Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sonny (Al Pacino) a Sal (John Cazale), dvě nuly, které hnány životní nouzí vstupují do banky, aby ozbrojené uzmuly kus svého štěstí. Než se stačí vůbec zorientovat a zjistit, že bankovní trezor zeje prázdnotou, jsou nezkušení zlodějíčci v hledáčku policejních složek a dravých médií. Sonny a Sal mají náhle na krku z jedné strany rukojmí, z druhé strany, vedle dozorující policie, širokou veřejnost, v jejíchž očích zosobňují lidové hrdiny. S tím, jak se zvyšuje napětí, dochází v bance čerstvý vzduch a spolu s ním také veškeré legrácky a čepýření. Situace se pomalu, ale neúnosně blíží ke svému konci… 22. srpna 1972 byla v Brooklynu naplánována bankovní loupež, která neměla zabrat více jak dvacet minut. Nakonec John S. Wojtowicz, ozbrojený nejen palnou zbraní, ale především znalostí mafiánského filmu Kmotr (1972; účinkoval v něm právě Al Pacino), s psychicky nevyrovnaným kumpánem Salvatorem A. Naturalem, drželi rukojmí po čtrnáct hodin. Jedním z hlavních motivů k loupeži bylo pro Wojtowicze získání finančních prostředků na chirurgickou přeměnu pohlaví svého transsexuálního partnera, Elizabeth Edenovou. Netradiční kriminální událost mistrovským způsobem převedl o tři roky později na stříbrné plátno režisér Sidney Lumet (Dvanáct rozhněvaných mužů, Sestup Orfeův, Zastavárník, Vražda v Orient expresu). Společensko-kritickému dramatu nelze upřít jak nadsázku, s níž se umně líčí absurdní charakter celé loupeže, tak přesnou psychologickou drobnokresbu všech zúčastněných vystavených nezměrnému tlaku. Velkou zásluhu na tom nesl strhující scénář Franka Piersona, jenž za něj získal oborovou cenu Writers Guild of America i Cenu Akademie. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (43)

  • Předobraz Sonnyho (Al Pacino) postavy John Wojtowicz napsal v roce 1975 dopis do novin The New York Times, ať lidé nevěří filmové verzi událostí, která podle něj byla správná jen z 30 %. Hlavní námitkou bylo nepřesné zpodobnění jeho manželky Carmen Bifulco jako obyčejné a tlusté ženy, jejíž chování vedlo k jeho vztahu s mužem. Ve skutečnosti svou ženu opustil 2 roky předtím, než onoho muže potkal. (jirikzaboj)
  • Slavný pokřik: „Attica! Attica,“ nebyl ve scénáři, s nápadem jej použít přišel asistent režie Burtt Harris. Přihlížející dav, který nenáležel ke komparzu, byl následně Pacinovým expresivním projevem při pokřiku natolik stržen, že mu rovněž začal odpovídat provoláním: „Attica!“ Celá tato improvizace je zaznamenána ve snímku. (Komiks)
  • Skutečný příběh, který byl filmu inspirací, se odehrál 22. 10. 1972. Předobraz hlavní postavy Wojtowicz byl ve skutečnosti odsouzen na 20 let, odseděl si však jen 6. Inspirací k vyloupení banky byl Wojtowiczovi také snímek Kmotr (1972), kde si poté Al Pacino sám zahrál. (hendrich6)
  • Pracovní název filmu byl Boys in the Bank. Protože ale režisérovi Sidneymu Lumetovi pojmenování znělo jako lehká komedie, byl změnen na název stávající. (JayZak)
  • Film je původně plný improvizovací. Sidney Lumet teprve po týdnech zkoušek s hereckým štábem výsledné konkrétní scény zapsal do oficiálního scénáře. Běžně Lumet improvizaci příliš nevítá, v tomto případě mu ale připadalo vhodné, aby lupiči, policisté i rukojmí v bance měli možnost rozvíjet své postavy. (JayZak)
  • Když Sal (John Cazale) na Sonnyho (Al Pacino) otázku: “Kam bys chtěl letět?“ improvizoval svou slavnou odpovědí, že do Wyomingu, režisér Sydney Lumet se smál tak moc, že se pak bál, aby tím scénu nezkazil. Scéna naštěstí zkažena nebyla a byla ve filmu použita. (JayZak)
  • Sal (John Cazale) v jedné scéně spílá pokladní za kouření, že prý dostane rakovinu. O tři roky později na tu samou nemoc sám John Cazale zemřel, ačkoliv to byla rakovina kostí, nikoliv plic. (JayZak)
  • Filmová hláška "Attica! Attica!", která poukazuje na incident ze stejnojmenné americké věznice v New Yorku, kdy bylo při potlačení vzpoury zabito 39 lidí včetně civilistů, byla zvolena Americkým Filmovým Institutem jako 86. nejpamětihodnější. (JayZak)
  • Ve filmu padnou pouze dva výstřely. (Kulmon)
  • Výkon Ala Pacina byl časopisem Premiere v roce 2006 oceněn jako 4. nejlepší herecký výkon všech dob. (Kulmon)
  • Telefonní rozhovor mezi Al Pacinem a Chris Sarandon byl improvizovaný. (Kulmon)
  • Skuteční zločinci si přišli na 213 000 dolarů. (Kulmon)
  • Herec Hank Azaria, který v seriálu The Simpsons dabuje postavu Vočka (orig. Moe Szyslak), založil svůj hlas pro tuto postavu na základě hlasu Al Pacina v tomto filmu. (Colonist)
  • Ernest Aron/Elizabeth Eden (ve filmu Leon Shermer) zemřel v roce 1987 na zápal plic vyvolaný nemocí AIDS. (Colonist)
  • Salvatore Naturile (John Cazale) má ve filmu 34 let. Skutečnému Salovi bylo v době loupeže 18 let. (Colonist)
  • Skutečný John Wojtowicz pravděpodobně založil svůj plán na scénách z filmu Kmotr, který ten den viděl. (Colonist)
  • Dnes již klasická Salova odpověď na otázku, kam by nejraději utekl: "Do Wyomingu" byla dílem improvizace Johna Cazaleho. (MrCreosote)
  • John Cazale, jenž hrál lupiče Sala, neměl být do filmu vůbec obsazen. Když ho jeho kamarád Pacino přivedl na plac, režisér se zděsil, protože Cazale této roli typově vůbec neodpovídal. Poté, co ale přečetl několik replik ze scénáře, ho režisér zastavil, a ihned ho role obsadil. (MrCreosote)
  • Protože chtěl režisér dosáhnout naprosté autentičnosti, natáčelo se na normální newyorské ulici, nebylo používáno žádné dodatečné umělé osvětlení, herci často své dialogy improvizovali, nebyla použita žádná filmová hudba (s výjimkou úvodní písně od Eltona Johna) a herci dokonce nosili své vlastní oblečení, za což dostávali příplatek dva dolary na den. (MrCreosote)
  • Původně bylo najato do komparsu asi 300 lidí, postupem času ale přicházeli i normální ,,civilisté" a kompars na závěr natáčení čítal zhruba 1300 lidí. (MrCreosote)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama