Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bristol – Anglie 1947. Mladý ambiciózní novinář Stephen Uderwood (Alex Pettyfer) z lokálního plátku se náhodou připlete k podivným sebevraždám Poláků, bývalých příslušníků britské armády, čekajících na repatriaci v utečeneckém táboře. Ačkoliv sebevraždy veteránů nejsou v těch časech ničím vyjímečným, novinář tuší, že je na stopě něčeho velkého a snaží se zjistit víc. Hnán zvědavostí úplnou náhodou narazí na podivnou krabičku s polsky psaným deníkem, jehož poslední narychlo ukončený záznam má datum 20. 5. 1940... Underwood záhy zjišťuje, že má v ruce nezpochybnitelný důkaz o vině Rusů na masakru v Katyni. Jenže v poválečné Anglii pravda o masakru nikoho nezajímá. Naopak je nebezpečná. Může snadno destabilizovat politickou situaci a vztahy se SSSR a Stalinem... (Big Bear)

(více)

Recenze (8)

solisoli 

všechny recenze uživatele

Presedensný príbeh Poľsko anglickej tvorby nemá moc čo ponúknuť. Ani obzvlášť nejakú očistu ohľadne masakru v Katyn, kde je zarážajúce, že sa takýto skutok odhalil až po 51 rokoch. Masaker kde sa jednalo o 20 tisíc zavraždených sa to čo prerieklo a temer žiadne zadosťučinenie. Aj tento bezduchý príbeh nenaplnený ani základnou podstatou je len odvar bezzubého prevedenia o ruskom naturalizme. Z Ruského nadhľadu? Áno stalo sa – no a čo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Británii mám rád i Brity. Vážím si jejich svobodomyslnosti, odvahy, jejich básníků, spisovatelů, námořních kapitánů, vojevůdců... Je bezpochyby, že Anglie posunula Evropu v průběhu dějin kamsi dopředu. Přesto mi čas od času vadí, že jakmile jde o národní zájem, zradí spojence i přítele hlava nehlava. Dodnes nechápu proč je dnes Britovi milejší Pakistánec (povětšinou muslim) oproti civilizovanému Polákovi nebo Čechovi pro něž jsme (nebo alespoň některé) póvl z východu. Zažili jsme to s Mnichovem, zažili jsme to i po válce, když naši stateční okřídlení lvi byli drženi v Anglii až do léta, než se mohli vrátit domů a zjistit co se za těch pět krutých let války doma událo a zda válku přežili všichni jejich blízcí. Byla to úlitba Stalinovi aby se nenaštval a naší zemí se mohla producírovat Rudá armáda v roli osvoboditelky. Přesto jsme na tom byli o trochu lépe než bratři Poláci a naši zápaďáci si užili chvilku zasloužené slávy. Polské území cele schlamstl Rus, který si na něj dělal zálusk už před válkou. Sice se slibovalo, vraťte se naši hrdinové, budeme vás uctívat, ale většina Poláků v zahraničním odboji dobře věděla co je doma čeká. Že to budou muži NKVD a ne sláva a zasloužený odpočinek. A jelikož Němci náhodou v roce 1943 našli v lese u Katyně tisíce zabitých Poláků, které měli předtím v rukách prokazatelně Rusové, nebylo pochyb jaký osud doma asi nezdolné a válkou vycvičené muže čeká. Anglie, rok 1947. Zde začíná náš příběh. Příběh o záhadných sebevraždách polských vojáků dislokovaných v Anglii. Vojáků, kterých by se Británie už ráda sama zbavila. Válka skončila, už nejsou potřeba. Ano, když šlo do tuhého, hodil se každý a že se bít uměli, to jim nikdo neupírá. Ale teď je čas aby zase vypadli východňáci tam do buranova odkud přišli. Jednak berou práci místním a Rusy to dráždí. A poválečná Anglie to chce mít se Stalinem dobré. Vždyť drží půlku Evropy. Katyň je slovo o kterém se nesmí mluvit. A pokud tak jedině v souvislosti s německými válečnými zločiny. Byli to přeci Němci kdo povraždili tisíce polských důstojníků, inteligence a kněžích... Ti samí Němci co v plynu vraždili Židy, vyhlazovali vesnice jako Lidice atd... Tak zní oficiální stanovisko britské vlády i britské armády. Vše je tedy jasné. jenže co když se náhodou objeví svědectví, které nelze zpochybnit a které jednoznačně ukazuje na Rusy a jejich NKVD ? --- Z tohohle filmu mi bylo dlouho moc smutno. Někdy se prostě podaří pravdu na dlouhá léta doslova zadupat do země a i když nakonec otřesená přeci jen vstane, nemá tu sílu aby spravedlnost, která by ji měla následovat mohla řádně zaúřadovat. Je skvělé, že tenhle film britové koprodukovali. Je dobré vidět, že si někdo své hříchy uvědomuje a že o nich byť s časovým odstupem hodlá otevřeně mluvit. Tleskám za námět filmu i za zpracování, ta poválečná Anglie byla dokonalá. Dávám za 5 jablek. To páté za to nehorázné podhodnocení. * * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Připomínka toho jak Anglie pomohla potlačit a zadržet zprávu o Stalinově povraždění 22 tisíc Poláků v roce 1940, protože to bylo politicky nevhodné. Zdařilá rekonstrukce událostí to není. Historický materiál Szkopiakova filmu je fascinující, ale pokus vytvořit staromódní filmový thriller s fatalistickou noir atmosférou se ukázalo pošetilé. Je to taková televizní podívaná. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jsou dva roky po válce a řada Poláků stále zůstává v Anglii, protože jejich zemi momentálně vlastně okupuje SSSR. Po zdánlivé sebevraždě jednoho z nich začne mladý novinář postupně odkrývat jedno z největších tajemství II. světové války, o kterém nechce nikdo slyšet. Čím blíž se dostává k odhalení sovětského zločinu, tím víc musí přeskakovat klacků, které mu pod nohy hází jak místní úřady, tak ruští agenti. Tohle mohl být perfektní novinářský thriller spojený s Katyňským masakrem, ale naráží na fatální nedostatek financí, což se odráží především na televizním vizuálu a výpravě, což bije do očí zejména během záběrů ze samotné Katyně. Nijak zvlášť mě neoslovili ani herci. Pettyfer byl příliš prkenný a bez emocí a Wieckiewicz v roli posledního svědka také příliš nepřesvědčil. Přesto měl film díky tématu něco do sebe a nebylo by vůbec od věci se k tomu za pár let odpovídajícím rozpočtem vrátit. 60% ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Do katyňského masakru se konečně pořád někdo vrtá. Škoda, že i nepovedeně. Závěr: nedoporučuji, hrozně ukecaná nuda. ()

goauld

všechny recenze uživatele

Nepotěší, ani neurazí.. Je to taký Sherlock Holmes, ale bez dynamiky, akce, napětí.... zkrátka příliš z filmu srší sterilnost. ()

Reklama

Reklama