Reklama

Reklama

Rafiki

  • Keňa Rafiki (více)
Trailer 2
Keňa / Jihoafrická republika / Francie / Libanon / Norsko / Nizozemsko / Německo / USA, 2018, 82 min

Obsahy(1)

"Z dobrých keňských dívek se stanou dobré keňské ženy". Kena a Ziki však touží po něčem víc. Jejich otcové jsou politickými rivaly v místních volbách, ale dívky zůstávají blízkými přítelkyněmi, které se navzájem podporují, aby dosáhly svých snů v konzervativní společnosti. Když však mezi nimi začne vzkvétat láska, všechno se mnohem více zkomplikuje. V jejich tradiční společnosti je takový vztah nepřijatelný a zákon jej přísně zakazuje. Budou proto muset volit mezi štěstím a vlastní bezpečností. První keňský film, který byl vybrán do hlavní soutěže festivalu v Cannes, je také kandidátem na keňského Oscara. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (5)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem nemohla začít festival lépe než tímto filmem. Očekávala jsem něco daleko jiného než, co jsem nakonec viděla a možná proto se mi to tak líbilo. Film je natočený tak, aby byl bližší divákům, kteří nejsou úplně zvyklý na typické festivalové filmy, navíc se jedná o aktuální téma a my můžeme vidět, že Keňa nakonec není tak odlišná od ostatních zemí. ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Dílo zajímavé spíše svým zasazením a také určitou námětovou odvahou a důležitostí s tím spojenou, neboť queer podmínky v Keni nejsou zrovna přívětivé. Nicméně po filmové stránce je to čistý průměr s šablonovitým scénářem, který ničím příliš nezaujme. Navíc představitelka Ziki nemá příliš přesvědčivý herecký projev, což trochu ubírá na uvěřitelnosti a sympatiích. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatné, ale je třeba si přiznat, že z filmového hlediska se jedná o čistý průměr. To čím Rafiki může bodovat je náhled do krajin, z nichž se k nám příliš filmů nedostává. Africká barevnost, občas docela zajímavé vedlejší postavy a možnost alespoň částečně nahlédnout do jiné kultury je něco co evropský divák určitě ocení. Trochu toporné herecké výkony a nepříliš silnou chemii mezi hlavními postavami pak nejspíš ne. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • „Rafiki“ znamená ve svahilštině „přítel“. (Duoscop)
  • Herečka Samantha Mugatsia si v domovské Keni způsobila velký problém, hrála totiž ve filmu lesbu, což se v africké zemi nesmí. Snímek úřady zakázaly za propagaci homosexuality, která je nelegální. [Zdroj: Novinky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama