Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Drama "Skandál po anglicku" vypráví šokující skutečný příběh prvního britského politika, který kdy stanul před soudem za vražedné spiknutí. Děj se odehrává na konci šedesátých let minulého století, v době, kdy je homosexualita čerstvě dekriminalizována. Jeremy Thorpe (Hugh Grant), předseda liberální strany, který je zároveň nejmladším předsedou jakékoli britské politické strany za posledních sto let, má tajemství, jež se zoufale snaží utajit. Dokud se kolem ochomýtá jeho užvaněný bývalý milenec Norman Scott (Ben Whishaw), Thorpeova slibně se rozvíjející kariéra je v ohrožení. Nakonec vidí jen jediný způsob, jak Scotta navždy umlčet. Soudní proces s Jeremy Thorpem jednou provždy změní politiku poté, co britská veřejnost odhalí nejtemnější tajemství vládních činitelů i to, kam až jsou ochotni zajít, aby je ututlali. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Povedená britská minisérie, která se zakládá na skutečné události. Uhlazená Británie v sedmdesátých letech a kontroverzní téma homosexuality. V hlavních rolích pak září dvojice Hugh Grant a Ben Whishaw, kteří jsou ve svých rolích skvělí. Je to vážně dobře umíchaný mix dramatu a britského humoru, který nemá hluché místo a během tří hodinových epizod vás perfektně zabaví. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní mix dramatu a komedie po britsku. 1) Lehce zábavný snímek má dobrý střih i tempo._____ 2) Spoiler. Jednoznačně sympatizuji s poslancem. Pomohl svému milenci v Londýně a staral se o něho, zatímco ten si jen vymýšlel, jak žít bez práce. Když se s ním jeho chlebodárce rozešel, začal ho Scott stalkovat a vydírat. Celá věc se táhla mnoho let. Osobně bych mu nechal rozbít hubu a kdyby to nepomohlo... Ale uznávám, že vražda je kapku moc._____ 3) Jeremy Thorpe byl ve skutečnosti zproštěn viny a nikdy veřejně svou homosexualitu nepřiznal. Proto bylo možné příběh zveřejnit až po jeho smrti. Film ukazuje Thorpa jako strůjce pokusu o vraždu a jako homosexuála. Scénář vychází převážně ze svědectví Petera Bessella (hrál ho Alex Jenning), jehož výpověď soudce označil za a tissue of lies._____ 4) Vnitřní prostory Westminsteru nahradil vnitřek Manchester Town Hall. Kanceláře vznikly v Bulstrode Park, prázdném venkovním domě v Buckingshamshire._____ 5) Vynikající 38letý (!) Benjamin John Whishaw (Norman Scott) žije od roku 2012 v občanském partnerství (britská obdoba našeho dosud neakceptovaného manželství pro homosexuály) s o tři roky mladším australským hudebním skladatelem Markem Bradshawem._____ 6) 58letý Hugh Grant (Jeremy Thorpe) očividně zraje jako víno._____ 7) Pečlivě zpracované info o vztahu Jeremy Thorpea a Normana Scotta uvádí anglická Wiki. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh byl od začátku v dobrých rukou - Stephen Frears má za sebou řadu kvalitních vztahových dramat, R. T. Davies se vyžívá se vztahovkách a navíc je gay, takže je mu téma blízké. Tenhle skandál (minisérie je založená na skutečných událostech) se na obrazovce rozvíjí relativně pomalu, ale v každé minutě je zábava ho sledovat. Grant a Whishaw hrají výborně, je na ně radost pohledět - zvlášť Grant tu podává jeden z nej výkonů své kariéry. Třešničkou na dortu je pak dokonalá stylizace do šedesátých a sedmdesátých let, od účesů, po auta. Palec nahoru. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V období kedy liberalizmus nemal žiadny priestor, vychádza na povrch škandál s homo kládami, pričom jedným z hlavných aktérov, ktorý šermuje “bakulou” okolo ritného otvoru, je jeden z vysoko postavených politikov. Cisár Nero mal chrám, v ktorom opcoval so zvieratami, ja nechápem čo sú tí Angličania takí prekvapení 😉 Samotné spracovanie miestami osviežujúco zábavné, no 4 hviezda tak nejak z rešpektu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Britskí tvorcovia sa podobne, ako neskôr v prípade Kvízu, rozhodli pomerne rozsiahly zdrojový materiál nakrútiť v rámci minisérie čítajúcej tri epizódy. Možno by aj A Very English Scandal utiahol celú, povedzme že osemdielnu sériu, takto tu ale stále máme viac informácií, než by sa zmestilo do filmu a nie je tu absolútne žiadna vata, čo by zase hrozilo by viacerých dieloch. Frears nám dokonale sprostredkováva nielen atmosféru šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov, ale aj spoločenskú klímu a vtedajšie myslenie. Otázkou stále zostáva, nakoľko sme dnes v skutočnosti liberálnejší. Nejde iba o liberalizmus voči menšinám odlišnej orientácie, ale asi ešte viac o to, že ten kto má moc, má aj lepší mediálny obraz a spravidla víťazí. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (2)

  • Ben Whishaw hraje v seriálu homosexuála Normana. Sám Whishaw oznámil svůj coming out (veřejně přiznal homosexuální orientaci) v roce 2014 a řekl, že to pro něj byla napjatá zkušenost, ale „všichni byli překvapivě milí“. Současně odtajnil, že v srpnu 2012 uzavřel civilní partnerství s australským skladatelem Markem Bradshawem. (Martrix)
  • Ben Whishaw se sešel s opravdovým Normanem Scottem. [Zdroj: časopis TV Max] (gecko)

Související novinky

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama