Reklama

Reklama

Diamantino

(festivalový název)
  • Portugalsko Diamantino (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Diamantino je portugalský fotbalista a světová hvězda. Když na rozhodujícím šampionátu selže, podstupuje blouznivou pouť za nalezením talentu a osudové lásky, na níž je konfrontován s uprchlickou krizí, genetickou modifikací a intrikami neofašistů. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (9)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Po uhrančivě krásném, po čertech inteligentním (řada dějových mind fucků ve scénáři, který vám nabídne pokaždé! složitěji a zajímavěji převyprávěný příběh, přičemž ta poslední verze je po různých alternativách jednoznačně nejlaskavější a nejlepší), precizní, sofistikovanou kamerou nasnímaném a pohříchu nedoceněném majstrštyku Paláce lítosti (https://www.csfd.cz/film/323740-palace-litosti/komentare/) přichází stejná tvůrčí dvojice až po sedmileté přestávce s novým filmem, který se dá chápat i jako protestní reakce - především na tristní nedostatek ochoty lidí přemýšlet, kriticky reflektovat a také soucítit, zkrátka na nedostatek vnímavosti a ochotné vstřícnosti v dnešním světě. ***** Přestože oba tvůrci mají co říci a mají k tomu i obrovský talent, jak už prokázali, mají také všechny důvody po své první zkušenosti už publiku nevěřit a diváky nepřeceňovat - a tomu podřídili svůj nový film, jistěže s notnou dávkou ironie, humoru a nadsázky. ***** Je natočený až extrémně (a komicky) ledabyle, jen hrubými a přibližnými nástroji, vyprávěný je pomalu, hodně hlasitě, po lopatě a dvakrát (jako když mluvíte na policajta), hlavní hrdina je prostoduchý imbecil s rozvinutým soucitem a všechny postavy mluví v jednoduchých proklamacích a pořád se opakují - aby to bylo jasné úplně všem - ro-zu-mí-te. Stejný účel ostatně plní i ta nejinfantilnější ústřední symbolika něžné lásky na světě: chlupatá štěňátka a miloučké koťátko a neochota se nějak moc babrat se zápletkou a rozuzlením (proč se s tím mazat, stejně nad tím nikdo nebude přemýšlet). ***** Snímek přitom i tématicky pojednává nejdůležitější problém dneška - nedostatek přemýšlivosti, vnímavosti a bezelstného, přirozeně soucitného chování, absenci vzájemnosti, která nejkřiklavěji ústí i v to, že lidé na Západě už doopravdy neprožívají a nevnímají ani skutečnou nouzi a zoufalství lidí ve válečných konfliktech a životní bídě, která je nutí stávat se "prchlíky", a nenabízejí pomoc a porozumění, pouze s nimi tak či onak licoměrně kalkulují ve svůj banální a krátkozraký prospěch. ***** Snímek Diamantino onu absurditu odráží v plné síle - nejen myšlenkou, ale i povrchním způsobem svého ztvárnění reflektuje, jak jeho tvůrci smýšlejí o myšlenkově i emočně zbanálnělém, otupělém světě, ve kterém žijeme a z něhož si vzájemně děláme nelaskavé a nehostinné, ostudné místo k životu. Přestože by to tak samozřejmě a jednoduše šlo jinak a lépe. Je mi líto, ale míním, že všichni, kdo tenhle film odsoudili pro jeho banálnost, infantilnost či (je) urážející naivitu atp., by se měli zahledět nejprve do zrcadla a potom do svého srdce, a mají-li na to kapacitu, tak se také pořádně zamyslet. *~ ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Námět je naprosto k sežrání. Bohužel jsem se, s ohledem na něj, těšil na daleko cyničtější hru a když se mi jí nedostávalo, tak jsem holt začal sledovat jak zmateně a neobratně je to natočený. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Scénáristicko-režisérská dvojka Abrantes & Schmidt vytvořila obtížně uchopitelný fantaskní mix, který bych neváhal označil jako "naivní crazy komedie". Škoda i trochu naivní filmařiny, tady měl být režiérský tandem důslednější a snímku by to výrazně pomohlo. Příběh totiž hýří barvitými nápady i absurdními zvraty a moc mě bavil. Co by na to asi řekl Cristiano Ronaldo? A mají prchlíci rádi vafle? Hezké tři hvězdičky ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Používateľ @JitkaCardova to vo svojom komentári popísala úplne presne. „[A]by to bylo jasné úplně všem“ a „proč se s tím mazat, stejně nad tím nikdo nebude přemýšlet.“ Neviem, ako som sa k filmu dostal, mal som ho dlho v Chci vidět, teraz som ho našiel na spamflix.com (legálna VOD platforma) a dostal som niečo úplne iné, ako som čakal – televízne spravodajstvo: utečenecká kríza, politická kríza, nacionalizmus, propaganda, veda a vedné úlety, šport; vložiť do šejkra, zatriasť a podávame divákom. ()

pekl 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu zapomněl distributor připojit poznámku "lze sledovat pouze jako půlnoční film pod vlivem alkoholu". Střízlivému divákovi se musí jevit jako snůška blábolů a banalit, mizerně natočená i zahraná. Úlitba většinové populaci, která se přijela na KVIFF 2018 jen bavit a pařit. Bude plnit stejnou funkci jako před pár lety Zbrusu nový zákon, tedy bude z něj divácký hit festivalu podle vzoru "to je blbý, to se bude líbit"... ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Tak toto išlo úplne mimo mňa. Chápem síce zámery autorov, ale v konečnom dôsledku to dopadlo ako keď psíček s mačičkou piekli tortu. (MFF Cinematik Piešťany 2019) ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama