Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 688)

Wancohoff 

všechny recenze uživatele

tak som sa odhodlal pozriet si tento 8. film na csfd z roku 1957. ciernobiely, natoceny v jednej miestnosti s dvanastimi nasratymi muzmi.a ono to vazne stalo zato! este som zvedavy na remake z 2007 ... ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

"Upovídané" filmy nemám moc v lásce, 12 Angry Men ale nelze nemilovat, alespoň v mém případě. 12 perfektně napsaných charakterů, které jsou tak skvěle zahrané, že nemůžu ani žádný výkon vyzdvihnout, a příběh, který je od začátku předvídatelný, přesto vás upoutá a vzbudí dokonce napětí. Tato perla je důkazem, že k dobrému filmu nepotřebujete miliony dolarů - zde by byly opravdu zbytečné. ()

Zbranicus odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu co se vám na tom líbí, na svou dobu to možná byl dobrý film. Asi nedokážu ocenit několika hodinové hádání o ničem. A taky nesouhlasím s 8 Davisem, podle mě bylo jasný že je vinnen, už od začátku. Dobrej konec, by byl kdyby je ten kluk pobodal hned jak by vyšli z budovy. Prostě nechápu co se vám na tom líbí! ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Úžasné psychologické drama, trochu předvídatelné, ale to vůbec nevadí, těší mě účast Voskovce a oceňuji, že se celý film odehrává na jednom místě. Není potřeba efektů, stovky lidí v komparsu nebo nákladné kulisy a kostýmy pro zajímavou podívanou. Celou dobu se mluví o lidech, kteří se ve filmu neobjeví a vy stále čekáte, jestli se na závěr dozvíte pravdu. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasické a grandiózní dílo světové kinematografie, co více říci. Když jsem byl mladší, nějak mě ten film nudil, ale člověk na něj musí mít náladu a soustředění. Když se pak vina mladíka souzeného pro otcovraždu začne v poradní síni porotců měnit v jeho prospěch, nenechá Vás už film odtrhnout od křesla. A konečné rozhodnutí, kdy si uvědomíme, že poslední porotce, který neochvějně trvá na elektrickém křesle pro mladíka, chce svým rozsudkem viny vlastně odsoudit vlastního syna, který od něho kdysi utekl, a náhle je zlomen, to je skutečné vyvrcholení. Jiří Voskovec zde nehraje nikterak podřadnou roli. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Tak perfektní, bezchybný, uvěřitelný (!) scénář se nevidí. Limetův film prakticky nezestárnul, nepočítáme-li fakt, že dnes by zcela jistě nebylo v porotě zastoupeno 12 bělochů ze střední třidy. Přemýšlím, kdy se mi naposledy stalo, že bych nebyl filmem starým víc jak šedesát let ani trochu zklamán a navíc abych film s jednotou děje, času a místa chtěl vidět znovu. No, je to lehké, v obou případech nikdy. Je skvělé, že jedním z porotců byl i Jiří Voskovec, pro nás v určitě nejzapamatovatelnější poválečné roli. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Úžasný, kolik dramatu se vejde do jedné místnosti. Ubírám půl hvězdičky za postavy, které jsou někdy až příliš ploché a jsou spíš vyjádřením stereotypu. ()

Oliveris 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že som tento film videl už nespočetnekrát a jeho obsah poznám naspamäť, pri každom ďalšom pozretí mám pocity ako keď som ho pozeral prvýkrát. Vo filme sa nenašla ani jedna chyba. Cez hercov, ktorí podávajú výkon ako z veľkej knihy herectva, až po jednoduché ale dôležité rekvizity. Spolu s The Godfather najlepší film, aký kedy bol natočený! Viac k tomu netreba povedať. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Geniální nadčasový počin. Naprosto strhující atmosféra. Dokonalé herecké výkony. Dokonalé dialogy. Wow Přitom film stihl ještě brilantně moralizovat a protočit hodnoty demokracie. Nejsem fanoušek černobílých, ale tohle je brutální K.O. 10/10 ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem při hledání jiné knihy, objevil v naší velké knihovně výtisk divadelní hry Reginalda Rose Dvanáct rozhněvaných mužů. Bylo to vydání z roku 1962 s vloženou režijní poznámkou od Václava Havla, jak ke hře přistupovat. Velmi rychle jsem ji přečetl a uznal, že je to přesně ten důvod, který jsem hledal, aby mě přiměl se konečně podívat na dlouho odkládaný vychvalovaný film. Hra je dokonale napsaná a téměř shodná s dialogy ve filmu. Opravdu, až na pár nepodstatných drobností a jedné trochu větší změny na konci, které jsem si všimnul, je text stejný. Jako příklad nepodstatné změny uvedu, že Jiří Voskovec hraje muže číslo 11, který má ve hře zaměstnání chemik, kdežto ve filmu je hodinář. Ta trochu větší změna je, že muž číslo 3 v posledním projevu je v divadelní hře víc doslovný a lépe pochopíme důvody jeho zatvrzelého jednání. Ve filmu jedno jeho gesto a věta chybí a nepozornému divákovi může pointa uniknout. Film tedy předpokládá, že má před sebou pozorného a přemýšlivého diváka, když už vydržel až do konce. Text je tak dokonalý, co tedy zbývá na režiséra, kameramana a herce? Nejdůležitější jsou tu herci. U tohoto typu hry mají všechno přesně dané. Jen sedají a vstávají u stolu, mluví a občas zajdou do koupelny, k věšáku, nebo k oknu. Stačí vše přesně vykonat tak, jak je napsáno. Za sebe mají udělat jen jednu jedinou věc. Odložit vlastní ego a stát se postavou, kterou hrají. Zdá se to jednoduché, ale není. Všem dvanácti hercům se to povedlo a výsledek je proto diváky vyzdvihován mezi nejlepší filmy všech dob. Režisér má za úkol s citem vést herce k pokornému hraní a kameraman to má krásně a kreativně nasnímat. Tady se to povedlo a všichni věděli co mají dělat. Nesmím zapomenout, jak důležitý je tu spoluproducent a scénárista, autor Reginald Rose a zjevně mu režisér i herci naslouchali. V dovětku jen ujasním jak to vlastně je s tou divadelní hrou a filmem. Prvně Rose napsal text jako scénář pro televizní hru, která byla živě natáčena v roce 1953 (v podstatě něco jako divadlo). Následně scénář upravil pro tento film a pak teprve v roce 1963 oficiálně pro divadla. Takže možná to závěrečné dovysvětlující gesto a větu přidal do divadelního textu po reakcích některých diváků filmu, kteří úplně nepochopili pohnutky muže číslo 3. Ale to už je jen moje domněnka. A ještě jedna věc. Úplný závěr divadelní hry, je trochu jiný a lepší než ve filmu. Je vidět, že Rose dopiloval malinké detaily, které při scénáři k filmu nedomyslel. Ještě jeden postřeh. Dílo je důkazem, že dokonalý film můžete natočit i bez hudby. ()

mirliflore 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si ihned po shlédnutí zařadil do top ten. A důvod (samozřejmě kromě vynikajícího scénáře)? Henry Fonda, Lee.J.Cobb, Ed Begley, E.G. Marshal, George Voskovec...mám pokračovat? ()

Ulrich 

všechny recenze uživatele

Dobře. Možná mám slabost pro klasické filmy a možná je to opravdu dáno tím malým červíčkem, který říká "na tu dobu je to prostě super" a není to zrovna objektivní. Ale tento film, odehrávající se výlučně celý v jediném hotelovém pokoji je prostě scénáristická a herecká lahůdka a každý kdo se o film zajímá i jinak než z čistě konzumního hlediska by ho měl vidět. ()

Siriuss 

všechny recenze uživatele

Nevím vůbec co k tomu říci protože bych asi jen opakoval komentáře ostatních uživatelů, ale neodpustím si dodat že něco takového se jen tak nevidí! ()

Honny2 

všechny recenze uživatele

Kultovní snímek z 60. let zaujme hlavně excelentními dialogy. Popravdě ničím jiným, vyjma skvělého obsazení v čele s Henrym Fondou, zaujmout ani nemůže. Děj se odehrává v jednom interiéru, ale to ani zbla neuškodí kvalitě filmu! Osobně jsem byl do děje nemilosrdně vcucnut a tudíž moje hodnocení nemůže být jiné než *****. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem v programu televize narazil na tehle snímek, tak jsem se na něj začal dívat... Vše podstatné už bylo v komentářích řečeno: famózní režie, výborné herecké výkony všech 12 hlavních představitelů. Kromě toho objasnění systému americké justice, rovněž sonda o odhalování chrakterů a o předsudcích, které vládnou světem... ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

12 Rozhněvaných mužů, jeden z prvních filmů, na jaké jsem se díval zde v první 200. Líbil se mi soud, napínavé jednání a dokonalé objasňování dokumentů a faktů, které je nezapomenutelné. Je to půl roku a stále si pamatuji na podrobnosti z filmu, což je úžasné a udivuje mě to. Třeba jízda tramvaje, která odsoudila důkaz, že slyšeli střelbu. Kluk, který měl někoho zavraždit, protože měl stejný nůž. A pak zničeho nic Henry Fonda přinesl nůž první. Dokonalá psychologická hra vůdců, tedy jednoho, kdo postupně přesvědčí ty další. Ten kluk mohl skončit ve vězení, přesto se našel jeden, kdo si stál za svým a to obdivuji. Tento film je u umění člověka, o jeho vyrovnanosti a v tom shlédám jeho obrovskou hodnotu. Nepoznáte lepší film, i když je černobílý, měli by jste ho vidět. Vzhledem k paměti a přemýšlení nad filmem jsem musel zvýšit hodnocení na pět hvězd. ()

wellar 

všechny recenze uživatele

Keby ste niekomu, kto nepozna 12 rozhnevanych muzov rozpravali, ze ste videli film, ktory sa odohraval v jednej miestnosti v ktorej bol jeden zachod, jeden vetrak, jeden stol a 12 porotcov, ktori rozhodovali o jednom nevynimocnom sudnom pripade tak by mozno ragoval : To musi byt nuda. A pritom je to nezabudnutelny film. Mna osobne najviac zo vsetkeho zaujali herci ...Ked pocas zaverecnych titulkov bezali tvare vsetkych porotcov ,uvedomil som si s akym neopakovatelnym zoskupenim chariziem som mal tu cest pobudnut.... ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

12 můžů se sešlo v jedné místnosti bez větrání. Jeden neměl čas, druhý neměl náladu, třetí neměl sebedůvěru ... ten osmý však neměl odvahu jen tak rozhodnout o něčí vině. Ty ostatní rozhněval! Klasické komorní drama o 12 porotcích ktěří se musí jednomyslě dohodnout na jednom závěru. Výborná konverzační hra pro tucet osob. --- 90% ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama