Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Hwaelos: Napsal jsem dva příspěvky a na ten druhý jsem ani nečekal žádnou odpověď ;o) Je mi jasné, že pokud se nechytil za nos po tom prvním, tak další debata s ním nemá smysl. Pán má zkrátka svojí "pravdu", přičemž je pro něj důležitější to, že je "jeho", než to, je-li to pravda...

Webb

Webb (hodnocení, recenze)

Šandík: "zábavný" film myšleno ve formě že mě to musí bavit, zaujmout...

Hwaelos

Hwaelos (hodnocení, recenze)

Moc netuším, o co vám tu jde. Je to jako když se na pískovišti hádají děti: "Ten kyblíček je hezkej." "A není!" "A je!" :) Nebo si snad někdo myslí, že by tahle diskuze mohla mít uspokojivý konec?

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Webb: Jestli ono to není tím, že tohle rozhodně nechce být "zábavný" film...

Webb

Webb (hodnocení, recenze)

MrCreosote: Přišlo mi to v těch jejich názorech a pohledech na situaci, jako tupý panáci co mají málo informací, chtějí rozhodovat o vině či nevině a ještě se přitom musejí hádat (což asi bude mít souvislost s tímto druhem soudnictví který neznám) to mi přijde i tak trochu jako parodie a zesměšňování soudnictví i když to není tak myšleno. Ještě k tomu to bylo předvídatelné už od začátku jak se postupně přidávali na stranu neviny. Prostě mi to nesedlo a vůbec jsem se u toho nebavil.

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Ty postavy jsou modelové - 12 různě smýšlejících, různě se chovajících a různě situovaných mužů. Každý je jiný a každý se chová jinak. V čem ti jejich chování přišlo dětinské? V tom, že na začátku všichni říkají ,,Vinen!" anebo proto, že se v průběhu filmu jejich názor díky rozumným argumentům změní na ,,Nevinen?" Opravdu by mě to zajímalo.

Webb

Webb (hodnocení, recenze)

Šandík: Je sice pravda že ohledně soudnictví mám málo informací, jenže si nejsem jistý, zda kdyby tomu bylo naopak by se mi to líbilo více. Jak už jsem psal v některém z předešlých příspěvků, zdá se mi že herectví před a v polovině 20. století bylo na lepší úrovni a herci se opravdu hrát snažili (takových už dnes moc není). Nebylo to však myšleno k tomuto filmu, tady se mi zdá že přehrávali a chování postav dost nesympaticky dětinské.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Webb: Jak jsi se sám přesvědčíl, problémem tvého nepochopení tohoto filmu není to, že by bylo nutné "odložit mozek", ale právě naopak, že ty sám máš málo informací nutných k jeho pochopení. Být tebou, tak bych raději nevykřikoval a někde v koutku se za vlastní kulturní nedovzdělanost hluboce styděl...

Hwaelos

Hwaelos (hodnocení, recenze)

MrCreosote: V tom případě děkuji za upřesnění.
xxmartinxx: Není za co se stydět. Jde o metodu introspekce, ponoření se do svojí postavy tak, aby herec s ní po dobu natáčení splynul. Do bizarní dokonalosti ji přivádí třeba současná generace hollywoodských herců, jako Christian Bale, nebo Heath Ledger, který za to zaplatil životem (pokud tedy přijmeme jako fakt, že deprese, které léčil spoustou prášků si vyvolal tím, že se kvůli pochopení své postavy zavřel na týdny do ztemnělého pokoje).

xxmartinxx

xxmartinxx (hodnocení, recenze)

Vůbec se za tu otázku nestydím - Co to je Stanislawského metoda? Můžete ji definovat tak, aby to pochopil i laik přes metody herectví?

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Stanislawského metodu používal už Marlon Brando (a James Dean se v něm pouze shlížel) pod Lee Strasbergem a Eliou Kazanem...

Hwaelos

Hwaelos (hodnocení, recenze)

To proto, že padesátá byla pro herectví přelomová. Lámalo se zcela pojetí postavy. S Jamesem Deanem přišla metoda introspektivního herectví (tzv. Stanislawského metoda), kterou pak začala využívat celá nová generace let šedesátých (Hoffman, Redford a po nich mnozí další).

xxmartinxx

xxmartinxx (hodnocení, recenze)

Webb: Minimálně v tomhle případě máš pravdu. I tak mi ale přijde herectví tý doby poněkud jevištní a míň založené na realismu... jsou výjimky jako Kane nebo tohle, ale obecně herectví tý doby asi neumím ocenit...

Webb

Webb (hodnocení, recenze)

xxmartinxx: Spíše naopak, hráli mnohdy lépe než dneska.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Ještěřák: Mě je úplně jedno, jak to hodnotí, klidně ať tomu dá odpad, to je mi fuka. Ale ať netvrdí: "Zase další případ jak uživatelé jdou se stádem (...)," to je zkrátka ubohá a nabubřelá argumentace...

Webb

Webb (hodnocení, recenze)

Ještěřák: Konečně něco rozumného. Naprostý souhlas. Prodělávám na tomto snímku i když bych nechtěl. Moje škoda ale bohužel s tím nemohu nic udělat když to takto cítim.

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

Serte na něj, ať si hodnotí třeba minusovýma hvězdičkama, máme demokracii... ve finálee na tom prodělá stejně akorát on, protože my si z filmu odnesli ZÁŽÍTEK... ;-)

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

no jasně, píše kraviny, to vidí každej, ale kvalitu filmu to nezmění a on takovej zůstane..

woody

woody (hodnocení, recenze)

Silas: ale mě uráží ta jeho neschopnost připustit, že se mýlí on a ne více jak 100 000 lidí... Vždyť to je až patologická nesebekritičnost...

Webb

Webb (hodnocení, recenze)

woody: Dobře, hašlerky mi vysvětlil právě ten jeden, kterému jsem to půjčil ale stejně mi potvrdil že je tento film blbost. Naprosto s ním musím souhlasit, opravdu to není taková pecka jak se to tváří. Nuda, ubohost a obrovská předvídatelnost jsou silné stránky této přeceněné navoněné zdechliny.

woody

woody (hodnocení, recenze)

A ti dva lidé těm v tom utvrdili, jelikož ty vždy víš, kdy je chyba na tvé straně a kdy nikoliv... cywe, tvoje vysoké mínění bych chtěl mít... (btw. ty hašlerky, které vzpomínáš v komentu nejsou chyba, ale zkrátka důsledek toho, že dotyčný mu je nechce dát, protože mu není sympatický a o těchto detailech je celý film, stačí jen nebýt slepý)

Webb

Webb (hodnocení, recenze)

woody: Nikdy jsem nezapochyboval a ani se to nikdy nestane, jelikož poznám kdy je chyba na mé straně a kdy nikoliv. Schválně jsem ještě pro kontrolu snímek půjčil dvěma různým lidem, o kterých vim že jsou hodně kvalitní fanoušci a oni se mezi sebou neznají. Já jsem jim o tom filmu řekl pouze to, že je hodně vysoko ve dvoustovce, nic víc. Po shlédnutí oba nevěřili tomu jak je umístěný a dali stejné hodnocení jako já čili 2 hvězdy. Alespoň nejsem sám :-)

woody

woody (hodnocení, recenze)

Webb: Opravdu jsi tak nabubřelý a myslíš si, že těch 5377 lidí zde a takřka 100 000 (!) lidí na Imdb jsou stádovití tupci a ten film přeceňují? Ani na okamžik jsi nezapochyboval, že je možná chyba v tobě?

MzK

MzK (hodnocení, recenze)

Film se odehrává v jedné místnosti. A to tomuto snímku stačí.

P_Soar

P_Soar (hodnocení, recenze)

Jedinečné drama. Kdybych byl profesorem psychologie, pouštěl bych tento film svým studentům místo výkladu o různých lidských typech.

Jaccobos

Jaccobos (hodnocení, recenze)

Se7en je nejlepší krimi, co jsem kdy viděl, ale to se pojd hádat na diskusi v se7en. Webb tvé důvody jsou pochopitelné, ale těžko omluvitelné :) 12 Angry men je podle mě založených na umění řečnit, ale jinak, než jinde. Je to pro mě number one v soudních filmech.

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

Bla, bla, bla, bla, plác. :-) Já tam zas nechci Temnýho Rytíře, Seven nebo Obchod na Korze.

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama