Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 688)

castor 

všechny recenze uživatele

Vrtkavý je názor jedince.. Nesmrtelná klasika bez okázalosti, hrající na jeden interiér a dvanáct obyčejných Američanů, kteří v jeden parný den musí jednomyslně vynést verdikt nad mladíkem, obžalovaným z otcovraždy. Všichni jsou pro „vinu“, jen porotce č. 8 se zdráhá uvěřit všem faktům. Na povrch vyplavou vlastní slabiny i všelijaké předsudky zbývajícího osazenstva. Oproštěnost od jakýchkoliv efektů, scénář s drobnými výtkami, klaustrofobický um, divadelní charakter, sevřenost, strohý námět, kvalitní herectví.. a nad tím vším pevná ruka Sidneyho Lumeta!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, aby film, který má hodinu a půl, mi uběhl, jako by to byla sotva hodina. 12 rozhněvaných mužů je filmový klenot. Je to perla, která i po 52 letech (!!!) dokáže zapůsobit a má co říct. Je to film, který musí milovat každý, kdo se vyžívá v logice a logických věcech. Je to film plný argumentů, protiargumentů, ale hlavně, je to film, který nechá rozhodnutí na Vás. Jistě, porotci nějak rozhodnou, ale vy se NEDOZVÍTE, jestli rozhodli správně, nebo ne. Jeden z filmů, který si zaslouží být v žebříčcích tak vysoko, jak je nyní. A pokud nechcete dopředu vědět, jak porotci rozhodnou, tak si nečtěte komentář od uživatele johny89. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Rozehrát na tak malém prostoru a prakticky v jedné místnosti takhle působivé drama, to se jen tak nevidí. Sidney Lumet to ale dokázal a stvořil snímek, který je podle mého názoru nejlepším z prostředí soudních síní. Henry Fonda si mě svým výkonem omotal okolo prstu a vůbec, všech dvanáct charakterů porotců je tak dobře prokreslených, až to bere dech (představí se nám např. Jiří Voskovec, Lee J. Cobb či můj oblíbenec Martin Balsam). Výborné herecké výkony a poutavý děj, který nemá ani jedno hluché místo, dělají z tohoto filmu silnou podívanou. A to nejen pro milovníky komorních dramat. Jak by se asi příběh vyvíjel, kdyby v úvodu Fonda (takový šťouravý předchůdce poručíka Columba) neupozornil na pár nesrovnalostí v případu? Brilantní film, jehož 8. místo v žebříčku na ČSFD, je naprosto odpovídající a zasloužené. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. P.S. K mé převeliké radosti je na DVD původní český dabing z roku 1961 (!!). Hlasy zde porotcům propůjčili např. Lubomír Lipský, Václav Voska, Radovan Lukavský, Bohuš Záhorský, Bohumil Švarc či Čestmír Řanda. Jako trešinka na dortu je Karel Höger, coby elegantní Henry Fonda. Pro fanoušky starého českého dabingu, je to naprosto unikátní lahůdka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dvanásť rozhnevaných mužov" zasadlo do poroty, ktorá má rozhodnúť o živote osemnásť ročného mladíka, obvineného z otcovraždy. Jedenásť z nich je presvedčených o tom, že by mal skončiť na elektrickom kresle. Len jeden má pochybnosti, že spáchal tento čin. Podarí sa mu presvedčiť svojich kolegov, aby aj oni zmenili svoj názor? Stupňovanie napätej atmosféry, umné vykreslenie charakterov postáv, výborné herecké výkony, strhujúca réžia. Najlepšia komorná, konverzačná krimi dráma, akú som doposiaľ videl. ***** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

12 mužov rozhoduje o poprave 18 ročného chlapca obvineného z vraždy vlastného otca. Všetci sa zhodujú na jeho vine, až na jedného. V podstate jasný prípad sa postupne mení na myšlienkový chaos všetkých zúčastnených porotcov. Spočiatku kľudná debata sa mení na ostré hádky. Osamotený muž s vlastným názorom o chlapcovej nevine časom dostáva na svoju stranu ďalších a ďalších porotcov. Dostane nakoniec chlapec kreslo? Výborný film najmä z dôvodov, akým spôsobom je točený. Dalo by sa charakterizovať, že z pohľadu právnika a jeho "mravenčej" práce. Porotcovia postupne rozoberajú a vyvracajú všetky dôkazy, fakty, ktoré by mali osobu usvedčiť, pričom ich zloženie je tak rôznorodé. Od mladých mužov po starších pánov. Vtipkárov, nervákov po kľudné a rozvážne osoby, pričom dôležitý faktor zohrali životné skúsenosti, výchova samotnými rodičmi či prostredie kde vyrastali. Za toto má u mňa režisér obrovské +. Jediné čo mi na tomto filme príde pritiahnuté za vlasy je vykreslenie práce samotného obhajcu obvineného chlapca. Čo v skutočnosti robil, že 12 členná porota vstúpila do miestnosti pre rozhodnutia s tak jasným presvedčením o jeho vine a o všetkom začala pochybovať, až po vyjadrení myšlienok jedného muža ? To má naozaj divák uveriť, že len mlčky sedel a nevydal zo seba ani len tak otrepané slovíčko, ako je "námietka"? ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Další komentář, který mi zde zmizel ... Dvanáct rozhněvaných mužů patří k oceňované filmové klasice. Já ho viděla poprvé 7. 9. 2015 - ve stejný den, jako film Dvanáct od Nikity Michalkova. Ten mě dostal! Jenže šel dost pozdě a já u něj usnula. Druhý den jsem si nejprve pustila Dvanáct rozhněvaných mužů a pak znovu remake. Za jiných okolností bych dala nejvyšší hodnocení. Tady zafunfovalo srovnání a musím říct, že je to jeden z mála případů, kdy se mi remake líbil víc. Když odhlédnu od této skutečnosti a zaměřím se na předlohu, musím uznat, že si plné hodnocení zaslouží. Soudní konverzační drama, které se odehrává v převážné části v uzavřené místnosti. Dvanáct charakterů, různých životních zkušeností a pohledů, argumenty pro a proti. Udržet napětí celou dobu, aby se udržela pozornost diváka - to je mistrovský kousek. Dnes jsem se dívala se svou šestnáctiletou dcerou, čas od času jsem si film vrátily o kus zpět, když nám unikla některá replika. K vysoké úrovni přispěl i kvalitní český dabing - Vítězslav Vejražka, Radovan Lukavský, Oldřich Lipský, Karel Höger, Bohuš Záhorský, Václav Vozka (Jiří Voskovec). K přiměřenému spádu přispěla i výborná kamera, která rozhodně není nudná. Zdařilá je postupná změna nálad od počáteční ležérnosti a vstřícnosti až po konflikt. Pokud setrvám na původním hodnocení, má to jen jediný důvod - Dvanáct od Nikity Michalkova má pro mě větší osobní posleství. Více v komentáři u filmu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida, tak tohle jsem poprvé v životě viděl teprve dneska. O co jsem celou dobu přicházel? O mistrovské filmové dílo nebo o přechválenou záležitost? No výsledek je někde mezi tím. Určitě se tomu nedá upřít fakt, že se jedná o brilantně napsanou postupně gradující konverzačku postavenou na prostým námětu 12 vocasů dohadujících se v jedný místnosti. Pravda napsané opravdu tak, že to vtáhne i diváka u kterého nejsou soudní dramata právě jeho hobby. Potěší i Česká stopa v podání Voskovce. Rozhodně to nenudí, délka je tak akorát, nicméně jednu zásadnější výhradu mám a to je celá nereálnost toho příběhu plus hodně předvídatelnej konec kterej jsem tušil už v půlce. Já vím, že tady o ten fakt vinen či nevinen až tak nejde, ale působí to na mě strašně naivně, vyumělkovaně a vylhaně. Tohle by se prostě nestalo, nevěřím tomu, ale jinak kvalita uznávám.75% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nic inteligentnějšího a napínavějšího jsem snad neviděl. Nikdy bych si nepomyslel, že mne tak mile překvapí snímek z prostředí, ke kterému nemám sebemenší zalíbení, a se kterým mi ve spojitosti s filmovou kulturou přichází na mysl slůvko "kýč": z justiční budovy/místnosti pro verdikt porotců. Režiséru Lumetovi gratuluji k jednomu z nejgeniálnějších děl světové filmografie. Na adresu všech zůčastněných herců se pak sluší říci, že každý z nich ze sebe dostal maximum a já si ani na okamžik nedovolil pochybovat o tom, že by se kterýkoliv z nich do role plně nevžil. Bylo to tak intenzivní, až jsem si připadal jako třináctý: mlčenlivý pozorovatel. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Som rád, že svoj 2000. komentár môžem venovať práve tomuto filmu..."Tak hlasujme! Jedenásť za, jeden proti..." Prečo? S. Lumet si týmto filmom vydobil miesto vo filmovej sieni slávy. Tento film je dokonalou ukážkou toho, ako sa dá urobiť úžasný a strhujúci film i bez miliónov a umelých efektov a to, že sa to podarilo už v 57 roku je o to väčšia pochvala. 12 postáv, jedna miestnosť a dialógy, ktoré vám nedovolia ani na chvíľu pomyslieť na hodinky. Atmosféra horúcej noci pred búrkou je úžasná a každá postava tu má svoj silný part. Pozornosť na seba strháva prevažne H. Fonda, ale nie pre svoje slávne meno, ale hlavne pre postavu, ktorá nezabudnuteľnú debatu spustí a donúti všetkých ostatných trochu premýšľať a nedať ľudský život mladého chlapca len tak zadarmo. Ten film je proste nezabudnuteľná klasika a rovnako som si obľúbil i jeho ruský remake N. Michalkova. Zaslúžený plný počet a film s veľkým F. 100%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Minimalističnost na druhou ! 12 těch nejsuprovějších společníků pro deštivé odpoledne ( i třeba do toho letního parna). Jeden případ- jedna místnost- dvanáct obyčejných chlapíků a jeden verdikt. __Po celý film jsem si připadal jako účastník toho všeho, jako bych seděl v té samé místnosti někde v koutku a sledoval....a hlavně poslouchal. Což je neuvěřitelné, když vezmeme v úvahu, že tento film je de facto televizní inscenace a odehrává se v místnosti bez přívodu kyslíku. Největším Lumetovo esem je samozřejmě scénář ze kterého opravdu mrazí (nepřeháním) a také gigantické herecké výkony, které jsou tak přesné, že se vaše mrazení v zádech ještě více vystupňuje. A pokud bych se já měl rozhodovat pro smrt či nevinu, tak nebýt Henryho Fondy, byl bych bohužel mezi těmi, kteří bezhlavě hlasovali pro SMRT! Tak už to bohužel bývá i v realitě a nic s tím neuděláme.. 100% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Brilantná konverzačka silná v prvom aj druhom pláne. Špičkové herecké výkony na čele s Henry Fondom medzi ktorými sa nestratí ani česká legenda Jiří Voskovec, sú spolu scenárom a réžiou hlavným dôvodom prečo dať tejto stále aktuálnej dráme šancu. Klaustrofobická atmosféra chytí od začiatku a nepustí až do samotného záveru. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dříve než tuto klasiku jsem viděl ruskou předělávku. To ale v zásadě nic podstatného neznamená. Co napsat k filmu který je až po strop napěchován brilantně chytrými dialogy. Jak málo faktů stačí k úplnému překopání úsudku. Těžko si lze představit jak musí být složité obrátit 11 různých osobností na svou stranu. PS: Pravděpodobně se jedná o nejlepší režisérský debut v dějinách. Není s podivem že ho má na svědomí zrovna Sidney Lumet. 100% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

V pořadí: {Šedý límeček, myš, temperament, chlad, ulice, zemitost, lhostejnost, kritické myšlení, moudrost, tunel, ideály lidství, tupá maska} <= Ego <= Penis. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jelikož se film skoro celý odehrává jen v jedné místnosti a i tak vás dokáže naplno připoutat k obrazovce a prožívat příběh s hlavními hrdiny, nemůžu jinak než za *****. Herecké výkony jsou opravdu výborné, režie taktéž a scénář - ten je právě to, co vás na filmu zaujme nejvíc. Nemám opravdu nic co vytknout a proto ani nemůžu dát nižší hodnocení. A navíc tam hraje George Voskovec! ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Čas od času se objeví film, který přebije konkurenci a poskytnutým zážitkem se snaží vetřít do okruhu divákovy dvorany slávy. Osobně se mi ale nestává příliš často, že by se nějaké dílo s razancí padajícího buldozeru okamžitě po vidění probouralo přímo do top 10. Stalo se a nepopírám, že jsem Dvanáct rozhněvaných mužů od začátku trochu hloupě podceňoval. Otázka trestu smrti byla odjakživa aktuální a pravděpodobně vždy někde aktuální bude. Kluk je obviněn z vraždy svého otce a tucet porotců má tři možnosti - buď ho jednohlasně pošlou na křeslo, nebo ho stejným způsobem zprostí viny. Třetí možnost je, že se shodnout nedokážou a osudný verdikt vynese někdo jiný. Prvotní situace nevypadá příliš nadějně. Pro nevinu je zdvižená jediná ruka a ani okolnosti možné záchraně mladého života příliš nenahrávají. Zhruba v této chvíli startuje velice zajímavé dialogové napětí. Co se týká stavby rozhovorů, argumentace a pointování, vážně jsem nečekal, že mi vyrazí dech film z padesátých let. Davis, hraný výtečným Henry Fondou, stojí proti přesile a bojovat může pouze slovy, přičemž v některých užaslých momentech by divák, pohlcený vývojem situace, nejraději zatleskal. Příkladem budiž překrásná chvíle, kdy muži, hlasující pro nevinu, donutí tlakem svých argumentů agresivního porotce číslo tři k protiřečení si. Vrcholů je několik, ale svůj terč najde každičké vypálené slovo. Není důvod nevěřit. V záplavě důvodů, pochybností, napadání i hájení se, se profilují charakterové karty jednotlivých postav, z nichž samozřejmě některé jsou vidět více, než druhé. Rivalita a schopnost strhávat pozornost na sebe je tu též vyjádřena výborně. Film vypovídá o zlu trestu smrti v případě justičního omylu, mnohem více ale nakonec řekne o schopnosti mluvit, obhajobě názoru a síle pohledu na věc, který není poskvrněn předsudky, lajdáckým posudkem ani přístupem aktuální společnosti. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

V dětství mě tohle soudní konverzační drama uchvátilo, ve své dobu šlo jistě o špičkový snímek. Porota složená z tuctu bílých mužů rozhoduje o "jasném" případu vraždy, ale Henry Fonda, hnusný humanista, jim to curwí. Pravdy se v tomto snímku divák nedopátrá, pouze výsledku hlasování rozhádané poroty. Nedávno sledovaný remake vůbec nebyl špatný, no originál je originál a nostalgie je mocná mrcha. Za ty někdejší vynikající dojmy a uchvácení dám plný počet prdíků, jakkoliv by dnes "12 rozhněvaných mužů" takové nadšení jistě nevyvolalo. 90% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

12 rozhněvaných mužů je jako krabička cigaret, kterých se v místnosti vykouřilo hodně. Lidé vám ji doporučují a když ji vidíte, tak přemýšlíte nad působivou krabičkou, prodává vám ji výborný trafikant a když ji otevřete, ucítíte tu vůni. Ze začátku se kouří hůř, jsou silnější, ale po troše zvyku se nemůžete dočkat další a další, proto kouříte jednu za druhou až se dostanete ke konci a přejete si, aby byla opět plná. Prostě paráda, konverzačka nejlepšího kalibru. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Guilty or not guilty? Vinen nebo nevinen? 12:0, 0:12? Jak to dopadne? Kdo by řekl, že film, který se odehrává pouze v jedné místnosti (výjma úvodní a závěrečné scény), bude tak perfektní? Všech dvanáct rozhněvaných mužů tvoří přehlídku odlišných charakterů, které se střetávají v rámci úvodní otázky. Henry Fonda, charismaticky porotce, jako obvykle geniálně hrající svoji roli, přináší do celého snímku zajímavé myšlenky, které vrtají hlavou nejen jeho jedenácti kolegům, ale také divákům. Potěší i nemalá role Jiřího (George) Voskovce, který spolu s ostatními herci dotváří nezapomenutelnou a úžasnou atmosféru tohoto filmu. Divák má možnost se vcítit do každého z 12 porotců, přemýšlet nad jejich poznámkami k případu otcovraždy a být tak vtažen do děje se vším všudy. Čas odehrávající se na plátně může směle prostoupit do obýváku, stejně tak horko, které v místnosti je, takže člověk sledující toto umělecké dílo (nebojím se použít tohoto výrazu) má vskutku možnost nechat se unést příběhem ve všech aspektech, které oněch 96 minut přináší a vychutnat si tento filmový zážitek, který nelze jinak, než doporučit! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vážně nechápu, co na tomto filmu je tak úžasného. Dvanáct chlapíků má rozhodnout o vině či nevině pro mladého obžalovaného. Jedenáct je po šestidenním procesu a vyslechnutí svědků jasně přesvědčeno, že mladík svého otce zabil. Ovšem jejich verdikt musí být jednoznačný, ale jeden je proti. Neví, jestli to byl opravdu zločin a chce si o tom promluvit. Ten někdo je velký Henry Fonda, který stejně jako zbytek herců hraje excelentně, ale to mi nestačí. Film plný sáhodlouhých monologů a dialogů má v sobě určitě něco zajímavého, ale nenabízí nic extra. A víte proč? Už po deseti minutách je totiž jasné, jak to dopadne. Očekával jsem, že to skončí nějak zajímavěji, ale to se bohužel nestalo. Nenásilně jsem se filmem prokousal až na konec, který měl být jako nějakým vyvrcholením? No, přišlo mi to docela suché a typicky americky hrané na city. Tento film rozhodně nemá na to, aby uzavíral nejlepší desítku na čsfd. 70% ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama