Reklama

Reklama

Lechtání

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Skutečnost, vzpomínky a představy se mísí ve výbušném dramatu, v němž tanečnice, herečka, scenáristka a režisérka Andréa Bescondová zpracovala vlastní traumatickou zkušenost dítěte pohlavně zneužívaného rodinným přítelem. Její Odette je osmiletá holčička i dospělá úspěšná tanečnice, bojující s dávnými děsivými prožitky pomocí živelného tance. Prostřednictvím pravidelných návštěv u psychoterapeutky vzpomínky ožívají, Bescondová a spolurežisér Eric Métayer přecházejí mezi zobrazením zdánlivě bezstarostného dětství a přítomnosti s obdivuhodnou svobodou a inscenační vynalézavostí. Strhující snímek, kterému navzdory závažnému tématu nechybí ani humor. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

filmsim 

všechny recenze uživatele

Stačily pouhé tři projekce na 53. KVIFFa už ta třetí byla trefa do černého, která mi na loňském festivalu tolik chyběla. Francouzský snímek Lechtani je pro mě jednim z nejsilnějších filmových zážitků za hodně dlouhou dobu. Tady bych se neostýchal vychvalit snímek do zavratnych výšin. Zpracování tematiky dětského zneužívání z pohledu tanečnice, která se s tím do svých třiceti let nikomu nesvěřila, je nevídané. Díky kombinaci fantazijnich záběrů a vzpomínek, se kterými se hrdinka svěřuje své terapeutce, udržuje Lechtani diváka v neustálém napětí. Všechny aspekty filmu od neuvěřitelných hereckých výkonů, přes ojedinělou kameru perfektně kombinující fantaskní a reálné záběry po scénář až režii. Tento film zkrátka nesmíte minout. Jen se připravte na dlouhotrvající nepříjemný pocit zhnuseni a nezadržitelné dojetí. 8.5/10 ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdar výzvám! Emotivní nálož, dokonale vyvážený poměr hrůzy a jemného vtipu, propracovaná dramaturgie, fantastické prolínání scén, výborný charakter hlavní postavy, se kterou chcete tak moc soucítit a litovat jí, ale nedá vám k tomu žádnou příležitost. Ovšem i ostatní postavy jsou velmi plastické a propracované. Přes příšerné téma je to skvělá podívaná. Tento fim by měl spočinout v učebnicích a povinně se promítat na školách. Rodičům. Debut? Takhle precizní?? Až Andréa Bescont odejde do tanečního důchodu, doufám, že se vrátí a režisérskou židli. Ve společnosti jejího filmu jsem se měl a opět chci mít filmově! Woo. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Pútavo zrežírovaný a vyrozprávaný príbeh o traume z detstva samotnou autorkou, ktorá si strihla dospelú postavu samej seba. Výborné prepojenie dvoch ústredných línií, ktoré sú naprosto odlišné. Prvá zaoberajúca sa detstvom je klasickým rozprávaním príbehu, zatiaľčo druhá je živelnou sekvenciou vyrovnávania sa so zneužívaním kde sa autorka prejavom nebojí odtrhnúť z reťaze. Snímka je kolážou aj úsmevných príhod za použitia krásnych prechodov medzi scénami, ale načrtáva v závere aj tip na zamyslenie - "na staré prehrešky treba zabudnúť" - matka hrdinky akoby nechcela pripustiť, že sa až čosi tak strašné stalo. Čas plynie a ľudia sa už nechcú vracať k starým veciam, hoci tie ovplyvnili život ich ratolestí. Robiť haló po rokoch z toho, že rodinný priateľ mal občas prsty v pipine (doslovná citácia), sa nerobí. Film nesklamal samotným obsadením, kde Andréu Bescond a jej výkon netreba komentovať, roly pedofila sa skvele zhostil Pierre Deladonchamps, dokonale slizký chlap a maska pred rodinou. ()

Reklama

Reklama