Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (251)

JM87 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc mě mrzí, že se Lucas víc nevěnoval tomu konci a míň té hodině před tím. Jinak by tohle mohl být kult. Jako ono to nijak neurazí, bohužel ani moc nenadchne. Know how velkýho bratra je sice super, ale tady trochu nudně podaný. Škoda, tenhle film měl potencial. Mimochodem, už aspoň vím kde se Lucas ispiroval u C3PO v SW... a nějaká narážka na Žvejkala, tam taky byla :) SW na tohle hodně odkazuje :) ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Lucasův režijní debut (hovoříme-li o celovečerních filmech) a hned taková pecka! Film parafrázuje téma odlidštěné, utopistickým režimem svázané společnosti, kde jediným právem a povinností zároveň je otrocká práce pod vlivem nuceně podávaných medikamentů. Téma bylo zpracováno nesčetněkrát a zjevně nachází inspiraci v Orwellovi, autor však pojal látku zvláštně minimalisticky, velice úsporně, výsledek pak udiví až mrazivě bezduchou a sterilní atmosférou (míněno jako klad, nikoli výhrada). Prostě paráda. ()

Standic1 

všechny recenze uživatele

Svět, ve kterém jsou všechny naše pocity, činnosti a celá osobnost kontrolována braním pravidelného množství sedativ. Vše je kontrolováno počítači, všichni jsou jako jeden, bez možnosti vyjádřit nápad, myšlenku nebo jakýkoliv projev a stávají se tak nedobrovolnými stroji. Robert Duvall jako THX 1138 se díky své spolubydlící/partnerce LUH, která postupně vyřazuje braní sedativ, stává opět smýšlejícím a samostatným článkem. Potom, co je za porušení zákona - sexuální perverze a zastavení pravidelného braní sedativ odsouzen k vězení, už nechce být dál tím, kdo je neustále kontrován a při všem sledován a rozhodne se k útěku. Tento zajímavý obraz budoucnosti má něco do sebe, vězení v nekonečné bílé je zajímavé, ale možná až moc snadno se dostává hlavní hrdina ven. Svět je vykreslen zajímavě a připadáte si jak v kolonii strojů, ačkoliv jsou to lidé. Konec mě ale nepotěšil, protože by mě zajímalo, KAM se dostal THX 1138, když utekl, jak to tam vypadalo... obraz zapadajícího slunce nevypadal zrovna nebezpečně :) Celkově příběh postrádá větší smysl a není zajímavý, prostě jen sledujeme hlavního hrdinu, který se vymkl kontrole a je na útěku... ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Buď som na ten film príliš hlúpy, alebo prílš chytrý. Vôbec neviem čo z toho, ale riešiť to nebudem. (Director's Cut navyše trpí Lucasovým necitom pri dopĺňaní vyleštených CGI záberov do zrnitého a nedokonalého obrazu z analógu. WTF) ()

DiegoC. 

všechny recenze uživatele

Určite poznáte situáciu, keď sa tešíte na nejaký film, zo všetkých strán počujete, aké je to majstrovské dielo. Potom film pozriete a... WTF? Ten film nebol až tak dobrý, ako ste čakali. No a to isté sa mi stalo, keď som včera videl THX 1138. Teda nie žeby bol film zlý, to vôbec nie! Ja len... čakal som viac. Možno keby som si ho pozrel znova, tak by som objavil jeho vnútornú krásu. Nemá síce na film 1984, možno ani na FAHRENHEIT 451, ale oplatí sa pozrieť. ()

Wawer 

všechny recenze uživatele

Lucas se odkazuje na Orwellovo 1984, stejně jako se na něj později odkazovalo Equlibrium Kurta Wimmera a Ostrov Michaela Baye. Skvěle zmaknul audiovizuální stránku, stisněná atmosferá komunity lidí žíjící, kdysi a kdesi v budoucnosti působí tiživě a v závěru ještě graduje, škoda, že příběh má několik slabších až hluchých míst, kdy je třeba čekat, až se zase začne něco dít ()

ViktorEl

všechny recenze uživatele

Všímam, že tento film sa niektorým užívateľom páči a dajú aj 5* a niektorí užívatelia ho len horko ťažko dopozerajú do konca, alebo vôbec. Ťažko sa mi hodnotí a komentuje niečo čo mi nedávalo zmysel a čo som nepochopil, takže prvý film čo nejdem hodnotiť, lebo by som musel dať odpad. Pre mňa to bola ťažká nuda a som rád, že som to aspoň dopozeral do konca a neporušil pravidlo. Odporúčam každému, kto si myslí, že videl už všetko:-) ()

katalog 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelná vizualní stránka filmu mě naprosto uchvátila, při představě že je film z roku 1971 je to něco nepopsatelného, co Lucas dokázal převést na filmové plátno ještě před Star Wars... Pokud máte rádi Sci-Fi... tak tohle prostě musíte vidět. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Viděno v DC. Adam a Eva v postapokalyptickém světě produkce a konzumace. George Lucas, jasně inspirovaný Orwellovým 1984, šest let před SW ukázal, že dokáže režírovat i hutnější a vážnější témata než vesmírné pohádky. Tahle audiovizuální chuťovka se sice nemusí líbit každému, ale mě naprosto dostala. Všudypřítomná deprese holohlavých mas nadopovaných sedativy bez známky lidského citu pracuje, konzumuje a umírá pro dobro společnosti. Základní potřeby jsou perverze, emoce jsou zločin. V roce 2004 Lucas remastroval THX 1138 a přidal pár nových digitálních scén a efektů, které ale bohužel působí dost nepatřičně a nereálně a často narušují stylistiku filmu. ()

PanTumnus 

všechny recenze uživatele

ne že bych to nepochopil, nebo že by se mi to nelíbilo, ale je to prostě film, který mě jako 20 zmlsaného pubeťáka americkými blockbustery, nemůže uspokojit. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Futuro zalezitost s minulosti s vtedy mladuckym Duvall-om. Myslienka a abstraktne prevedenie a hlavne forma mi uz teraz neprisli vobec zaujimave. Na tu dobu urcite snimok stal za to a v ludoch nieco evokoval. Ja som sa vsak nudil a divacka zabavnost bola takmer nulova. Sterilne. :) ()

#47 

všechny recenze uživatele

Filmy o katastroficko-utopické budoucnosti lidstva mně vždycky připadaly atraktivní a vždy jsem je cíleně vyhledával, ať už jde o Planetu opic, 1984, Šíleného Maxe, Demolitionmana, Equilibrium, Minority Report, Matrix nebo třeba Sexmisi. THX ale pro mě znamenalo obrovské zklamání, narozdíl od výše jmenovaných totiž tento Lucasův svět čísel a bílé jednotvárnosti postrádá propracovanější koncepci, člověk během 90 minut filmu nemá šanci poznat jak vlastně tento svět funguje, jaká jsou zde pravidla života, kdo vlastně tento svět ovládá...a pokud je snad toto záměr, je podle mého názoru jednoznačně špatný. Děj je celkem nezáživný a když už v poslední části začíná trochu nabírat obrátky, připadá vám najednou že sledujete jiný film. Atmosféra je prakticky nulová, herci nezajímaví a spíš nudní, prostě ve mě tento snímek nezanechal téměř nic a téměř ničím mě nezaujal. Vzhlem k ostré konkurenci v tomto žánru a i mému vyznavačství Orwellova románu 1984, hodnotím tedy THX 1138 velmi nízko. ()

Gumby 

všechny recenze uživatele

Jediné k čemu je tento film dobrý je, že bylo jak pojmenovat nové filmové zvukové technologie. Souhlas s Mi Nü-Chai a Ajantis. - jednu hvězdu dejmetomu za zvuk a výtvarnou stránku ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Nic extra vize utlačovatelské společnosti, jakých jsou okolo nás mraky (vizí, ne společností - no, i když ...) ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Zajímavá vize budoucnosti, kdy lidé jsou pohlceni bizarním systémem strojů, léků, náboženství, konzumu. V této vizi jsou jednotlivé osobnosti naprosto potírány rutinou a brainwashingem s pomocí léků. Však Thx 1138 se rozhodne ze systému uniknout. Protože poté co začal vynechávat některé léky, se mu najednou systém nejeví tak správný. Některé samply a hlasy z tohoto filmu používal britský Sound system Spiral tribe ve své hudební produkci, než byl spolu s ostatními rave sound systémy v británii víceméně zakázán zákonem "Criminal justice act". Následně se přesunul na pevninskou Evropu a mimochodem založil tradici freeparty v ČR, organizací první party Czechtek v roce 1994 v Hostomicích u Prahy. I have a contract and all it says is, you're with me. We're all in this together. We must convince the others. We need a new unity. 8,23/10 ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Rádoby chytré, nudné až hrůza, jen ten konec je dobrý. Po půl hodině jsem to přetočil na konec. Celou dobu bych se na to nevydržel dívat. Ale provedení je hezké. Kostými a triky atd. ()

Reklama

Reklama