Reklama

Reklama

Maják

  • USA The Lighthouse (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Režisér a scenárista Robert Eggers, který na sebe strhl pozornost žánrových fanoušků i vyznavačů artových sfér debutem Čarodějnice, opět spřádá důmyslně vystavěné dílo, které provází pověst strhující divácké podívané, osobité autorské vize i hypnotického klaustrofobního dramatu. Robert PattinsonWillem Dafoe podávají fenomenální výkony coby strážci titulního majáku ve vyprávění zasazeném na konec devatenáctého století. Soužití větrem a lety ošlehaného, i notně vypitého námořníka a jeho nového nezkušeného asistenta se začne propadat do šílenství a paranoie, zatímco novic poodkrývá okolnosti záhadného osudu svého předchůdce. Strhující kompozice černobílé kamery v kombinaci s precizní zvukovou režií utvářejí přízračnou, ale současně uhrančivou atmosféru, do které se spolu s postavami propadnou také diváci. Eggers vytvořil vrcholně estetickou a všechny smysly atakující podívanou, která v sobě snoubí vytříbenou krásu i dravou krutost. (Kinoaero.cz)

(více)

Recenze (474)

Milda003 

všechny recenze uživatele

Hodně divnej film... Když se nad tím člověk zamyslí ten film je úplně o ničem, nudě a stereotypu na majáku. Jsou tam ale střípky tajemna, které má divák tendenci rozlousknout, což se bohužel úplně nestane. Zároveň je to psycho na které nedoporučuji se dívat ani zkouřenej. Edvard to zahrál dobře, ani bych ho skoro nepoznal s tím porno knirem- na to že je starej jak já, vypadá jak 50ti letech leštič trubek - nic to ale nemění na tom, že ho nemám rád.. Jestli mám říct definitivně jestli se dívat nebo nedívat nedovedu .. před sebevraždou snad, před čímkoliv jiným rozhodně ne... ()

Voyer 

všechny recenze uživatele

Film strkající nám svoji artovost pod nos se stejnou vehemencí jako Dafoeho prdy. Nemůžu říct, že by se mi nelíbil. Jen nedokážu říct co se mi na něm líbilo. Herecké výkony? Fajn. Atmosféra? Fajn. Hovna? Dobrý. Masitá vulva mořské panny? No, přiznávám, ta byla A+. Můžu zapnout fabulační stroj a prohlásit, že veškeré dění se odehrávalo v jakémsi symbolickém očistci, do kterého se Thomas dostal po vraždě svého kolegy. Dobrý, ale to není nic co bychom už třikrát neviděli. Možná je to i nejasným žánrovým zařazením filmu, jeho nerozhodností, a přílišným spoléháním se na atmosféru na úkor jiných složek, ale veškerý dojem vyvanul rychleji než závan flatulence kolemjdoucího Williama. ()

Roudy 

všechny recenze uživatele

Maják💡 Je to trochu, jako by jste vzali tu kazetu z Kruhu a udělali z ní celovečerní film. :D Maják, jsem viděl poprvé v kině před dvěma lety a stejně jako tehdy, jsem si užil naprosto pohlcující atmosféru. Je to jeden z těch filmů, který je bez kina poloviční. Kino člověku dovolí zažít si stísněnost a tíživost Majáku s hrdiny, to vše podpořeno na nervy hrající zvukovou stránkou filmu, v čele se sirénou samotného majáku. Proto diváka vůbec nepřekvapí, že postavám začne postupně šplouchat na maják (ten vtip si nešlo odpustit 😀 ) a začne se stírat hranice mezi realitou a šílenstvím.  Přiznám se, že mám rád černobílé filmy a u Majáku jsem si užíval každý vypiplaný záběr, práce s kamerou a rámováním je tady lahůdková. 5/5 ⭐️ ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Tieto minimalistické psychotiny o izolácii a totálnom rozpade ľudského ducha zbožňujem. Niečo podobné nám tu kedysi ponúkol Trier a 30 rokov pred ním geniálny Kubrick. Z obidvoch sa pre mňa stali klasiky, avšak pri MAJÁKU nad tým ešte niekedy pouvažujem. Eggers, podobne ako jeho konkurent Aster, naberá na sláve a práve vďaka týmto nezvyčajným hororovkám. Za pár dekád by z neho mohol byť podobný klenot ako pán Hitchcock, ale musí ešte čo-to dotiahnúť. I keď je tento film bohatý na hrôzostrašnú atmosféru, autentickým upršano - temným prímorským prostredím, skvostnou hudbou a prešpikovanými zvukmi, akosi mu to kolísa pri charakteroch a ich replikách. Neviem, či to bol zámer, ale tie ich táraniny mi väčšinou nedávali žiadny zmysel. Neviem, či boli chybou zle preložené titulky alebo ich námornícky slang nebolo to pravé orechové. Film sa celú dobu nesie len v nekonečných prácach, občasných halucináciach, častými prostoduchými dialógmi a ešte častejšími ožierkami. Ale zostáva v (ne)príjemnom paranoidnom duchu, čo je popredným prvkom všetkého, silnejšiu alebo aspoň zapamätiahodnú scénu tu nájdem len jednu - pochovávanie zaživa (žeby zas ten Lars?). ()

A6tony 

všechny recenze uživatele

Kdyby byla nápaditost měnou, Robert Eggers by byl miliardářem. Nechte dva lidi dost dlouho samotné na malém ostrově a můžete si být jisti, že je ponorková nemoc přivede k absolutnímu šílenství. Černobílá 1:1 forma, odvolávající se na počátky filmu, je absolutně bezchybná. Záběry jsou originální a vynalézavé, práce se světlem v každém záběru je taktéž skvělá. Herecké výkony jsou absolutně fenomenální, nejsem si jist jestli hrál lépe Pattinson nebo Dafoe, ale oba ze sebe vydali všechno, co mohli a někdy ještě víc (hlavně u monologů). Černobílost a výborná tajemná hudba vytváří skvělou mysteriózní atmosféru, která je na místě, když divák postupně odkrývá tajemství onoho malého ostrova a i jeho dvou nešťastných osadníků. Jak už bylo řečeno, ponorková nemoc je na místě a postupně hlodá do mysli obou správců majáku, zároveň čím šílenější jsou tím šílenější je i režisér a tím více podivuhodných záběrů a haluze se objevuje. Ke konci filmu už nelze poznat, co je realita a kdo je ještě při smyslech (včetně diváka). Všechny tyto aspekty vytváří hypnotizující zážitek, kvůli kterému se nebudete moct odtrhnout do poslední minuty. Přiznám se, že po dokoukání jsem si hned chtěl film pustit znovu. Rozhodně jde o nejlepší film roku a určitě i o nejoriginálnější film své doby. 100% ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

W.Dafoe a R.Pattison preživaju klaustrofobnu nočnu moru.V režiji E.Eggersa(Carodejnica)ide o pozoruhodny film a ponukavyborne herecke vykony dvoch hlavnych predstavitelov.Majak sa odohrava v 19.storoči,ale citime sa akoby sme boli ponoreny do nejakeho druhu medzi dvoma svetmi,pozastaveneho stavu existencie.Majak,je strhujucu horor ,aj ked koniec je nedokonaly. ()

Mr.Sombrero 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl depresivnější film. Temnou atmosféru a stoupající napětí Majáku umocňuje jak černobílý formát, tak výborné herecké výkony prakticky jediných dvou herců ve filmu, Dafoea a Pattinsona, který se dokázal vymanit z role v Twilight sáze a stal se plnohodnotným hercem. Film vzhledem k svému specifickému uměleckému pojetí nebude pro každého, jedná se ale rozhodně o zajímavý film a asi nejtemnější snímek roku 2019. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Opravdu vydatné šplouchání na maják, které bohužel nemá žádný děj. Ale ta forma! Pečlivě připravená, témeř dokonale provedená vizuální stránka, a hlavně nadlidské herecké výkony dokážou vybudovat slušnou atmosféru. Nic víc, nic míň. Tímhle stylem bych chtěl ale spíš vidět zfilmovaného něco z naturalistické literatury, třeba Zolu, zkrátka dát tomu také obsah. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Tak Bressonovský film se snad už nedá natočit. Podobný zážitek jako u naprosto dokonalého K smrti odsouzený uprchl. Film tak čistý, jak to v současnosti jen jde. K dokonalosti chybí už jen nahradit skvělé herce neherci. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Formát černobílého čtverečku mi nevadil. Mi vadilo to, že ani za padesát minut autor nevyjádřil skoro nic. A když se tam v padesáté minutě objevila tvář baby, zmáčkl jsem tlačítko zrychleného posunu. Právem. Až do konce filmu se nic nedělo, tedy ne co by stálo za zmínku. Takže zbyla jen moje závist té bouře a samoty. Nevím, co tím filmem chtěl básník říci. Pokud vůbec něco, tak mi to prostě uniklo. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Kamera a hudba vytvaraju od zaciatku strasidelnu atmosferu. Cakala som ze tam zacne strasit alebo jeden zobere druheho po hlave sekerou, co aj poznamena starsi spravca a dokonca na to dojde. Pocas opileckych scen sa dozvedame o minulosti postav. Momenty sialenstva sa striedaju s kratkymi momentami zdraveho rozumu. Dojde na masturbaciu, sex s morskou pannou aj pochovavanie zaziva. Niektore vyjavy (posadnutost svetlom, Poseidom) som nepochopila, ale bol to velmi intenzivny zazitok. ()

George8 

všechny recenze uživatele

Tento film bych třeba já chtěl vidět jen jednou, maximálně 2x za život. Honit si ho nad mořskou pannou ? No, každý má jiné úchylky. Psychárna! ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek, co celkem kašle na zajeté postupy mainstreamové tvorby a vyniká jednak excelentně hrající dvojicí W. Dafoe & Robert Pattinson a jednak hutnou a stísňující atmosférou, které režisér dosáhl hlavně díky perfektně zvolenému vizuálu a nepříjemné hudbě. Zkrátka taková artovější jednohubka, která funguje v tom, v čem chce a já neměl problém se na ni naladit a užít si ji. 70% ()

Hyperbolic 

všechny recenze uživatele

Druhé zhlédnutí, pořád to považuji za jeden z nejatmosféričtějších hororů poslední doby, od hudby, po obraz až po herecké výkony (dva herci dokážou zabavit na dvě hodiny a stejně to uteče až moc rychle), nejvíc mě ale zaujalo, to, jak film divákovi nic neříká, většinu si musíte domýšlet a je to tím ještě děsivější. Top scéna asi Dafoeův monolog. ()

Barghest 

všechny recenze uživatele

To bylo crazy... Stejně jako předchozí Eggersův film má i tenhle jakousi plíživě znepokojivou atmosféru a i když to není ani trochu příjemná podívaná, člověku se ten film zarazí do hlavy jako hřebík. Two men show ústřední herecký dvojice, ten film na nich pochopitelně stojí a oni jsou oba prostě skvělí. ()

Související novinky

Remake Nosferatu vznikne v Praze

Remake Nosferatu vznikne v Praze

31.03.2022

Režisér Seveřana nebo Majáku Robert Eggers plánuje svůj příští film natočit v Praze. Potvrdil to v nedávném rozhovoru, ze kterého vyšlo najevo, že už zde nějakou dobu dokonce pobývá a pomalu se… (více)

Nicole Kidman mezi vikingy

Nicole Kidman mezi vikingy

07.11.2020

Režisér a scenárista Robert Eggers už si stihl udělat svými dvěma posledními snímky Čarodějnice a Maják celkem silné jméno. Nyní tvůrce chystá na příští rok revenge thriller o vikinzích, do kterého… (více)

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Reklama

Reklama