Reklama

Reklama

The Russian Five

Trailer
Dokumentární / Sportovní
USA / Kanada / Rusko, 2018, 102 min

Obsahy(1)

Detroitský hokejový klub jen smutně vzpomíná na doby, kdy vyhrával, hokej ve městě již nikoho nebaví. Přichází nový vlastník, který se nebojí riskovat a postupně draftuje ruské hráče, aniž by měl jistotu, že vůbec někdy za klub nastoupí. Nemyslitelné se stalo skutkem, Sovětský svaz se rozpadá a ruští hráči postupně přicházejí. A pak se začínají dít věci, na které je dodnes celý hokejový Detroit hrdý. (Snorlax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Sportovní příběhy jsou skvělou inspirací pro každého, kdo se něčeho snaží dosáhnout. Někdo namítne, že jde jen o hru a zábavu...no jasně a taky o další hromadu věcí, které pochopíte, když se na na The Russian Five podíváte. Není to jen o tom, že se po xx letech něco povedlo...Riehl skrze příběh o jedné výjimečné formaci, ukazuje mnohem víc. A výjimečně se tak děje bez patosu a propagandistických keců. Máte-li rádi hokej, nebo jste aktivně sportovali, jistě se dokážete vcítit do pocitů většiny zúčastněných. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Velice dobře si vzpomínám na 90ky, kdy v Detritu hrálo 5 rusákú a válcovali celou NHL. Hlavně Fetisova jsem nesnášel, ještě když hrál za sbornou v 80kách a hráli jak bozi. Bože, jak já je nesnášel. Po shlédnutí tohoto dokumentu člověk ale zjistí, že ani v hokeji není všechno černobílé a že ti rusáci byli taky normální lidé. Skvěle udělaná animace a závěr s Konstantinovem, dost doják. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument o vzestupu hokejoveho Detroitu, za silneho prispeni ruske petky Konstantinov, Fetisov, Kozlov, Larionov a Fjodorov. Rivalita s Coloradem byla povestna. Spousta zajimavych informaci, zaberu a velmi dobreho zpracovani, vcetne animace. Jeden z nejlepsich hokejovych dokumentu, co jsem kdy videl. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Super! Hokej zbožňujem už od detstva, takže na "Ruskú 5ku" v drese Red Wings si veľmi dobre pamätám. Ale úprimne, nemal som ich rád - a vždy som fandil akémukoľvek teamu, ktorý hral proti ním. Napriek tomu som sa z dokumentu potešil a bolo zaujímavé sledovať príbeh vzniku legendárnej ruskej pätice, ktorá si získala srdcia hokejového Detroitu. Dokument sleduje aj celé pozadie angažovania hráčov, a potom ich vzostup až k dvom Stanley Cupom v rokoch 1997 a 1998. Rivalitu s Avalanche si dodnes pamätám, to boli vždy zápasy plné emócií a nevraživosti. Tá tragická nehoda v roku 1997 bola veľmi nešťastná, až mi to prišlo takto s odstupom času ľúto. Inak ma dosť prekvapilo, že Slava Kozlov sa nedokázal za cca 20 rokov naučiť po anglicky... Jediné, čo mi v dokumente chýbalo, bol nejaký komplexný prehľad prieniku hráčov z východnej Európy po páde opony - to by určite stálo aspoň za nejaký 5-minútový zostrih a oveľa lepšie by to dotvorilo predstavu o vtedajšej atmosfére v NHL. Ale to je snáď jediný nedostatok, takže 4* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

The Russian Five svým způsobem navazuje na nedávný dokument Red Army a v osobách Scottyho Bowmana a Slávy Fetisova se s ním částečně i protíná, nicméně tady je to primárně o NHL a Red Wings. Film nastiňuje klima Detriotu coby dělnického města, čekajícího dlouhá léta na úspěch, prostor dostávají dobrodružné útěky v podání Fjodorova a Konstantinova, na přetřes přijde nevraživost Kanaďanů a Američanů vůči Evropanům a Rusům zvlášť a samozřejmě je tu hromada lahůdkových hokejových akcí, které do určité míry změnily celou NHL. Díky oldschoolové řežbě s Coloradem si přijdou na své i fandové bitek. Všechno pak zakončuje emotivní závěr s Konstantinovem v hlavní roli. Budu se opakovat a napíšu to samé co u Rudé mašiny. Takhle se dělá sportovní dokument. 100% ()

Zajímavosti (2)

  • Při předávání Stanley Cupu hraje „We Are The Champions“ od Queen. (Duoscop)
  • Dokument obsahuje potitulkové scény, během kterých hraje „Morning Comes The Night“ od Roberta Bradleyho. (Duoscop)

Reklama

Reklama