Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 688)

Smartynko 

všechny recenze uživatele

Od prvého pozretia tento film považujem za prototyp toho ako sa majú filmy točiť. Niečo takto geniálne som nikdy predtým ani potom nevidel. ()

Xmarc 

všechny recenze uživatele

90 % | Velice zajímavě provedené, zcela oproštěno od pátrání v terému, resp. jakéhokoli děje souvisejícího s trestným činem mimo soudní siň. Pro úvodní výkop se naprosté minimum odehraje v soudní síni a celý zbytek je postaven na konverzační části porotců při jejich rozhodování před vynesením rozsudku nad obviněným. Hlavní síla filmu spočívá v rozdílných povahách porotců a způsobu, jakým byli herci podáni. ()

Lucy1905 

všechny recenze uživatele

Tohle je jasný důkaz o tom, že k natočení skvělého filmu stačí jenom soudní síň a dvanáct skvělých herců, mezi nimiž musím vyzdvihnout českého - Jiřího Voskovce. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Ak sa chce, dá sa aj s minimálnym rozpočtom ale v kombinácii so skvelým scenárom urobiť parádny film. Je to vlastne neuveriteľné, že vidíte zopár záberov zo súdnej siene, pár komparzistov, švenk na tvár chlapca usvedčeného z vraždy, ktorá je plná zúfalstva a potom jedna miestnosť, dvanásť mužov a more dialógov, emócií, predsudkov. Je to zároveň celkom pekná vzorka ľudí. Sem-tam nejaká vata, ale tá je treba, aby sa film neodohral za 50 minút. Naozaj skvelé. ()

Tezuka 

všechny recenze uživatele

Wow, wow a ještě jednou wow. Něco podobného jsem v životě neviděl a asi už nikdy neuvidím. Myslel jsem si, že uvidím nějaké nudné klábosení poroty posedané kolem stolu s nezáživnou pointou, ale totálně jsem se spletl. To 90minutové klábosení kolem stolu bylo tak strhující, napínavé a gradující, že jsem ani na vteřinu nedokázal slevit z pozornosti, abych neztratil jediné slovo. Čím dál více začínám oceňovat starší film, protože zjišťuji, že v určitých věcech je nenapodobitelný a jedinečný. V tomto filmu se rozhodovalo o vině 18letého chlapce z periferie, který měl spáchat vraždu na otci. Při úvodním hlasování vyslovil jako jediný pochybnost o vině Henry Fonda, který musel svými argumenty a dohady přesvědčit zbytek poroty, aby přehodnotila svůj postoj. Postupně rozebírají jednotlivá svědectví a hledají v něm skuliny, které tak nakonec přesvědčí i ostatní, že nelze rozhodnout o jisté vině, jež by poslala chlapce na elektrické křeslo. Moc se mi líbily herecké výkony, a to především neskutečného Henryho Fondy a vzteklého Lee J. Cobba. Hodinu slávy si zde vydobyl i náš Jiří Voskovec, který také nebyl špatný. Tohle by měl jednou v životě vidět každý, nemám slov, jak málo stačí k vyčarování skvělého zážitku z filmu. ()

BStudies 

všechny recenze uživatele

Dvanáct rozhněvaných mužů je do detailu prokreslené až filosofické drama, které si díky unikátní, na první pohled zdánlivě naprosto jasné, pro obžalovaného beznadějné, situaci vyžaduje plnou pozornost, která k tomuto filmu jistojistě patří. Vzbuzuje vlastní zaujetí a zainteresovanost do případu a současně náležité zamyšlení nad pravděpodobností celkově, ve vlastním životě, od malých věcí až po ty zásadní, existenční. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale jak už to tak bývá u filmů, od kterých se hodně očekává, dostaví se jisté zklamání. 75%. ()

DavidWark 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmově režijní debut v historii filmu. Nejlepší soudní drama v historii filmu. Absolutní vrchol kinematografie. Paradoxně natočený za pár dní v jedné místnosti (s velmi krátkou exteriérovou dotáčkou). Jednota místa a času která tak skvěle fungovala už ve filmu V pravé poledne, zde opět není žádnou manýrou, ale dramatickým dějotvorným prvkem. Ale nade vše ční skvělé herecké výkony všech dvanácti pánů porotců (jsem dojatý, že mezi nimi je i Jiří Voskovec) podpořené úžasným scénářem Reginalda Rose. Rád bych vidél záznam jeho původního nastudování ve formě televizní hry z r. 1954. Lumetova filmová režie je ovšem geniální. Morální poselství filmu je titánské: Nedělejte ukvapené soudy o lidech (a situacích), o kterých toho dost nevíte, nebo kterým jste neporuzuměil.Promýšlejte dobře svá zásadní rozhodnutí. Film jsem viděl nejméně pětkrát, naposledy na 44.LFŠ Uherské Hradiště, Hvězda, 28.7.18 ()

migeldiablo 

všechny recenze uživatele

Zdanlivo jednoduchý prípad, len taká proforma, zahlasujme "vinný" a poďme domov. Ale nie... Jeden človek si uvedomí, aké je to jednoduché poslať človeka na smrť. Iba jeden. "Poďme sa o tom aspoň porozprávať..." Zmení niekto názor? Nie každý má odvahu postaviť voči väčšine. Jeden z najlepších filmov vôbec. ()

Brozason 

všechny recenze uživatele

Co je potřeba k natočení geniálního dramatu? Sidney Lumet k tomu potřeboval jednu místnost a dvanáct herců./100%/ ()

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Jednoduché a zároveň velmi složité. Dokonalé a přitom nedokonalé právo spojených států. Srovnatelné tak se seriálem Making a Murderer(Jak vyrobit vraha). ()

baron156 

všechny recenze uživatele

Nejlepší snímek ze soudního prostředí. Na to, že má film skoro šedesát pět let, je úctyhodné, že si stále drží číslo jedna v hereckých výkonech, které se odehrávají v jedné místnosti. A i Voskovec vyniknul. ()

Hirador 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých lepších filmov, ktoré som kedy videl. Pôvodne som ho pozeral kvôli práci do školy na jeden z predmetov, no... Ide o príklad filmu, kedy reálne stačia dve miestnosti a chodba, niekoľko schopných hercov a kvalitný scenár/predloha. Filmu dosť pomáha aj celkovo vývoj postáv. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Rozhodnout o vině či nevině. A pokud bude ten člověk vinen, tak ho čeká smrt. Problém je, že ani vinu ani nevinu prokázat jednoznačně nelze. Takže je to souboj argumentů, kdy jedna strana se přiklání zas na druhou stranu a řeší se, co kdyby. Jistě dobrý příběh, ale na plný počet to nemá. ()

bichalmajus 

všechny recenze uživatele

Wau, čo dodať. Skvelý film, úžasne vypiplaný scenár a napínavá atmosféra od začiatku až po koniec kedy som si aj ja želal byt s pánmi v miestnosti aby som mohol povedať tiež nejaký ten argument. Scenár sa síce vezie na vlne, že človek pravdepodobne tuší ako to vygraduje na koniec, ale to vôbec nevadi, pretože ani po skončení filmu si svojim názorom nemôžeme byt istý a nikdy ho vlastne ani nezistime. Jednoducho skvele, skvele a skvele, plno akčných filmov by tomuto filmu závidelo to napätie ktoré vyvolal. Tento Film z roku 1952, ktory v sebe skrýva toľko predsudkov, nenávisti a ľahostajnosti medzi ľudmi je veľmi aktuálny aj v týchto dňoch, 68 rokov po premiére. Klobúk dole. Naozaj jedine čo na tom môžem vytknút je, že som ten film príliš dlho odkladal a nezhliadol som ho skôr, lebo toto je film, ktorý by mal vidieť každý. ()

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Já jsem byl překvapen. Klidně by to mohlo mít 150% hodnocení a stejně bych od dramatu v jedné místnosti z tak dávné doby čekal nudu, byť jakkoliv oduševnělou a inteligentní, přeci jen nudu. Nuda byla možná tak prvních pět minut a šlus. Smekám, ten film neztrácí ani dnes. K dokonalosti mi ale chyběly dvě věci. 1. Čekal jsem, že se váha bude překlápět ze strany na stranu, takováhle jednosměrka trošku zklamala. 2. Závěr trošku moc jednoduchý a laciný. Jinak potěšila úloha Voskovce a ta citlivost, se kterou zrovna jemu vybrali takový charakter. ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama