Reklama

Reklama

Hledání Ingmara Bergmana

(festivalový název)
  • Německo Auf der Suche nach Ingmar Bergman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Margarethe von Trotta objevila lásku k filmu na projekci Bergmanovy Sedmé pečeti v roce 1960. Není tedy divu, že její dokument o švédském režisérovi začíná na stejné pláži, kde Max von Sydow odehrává svou šachovou partii se Smrtí. O Bergmanovi zde ale nevypráví jen ona, nýbrž i další umělci, které inspiroval – herečka a režisérka Liv Ullmannová, legendární španělský režisér Carlos Saura, scenárista Jean-Claude Carrière, francouzský režisér Olivier Assayas (který je i spoluautorem knihy o Bergmanovi, vydané ve Francii v roce 1990) či Bergmanův krajan Ruben Östlund, který sdílí jeho smysl pro rozehrávání precizně vypilovaných osobních dramat. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Poctivý dokumentární snímek, jehož prostřednictvím na Ingmara Bergmana vzpomínají zejména lidé, kteří ho opravdu znali a kteří s ním pracovali. A ačkoliv na něj vzpomínají v dobrém, někteří se nebojí velikána podrobit i mírné kritice. Nejde tudíž o jednostrannou glorifikaci Bergmana, za což dávám palec nahoru. Nejvýraznější tváří je bezesporu Liv Ullmann. Mírně mě mrzelo, že mezi dotazovanými se neobjevil i Bergmanův dvorní herec Max von Sydow, což ovšem nelze nikomu vyčítat. Jedinou vadou na kráse pro mne byla neutuchající potřeba režisérky Margarethe von Trotta mít vždy poslední slovo a skákat dotazovaným osobnostem do řeči takovým způsobem, že ji poté museli jen přikyvovat a opakovat: „Ano, ano, ano,“ čímž potvrdila, že sice je schopná režisérka, ale jako průvodkyně snímkem mírně selhává a irituje. Pozitivní pocit to ovšem nepoznamenalo. [KVIFF 2018] ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký fanda ani znalec IB a nebýt toho, že jsem před pár dny viděl opravdu chutné Lesní jahody, na dokument bych se určitě nevypravil. Dokument je to poctivý, se vztahem autorky k objektu. Zaujalo víc věcí, třeba Bergmanův popis práce režiséra, kdy se pro množství problémů na place, které musí okamžitě řešit nemá čas ani zamyslet... Nejcennější je pro mě rodinná výpověď syna z které dost mrazí. 53. KVIFF ()

Reklama

Galerie (17)

Reklama

Reklama