Reklama

Reklama

Výjimeční přátelé

  • USA A Beautiful Day in the Neighborhood (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Novinář Lloyd Vogel (Matthew Rhys) je pověřen, aby napsal článek o oblíbeném tvůrci a moderátorovi dětské televizní show Fredu Rogersovi (Tom Hanks). Poslušně se vydá do studia, kde Rogers natáčí svůj pořad, a záhy mu začne klást zvídavé otázky. Fred má však zjevně jiné plány. Dotazovaný se náhle promění v tazatele a pomůže Lloydovi překonat trauma z minulosti i znovu objevit víru v lásku. (HBO Europe)

(více)

Recenze (80)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $61,350,379Tržby Celosvetovo $65,812,384Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Stratené v artovej všednosti, či šedi, ani Hanks to nezachráni. Strašne ploché, nechytľavé. /35%/ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Možná je Lloydův příběh průhledný až běda, jenže ta bezelstnost, se kterou se celoživotní morous brání tomu roztát tváří v tvář nejhodnějšímu člověku na světě, je odzbrojující od první společné scény. Tom Hanks mě jako pan Rogers vyloženě hypnotizoval, onou neústupnou laskavostí proti hrubosti, upřímnými doznáními a pevným pohledem a dobrotou, která by se snadno mohla zamotat s ostýchavostí. Až se usmívám nad tím, kolika lidem přijde nevěrohodná nebo rovnou protivná představa, že právě takový nezadržitelně pozitivní a odhodlaný člověk mohl existovat a pokoušet se pomoci všem, co mu naslouchali - a ještě raději těm, co naslouchat nechtěli. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film, který mimo jiné testuje, nakolik jsme my zkažení a cyničtí zpropadenci ještě schopní uvěřit, že na světě existuje (resp. rozhodne se existovat) slušný, dobrý, milující člověk, který neskrývá žádnou perverzi nebo děsivé tajemství, ale představuje veskrze pozitivní energii. Svým způsobem velmi očistný zážitek, byť mi občas Tom Hanks do role neseděl, někdy zjevně imituje jiného člověka mimo svou přirozenost (například jeho pohyby, způsob sezení, odpovídají útlé postavě pana Rodgerse, ne tolik oplácanému Hanksovi). Vytknput by se taky dalo, že Hanksova postava tu trpí určitou přeslýchavostí - když slyší něco, co se mu nelíbí, ignoruje to a snaží se změnit téma - když poslouchám nějaké rozhovory s Rodgersem, nezdá se, že b to dělal. Dokázal otočit směr k něčemu pozitivnímu ne změnou tématu, ale přerámováním a reagováním na to, co mu bylo řečeno - ale toho asi scenáristi nebyli ve stejné míře schopní (kdyby toho byl schopný každý, nebyl by pan Rodgers tak výjimečná osobnost - a když si něco přečtete o Rodgersovi, nejde ho než obdivovat, tenhle film zachycuje jen zlomek toho, co představoval). Ale tím to nechci komplikovat, je to určitě povedený, promyšlený a zajímavý film, který má dneska dobré uplatnění. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neměl na začátku takovou touhu film vypnout a nikdy jej nedokoukat. Díky bohu, že jsem to neudělal, jelikož jsem byl odměněn náležitou dávkou emocí. A apeluji tímto na tu hrstku lidí, jež budou přemýšlet o tomtéž, jelikož připitomnělý a ne příliš přístupný úvod A Beautiful Day in the Neighborhood rozhodně stojí za to přečkat a zvyknout si na tempo tohoto zvláštního snímku. Vlastně mi to strašně moc tématem i tónem připomínalo seriál K smíchu s Jimem Carreym, takže kdo viděl, bude tu jako doma. Musím dodat, že Tom Hanks je tu zase jednou naprosto bombový a ty nominace na různé ceny jsou rozhodně zasloužené, ten chlapík prostě zahraje všechno. A taktéž perfektní je tu Matthew Rhys, kterého přece jen tak často nevídáme, ale nyní se mu urodilo několik zajímavých projektů. Feel good kousek roku...7/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Fred Rogers. Za oceánem modla. Pro miliony Američanů příjemné vzpomínky na dětství. Rogers byl televizní hvězdou, loutkařem, hudebníkem, producentem a především moderátorem dětského pořadu, který bavil přes tři dekády a u kterého opakovaně sedávalo hned několik generací diváků. Zejména těch předškolních, u kterých cílil na rozvíjející se psychiku a pocity i smysl pro morální a etické uvažování. Hlavně byl osobností, ze které stříkal pozitivismus na všechny strany. Jenže právě za oním oceánem. Potíž je, že Středoevropan o žádném takovém dobrosrdečném pánovi neslyšel. I když (pro srovnání) vzpomenout si třeba na náš Malý televizní kabaret plný příběhů a písniček s Jitkou Molavcovou, Josefem Dvořákem nebo Štěpánkou Haničincovou nebude tak obtížné. Tak či onak, děj se motá okolo novináře a čerstvého otce, který (ač má úplně jiné zaměření) o Rogersovi chystá menší článek. Materiál bude nakonec čítat několik tisíc slov a hlavně jednotlivá setkání novináři docela překopou vlastní život plný nevyřčeného: nejen k umírajícímu otci, ale i k manželce. Celé je to pochopitelně limonádové a zcela přizpůsobené Tomu Hanksovi, který sympatie, laskavost a charisma může přehazovat lopatou. Tvůrci nicméně tu a tam předvedou docela sebevědomý moment, takže rozhodně nejde jen o dojímání se a umělé emoce. Jen to vyžaduje krapet víc divácké trpělivosti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Tom Hanks coby Fred Rogers. Nejpozději ve scéně v restauraci vás bude mít v hrsti, protože jeho pohled upřený do kamery musí přimět k minutovému zamyšlení úplně každého - nejen postavu Matthewa Rhyse, která tu absolvuje jednu z nejméně pravděpodobných terapií v historii terapií. Spoustu plusových bodů filmu navíc nasbírá režie Marielle Heller, která celý film pojala jako jednu epizodu Rogersovy show. Komu se Výjimeční přátelé budou líbit a chtěl by se o Fredu Rogersovi dozvědět více (protože tohle není jeho životopis), nechť se podívá na dokument Won't You Be My Neighbor?. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Fred Rogers je naprosto ojedinělou postavou amerických televizních dějin, fenoménem, který většině našinců musí být naprosto nepochopitelný. Na rovinu se přiznám, že i pro mě samotného je dosti neuchopitelný. Ale právě asi tímto aspektem je to tak zajímavé téma pro zfilmování. Ale způsob, kterým na to šel Nate Heller a spol. mě bohužel moc nesedl a dle hodnocení je vidět, že nejsem v tomto pocitu sám. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Moc příjemné. Tom Hanks hrající sám sebe rozdává pozitivní energii v příběhu, který sice není vůbec originální, ale servíruje celistvé charaktery a je protknutý nakažlivou fantaskní atmosférou, díky níž se až pohádkové moralizování nemíjí účinkem. Jestli byl skutečný Rogers až takový bodrý chlapák, tenhle film mu vzdává velmi vkusnou a sympatickou poklonu. Bohužel jde o ten nešťastný druh spotřebního sentimentu, který bude většinou odtažitých diváků silně podhodnocen. 75% ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Osobnost "pana Rogerse" mě fascinuje, obzvlášť potom, co jsem viděl dokument Won't You Be My Neighbor? Na film, kde si ho zahraje Tom Hanks, taktéž miláček Ameriky, jsem se těšil, a nezklamal mě. Stejně jako dokument je i hraný film pořádnej doják. Zde si tedy vymysleli příběh novináře, který je bručoun, a setkání s panem Rogersem ho samozřejmě změní... Je to fikce, i když oslavovaný výsledný článek z filmu existuje (po zhlédnutí filmu jsem si ho dohledal, a je to fakt výborný text). Že si takto tvůrci "vymýšlí" mně v tomto případě nevadí, protože pan Rogers opravdu pozitivně ovlivnil spoustu lidí, takže to není vůbec odtržené od reality a víc se tak můžete do filmu ponořit a sledovat Rogerse jeho očima. Přiznávám, že stejně jako u dokumentu jsem byl z Rogerse opět úplně hotový, je to fakt neuvěřitelná osobnost. Film je sice svým způsobem poměrně obyčejné melodrama, které přesně ví, na jakou strunu zabrnkat, ale je zručně natočené a má kvalitní herce, tak mně to vůbec nevadilo a do Rogersova příběhu jsem se zcela ponořil... Vadilo mi jen to, že vidíme Rogerse jen na sklonku života a film se možná až moc soustředí na fiktivního novináře. Celkově však výborná záležitost. (8/10) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"A Beautiful Day In The Neighborhood" považujem za ďalší prínosný film. Myslím si, že v čase, keď je vo svete obrovská dávka násilia, nenávisti a veci, ktoré nás rozdeľujú je príjemné stretnúť niekoho, kto naopak by videl v každom človeku len obyčajného človeka. Bez akýchkoľvek predsudkov alebo negatívnych emócií. No na druhú stranu poviem, že ak chcete vidieť film, ktorý sa reálne venuje Fredovi Rogersovi, tak odporúčam pozrieť minuloročný dokument "Won't You Be My Neighbor?". Pretože napriek tomu, že je Tom Hanks na všetkých posteroch, reálne to nie je jeho film. Ako to myslím? Film sa viac venuje osobe, o ktorej chce Fred Rogers rozprávať. Novinárovi, ktorý o ňom mal napísať článok menom Lloyd Vogel. Človek, ktorý má veľmi problémový vzťah so svojim otcom, zvyká si na to, že sa sám stal otcom a sám nevie ako sa k tomu všetkému správne postaviť. A jeho život je veľmi emocionálny a hlavne plný strachu a hnevu. Ktorého sa nevie zbaviť. Pravda je taká, že Lloydov príbeh je skvelý. Matthew Rhys podal vynikajúci výkon a plne som mu všetky scénky veril. Myslím si, že najlepšie momentky filmu sú práve keď sa s ním začnú rozprávať Fredove bábky a keď sedia s Tomom Hanksom oproti sebe a majú minútu ticha. V tých dvoch scénkach sú všetky potrebné emócie, ktoré tento film potreboval. A všetky scénky s Tomom Hanksom sú skvelé. No keď sa dostaneme do rodinných problémov Lloyda, trošku film stráca tempo a nadobúdam ako divák pocit, že by som chcel vidieť viac Toma Hanksa. A najmä ak chceme hovoriť o vzťahu otca a syna, tak oveľa viac ma emocionálne vždy zasiahne "Big Fish". Tam to pre mňa funguje stopercentne. Aký je ale celkový dojem z filmu? Podľa mňa veľmi dobrý. Som rád, že som ho videl. Myslím si, že Tom Hanks nádherne stvárnil Freda Rogersa a prial by som si, aby som ho mohol vidieť viac. Hodnotenie: B+ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Takový kontaktní film. Film o soustavné práci stát se lepším člověkem. Hanksův portrét Mr. Rogerse je roztomilý, takže jen díky tomu se na toto rodinné drama dalo dívat. Ale po čase u mě film přestával účinkovat a cítil jsem , že s každou scénou degeneruje do kádě s cukrovou vatou a gumovými medvídky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks už není taková jistota, jako tomu bylo před lety, kdy byla skoro jistota, že film, kde se objeví, bude minimálně zábavný, když už ne nezapomenutelný. Tentokrát je sice to jediné dobré, ale film jako takový je neuvěřitelná, utahaná bída, která se po celou dobu tváří jako nezapomenutelný filmový klenot. Druhý den jsem nevěděl, o čem film vlastně byl. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Na úvod predškolského televízneho seriálu »Mister Rogers 'Neighborhood« , si vždy pozitívne naladený SHOWRUNNER: FRED ROGERS pospevuje song: „A Beautiful Day in the Neighborhood” , a to i napriek tomu, že z neho ani do súdneho dňa nebude Zlatý slávik typu Karla Gotta. Áno, síce spievať vôbec nevie, ale to mu absolútne nebráni oddať sa citovanej relácii plnými dúškami, skrátka, svoju robotu priam žerie, ale čo v takom prípade, ak ho raz navštívi zakomplexovaný novinár z časopisu Esquire, pričom sa len nedávno pobil na sestrinej svadbe, keď vlastnému otcovi uštedril tvrdú ranu do tváre, až sa nemenovaný čašník na to nemohol len tak hlúpo prizerať, až mu na oplátku taktiež venoval jednu silnú šupu do ksichtu, a bolo tým pádom vymaľované, ktorý by „rád” pripravil s Rogersom interview do magazínu... ? Žurnalista svojim otcom doslova pohŕda, akurát ho nenávidí, že ani neľutuje toho, keď ho vidí dve noci čakať v aute ! Vzťahy majú na bode mrazu, no ponúka sa príležitosť to nadobro zmeniť, že čím sa viac dáva do reči s Fredom Rogersom, tým si čoraz viac uvedomuje, aby prehodnotil svoje neúplatné stanovisko, ktoré mieri navždy do zatratenia. A väčšieho dobráka od kosti, už by Lloyd Vogel (Tom Junod) sotva mohol postretnúť, aj keď by sa akokoľvek snažil... _ Toma Hanksa prirovnávam ku LEGENDE kinematografie vzoru: Spencera Tracyho, a to nielen kvôli tomu, že majú dvoch o-s-c-a-r-o-v po sebe, tých vlastností je viacero, napríklad-vynikajúce filmy, v ktorých si zahrali/v ktorých ešte stále hrá, že trebárs taký: 『 Krásny deň v susedstve 』, ja osobne nikdy nezažijem, pretože tu nemám Fredov Rogersov, ale Adolfov Hitlerov... , a tak mám aspoň takúto chvíľkovú možnosť, „prevteliť sa” do takéhoto pozoruhodného, biografického snímku, z ktorého srší neuveriteľná DOBROTA, a to najmä zo všetkých sekvencií s F_R. PS: zvyšný ansámbel sa neoplatí ani spomínať, keďže sú voči Hanksovi akosi bezmocní, čo už aj narobia, keď si film “ukoristil” sám pre seba ! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už z toho popisu, že ide o film o priateľstve medzi dvomi mužmi som mal skeptické očakávania. Vedel som, že pôjde o taký feel good film, od ktorého môžem len málo čakať, čo tam môže vyskočiť, môže sa to zdramatizovať? Očakávania sa aj naplnili. Nič sa poriadneho nestalo, pomaličké tempo bolo občasne vyplnené piesňami hercami ktorí fakt nevedia spievať. Hanks sa snažil vyzerať ako ten Rodgers čo je super, ale naozaj neviem, ako môže tento film príbehovo zaujať nášho diváka. Ja myslím, že len minimálne a mňa ešte menej. Z mojej strany úplne zbytočne videný film. Slabé dve hviezdy. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Netradičný film so spoľahlivým Tomom Hanksom rozpráva predovšetkým o pozitívnom prístupe v ťažkých životných situáciach. Nemôžem sa však zbaviť dojmu, že chýbajúci rozprávačský talent tvorcov zastupuje len silná myšlienka. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks exceluje v této poměrně bezzubé a na jistotu jedoucí filmové záležitosti, která staví nekompromisní zrcadlo lidské aroganci a cynismu. Problémem je zde ovšem fakt, že je celý snímek podáván velice nemastně a neslaně, takže si i z dobře míněné rady postavy Toma Hankse vezmete jen pouhý zlomek. Jsem si téměř jist, že s jiným přístupem k látce a v rukou nějakého jiného režiséra či režisérky by se jednalo o další povedené dílo o katarzi mezi otcem a synem, které by zdárně zadrnkalo na divákovy citové struny. Bohužel, snímek A Beautiful Day In The Neighborhood v tomto směru končí tak nějak na půl cesty, pročež mám dojem, že i tento počin za pár měsíců zapadne do hlubin filmového průměru. A to je vážně velká škoda. „Hello, neighbor.“ ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Jako životní cynik a člověk, co slyšel o panu Rogersovi teprve nedávno, jsem si naivně myslela, že mě A Beautiful Day in the Neighborhood nezasáhne. Ha! Stačilo, aby Tom Hanks svým klidným hlasem promluvil o odpuštění a podíval se na mě v naprosté tichosti skrz kameru, abych začala bulet. (LFF 2019) ()

Reklama

Reklama