Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 688)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $350,000║ A, že ma už nič vo filmoch nejak zvlášť, neprekvapí a nakoniec v tých starších sa vždy niečo nájde čo dokáže zatieniť čokoľvek čo vzniká dnes. Veru nemôžem povedať nič iné, než ďalšie bravúrne dielko, plné výborných momentiek odohrávajúcich sa dokonca skoro po celý len v jednej miestnosti, kde ide o dosť vážne lámanie chleba nad osudom mladíka obvineného z vraždy. Všetky dnešné súdne seriály a filmy sa veselo môžu pred týmto počinom schovať. "Jeden z tých dokonalých filmov." /100%/ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dvanásť rozhnevaných mužov" zasadlo do poroty, ktorá má rozhodnúť o živote osemnásť ročného mladíka, obvineného z otcovraždy. Jedenásť z nich je presvedčených o tom, že by mal skončiť na elektrickom kresle. Len jeden má pochybnosti, že spáchal tento čin. Podarí sa mu presvedčiť svojich kolegov, aby aj oni zmenili svoj názor? Stupňovanie napätej atmosféry, umné vykreslenie charakterov postáv, výborné herecké výkony, strhujúca réžia. Najlepšia komorná, konverzačná krimi dráma, akú som doposiaľ videl. ***** ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Ač se musím přiznat, že starých, černobílých filmů si většinou nejsem schopen plně užít, brilantní dílko Dvanáct rozhněvaných mužů je svou tísnivou, hutnou a celkově dokonalou atmosférou + geniálně vtahujícím scénářem tou nejsvětlejší a vlastně jedinou výjimkou. Na první pohled skromné psychologické drama o jedné místnosti a 12 hercích poukazuje na to, že dokonce i v soudní síni se lidé mohou dopouštět základních chyb, známých už od počátku novověku (Francis Bacon a jeho základní lidské omyly): omezený pohled na věc, přejímání myšlenek/názorů ostatních, nesprávná komunikace a také novodobý nešvar - uspěchanost. Naštěstí je zde rozumný Henry Fonda, aby se pokusil ostatním porotcům otevřít oči a automaticky hned neposlat obviněného na smrt, i když vlastně ani on sám, ani nikdo jiný přesně neví, kde se pravda skrývá. 9/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Som rád, že svoj 2000. komentár môžem venovať práve tomuto filmu..."Tak hlasujme! Jedenásť za, jeden proti..." Prečo? S. Lumet si týmto filmom vydobil miesto vo filmovej sieni slávy. Tento film je dokonalou ukážkou toho, ako sa dá urobiť úžasný a strhujúci film i bez miliónov a umelých efektov a to, že sa to podarilo už v 57 roku je o to väčšia pochvala. 12 postáv, jedna miestnosť a dialógy, ktoré vám nedovolia ani na chvíľu pomyslieť na hodinky. Atmosféra horúcej noci pred búrkou je úžasná a každá postava tu má svoj silný part. Pozornosť na seba strháva prevažne H. Fonda, ale nie pre svoje slávne meno, ale hlavne pre postavu, ktorá nezabudnuteľnú debatu spustí a donúti všetkých ostatných trochu premýšľať a nedať ľudský život mladého chlapca len tak zadarmo. Ten film je proste nezabudnuteľná klasika a rovnako som si obľúbil i jeho ruský remake N. Michalkova. Zaslúžený plný počet a film s veľkým F. 100%. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Co dokáží výborní herci, že? Přestože postupné přesvědčování Henryho Fondy mi přišlo občas jako hodně vykonstruované, jsem si jist, že budu mluvit za vás za všechny. Takovéhoto porotce bych si přál mít u svýho soudu. A Jiří Voskovec v nezanedbatelné roli ukazuje, že by bez problémů obstál nejznámějším hollywoodským hercům té doby. Bohužel v Americe příliš filmových rolí nedostal. Věčná škoda. A je zajímavý, že jeho replikám jsem často rozuměl mnohem líp, než ostatních herců, i když si je do angličtiny překládal sám (a to víte, že se snažil podtrhnout tu neumělost). ()

Galerie (76)

Zajímavosti (47)

  • Jiří Voskovec ve filmu ztvárnil hodináře. Jeden porotce ve filmu prohlásí: "Nejlepší hodináři jsou asi z Evropy". Jiří Voskovec pocházel z Československa. (vyfuk)
  • V roce 2007 byl film uložen do knihovny kongresu USA jako „kulturně, historicky či esteticky významný“. (Varan)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama