Reklama

Reklama

Sklizeň

  • Jihoafrická republika Die Stropers (více)
Trailer 1
Jihoafrická republika / Francie / Řecko / Polsko, 2018, 102 min

Obsahy(1)

Svobodný stát v Jihoafrické republice, izolovaná komunita bílých afrikánských farmářů. V této dusivě uzavřené, konzervativní farmářské oblasti, ovládané striktním náboženstvím a tradičním vnímáním mužských rolí, bojuje citlivý Janno s očekáváními svého okolí i porozuměním vlastní identitě. Jednoho dne přivede jeho silně věřící matka domů Pietera, drsného sirotka z ulice, jehož se rozhodla zachránit, a požádá Janna, aby tohoto cizince přijal za svého bratra. Oba chlapci se pustí do boje o moc, dědictví i lásku rodičů. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (5)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý především náhledem do skupiny lidí, kteří jsou opravdu jak z jiného století. Onen náhled se bohužel těžko vstřebává, neb se zdá, že kameraman jede na solidním matroši. Drobné prostříhání by filmu neuškodilo. ()

pethan 

všechny recenze uživatele

Perfektní kamera, výtečné herecké výkony. Nebýt toho, že po prašných cestách jezdí moderní auta a po polích kombajny, byl by divák přesvědčen, že děj se odehrává v minulých stoletích. Pohled do světa, ve kterém vydělat na živobytí a střechou nad hlavou je celoživotní dřina, pohled do světa náboženského fanatismu a nutnosti být “správný”, pohled do světa, který je tak na hony vzdálen naším problémům – určitě je toto dílo hodno shlédnutí. ()

Reklama

Majkak 

všechny recenze uživatele

Naléhavost, pocit ohrožení, uzavřená komunita, svět uvnitř a venku ve městě, andělská nevinnost a špinavá realita, touha po lásce a nesmlouvavá tvrdost, přizpůsobení se a touha po svobodě. Režisér promyšleně ztvárňuje tyto kontrapozice za umného využití protisvětla, kterým ozařuje jednotlivé scéna. Poetické a drsné zároveň. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O opravdovosti a smyslu života. 1) Spoiler! Jsme v srdci Jihoafrické republiky, v autonomní provincii Svobodný stát, mezi búrskými farmáři. Nevinný vnějším světem nedotčený Janno je konfrontován s životem otrkaným ostrakizovaným sirotkem Pieterem, který rychle pochopí omezenost života mezi farmou, kostelem a sportovním hřištěm. Rovněž rychle pochopí, co znamenají Jannovy pohledy na spoluhráče z rugbyového klubu. Sám se skontaktuje s místní černošskou komunitou (čin pro bílého farmáře velmi nevhodný) a nakonec si opatří peníze prostitucí. Šokovaný Janno je velmi pohoršen a současně vzrušen a zvědavý. Zde začíná ambivalentní soupeření o lásku bigotně křesťanské matky a rigidního otce._____ 2) Vskutku mezinárodní projekt natáčeli řecko-jihoafrický režisér Etienne Kallos a polský kameraman Michal Englert v červnu 2017 v provinciích KwaZulu-Natal a Svobodný stát. Kallos chtěl vyjádřit, že krajina je důležitější a silnější než postavy a že Bůh vše sleduje a vidí. Rovněž na bicích postavená hudba francouzských bratrů Evgenie a Sachy Galperinů podtrhuje tento pocit._____ 3) Brent Vermuelen, věk nezjištěn (syn Janno) a 14letý Alex van Dyk (příchozí Pieter) hrají hlavní role. K tomu režisér: I wanted the actors to be 14 or 15, an age when emotions still shape bodies. Kids at that age grow up fast, so I postponed the casting for as long as I could. Afrikaner society is quite conservative, so it wasn´t easy to gain access as the script explores sexuality in part. Half the schools refused to allow me to hold auditions, parents too. But I also met youths and their parents who believed in me and the project. Just ten days before the shoot I finally cast the two young actors, it was pretty stressful. I knew there had to be chemistry between them, and that such chemistry would come, in part, from their contrasting personalities._____The character of Janno was written as physically fragile; he gives the impression of not being able to cope with the demands of farm life. But Brent, who plays the part, is quite the opposite – he is a high school wrestler and rugby player. Nevertheless, from the first audition in a Paarl high school, I knew that it would be him. I could sense under his reserved demeanour a unique, frenetic emotional quality, something unspoken and inspiring. More importantly, I could sense that it would not scare him to explore his inner life. He had the underlying emotional strength required for the part._____When I found Alex, who plays Pieter, he had just turned 14 and had no acting experience whatsoever. In contrast to Brent, who is more urban with his love of hip-hop and Kanye West, Alex comes from a family of farmers in the Durbanville area. He has a natural charisma that the camera loves and whereas Brent´s freneticism feels emotional and subterranean, with Alex it´s all extroverted and physical. They were a great match. ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Neskutečně strhující audiovizuálno, skvěle protkané líbivým protisvětlem v snad v každém druhém záběru. Herecká nádhera, jemně napsané, chvílemi vypjaté, že až tuhne krev v žilách. Za mě malinko prostříhat delší záběry, jinak výborná věc! (Febiofest 2019) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama