Reklama

Reklama

Do boje

  • Francie En guerre (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Před dvěma lety automobilová společnost Perrin Industries podepsala dohodu se svými 1100 zaměstnanci – ti přistoupili na citelná platová omezení výměnou za jistotu pracovního místa po dobu následujících pěti let. Navzdory rekordnímu zisku továrny a daným slibům se vedení podniku náhle rozhodlo výrobu ukončit. Zaměstnanci, v čele s mluvčím Laurentem Amédém, však toto rozhodnutí odmítají přijmout a jsou připraveni udělat vše, co je v jejich silách, aby si  práci zachránili. Procedurální rétorické drama Stéphana Brizého s výjimečným Vincentem Lindonem v hlavní roli bylo uvedeno v soutěži festivalu v Cannes 2018. (Artcam Films)

(více)

Recenze (13)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Francúzi stále iba stávkujú, majú to v krvi a dosť sú pri tom dosť emotívni. Podobne je to aj vo filme Do boja, ke hlavný hrdina vie, v čom tkvie problém a nemieni ustúpiť. Asi má teda pravdu, len vysvetľujte Slovákovi, že odstupné 25 tisíc eur, respektíve možnosť dosiahnutia až štyridsiatky nestojí za reálne zvažovanie straty nejakej tej hrdosti. Film tak lepšie ako na ideologickej úrovni funguje ako reportážna štúdia priebehu jednej stávky a toho, akým spôsobom sa dávajú vyjadrenia do médií, tu Do boja pôsobí až ako paródia na politiku. Parodicky pôsobí aj scéna s limuzínou, naopak úplne o veci mi pripadal kvázi šokujúci záver. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jde o tzv. rétorické drama, což diváky moc netáhne , protože připomíná schůzi. Ale přesto jde o inteligentní politický film se silným napětím ve vzduchu o práci, o lidských právech a současném světě. V této válce režisér nenavrhuje řešení, je vzdává hold těm, kdo bojují. Toto zavírání prosperujících firem patřících nadnárodním korporacím v chudých regionech je běžné. V tomto filmu nejde managementu o sociální důsledky, ale o své akcionáře. Přitom francouzská továrna je prosperující. Němečtí manažeři uvádějí jako důvod, že továrna nemůže na trhu konkurovat. Dle francouzských zákonů mají němečtí majitelé povinnost továrnu nabídnout k prodeji, ale zákon už neříká, že každému žadateli. Dostali by totiž na trhu přímého konkurenta. Ve hře je také ohrožené odstupné ohrožené nejednotností protestujících. Chvílemi jsem měl dojem sociální reportáže. A ubíjející je, že žádná ze stran nemá nové nápady a film se dostane do smyčky. Ať stojíte politicky nalevo či napravo, kolovrátek hesel "Musíme zůstat jednotní" vás jistě umoří. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Francouzští odboráři vs. nadnárodní koncern s hlavním stanem v Německu. Asi největší devízou filmu je vyváženost. Je sice pravda, že Brizé trochu straní zaměstnancům, ale na druhou stranu člověk pohnutky šéfů chápe a i přes stávající smlouvu do určité míry schvaluje. Parádní byli i herci, kteří nejspíš dostali určitou volnost a o to víc se do svých rolí položili, což platí především pro vynikajícího Lindona. Autenticitu podporovala i ruční kamera či ukřičenost, kterou sice obyčejně moc nemusím, ale k francouzským odborům neodmyslitelně patří. A tak jediné, co mi celkový dojem pokazilo, byl samotný závěr, ke kterému se nijak neschylovalo a působil tu jako pěst na oko. Každopádně výborná věc a už vím, co bude Středulova banda na svých slezinách promítat. 80% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo má nějaké podnikové akcie, ví, že jeho práva, jsou na úrovni práv zaměstnanců, ne-li níže. Všecho mají v rukou manažéři: rozhodování i peníze. Po roce 1980 jsem si koupil na kupon akcie ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU - NEJVĚTŠÍ PILA V ČESKÉ REPUBLICE. Posléze mi tato společnost nabídla odkup, a když jsem odmítl, tak mi je jednoduše sebrala. Skončil jsem na dlažbě jako zaměstnanci Perrin Industries či mnoho dalších u nás. S odborářským bojem nemám zkušenosti, ani nevím, zda tu něco takového je. Film "Ve válce" (nikoli heslo "Do boje") popisuje válečné nasazení aktivistů (jakási veřejná guerilla) za zpětné získání statutu "zaměstnanec", na který nemají nárok, protože by se jinak celý kapitalistický systém musel okamžitě zhroutit. Jakékoli "morální ospravedlnění" je jen věcí rétoriky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak taketo filmy mam rad - automobilka podpise dohodu zo zamestnancami na x rokov, potom sa ma vyroba skoncit ... a zamestnanci bojuju za zachranu svojej prace, lebo si s firmou stotožnili svoje zivobytie. Stefan Brize ako reziser tymto natocil svoj najlepsi film, ktory ma perfektne tempo, namakane dialogy, kde obycajne prevazuju, ale zaroven o nieco ide ... skoda ze z hercov som nikoho nepoznal a ten zaver bol trochu ... pripaleny. Za mna vsak hovorim jednoznacne, ze taketo filmy mam rad : 78 % ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tak nejak si nedokážem predstaviť, že by podobný film natočil niekto iný ako Francúzi. Každopádne je to BOMBA - a vôbec nerozumiem tomu, prečo to v Prahe premietalo iba jedno kino - aj to v Radotíne - a jediný krát (preto som 21. čo hodnotí a 1. kto komentuje!) DO BOJA! by pritom mal byť POVINNÝ film na školách alebo kde... Konverzačná dráma o štrajku robotníkov z automobilky, ktorú chcú majitelia koncernu zatvoriť kvôli "nekonkurencieschopnosti" - rozumej dividendám akcionárov nižším, než bola ich predstava - s neuveriteľným vnútorným napätím, ktorej správne načasované filmové momenty dávajú strhujúcu silu. Surová realistickosť a ohromujúca civilnosť hereckých prejavov aj dialógov DO BOJA! pôsobí až dojmom dokumentárneho filmu, čo ešte podtrhuje skutočnosť, že mnohé postavy hrajú akosi samy seba. Ukazuje, že pevným postojom a jednotou je možné niečoho dosiahnuť aj drvivú skutočnosť, že proti nenásytným oligarchom, ktorí na svojich zlatých lodiach zdivočelého kapitalizmu ženú svet do záhuby, aj tak tých 99 % menej šťastných, "obyčajných" ľudí, zmôže iba málo. Obidva póly sú zázračne vyvážené a na konci sa môžete rozhodnúť, ktorému z nich sa chcete prikloniť. Osobne som zostal nerozhodný - tak bojovať alebo je to márne, zabojovať trošku, symbolicky a potom ustúpiť, dohodnúť sa, poddať, kým sú na nás dobrí ? Takýto otvorený prístup nútiaci diváka vyliezť z ulity k aktivite, zamysleniu, je veľmi podobný nedávnemu ZJAVENIU, kde takisto plejádu fantastických hercov viedol charizmatický Vincent Lindon. Tohoto francúzskeho Mela Gibsona sledujem odteraz ako ostriež! Inak k celkovému dojmu z filmu okrem prvotriednej filmárčiny, schválne pôsobiacej neučesaným dojmom: Toto je to, čo čaká aj nás, keď skončí konjunktúra. A tá veru rozhodne jedného dňa skončí, milí priatelia - a ten deň už nemôže byť veľmi ďaleko... Preto DO BOJA! - alebo radšej nie ? ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne ladené dielo, s roztrasenou kamerou v dave a s často strihnutými scénami do päťsekundovej čiernej s duniacim hudobným motívom. Divák tuší, že hlavnú postavu z toho porazí, čo sa aj nakoniec stane, a to doslova. Po 20 minútach človek vypne, lebo akosi cíti, že hádky či škriepky medzi zamestnancami či odborármi nikam nebudú viesť. Naprosto zbytočný film. ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Trochu to připomínalo Stalo se v Turíně. https://www.csfd.cz/film/25552-stalo-se-v-turine/komentare/ Je pro mě příjemné překvapení, že se i dnes točí takové filmy, kde se ukazuje, že žijeme v "nejlepším ze všech možných světů." A slovy železné lady Thatcherové- není alternativa k politickému systému, přestože žijeme ve "svobodě". Závěr vůbec není přepálený, spíš symbolicky ukazuje nato, čím vším musíme projít, když chceme změnit systém. Nezáleží na člověku, ale jak se člověk- lidský zdroj projevuje ve vztahu k trhu, jak je pro trh užitečný nebo zbytečný ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

S Francúzmi je to ako na hojdačke. Raz natočia kvalitnú drámu s neskutočným presahom a inokedy zas priemernú, na ktorú človek rýchlo zabudne. Toto je ten druhý prípad, čo je škoda vzhľadom na samotný námet. Tento snímok bol neskutočne toporný bez akýchkoľvek emócií a dramatizácie deja, v podstate to bola len nudná konverzačka rozoberajúca postoje a záujmy zamestnancov a zamestnávateľa a po pol hodine už mi tie jednotvárne hádky brutálne liezli na nervy. Čakal som od toho podstatne viac. 40 % ()

Reklama

Reklama