Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Drama "Skandál po anglicku" vypráví šokující skutečný příběh prvního britského politika, který kdy stanul před soudem za vražedné spiknutí. Děj se odehrává na konci šedesátých let minulého století, v době, kdy je homosexualita čerstvě dekriminalizována. Jeremy Thorpe (Hugh Grant), předseda liberální strany, který je zároveň nejmladším předsedou jakékoli britské politické strany za posledních sto let, má tajemství, jež se zoufale snaží utajit. Dokud se kolem ochomýtá jeho užvaněný bývalý milenec Norman Scott (Ben Whishaw), Thorpeova slibně se rozvíjející kariéra je v ohrožení. Nakonec vidí jen jediný způsob, jak Scotta navždy umlčet. Soudní proces s Jeremy Thorpem jednou provždy změní politiku poté, co britská veřejnost odhalí nejtemnější tajemství vládních činitelů i to, kam až jsou ochotni zajít, aby je ututlali. (HBO Europe)

(více)

Recenze (60)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V období kedy liberalizmus nemal žiadny priestor, vychádza na povrch škandál s homo kládami, pričom jedným z hlavných aktérov, ktorý šermuje “bakulou” okolo ritného otvoru, je jeden z vysoko postavených politikov. Cisár Nero mal chrám, v ktorom opcoval so zvieratami, ja nechápem čo sú tí Angličania takí prekvapení 😉 Samotné spracovanie miestami osviežujúco zábavné, no 4 hviezda tak nejak z rešpektu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jasný, Angláni se zase předvedli. Lehce gay téma a výborné herecké výkony? No jasně! Hugh Grant a Ben Whishaw se tu vysloveně předvádí. Hugh Grant nejlíp za hodně dlouhou dobu a Ben Whishaw měl důvod mě donutit k tomu zjistit si o něm, že je opravdový gay. Přitom to téma? To je silné samo o sobě a je úplně jedno jaké národnosti a vyznání jste. No a tři hodinové díly navíc k tomu? Není problém. Pokud od počátku víte, že tento příběh bude herecky silný a zároveň Vám je jasné, že tvůrce si režisérsky pohrál s kamerou, tak můžete být jistí, že zde Vás nic a nikdo nudit nebude. Naopak. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Síla Skandálu po anglicku nespočívá ve výpravnosti nebo v tématu, ale v komplexnosti, preciznosti a přesvědčivosti hereckých výkonů. Minisérie je silná jak ve scénáristické práci, tak i v režii a hereckém obsazení. Dokáže mistrně balancovat na hraně několika žánrů a ocení ji fanoušci ostrovní televizní produkce, protože Skandál po anglicku je britský, jak jen britským může být. V podstatě vážné téma je mixované černým humorem a ironií, snad s výjimkou posledního dílu, který je víc soudním dramatem a nevyhne se v některých scénách kapce patosu. Po herecké stránce nemá série slabiny, ale absolutní uznání mají Hugh Grant, který si pohrál s charakterem příslušníka vyšší třídy a představitele politické moci. Je to jeden z nejlepších výkonů za celou jeho dlouhou hereckou dráhu a ti, kteří ho znají ze šablonovitých romantických komedií, by možná byli šokovaní, jaké polohy dokáže volit a jak odpudivý mix zbabělosti, snobství a arogance umí prodat. Jeho protiváhou je Ben Whishaw v roli zženštilého homosexuála, který přes zdánlivě křehkou slupku v sobě nemá zbabělost a umí překvapit. Skandál po anglicku je příběh o společenském vyrovnávání se s homosexualitou a o proměnách britské politiky v 2. polovině 20. století. Vysoce profesionální a zábavná záležitost. Celkový dojem: 90 %. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Opět výborná věc, která by bez problému snesla velké plátno. Výborný scénář Russella T. Daviese (Doctor Who, Queer As Folk) dává velkou příležitost Hughu Grantovi a Benu Whishawovi, kteří jsou ve svých rolích naprosto přesní. Režie Stephena Frearse je bez debat absolutně suverénní a pečlivá výprava působí dojmem, jako kdyby tvůrci vynalezli stroj času a přímo nás vtáhli do Británie 60. a 70. let. Ohromný divácký zážitek. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Politicko-homosexuální minisérie s naprosto dokonalým Hugh Grantem. S anglickým humorem podávané vážné téma kriminalizace homosexuality, politického boje a trestu zasahujícího (anebo míjejícího) cíl i po mnoha letech. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"This is the story of a liar meeting a fantasist... And I'm not sure which one is which." Jak mě Russell T. Davies sere jako člověk (lže, dehonestuje určité skupiny fanoušků apod.), tak z hlediska tvoření nemá v dané oblasti konkurenci. "A Very English Scandal" je výborně napsaný, excelentně odehraný (Grant!, Whishaw!, Scarborough!, Harrison, Holan, Jennings) a velmi velmi britský. Přechod z tragikomické absurdity prvního a druhého dílu do roviny seriózního dramatu je prakticky nepostřehnutelný, přesto je závěrečný díl diametrálně odlišný a obsahuje přímo ikonické quotes. RTD a Murray Gold se holt opět překonali; není vítěz, není poražený, jen kupa nadšených diváků, mezi které se hrdě hlásím.;-) 5*. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh byl od začátku v dobrých rukou - Stephen Frears má za sebou řadu kvalitních vztahových dramat, R. T. Davies se vyžívá se vztahovkách a navíc je gay, takže je mu téma blízké. Tenhle skandál (minisérie je založená na skutečných událostech) se na obrazovce rozvíjí relativně pomalu, ale v každé minutě je zábava ho sledovat. Grant a Whishaw hrají výborně, je na ně radost pohledět - zvlášť Grant tu podává jeden z nej výkonů své kariéry. Třešničkou na dortu je pak dokonalá stylizace do šedesátých a sedmdesátých let, od účesů, po auta. Palec nahoru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Britskí tvorcovia sa podobne, ako neskôr v prípade Kvízu, rozhodli pomerne rozsiahly zdrojový materiál nakrútiť v rámci minisérie čítajúcej tri epizódy. Možno by aj A Very English Scandal utiahol celú, povedzme že osemdielnu sériu, takto tu ale stále máme viac informácií, než by sa zmestilo do filmu a nie je tu absolútne žiadna vata, čo by zase hrozilo by viacerých dieloch. Frears nám dokonale sprostredkováva nielen atmosféru šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov, ale aj spoločenskú klímu a vtedajšie myslenie. Otázkou stále zostáva, nakoľko sme dnes v skutočnosti liberálnejší. Nejde iba o liberalizmus voči menšinám odlišnej orientácie, ale asi ešte viac o to, že ten kto má moc, má aj lepší mediálny obraz a spravidla víťazí. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zkouknul další příběh, který byl natočený podle skutečné události a ve kterém jde o počáteční lásku jedné mocné bukvice s druhou néé moc mocnou, ale spíš na hlavu nemocnou bukvicí, která mluví víc než je zdrávo a když promluví tak lže až se mu od huby práší. Dokonce bych řekl, že tak trochu trpí Munchhausenovým syndromem a je dosti podobný svému předchůdci baronu Prášilovi a to zejména v jeho bájném lhaní. Oba hlavní protagonisté si prožívají svůj milostný románek až do jednoho krásného dne, kdy se mocná bukvice rozhodne opustit tu nemocnou bukvici a to fakt neměla dělat, protože nemocná bukvice se cítí zhrzená a nenechá si to líbit. Začne ho vydírat a tím pádem té mocné bukvici nezbyde nic jinýho než se jí zbavit. Je to moc složitý na vysvětlování, proto je lepší se na tento přiteplenej počin podívat na vlastní oči, protože občas nevíte, jestli se máte smát anebo brečet a také teda aspoň v mém případě nevíte komu máte fandit, když je to všechno tak krásně přiteplený. Hlavní hrdina, jestli se tomu tak dá vůbec říkat je naoko spořádanej občan, kterej má manželku a dítě a vede liberální stranu ve Spojeném království na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Tento příběh nám vypráví o skandálu, který vyprodukovali tito dva neposední vlezdoprdelkové. Ve třech epizodách této britské minisérie se seznámíme jak to všechno bylo. V prvním díle se seznamujeme s pozadím počátku jejich vztahu. V druhém díle se to přiostřuje a oba dva jsou na ostří nože. A konečně ve třetím díle proběhne soudní proces, kteří bysme mohli nazvat minimálně fraška destiletí. Co se týče hlavních hereckých představitelů, tak mě celkem dost překvapili, hlavně Hugh Grant, který si svou roli snad zkoušel v nějakým gay baru a tu jeho teplou udici jsem mu sežral i s navijákem. Za pobavení a překvapivě kvalitní teplomilné výkony obou hlavních představitelů dávám 90%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hugh Grant už dlouho nevypadal, že ho role takhle baví. Ben Whishaw byl také výborný, ale díky čistotě jeho postavy to prostě měl jednodušší, než všichni ti politici, kteří tu jsou podáváni jako specifická kategorie herců. Stephen Frears pokračuje v televizi stejně pozoruhodně, jako to dělal předtím u filmu. (V Anglii tohle show odehráli už v polovině 70. let, kdežto u nás se soudy s politiky mění ve frašku v současnosti.) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál som si chcel pozrieť ako kvalité politické krimi, ale bez tých zbytočne nahustených buzi scén by som sa úplne v pohode obišiel. Hoci vráskavec Hugh Grant bol v minulosti nachytaný s prostitútkou v taxíku, keď doma mohol zadarmo hobľovať Liz Hurley, dnes ma už nikto nepresvedčí, že na dôchodok si nedáva mladých chlapcov. To nebolo herectvo, tomu pánovi z očí šiel normálne homochtíč. Ale inak celkom pútavé a občas aj vtipné. Len z krimi sa stalo nakoniec ďalšia teplá lobby. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný skandál, který se před mnoha lety odehrál v sucharské Anglii. Fears je slušný tvůrce a rád se rýpe v temnější britské minulosti ale vždy to dělá s určitým nadhledem až vtipem. Nejinak je tomu i zde. Grant skvělý, jen ten extrémně skandální příběh mě nechal docela chladným a jeho konec mě nijak emociálně nezasáhl ani nešokoval. Zredukovat to do 90 minut a stačilo by to a vše potřebné by bylo řečeno. A hlavně by to odsýpalo bez zbytečných hluchých míst. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V závěru tempo sice pokulhávalo, což je škoda, ale celkově nadstandardní televizní záležitost. Jeden odpornější než druhý, vysoká herecká obou hlavních představitelů. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Fantastické herecké výkony obou hlavních představitelů (+mého oblíbence Alexe Jenningse). Whishawovi už nikdy neuvěřím žádnou heterosexuální roli a Grant konečně po druhé v životě (Paddington 2) dostal zápornou roli a dokazuje, že umí skutečně hrát, jen byl celý život chybně obsazován do rolí romantických milovníků. Táhne to výborný příběh, o kterém je nejlepší dopředu nic nevědět, a především výborně zvolená komediální nadsázka, ve které je to celé lahůdkově zabalené a bez které by to nefungovalo. Už se těším na český remake o obdobném "atentátu" na Sabinu Slonkovou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Možná až příliš realistický snímek. Scénář se držel života, takže není filmový, kdy příběh většinou hlavní linkou spěje do finále. Tady je hlavní linka přerušovaná, chaotická, nelogická, se spoustou odboček - prostě jako život. Ben Wishaw hraje ublíženeckého a přesto vzdorovitého hošu skvostně, stejně jako Hugh Grant nabubřelého muže dobře si vědomého svých privilegií. Byl dokonale slizký a odporný, nevzbuzoval špetku sympatie. Přesto však, když na konci divák uvidí rychlou střihovou a dost uvěřitelnou sekvenci, čím vším si s velkou pravděpodobností musel homosexuál projít v zemi, kde to bylo trestné, vyvolá to lítost a snad i trochu pochopení. Mimochodem, buď už Grant doopravdy zestárl, nebo maskéři odvedli skvělou práci. ----- Jenom mi to pojetí přišlo poněkud chladné a v utlumené barevnosti minisérie jakoby byly utlumené i emoce. SHRNUTÍ: Nikdy nepiš Králíčkům dopisy. Můžou je použít jako důkaz proti tobě. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zase taká pecka to nie je. Pripadalo mi to strašne skratkovité. Hlavne prvé dve epizódy v ktorých sledujeme vzťah ústrednej dvojice a náhly prerod hlavného zloducha, ktorý chce svojho teplého králika za každú cenu zabiť. Možno pre Britov, ktorí si tie udalosti pamätajú, to bude fungovať lepšie. Skutočne vydarená je až posledná epizóda, v ktorej sledujeme proces a pekne sa tu ukazuje, prečo mnoho ľudí s pochybnou povesťou radšej ohľadom krívd radšej mlčí, dokiaľ sa nezmení nálada spoločnosti v ich prospech. Objektivita sudcu je doslova "ukážková". Sen každého obvineného parchanta s dobrou povesťou. Z hercov tu kraľuje Hugh Grant, ale už som ho videl hrať tak dobre, takže to nie je žiadne prekvapenie. Tá jeho postava je určitým spôsobom tragická, ale aj tak som nemal chuť toho parchanta ľutovať. Ale bolo fascinujúce ho sledovať. Na druhej strane obeť vykreslená ako typická bukvica tu dvakrát sympatická nie je. Lúzer, ktorý využije každú príležitosť ako sa dostať k prachom, si o problémy do veľkej miery koledoval.  Ben Whishawtu znova pekne osciloval medzi nevinnosťou a parchantstvom. Najväčšia poznanie, ktoré táto miniséria prináša je to, že skoro každý druhý vysoko postavený brit si to občas rozdal s chlapom. To sú mi ale pokrytci, hehe. 6/10. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Existujou zfilmování pravdivejch příběhů, kdy je třeba nad zpracováním zahmouřit oko a říct si, že jde o důležitý téma, takže slabou filmařinu můžeme odpustit. To naštěstí není případ tohoto Frearsova miniseriálu. Skvělej historickej materiál a k tomu báječně zpracovanej. Všechny tři nominace na Golde Globes jsou zasloužené. Hugh Grant je úkaz! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní mix dramatu a komedie po britsku. 1) Lehce zábavný snímek má dobrý střih i tempo._____ 2) Spoiler. Jednoznačně sympatizuji s poslancem. Pomohl svému milenci v Londýně a staral se o něho, zatímco ten si jen vymýšlel, jak žít bez práce. Když se s ním jeho chlebodárce rozešel, začal ho Scott stalkovat a vydírat. Celá věc se táhla mnoho let. Osobně bych mu nechal rozbít hubu a kdyby to nepomohlo... Ale uznávám, že vražda je kapku moc._____ 3) Jeremy Thorpe byl ve skutečnosti zproštěn viny a nikdy veřejně svou homosexualitu nepřiznal. Proto bylo možné příběh zveřejnit až po jeho smrti. Film ukazuje Thorpa jako strůjce pokusu o vraždu a jako homosexuála. Scénář vychází převážně ze svědectví Petera Bessella (hrál ho Alex Jenning), jehož výpověď soudce označil za a tissue of lies._____ 4) Vnitřní prostory Westminsteru nahradil vnitřek Manchester Town Hall. Kanceláře vznikly v Bulstrode Park, prázdném venkovním domě v Buckingshamshire._____ 5) Vynikající 38letý (!) Benjamin John Whishaw (Norman Scott) žije od roku 2012 v občanském partnerství (britská obdoba našeho dosud neakceptovaného manželství pro homosexuály) s o tři roky mladším australským hudebním skladatelem Markem Bradshawem._____ 6) 58letý Hugh Grant (Jeremy Thorpe) očividně zraje jako víno._____ 7) Pečlivě zpracované info o vztahu Jeremy Thorpea a Normana Scotta uvádí anglická Wiki. ()

Související novinky

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama