Reklama

Reklama

Náklad

  • Srbsko Teret (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vlada je řidič dodávky, který dostane za úkol převézt tajemný náklad z Kosova do Bělehradu během leteckého útoku NATO. Krajina poznamenaná válkou mu neodbytně připomíná, co na něj čeká. Až záhadnou zásilku doručí, bude se muset vrátit domů a čelit následkům svých činů. Režijní debut srbského režiséra Ognjena Glavoniće reflektuje stále aktuální břemeno nedávné minulosti bývalé Jugoslávie. (Febiofest)

(více)

Recenze (12)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze všech filmů, které jsem letos na Febiu viděl jsem o tomhle přemýšlel nejvíc, prakticky celou cestu domu a ještě teď . To podstatný se děje přes hlavního hrdinu, někdy na pozadí záběru, jindy zase na základě činnosti hlavního hrdiny. Dobrá atmosféra, naprosto realistický způsob vyprávění i herectví. U hodnocení možná rozhoduje jak moc je vnímaná z mého pohledu klíčové scéna (úklid náklaďáku ) a dá se do kontextu celého filmu a právě to teď mám v hlavě. Dám čtyři a uvidím zda dojde k nějaké změně v hodnocení nebo ne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na to, jak depresivně film skrz šedobílé filtry působí, zase tak depresivní není. A to i přesto, že je příběhově někde uprostřed bombardování Kosova a nemá vlastně ani šanci, aby nabídl něco, u čeho se divák může alespoň trošku uvolnit. Film Náklad ale nutně nešokuje explicitním lidským svinstvem made in Balkán. Spíš na to jde pomalu formou vyprávění, který se odehrává z 90ti procent v náklaďáku. Buduje atmosféru skrz více než slušnou kameru a čeká na vhodnou chvíli, aby ukázal, o co mu vlastně jde. Pak divákovi nezbývá nic jiného, než aby v titulkách vypnul stroj, odebral se do temnoty a začal přemýšlet, co že to vlastně viděl. No a v tomto případě to tento kousek zvládl na jedničku s hvězdičkou. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najma prva hodina sa mi velmi pacila, no potom to nevedelo kedy skoncit. Ale ma to velmi silny koncept, skveleho ustredneho predstavila a posobivu atmosferu. 7/10 ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"ANYONE KNOW THE WAY TO BELGRADE?" ---------- Nedal som päť hviezd len kvôli svojim zasraným očakávaniam, ktoré sa za dva roky vyšplhali do výšin solídneho mrakodrapu. Tmavý kamerový filter je nádherný, pochmúrne temné prostredie vojnového Srbska brilantne vykreslené a dokreslené zvukovými kulisami stíhačiek, bombardovania a klepotajúceho neznámeho nákladu za kabínou. Leon Lučev je tu skvostný, podobne ako v Chlapi neplačú a Glavonič odviedol v rámci možností kus slušnej roboty. Teraz už zostáva len obligátne zhliadnuť jeho tematicky súvisiaci dokument Hlbina dva, ak ho niekde nájdem. (x) ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Vcelku působivý pohled na téma války v Kosovu, který mlčky poukazuje na stigmata, které v sobě Balkán během dvacátého století nakulminoval. Škoda toho roztahaného závěru. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ognen Glavonic mal v tomto projekte rovnako obrovský potenciál ako obmedzenia, ktoré stáli za prípadnou voľnejšiou reflexiou srbsko-albánskeho konfliktu. Ako univerzum chaotických peripetií (zrejme jediné priechodné koprodukčné ako aj festivalové riešenie), ktoré opisuje hrôzy a nestabilitu vojnovej situácie je Vlada premostením utrpenia ľudu a zároveň voľným kolieskom osudu, ktoré visí na vlásku, ale zároveň si nepripúšťa, žeby nebol strojcom vlastných rozhodnutí v tejto zapeklitej situácii. Náklad (2018) plynie ako sychravé počasie, ktoré nedovidí slnečné lúče za ďalším rohom. Akoby ste nezainteresovane prenikli do Srbska roku 1999, ale po skončení sa opäť adaptovali tam, kde ste predtým boli [MFF Cinematik, 2018]. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Som čakal, že v tom aute prevážal minimálne UFO. Ešte chýbalo, aby to natočili roztrasenou kamerou akože na mobil. Vojna/y na Balkáne bola surová a zlá, ale Náklad ma o tom nepresvedčil. Strata času. Inak prekvapujúca koprodukcia Srbsko + Irán + Katar. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Film má slušnou atmosféru, ale mám s ním dva zásadní problémy. Jednak mi bylo okamžité jasné, co ukrývá chladírenský vůz a taky se nemůžu ubránit dojmu, že byl natočen na něčí objednávku... Ale ani stovka podobných snímků nemůže ospravedlnit bombardování Jugoslávie... ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Film, který sází víc na náznaky než na naservírování reality divákovi přímo. Ale závěr je takový useknutý a drobné příhody řidiče náklaďáku vyznějí do ztracena [LFŠ2019] ()

aribari 

všechny recenze uživatele

Co vlastně tento film chtěl říci? Že byla celá ta válka nesmyslná? Že kosovští Albánci jsou oběti a Srbové zlosyni? Cožpak se zlé věci neděly na obou stranách? Základní zápletka je nosná, ale nepravděpodobná. Proč by vozili mrtvoly z Kosova do Bělehradu, když je mohli zahrabat kdekoliv jinde a s menším rizikem? Nebo je podložená skutečností? Film měl šanci nestranně ukázat chaos té doby, bezradnost a úzkosti obyčejných lidí, ale je evidentně určen pro západního diváka (návodný obrázek Miloševiče na stěně), něco na způsob muzea komunismu pro turisty u nás...Chtělo by vědět, co na film říkají Srbové. ()

Reklama

Reklama