Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 688)

moviepill 

všechny recenze uživatele

Najlepší film histórie, nado všetku pochybnosť. Videl som veľa skvelých snímok, novších aj starších. Táto však prekonáva všetky ostatné v jednej zásadnej veci - a to je nosná myšlienka celého filmu: ako predsudky prameniace z osobných prežitkov dokážu ovplyvniť naše rozhodnutia... Film má tie najlepšie dialógy, aké som kedy počul. Herecké výkony sú na absolútnom vrchole. Od začiatku do konca som ani brvou nepohol. Dá sa čakať, že viete ako to dopadne, ale neudiví vás že to NAOZAJ dopadne tak, ale AKO k tomu 12 rozhnevaných mužov dospeje. "Zatracení parchanti, člověk by pro ně dýchal! Sakra,...vrať se...nevinen..." ()

infernet 

všechny recenze uživatele

"S dovolením, já... . Bože, proč ste pořád tak zdvořilej?!? Z téhož důvodu, proč Vy nejste, byl jsem tak vychován." Doufám, že nebude vadit, když budu trochu osobní. Jsou určitě situace, kdy pro vlastní bolest nebo strádání nevidím a nebo nechci vidět, co se děje lidem kolem. A tím, mohu-li soudit sám sebe, se neliším od zbytku populace. Nicméně být zavřený v té místnosti s některými z těch "průměrných Američanů", tak se neudržím a vyhodím je z toho otevřeného okna, co měli kvůli horku za sebou. Z lhostejnosti některých z postav mi bylo zle. Co z toho vyplývá? Podle mě právě o to jde. Tento film rozjitří vaše emoce a donutí vás přemýšlet, jak byste se v dané chvíli zachovali sami. A za to skládám tvůrcům poklonu. Mimochodem postava pana Voskovce byla jedna z těch sympatických a to mě těší. Jak ve filmu zaznělo, "nejlepší hodináři jsou z Evropy, že?" :-) P.s.: Doporučuji napoprvé vidět dvakrát za sebou, protože pak můžete sledovat chování jednotlivých postav s důrazem na detaily. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, dechberoucí film, jehož 96 minut mi uteklo asi jako 30. Zprvu se film rozjížděl pomalu, ale již po několika minutách nabírá grády a z nasazeného tempa už do konce nepoleví. Není to typ filmu co bych vyhledával, ale tohle je fakt třída a tak i já musím hodnotit dost vysoko. 94 % ()

situs 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama, kvalitní scénář, kvalitní herecké obsazení, kvalitní herecké výkony. Nicméně nemám potřebu vidět ho v budoucnu znovu. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Originálny a skvelý filmový počin. Vedel som, do čoho idem (12 mužov v jednej miestnosti riešiacich jednu vec) a moje očakávania boli prekonané. Čakal som totiž nudu, asi ako väčšina užívateľov, ale našťastie, nestihol som sa vôbec nudiť. Bol som trinástym porotcom, každý nový nápad a myšlienka, s ktorou niekto prišiel, ma vtiahla a užasla. Veľa tvorcov by si mohlo brať príklad. Miesto v top 10 úplne zaslúžené ()

Gand_alf 

všechny recenze uživatele

Brilantny film! Toto filmove dielo ma po kazdom jeho zhliadnuti donuti rozmyslat do hlby, nielen sa myslienkami klzat po povrchu. Na tomto filmovom skvoste ma zaujala okrem ineho jeho psychologicka cast a dovolim si poopravit zanrove zaradenie tohto filmu - myslim si, ze velmi silna je prave tato psychologicka rovina tohto diela, preto by som ho doplnil: Krimi/Drama/Psychologicky ()

pavelg 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama! Viděl jsem po několikáté a zcela jistě ještě uvidím. Černobílá klasika. Herecký koncert Henryho Fondy. Jak snadno lze uvěřit nepodloženostem a jak těžko se jich vzdáváme. Jak je interpretace faktů je ovlivněna a manipulována vlastními zážitky. Jak je třeba silnou individualitu, aby odbourala tyhle dojmy ... Davis for President ! ()

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Filmu jako je tento neni nikdy dost, a prece jich je tak malo. Skvely scenar, propracovane dialogy, zabery kamery i zajimave charaktery postav. Jeden excelujici vykon vedle druhe, do posledni dvanactky. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Hraní na malém prostoru s obrovským potencionálem příběhu. Pár kulis a vše najednou záleží jen a jen na síle hraní, síle motivu a toho jak nás připoutat před obrazovky. A tady jse doslova přilepení. Tohle je takový nářez, že Vám už navždy musí zůstat v hlavě. To není sedm statečných. Je to jeden statečný, který postupně zvyšuje skóre......a Vám pumpujou nervy, jako byste sledovali hokejový zápas o Zlato na Olympiádě.....:-)) :-)) Na tenhle film nelze nijak zapomenout. Tak kdo neviděl.......máte hold pořádný REST. :-)) ()

raider.minoo 

všechny recenze uživatele

Úchvatné drama natočené s minimem prostředků, kde je napětí stavěno na atmosféře jediné místnosti. Ta se zhutňuje spolu s každou další replikou jakéhokoliv z dvanácti mužů, z čehož mezi mé (herecké) favority rozhodně patří Lee J. Cobb, E. G. Marshall a Jiří Voskovec. Scénář je jeden z nejlepších co znám, každou minutu si s námi pohrává a mistrně zatahuje do příběhu. Měla jsem pocit, že jde o víc než jen o film - máme zde možnost se uvažovat spolu s dalšími muži na plátně, rozhodnout o tom momentu kdy se přichýlíme ke straně "not guilty", až se pak sami v duchu stáváme třináctým porotcem. ()

praethoria 

všechny recenze uživatele

tento film patrí k najlepším čo som videl. Bravúrne a ešte raz bravúrne spracované správanie jednotlivých postáv (viem o čom hovorím študujem psychologiu :)) ako reagujú na podnety ostatných ako zmýšľajú. Mám rád filmy, ktoré sa odohrávajú v jednej miestnosti a toto je skvost medzi nimi. V miestnosti je 12 mužov. Jeden jediný je proti, taký červíček, ktorý to celé jablko hlodá hlodá pomaličky až ho nakoniec prehryzie. Tento porotca zasadil myšlienku. Ďalej ju rozvíjal a donútil tým ostatných nad týmto jeho názorom uvažovať. Nemusíte hneď človeka prinútiť zmeniť názor. Často ho stačí len prinútiť sa zamyslieť. (trošku mi toto pripomína fim Inception - vnuknutie). Toto je povinná jazda pre filmového fanúšika, ktorú môžem iba a len odporúčať. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděl tento legendární kousek a musím říct, že je to fakt klasa. Ono natočit kvalitní a zejména napínavý film, kde není žádná ženská postava a který se celý odehrává v jedné jediné místnosti, to dokáže jen velmistr. Ale tím Sidney Lumet bezesporu byl, bohužel už jen byl. Samozřejmě by to nešlo bez vynikajících herců, zde vynikal kromě legendárního Henryho Fondy zejména Lee J.Cobb, českého fanouška může potěšit přítomnost Jiřího(George) Voskovce. 100% ()

cromagnon 

všechny recenze uživatele

Scénář, za který by si dnešní velcí režiséři nechali urvat ruce. Je to moc zajímavě podané, líbí se mi ty noirové náznaky a hlavně to, že je to vlastně srará škola (už vzhledem k době vzniku). Všechno super (kamera, střih), ale právě tolik vyzdvihované herectví mě v některých momentech mírně rušilo - právě pro svoji divadelnost. Vypjatá konverzačka, kterou kdysi opakovali pořád dokola na MGM, takže jsem to viděl třikrát po sobě, myslím, a stejně mě to pořád bavilo. ()

Parisée 

všechny recenze uživatele

Naprosto špičkový scénář, obsahující promyšlené dialogy. Taková péče už se bohužel dnes scénáři nevěnuje, nebo není nikdo, kdo by ho uměl napsat. Henry Fonda má ve filmu přímo hmatatelné charisma, ale všichni herci své role zvládli velmi přesvědčivě. Nehledě na to, že jsem se nemohl vynadívat na svého oblíbence Jířího "George" Voskovce, Tenhle malometrážní (neplést s krátkometrážním) počin je zkrátka ukázka filmařského umění. ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Jednoho parného dne 12 porotců rozhoduje v soudní budově v New Yorku o vině či nevině mladíka, který prý zavraždil svého otce. Všechny důkazy ukazují na mladíkovu vinu, jen jeden porotce (skvělý Henry Fonda) si myslí, že je nevinen, z jeho podnětu začně rekonstrukce případu, na jehož konci ne jenom on bude mít důvodné pochybnosti...Tento film ani více než po 50 letech po svém vzniku nepřestane udivovat svou působností, příběhem, herci a koneckonců i režii skvělého Sidneyho Lumeta, je to snímek, který má několik rovin a každý si tam najde tu svou ať už jen výpověď o obyčejných Američanech žijících si své životy, kteří musí učinit důležité rozhodnutí nebo nebo jen prostá skutečnost, že nic nemusí být takové jak se zdá... ()

Morton Eucrow 

všechny recenze uživatele

Tento film sa stal mojou klasikou. Pri jedeni vacsinou pozeravam filmy a konkretne pri tomto aspon raz tyzdenne ranajkujem, obedujem alebo veceriam. ()

Slam7 

všechny recenze uživatele

LUXUS!!! Já nemám slov. Kam se hrabou filmy typu Avatar a Pán Prstenů, které potřebují miliony dolarů, vymyšlené světy atd., aby zaujali diváka (nemyslim to ve zlém, tyhle filmy se mi taky líbí), když stačí takhle málo! Černobílé filmy mě moc nelákají, ale potom co jsem viděl tohle, se budu dívat snad "jenom na ně":) V poslední době jsem viděl pár super filmů, ale nenapadlo by mě, že ZROVNA u mě (je mi tepr 21) vyhraje film z roku 1957,ale je to tak! Navíc Jirka Voskovec jako bonus pro českého diváka:) ()

melis.cuga 

všechny recenze uživatele

Dychberúca nesmierne prepracovaná konverzačka stojaca na hereckých výkonoch a dokonalom scenári. Dôkaz toho, že práve scenár je tou najdôležitejšou zložkou filmu a dokáže navodiť hutnú atmosféru aj ked sa snímok odohráva len v medzi štyrmi stenami. Povinnosť! ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama