Reklama

Reklama

Godfather of Harlem

(seriál)
  • USA Godfather of Harlem
Trailer
USA, (2019–2024), 36 h 21 min (Minutáž: 46–60 min)

Hudba:

Mark Isham

Hrají:

Forest Whitaker, Lucy Fry, Nigél Thatch, Ilfenesh Hadera, Kelvin Harrison Jr., Antoinette Crowe-Legacy, Giancarlo Esposito, Vincent D'Onofrio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál rozpráva skutočný príbeh neslávne známeho šéfa zločinu Bumpyho Johnsona (Forest Whitaker), ktorý sa v šesťdesiatych rokoch vrátil z väzenia a našiel svoje impérium v troskách. Ulice ovládajú Taliani a on chce získať späť kontrolu nad mestom. (dixx)

Recenze (19)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"BY ANY MEANS NECESSARY." ---------- Keby som vedel, že to budú naťahovať na viac sérií, tak na to zvysoka seriem. Už teraz sa mi zdalo, že veľa príbehov je len zbytočná vata do pozadia hlavných liniek. Godfather of Harlem je neoficiálnym prequelom k majstrovskému dielu Ridleyho Scotta z roku 2007 Americký gangster, sledujúcim život harlemského obchodníka s narkotikami Bumpyho Johnsona, ktorého bolo možné vidieť v úvodných minútach AG, na sklonku rasovej segregácie v Spojených štátoch. S týmto súvisiacimi rasovými záležitosťami sa dosť tlačilo na pílu a nebyť niekoľkých mafioso scén, by som mal pocit, že sledujem sociálnu drámu. Obsadenie je pozoruhodné, od legiend až po pomerne neznámych, ktorí svoje časti odohrali perfektne (napr. Nigel Thatch). Vincent D'Onofrio hrá neskutočne bohovsky. V prvej epizóde som ho nemohol ani cítiť, no postupom času som ho úplne precítil, vychutnával si každý jeho moment na obrazovke a chcel viac a viac. Jedinú väčšiu výtku mám voči hudbe. Akože koho drbnutý nápad bol dávať do skoro každej epizódy mafiánskeho seriálu odohrávajúceho sa v New Yorku v 60. rokoch moderný rap? Jazz, blues, soul... to sa nezdalo ako lepší nápad? A ešte k tomu Americkému gangstrovi, scéna na začiatku seriálu (asi druhá ep., nie som si istý), v ktorej ide Malcolm s Bumpym v oblekoch dolu ulicou rýchlejším krokom a kamera ide pred nimi a cúva dozadu, mi hneď pripomenula takmer identickú scénu s Denzelom Washingtonom. Či už ide o poctu alebo odkaz, to neviem. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když se koza nostra potrká z kozou nerou, tak konečně no lives matter. A asi se to záhy i octne na bílé listině, protože se to nebálo vcelku pravdivě vykreslit oblíbenou negromodlu Malkolma KS jako slizkého, kariéristického a bezpáteřního islámfašistu jednou nohou v podsvětí, co mění víru i názory podle toho, kde se zrovna může zviditelnit. Každopádně naprosto kulantní mafiánský seroš s průřezem historických milníků Spojených sráčů šedesátých let podle skoro skutečných událostí (někteří zobrazení aktéři byli v inkriminované době už mrtví, v base, nebo ještě nebyli tím, čím se zdáli být) o negrovi di tutti negri, který pošel v prvních minutách slavného Amerického gangstera a vychoval do ještě větší zkurvenosti Františka Lukáše (Denzl v AG). Seroš s jako vždy famózně odporným a veskrze prohnilým Onofriovic Vinckem a snad s jediným opravdu vynikajícím hercem, postiženým obličejovou obrnou - Hvozdem Bíloberem. Pro milovníky Smolíkovic kočky rozhodně povinnost! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker je skvelý herec, vhodný do tejto role úplne znamenite a rezy na krku mu šli naozaj výborne. Keď uvážim, že ide o prequel k Americkému gangsterovi, tak seriál je naozaj dôstojnou ukážkou toho, čo bolo predtým, samozrejme ale film s Denzelom je u mňa za 5 hviezd. Kmotor z Harlemu začína chytať poriadne grády od druhej polovice seriálu, dovtedy sa podrobne oboznamujeme s postavami a okolnosťami a že tých mafiánov všetkých farieb pokožky tam bolo. Celkovo zaujímavý príbeh je okorenený naozaj vynikajúcimi hereckými výkonmi, spomínaného Whitakera síce nikto nepredčí, ale zas nikto nie je len sekundantom. Možno len rapová hudba sa k šesťdesiatym okom nehodila, hoci k černochom pasuje náramne. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Komplexní mafiánská sága nasáklá De Palmou a Scorsesem. Skvěle napsané, skvěle zahrané (D'Onofrio je démon) a skvěle zrežírované. S historickými událostmi se tu sice lehce manipulovalo, ale tady je to kupodivu ku prospěchu věci. Co mě potěšilo zvlášť je fakt, že tvůrci se v dnešní bláznivé době nebáli pohlédnout kritickým okem na černošskou ikonu jako je Malcolm X. Na druhou stranu ten BLM étos je tu pořád trošku cítit a v mnoha případech jde seriál aktivistům na ruku. Ale možná už jsem tak zblblej, že vidím čerta tam, kde není. 85% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá séria: Parádny mafiánsky seriál od jedného z tvorcov seriálu Narcos. Tentokrát sledujeme vzostup čierneho mafiána Bumpy Johnsona (famózny Forest Whitaker) v Harlene v 60tych rokoch, ktorý sa po rokoch vracia z väzenia a pokúsi sa postupne získať moc v Harleme od talianskej mafie. Hlavným súperom mu je Vincent 'Chin' Gigante (takisto skvelý Vincent D'Onofrio) ako jeden z capov talianskej mafie. Seriál do veľkej miery využíva rôzne historické udalosti tej doby u ktorých sa mi ťažko posudzuje ich vernosť, ale v rámci seriálu sú zakomponované veľmi dobre a dodávajú mu na autenticite. Silnou témou seriálu je silnejúce černošské hnutie na čele s Malcolmom X (neznámy Nigel Thatch je tiež skvelý), ktorý je treťou hlavnou postavou seriálu. Výprava a celkovo technická stránka je perfektná. Scény vrážd sú brutálne a explicitné jak v Kmotrovi alebo Scorseseovkách. Obrovské sklamanie z nefunkčného a nudného Irishmana mi tento seriál dokonale vynahradil. Vrátané účasti osvedčených mafiánskych hercov ako sú Paul Sorvino ako Frank Costello alebo Chazz Palminteri ako Joe Bonanno. Ak by v ďalšej sérii angažovali De Nira alebo Pacina na nejakého bossa, tak to by bol sen. Bumpy Johnson je nový Tony Soprano bez jeho psychických problémov a svojím nekompromisným prístupom by zdolal snáď aj Vica Mackeyho zo seriálu Shield. Samozrejme je to plnohodnotná postava, takže sledujeme aj jeho rodinné problémy s dcérou feťáčkou. Na dobu v ktorej sa to odohráva, tak tu sú dosť silné ženské postavy. Mrzel ma snáď len príliš veľký priestor pre romantickú líniu medzi jedným černochom a beloškou, ale tomu je snáď koniec. Dúfam, že sa v druhej sérii trochu viac dozvieme o Bumpyho dvoch verných poskokoch. Celkovo je prvá séria nečakaná pecka s napínavým cliffhangerom pre ďalšiu sériu. Dúfam, že si scenáristi nevystrieľali všetky dobré nápady v prvej sérii ako je dnes smutným zvykom. Ale verím, že historické udalosti tej doby ponúkajú kopu ďalších nápadov ako pokračovať ďalej. 9/10. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4,5*. Prostě skvělá žánrovka, kterou si nelze nechat ujít už jen kvůli skvělým jménům jako Whitaker, D'Onofrio nebo Esposito. Pokud žerete Harlem, gangya americké šedesátky, tak je to jasná volba. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začalo sa to sľubne, ale zhruba v polovici sa to scenáristom úplne rozpadne. Nie je ani tak vina patosu, ktorého je tam menej, než by človek od seriálu s černochmi očakával, ale je to vina postáv, ktoré blúdia v kruhu a keby sa zľahka nedržali historických udalostí, seriál by ani nedržal pokope. Najviac starostlivosti dostal samozrejme Bumby Johnson, ktorý sa zmenil z obyčajného dílerika drog na postrach najmocnejších piatich rodín z NY. A najhoršie je, že to ani nie je tým, že by bol nejaký taktický majster, ale najmä tým, že všetci proti nemu sú proste megasprostí, slepí a hluchí. Takýto Chino Gigante by sa určite nedožil v reále dospelosti a tie neustále divadelné kulisy, v ktorých hrá, má človek pocit, že aj v base by mal väčšiu voľnosť. Najnudnejšia linka je však medzirasový vzťah jeho dcéry s čiernym spevákom, je to proste iba ďalšia variácia na Romea a Júliu. Na druhej strane ma zaujal príbeh Malcoma X, ktorý je vykreslený nejednoznačne a je určite najzaujímavejšia postava seriálu. Skončilo sa to presne tak, ako som predpokladal a asi aj viem, kam mieria tvorcovia v druhej sérii. Či budem mať dostatok odvahy aj na ňu asi bude závisieť od nálady, ale veľké šance tomu nedávam. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Jak se v hlavních rolích objevují herci jako Whitaker, D'Onfrio, Esposito a rozený mafián Sorvino, pak je jistota, že se na to dá dívat. A jelikož jde o dramatizaci podle skutečnosti, pak to platí dvojnásob. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem 3 díly a to mi úplně stačí. Je to něco mezi Dallasem, Dynastií a Kmotrem. Jen je tam samý černoch a hraje do toho hnusný RAP. Jsou tam tu a tam dobré momenty, ale jsou to jen momenty, naprosto převládá sociálně černá vata. (22%) ()

cernakus 

všechny recenze uživatele

Ryze Whitaker-centrický seriál, ale kurva ten negr tady hraje svou další životní roli. Jeho herecký koncert je o třídu výše, než předvádí zbytek herců a ti sami hrají první třídu.  Oceňuji, že se to také docela drží historických reálií a není z toho ryze negerská agitka. Po dlouhé době seriál který si pět hvězd zaslouží. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

V rámci rasové rovnoprávnosti musí mít i černoši svůj Kmotrovský seriál. Hlavní postavou je z vězení právě propuštěný boss, který se v konkurenci italských mafiánských rodin snaží získat zpět svá ztracená území v New Yorku. Hraje ho opravdu luxusní negr s neustále nasraným výrazem a když vezme poprvé do ruky břitvu, aby s ní proříznul krkavici taliánskýmu šmejdovi, tetelíte se blahem v očekávání opravdu skvělého seriálu. Bohužel v dalších dílech tempo spíše upadá a mafiánská dějová linka je naředěna jinými problémy, které Ameriku v 60.letech sužovaly, jako je rasismus, sociální nepokoje či muslimská komunita. A když v posledním díle události konečně zase naberou spád, dočkáte se otevřeného konce, neboť se tvůrci rozhodli natáhnout děj i do dalších sérií. Škoda promarněné šance, sestříhat to do 6 dílů a vybodnout se na politiku, mohla to být luxusní mafiánská sága. ()

Judhisthira 

všechny recenze uživatele

Godfather je v mnohém přestřelená agitka, co budeme povídat. Zaplacený aktivismus, falešné hraní na kolektivní vinu a neustále připomínání starých špatností a křivd, takto se dnes mnohdy točí. Mrzí mě, že možná pár diváků toto odradí. I já jsem příliš nevěřil, že na tomto podhoubí vznikne tak kvalitní a divácky atraktivní seriál. Bumpyho gangsterka je dokonce časem lepší, než se může zpočátku zdát. V rámci velkých seriálových projektů snad i poráží Boardwalk Empire. Příběh je opravdu hezky napsaný, na poměry žánru i košatý. Na komplexnost a osudovost Sopranos to mít nemůže, ale propracovanost mafiánských poměrů s Italskými manýry to předvádí znamenitě. Má k tomu také výborné herce - Forest je snad ten nejlepší herec tmavé pleti. Tyto role jsou šité přesně pro něho :-) Možná i jeden z nejlepších mafiánských bossů, co jsme kdy viděli. Byť až moc mu vše vychází, a tlak na mýtického Corleona tady je. Chválím také přítomnost známých mafiánských tváří, jako D'Onofrio, Sorvino, Palminteri. Ti chlapi se na své role opravdu hodí. Oblíbil jsem si rovněž známého Malcolma X, inspirující postava bojovníka a naprosto trefený šikovný herec. Vůbec herci jsou úžasní a dramatická stránka je na vysoké úrovni. Jde vidět velká píle a filmařina za tímto projektem. Po 2. řadách už mohu vyhlížet tu třetí. ()

ANALYZATOR 

všechny recenze uživatele

Přehnaná černošská agitka, v které mají barevní vždy navrch. Všichni se jich bojí, Taliáni pobíhají jak slepice bez hlav, policajti se nechávají jen tak liskat, bělošky padají do kolen a kolik moudrosti v nich je... post britské kolonie, nebo např. Detroit/Philadelphie jsou toho jasným důkazem. Klidně oddělají před kamerama Kennedyho, jeho bráchu, Kinga, Malcolma, ale na bezejmenýho černýho exmukla z Harlemu si netroufnou, protože "má v sejfu info". První díly ještě ujdou, ale pak se to celý zvrtne v absurdní přehlídku honění si trik a urážení. Kdybych byl rasistickej černoch, tak dám 5* CUT THAT MOTHERFUCKER UP! ()

supEnoc 

všechny recenze uživatele

Hmmm, tak nějak nevim.no. Začalo to fakt slibně a výslovně jsem si užíval herecký výkony tria Whitaker-D'Onofrio-Esposito. Bylo to real, gritty a věrohodný. Nicméně pomalu ale jistě se tam začly vloudívat scénáristický boty. V první řadě to bylo ještě přehlédnutelný a těch pár komicky přibarvenejch scén se dá vysvětlit ve světle současné US kultury. V druhé řadě už ale těch bot přibývá a přibývá až to dosáhlo toho bodu, kdy si u sledování tak často uvědomuju, jak je to špatně napsaný, že už si to ani neužívám. Nevím, jestli je na vině změna scénáristů a nebo se jim to jen rozpadlo pod rukama, nicméně velká škoda, protože herecký kalibry k dispozici měli a mohli z nich vyždímat mnohem víc v příběhu kterej by nebyl pro diváka s IQ nad 80 urážející. První série bych přemýšlel i mezi 4/5 nicméně výsledná to je ušmudlaná 3 a další řada asi počká, než nebudu mít nic jinýho co sledovat. Edit po shlédnutí třetí řady: Šel jsem do toho jako do béčka, nicméně brzy jsem musel přehodnotit a sledovat to jako parodii. Yes, that's how fucking stupid it is. Protože v dnešní době už scénáristi nemusí pracovat, aby se dostali ke kýženému výsledku skrz inteligentní writing. Ne ne, místo toho dělají randomly z postav geniální profesionály a nebo retardovaný idioty, aby se to hodilo jejich špatně napsýmu příběhu. Ještěže má každej ten hloupej crime family boss ma cyhtrou consigliere ženu! Přihodíme do toho black history month revisionism a what's not to love? We wuz kangs. 20% ()

Foltin 

všechny recenze uživatele

Kmotr Harlemu je čistě jen two-man show, kdy Forest Whitaker a D'Onofrio celý seriál neuvěřitelně tahají, ale nedokážu si odpustit, že Forest někdy vypadá až moc staře. Jasně, není nejmladší, ale kurva on fakt někdy vypadá jak kdyby byl o 20 starší. Však D'Onofrio je ještě starší a tady působí jak kdyby byl zase o 20 let mladší. Zápletka s Malcomem X pro mě byla hrozná. Ačkoli herecký výkon byl perfektní, tak moje averze proti Islámu hodně převládala. Oceňuji, že z něho nedělají čistého spasitele pro negry, ale vlastně ten jeho příběh jasně ukazuje, že to byl i celkem zmrd co si vlastně i brokovnicí do břicha zasloužil. Na 4 serii se těším, udrží si ale 4*? ()

Související novinky

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Reklama

Reklama