí se proti císaři, bývalému senátorovi Palpatineovi, zasáhnout. Yoda však v souboji neuspěje a musí utéct do vyhnanství...(TV Prima)
- Završení cesty ambiciózního mladého rytíře řádu Jedi Anakina Skywalkera k Temné straně Síly probíhá na pozadí Klonové války, jež prohloubila rozpory mezi mocichtivým kancléřem Palpatinem a Radou rytířů Jedi. Ve snaze zachránit těhotnou manželku Padmé, jíž dle jeho předtuchy hrozí smrt při porodu, podlehne Anakin nátlaku Palpatina, ve skutečnosti sithského lorda Dartha Sidiouse, a obrátí se proti Jediům, včetně svého učitele Obi-Wana Kenobiho. Zničením Jediů se demokratická Republika změní v uchvatitelské Impérium. Touto kapitolou uzavírá George Lucas po osmadvaceti letech (jež uplynuly od uvedení první, v chronologii příběhu však čtvrté epizody Hvězdných válek) svoji slavnou galaktickou ságu. A objasňuje v ní několik nevyřešených otázek, především tu nejzásadnější - proč se sympatický hrdina z prvních dvou epizod Anakin Skywalker změnil v největšího padoucha v galaxii Dartha Vadera.(TV Nova)
Tretia časť série začína dramatickým únosom kancelára Palpatína generálom Grievousom. Na jeho záchranu sa vydáva Obi-Van Kenobi so svojím padawanským učňom Anakinom Skywalkerom. Záchrana sa po boji medzi rytiermi Jedi a grófom Dookuom podarí, ale za vysokú cenu. Anakin opäť poruší Kódex Jedi, keď sa na príkaz Palpatína, ktorý mu pripomenul udalosti okolo smrti jeho matky, rozhodne popraviť grófa.
Pri úteku z lode sa Jediovia stretnú tvárou v tvár s generálom Grievousom, ktorý po porážke posádky zbabelo utečie. Výprava sa vracia na Coruscant, kde sa vzťah medzi Anakinom a Padmé, znamenajúci ďalšie porušenie Kódexu Jedi, ďalej prehlbuje. Padmé čoskoro zistí, že je s Anakinom tehotná. Ten sa medzitým nedokáže zmieriť s tým, že ho rada Jedi ešte stále nechce vymenovať za majstra. Jeho sklamanie spolu s rozrušením z vízií spečatí Anakinov osud.
Rada postupne zisťuje, kto stojí za všetkými útokmi separatistov a kto ich skutočne vedie proti republike. Popri týchto udalostiach Anakin podlieha nátlaku sithského lorda a s vidinou získania obrovskej moci pre záchranu Padmé pred istou smrťou sa pridáva na temnú stránku Sily. Ihneď sa vydáva na boj proti rádu Jedi a každému, kto sa mu postaví. Medzitým Obi-van nájde generála Grievousa a po dramatickom súboji sa mu ho podarí konečne zabiť. Vojaci republiky potom dostávajú od kancelára sithského lorda rozkaz na okamžitý útok na rád Jedi. Prežijú ho len majstri Obi-Van a Yoda.
Obi-Van sa okamžite vydá za Padmé, aby ju pred Anakinom chránil, a Yoda sa vydáva na neľahký boj proti sithskému lordovi. Nevyhnutne sa schyľuje k bratovražednému boju medzi Obi-Vanom a Anakinom, ktorého meno po prechode na temnú stranu Sily sa zmenilo na Darth Vader. Aj majster Yoda čelí výzve, ktorú možno nedokáže splniť. Palpatín sa vydáva na pomoc Darth Vaderovi, aby mu potom oznámil desivú správu o Padmé. Obi-Van sa uchyľuje do vyhnanstva, no berie si so sebou tajomstvo, ktoré má potenciál zmeniť históriu.(Dm1tr1j)
další video za s
zrušit-
Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation, Lucasfilm Ltd.
- Nechvalně proslulý Rozkaz 66 byl veřejně známý, nebyl však považován za nic podezřelého, protože měl být pouhou formalitou, která nikdy nebude naplněna, navíc byl zaveden i podobný rozkaz, který v případě nouze umožňoval odstranit z funkce Nejvyššího kancléře. Účelem této série rozkazů bylo pokrýt veškeré možné eventuality a nouzové situace. (vojtaruzek)
- Když byl Hayden Christensen (Anakin Skywalker) rok před premiérou tázán, jestli se v Pomstě Sithů objeví celé Vaderovo brnění, odpověděl: „O ničem takovém nevím." Fanoušci byli zděšení. Všechno pak napravilo až oficiální prohlášení, že se Darth Vader objeví se vším všudy. (Seejey8)
- Vzhledem k delší časové prodlevě (pět let) mezi natáčením trilogie nastal problém se změnou hlasu dospívající Natalie Portman (Padmé), a proto herečka musela některé své dialogy předabovat. (Roman.Ticka)
19.05.2005 |
---|---|
19.05.2005 |
19.05.2005 20th Century Fox |
30.11.2005 Bontonfilm |
04.10.2010 Bontonfilm |
16.09.2011 Bontonfilm |
Související
- Star Wars: Rogue Squadron (2023)
- Andor (TV seriál) (2022)
- Obi-Wan Kenobi (TV seriál) (2022)
- The Book of Boba Fett (TV seriál) (2021)
- Star Wars: The Bad Batch (TV seriál) (2021)
- Disney Gallery: The Mandalorian (2020)
- Star Wars: Underworld (TV seriál) (2020)
- Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019)
- The Mandalorian (TV seriál) (2019)
- Solo: Star Wars Story (2018)
- Star Wars: Odboj (TV seriál) (2018)
- Star Wars Galaxy of Adventures (2018)
- Star Wars: Poslední z Jediů (2017)
- Star Wars: Síly osudu (TV seriál) (2017)
- Star Wars: Detours (TV seriál) (2016)
- Rogue One: Star Wars Story (2016)
- Star Wars: Síla se probouzí (2015)
- Star Wars Povstalci (TV seriál) (2014)
- Star Wars: Klonové války (2008)
- Star Wars: Klonové války (TV seriál) (2008)
- Star Wars: Clone Wars (TV seriál) (2003)
- Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002)
- Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)
- Ewoks (TV seriál) (1985)
- Bitva o planetu Endor (TV film) (1985)
- Dobrodružství Ewoků (TV film) (1984)
- Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983)
- Return of the Ewok (1982)
- Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací … (1980)
- Hvězdné války: Sváteční speciál (1978)
- Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)
Le_Chuck
Myslím, že rozpisovať sa tu o Star Wars pentalógii nemá zmysel. Trojka krásne uzavrela špičku žánru a lepšiu bodku by som pre mýlnik svetovej kinematografie ani nevysníval. Ak náhodou Lucasovi zahrabe a rozhodne sa, že bude pokračovať, tak sa pod jeho vedením rád nechám vláčiť naprieč galaxiami. Because, I really want more...(25.12.2005)
Malarkey
Epičnost na druhou je ve třetí epizodě, která je zároveň šestou, po sobě, natočenou, opravdu více než zjevná. Mám pocit, že George všem nakecal, že první trilogie v sedmdesátých letech nešla natočit, ale zároveň to udělal schválně, aby na oné epičnosti vystál celou její dosavadní slávu. Což se vlastně nakonec také stalo. Pamatuju si, že když jsem se tenkrát do té novější trilogie pustil, tak po druhé epizodě jsem byl hodně nejistej s tím, co přijde ve třetím díle. A třetí díl taky začínal poměrně rozvláčně. Druhá polovina filmu je ale naštěstí nekonečný nářez, který nejenom, že představí převtělení Anakina do Dartha Vadera, ale také v ní vznikne solidní množství scén, na které fanoušci čekali dvě desítky let, a na které se jen tak nezapomene. A to i přesto, že všichni moc dobře už tenkrát věděli, co se stane a stejně se neubránili toho napětí, které třetí epizoda skrývá. Za mě absolutní vyvrcholení, u kterého je potřeba přečkat první půl hodinu politických blábolů, abyste si mohli užít herecké převtělení Haydena Christensena v jednoho z nejmocnějších sithů tehdejší doby.(6.11.2015)
Gilmour93
Bezstarostné dítě překročilo práh bolestné dospělosti.. Lucas vypustil milostné vrkání a lepkavé infantilní odbočky a přišel s přímočarou, dějově mnohem sevřenější jízdou na téma osudovost, která i přes papírem šustící fráze rezonuje v silných jednotlivostech (Anakin drcen dvěma mlýnskými kameny, genocida Jediů, tóny Dartha Williamse, provázaný konec motivující ihned zasednout ke staré sérii). Ve tmě (úmyslně nepíši světle) třetí epizody lze zaměření předchozích dvou, když ne odpustit, tak alespoň pochopit.. Když jsme u té fatality a činění rozhodnutí, které formují budoucnost, škoda, že Kenobi nenaučil svého padawana používat ochranu. Oba tu teď ještě mohli být a Homer Simpson by nenaštval lidi, co čekali v řadě před kinem..(13.11.2017)
Radyo
Uff, série dokoukána. Musím říci, že tenhle film pozvedl po "dvojce" malinko uvadající prapor této epopeje. Příběh jakoby zase našel tu svou cestu, souvislosti byly odhaleny, charaktery dokresleny. Triky jen podtrhly celkový rámec. Star Wars jako celek určitě zaslouženě patří do filmové klenotnice, sci-fi i díky nim povýšila z kategorie "brak" na vyšší level.(21.10.2010)
Cival
Velkolepé vyústění největší tragédie naší galaxie. Lucas přiváží hektolitry emocí i skvělých hereckých výkonů. Jen škoda, že akce není lepší a Lucas znovu vše režíruje staticky až běda. S tak dobrými triky se mohlo přibližovat k nesmrtelnosti staré trilogie, bohužel v dané formě bleskurychle stárne i tahle epizoda - byť suverénně nejlepší z nových dílů.(13.5.2005)