Reklama

Reklama

Utažení

  • Velká Británie The Turning (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie / Irsko / Kanada / USA / Indie, 2020, 94 min

Chůva se má na odlehlém sídle bohatého muže v Maine starat o jeho neteř a synovce, kteří přišli o rodiče. Její nový domov ale skrývá temné tajemství. (Netflix)

Recenze (60)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Řemeslně obstojně vysoustruženo, ale s nulovým citem pro hororový žánr a také s extrémně neuspokojivou koncovkou. Proč si někdo myslel, že stojíme o novou verzi Neviňátek zrovna v takovéto podobě, to by mě teda zajímalo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když jsem na film kouknul na ČSFD, tak jsem si nejdřív říkal, co ten Mackenzie Davis je za hnusnýho kluka. Pak mi došlo, že už jsem jí někdy viděl a kupodivu v tomto filmu nevypadá zase tak zle. Jen teda čumí skoro celej film do tmy, jak kdyby ji vypadla vyplašenka z kapsy. Utažení by ale i tak mohl být docela dobrej strašák, kdyby neměl totálně debilní konec o hovně. Lekačky sice moc nebyly, ale napětí mě bavilo. Jenže k čemu to je, když film nemá konec a nic nevysvětlí. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se tato sračka mohla dostat do amerických kin? Hnusný dům, hnusná děcka a jeblá vychovatelka. 💩💩💩💩💩 ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Už ani neviem, koľká je to verzia na The Innocents, síce mám tento námet celkom rád, ale po katastrofálnych zahraničných recenziách som radšej veľa nečakal. Napokon to nebolo úplne odpadové, ale rozhodne je to jedno z tých horších spracovaní. Mackenzie síce robila čo mohla, no všetky ostatné postavy sú nesympatické (kučeravý bastardík vedie), a v podstate film po väčšinu stopáže veľa nového neprináša, ale to by mi až tak nevadilo. Akurát tie ľakačkové scény akosi nefungujú a atmosféru obrovského sídla sa podarilo zúžitkovať možno tak na 10%. Najviac recenzentov nadáva na rozuzlenie, a niet sa čomu diviť. Tvorcovia sa totiž rozhodli odbočiť od predlohy, a tak trochu to pokurvili, pretože ono to vlastne ani žiadny záver nemá. Alebo mi jeho zmysel akosi unikol. Keby to skončilo happyendom, asi by každý mávol rukou, keby to šlo podľa predlohy, tak asi taktiež, a tak môžem iba čisto teoreticky "oceniť", že chceli prísť s niečím vlastným, ale na druhej strane, to "vlastné" je tak debilné, že to snáď nemohol pochopiť ani samotný scenárista. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nebavilo ma to, dosť slabé. Atmosféra dobrá, herci ušli, výprava OK. Ale inak (až na pár scén) nuda. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Konečně horor podle gusta náročného diváka, ve kterém se zlo drží v povzdálí. Je neurčité a nepoznané, přesto však permanentně citelné, takže můžeme zažívat stále vzrůstající tíseň a nepříjemný, neodbytný dojem, že "tohle nedopadne dobře." Floria Sigismondi dosud neměla s královským filmovým žánrem prakticky žádné zkušenosti, ale svůj hororový debut zvládla s bravurou, která mi vyrazila dech. Marně vzpomínám, kdy naposledy hororový snímek nabídl takovou porci psychologického pnutí. Mainstreamové publikum však bude nepochybně zaskočeno skutečností, že ho scénáristé nevedou za ručičku a všechno mu polopatě nevysvětlují (zvláště v závěru). Já musím naopak náročnost dané látky ocenit a mile rád porovnám svou vlastní odbornou interpretaci díla s významy, které v The Turning odhalili ostatní. Jakožto zdejší hororový expert uděluji snímku slabších pět hvězd a již nyní mohu autoritativně konstatovat, že půjde o největší překvapení letošní sezony. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Napřed dílo vypadalo docela nadějně, ale ten konec byl naprosot zmatečný. Docela by bodlo nějaké vysvětlení, protože takhle se divák leda nasere. Některé lekačky ušly a chůva se mi v této roli moc líbila, ale dílo považuji spíše za promarněný čas. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Nikdy neodejdu, nebo se rozloučím se životem!"„Vrazíš si do oka jehlu?" Jehlu spíše vrazili do oka divákovi autoři již po několikáté zfilmované literární předlohy. Takže kdo má nakoukáno nebo zná knihu, nemůže být zaskočen ničím, snad jen závěrem, který dává divákovi na vybranou. Vzhledem ke konstatování služebné: „Doufejme, že to co má vaše matka, není dědičné." , je více než jasné, jaký konec tvůrci preferují. Je smutné, jak černobílá verze z roku 1961 (Neviňátka) dokázala předvést strašidelný koncert s málem, a nejnovější jí nesahá ani po kotníky. Laciné lekačky, Davisová, která si nedokáže získat srdce diváka, se děsně bojí, leze pořád, kam nemá, pak se ještě více bojí, a pak jí z toho haraší, a legrační duchové k tomu všemu. Z ruky lezoucí po Davisové jsem měl doslova záchvat smíchu, vzpomenuv si při tom na Addamsovu rodinu. Solidní kamera, dobrá hudba (pokud nepadají činely) a fajnové sídlo s tajuplnou zahradou - to vše je na dvě hvězdy. Zbytek za to nestojí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

The Turning obsahuje vše co už jste někde jinde asi 100x viděli. Nově příchozí přichází na staré panské sídlo (samozřejmě odlehlý obrovský zámek v novogotickém stylu obehnaný nekonečnými zahradami a rybníky). Barák, kde by jste se io v obýváku báli i ve dne natož v noci. Kate coby učitelka malé Flory, která přišla o rodiče je novým působištěm zprvu nadšená. Stáje s koněmi, nádherné starodávné sídlo nacpané starožitnostmi, pokojík jí určený jak z dětských snů o princeznách... Jenže je tu i spousta věcí co neklape. Proč stará vychovatelka nedovoluje opustit Floře brány panství? A co se to večer děje za podivnosti v chodbách a pokojích? --- No jak říkám, vše už tu bylo. Z prvu mne bavila Davis Mackenzie, od té bych se věru nechal učit francouštinu a pak se nechal večer uspávat - nebo jí vlezd do postele aby se sama nebála- :-)... Milá byla i malá Flora a celé to bylo také in british style... což já rád. Ale pak začly lekačky, stíny, odrazy v zrcadlech... prostě standard bubák jak já říkám. A tak dávám jen za 2 pavouky. * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Komu straší ve věži...ehm..kdo to straší na záhadném panství. Režisérka se patrně ukájela pohledem na rajcovní Mackenzie Davis. A zapomněla dát svému dílu smysluplnost. A hlavně zapomněla, že točí horor. Vylezl jí z toho nestrašidelný propadák, který je příkladem toho, jak se nemá točit horor. Začátek ještě nevypadá nejhůř. Mladá soukromá učitelka přijíždí na hrozivě vyhlížející panství udělit své nesexuální lekce dvěma sirotkům, rozverné sedmileté divce Floře (Brooklyn Prince), co asi měla působit záhadným dojmem(?), jak to u "hororových" dětí bývá zvykem, a jejímu staršímu bratrovi, mladému jinochovi Milesovi (Finn Wolfhard), který se asi do ní zamiloval(?), chová pavouka, preferuje jezdectví a vykazuje nepřístojné chování, načež se jí dostane přijetí u dlouholeté služebné (Barbara Marten), která působí strašidelně a hlavně má přehled o všech podivných událostech, ke kterým zde došlo. A mladá učitelka pranic nedbá toho, že její předchůdkyně tady před nedávnou dobou předčasně a za podivných okolností sbalila kufry. A nepřehlédnutelný je i fakt, že učitelka má mámu, co jí tak trochu straší ve věži(?) (Joely Richardson) A hned od prvních minut je to všechno výše vypsané stejně jedno, neb děj se ubírá různými směry a není si schopen vybrat, jaký mu bude vyhovovat nejlépe. Režisérka Floria Sigismondi vyvolává zmatky, neustále diváka vláčí po prostorách panství a jeho přilehlého okolí a vydatně praktikuje jakési nejasné a rádoby strašidelné výjevy a úkazy, nicméně téměř vše se míjí účinkem. Zvláště když v závěru téměř nic nedává smysl a divák se jen dohaduje, jak to celé bylo myšleno. Paranormální jevy sice nemají odbytou fazonu, hrstka scén dokonce vyvolá příjemné mrazení, herci se snaží, Mackenzie Davis je sympatický objekt touhy, ovšem chyba dlí už v ukrutně dementním scénáři a decentní a vážně míněný přístup režisérky je poměrně směšný. Strašení na úrovni mateřské školky už opravdu neocením. Pokusná forma strašit tedy zůstala jen pokusnou formou, načež je vše korunováno sledem nepochopitelných a povětšinou nezáživných až zaostalých scén, což je ještě horší. Pokud tedy nejste zarytými fanoušky hlavní hvězdy filmu, jedná se v podstatě o ztrátu času. Floria Sigismondi se po téhle tvůrčí hrůze hned tak ke kvalitní (hororové) produkci nedostane. Nedomrlé psychologické prvky ovšem může v budoucnu ještě uplatnit v jiných žánrech. 4/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Floria Sigismondi nie je zlá režisérka, pokiaľ točí to čo vie, a horor evidentne zas tak moc nevie. Určite sa ale nejedná o žiadny megaprúser. Za zmienku by stála hudba, niektoré výtvarné riešenia a záver by za určitých okolností tiež mohol fungovať. Problematická je predovšetkým prostredná časť filmu, kedy sa malo budovať mystérium, a triky. Možno trochu zbytočný film. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Turning" je pre mňa nakoniec oveľa väčšia facka, ako som si sprvu myslel, že bude. Ani neviem či som od toho po recenziách ešte niečo čakal, no výsledok ma samotného skutočne prekvapil. V prvom rade skúsme povedať plusy filmu. Miestami v sebe vie uchovať nejakú atmosféru a má v sebe pár scénok, ktoré v skutočnosti fungujú. Mackenzie Davis je podľa mňa celkom okey. Brooklyn Prince pôsobí na mňa celkom prirodzene a som zvedavý v čom sa ako herečka objaví nabudúce. Inak je to podľa mňa väčší bordel, než som čakal. V prvom rade forma strašenia je dosť problém. Toto nie sú ani len skákačky, na ktoré som už zvyknutý. Toto je len obrovská kopa zvukov. A keď sa ozve, nič sa dokopy nestalo. Atmosféra vo filme je slabá a len miestami skutočne vidíme scénky, ktoré majú nejakú razanciu. Hoci to nemôžem označiť za tak zúfalé ako to bolo napríklad v prípade "The Grudge", ale aj tak to nemá moc čo ponúknuť. V prvom rade je tu záverečný moment alebo zvrat, ktorý je pre film len záverečná rana kyjakom do hlavy. Nemám absolútne šajnu čo som práve videl. Skôr to pôsobí, ako keby sme dostali, jeden záver a potom ďalší alternatívny záver. Je to ako sledovať "Bandersnatch. A čakáte na to, kedy uvidíte ešte minimálne 5 ďalších alternatívnych zakončení. Finn Wolfhard je podľa mňa vo filme strašný. Jeho výkon je maximálne neprirodzený a neveril som mu dokopy ani jednu scénku. A to hovorím napriek tomu, že je šikovný herec. Film pôsobí prázdno. Ako keby dokopy ani nechcel hovoriť príbeh. Ako keby len išiel budovať atmosféru a potom len zarazil na film koniec-nekoniec a máme hotovo. Pre mňa ako diváka je to len absolútny podraz. Toto nie je ako "Ghostland, kde ten zvrat fungoval pre príbeh a posunul ho na vyššiu úroveň. V tomto prípade to pôsobí ako keby tvorcovia vôbec nevedeli, čo vlastne chceli urobiť a tak sa rozhodli spraviť 2 rôzne verzie svojho vlastného príbehu. A iba mi tým napľuli do tváre. Ďakujem veľmi pekne, tento film si moju úctu nezasluhuje. Hodnotenie: D ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Má to komplikovanou vlekoucí se zápletku a podivný náhlý konec, který dělá celé vaše dívání nesmyslné. Hlavní vadou je scénář. Vyprávění by mělo být lepší, mnohem jasnější. Pozitivní věcí byly herecké výkony. Když příběh skončil, říkal jsem si proč jsem ztrácel čas a někoho nepožádal, aby mi film převyprávěl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ženská s tvárou Mackanzie Davis hovorí na obraz ženy, že je creepy? To vážne: Ja som sa viac bál jej. Ale keď sa zapol ten šijací stroj, fú to som sa zľakol, až mi vytiekli z úst ovsené vločky. Uznávam však dobrú hudbu, tie skrivené husle furt vedia priniesť atmosféru. Ale len kvôli zlomeným stardivarkám si to nezaslúži viac ako 2 hviezdy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mladá vychovatelka přijíždí na starobylé sídlo, kde se má věnovat výuce dvou sirotků. Jenže jak záhy zjistí, s domem není něco v pořádku a děti také nejsou tak úplně normální. Většinu času to funguje sice jako rutinní, ale přesto obstojné strašení. najdete tu řadu klišé od bubáků v zrcadlech přes podvodní zjevení až po bouchání dveří a motající se záclony. Ale díky relativně solidní atmosféře a fajn castingu to dokáže zabavit. Kardinální průšvih přichází až se samotným koncem, který jsem si pustil několikrát a přesto jsem ho nedokázal pobrat. Nevím, co to režisérku napadlo, ale je to krásná ukázka toho, jak pouhých pár minut dokáže zazdít celý film. Přesto se kousnu a to průměrné hodnocení tomu dám. Kdyby mi chtěl náhodou někdo vysvětlit, co se to na konci dělo, budu za to vděčný. 50% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Přihlouplý a nezajímavý příběh s celou řadou velmi "šokujících" zvratů a nezajímavé a přihlouplé charaktery. Dámy a pánové – The Turning, zřejmě nejnudnější a nejhloupější rádoby horor tohoto roku. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Priemerný horor, potešili by podstatne lepšie efekty Quinnna, ale napriek tomu film nakoniec hodnotím o jednu hviezdičku vyšším hodnotením ako by si pravdepodobne zaslúžil. Jednak Finn Wolfhard ukázal, že vie lepšie zahrať dieťa, ktoré je zlé ako hlúpučkého tínedžera zo Stranger Things či Krotiteľov duchov ale absolutórium si v tomto filme zaslúži Barbara Marten čoby komorná. Je to trochu smutné že je najlepšou postavou v tomto horore, ktorý nakoniec nechal koniec otvorený pre predstavy diváka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

zevraj ten dom skryval temne tajomstvo . Hm, ake bolo to tajomstvo?  No myslim, ze to netusi ani reziser ani scenarista   : 15 % ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tak jestli někdy budu hledat prototyp extrémně nudné, neobjevné, laciné nefungující duchařiny s bídně nesympatickým obsazením, už vím, kde hledat. The Turning tohle nabízí od začátku až do konce. V podstatě si to můžete pustit, když třeba někdy budete potřebovat něco na uspání, protože tady se toho opravdu moc neděje a když jo, je to na dnešní poměry, kdy 21. století nabízí v hororové kinematografii nepřeberné množství možností, absolutní ostuda. Ten unylý rádoby efektivní závěr tomu opravdu moc plusových bodíků nepřidal. ()

Reklama

Reklama