Reklama

Reklama

Equus

  • USA Equus
Trailer

Obsahy(1)

Psychiatr vyšetřuje záhadný případ dospívajícího mladíka, který je zodpovědný za brutální zohavení několika zvířat. Čím hlouběji proniká do chlapcovy duše, tím víc je otřesen ze zjištění, že chlapec byl po dlouhá léta skrytě týrán… (oficiální text distributora)

Recenze (35)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Starý mentor, mladý žák. Model mockrát použitý nejen ve filmu není z nevděčných, vzpomeňme třeba na Good Will Hunting. Tady je rozebrán mnohem víc do hloubi duše i do hloubi bolesti. Psychiatr přijme případ kluka, který zle poraní koně, zprvu neochotně, ale časem se obrušuje jeho zhnusení nad bizarním činem a zároveň počáteční pacientovo klackování přechází v potřebu se otevřít. Připomíná to pověstnou černou propast, do níž se dívame tak dlouho, až nás pohltí a staneme se její součástí. Ti dva své psýchy prostoupí a jak jsou před námi odstraňovány vrstvy příběhu a dozvídáme se víc a víc, ptáme se stejně jako psychiatr, jehož život po této zkušenosti už není tak spokojený: Co znamená léčit? Co je to normál? Zbavit člověka jeho vášně? .... Slova k tomu moc nepasují, bylo to tak nějak vnitřně krásné. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď vám film zadelí vyše dvojhodinovú nádielku filozofických, psychologických a nemenej hĺbavých a rozjímavých rečí, dialógov a monológov, radím vám, dajte si chvíľku pauzu, kým ohodnotíte. Ľudská duša je nevyspytateľná, ale obnažiť ju a tak trefne poslať cez kameru príbeh 17ročného chlapca, ktorého fanaticky spirituálne duševné a mentálne rozpoloženie sa chápe len veľmi ťažko, tomu poviem kus práce. Samozrejme, druhá vec je, ako vás príbeh chlapca a príčiny jeho stavu zaujme. Mňa zaujal, ale nestrhol ani neomráčil. Ani nepoznamenal, jednoducho zaujal. 75%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

dva paralelní příběhy.. psychiatr, co nikdy neměl syna.. a mladík, jehož cesta k orgasmu je poměrně složitá.. spousta krásných filmových, někdy až snových obrazů.. spousta keců.. možná jsem to jen nepochopila.. a možná to takhle naservírovaný pochopit nechci.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Richard Burton temná témata svých filmů jistě miloval, jak jinak porozumět jeho častým rolím lidí, jenž bojují sami se sebou či zrůdnými jevy přírody a druhých lidí..?!!! Zde musí potlačit posedlost, aniž by poškodil osobnost mladíka.. šíleně svízelné drama dvou mužů, kteří se musí pochopit. Při depresích nedoporučuji!!! Pan Lumet byl bezpochyby kouzelník ve světě Filmu, neboť dokázal na plátno přenést prakticky nepřenesitelné. Tu jednoduchou prostopášnou lidskost a nekonečnost lidské duše. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavě převedená divadelní hra na filmové plátno. Všechno táhne Richard Burton, kdyby jeho nebylo, kdoví, jak by to dopadlo. Psychologický a psychiatrický příběh ve snaze o originalitu a hloubku mnohdy sklouzává často do mudrlanství a ztrácí se ve snaze pronést za každou cenu myšlenku. Ale vzhledem k předloze a právě Burtonovi to nakonec dopadá docela dobře. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Náročná vecička, plná filmových obrazov a snových výjavov, v ktorých sa stretávajú dva paralelné príbehy odvíjajúce sa pred očami diváka pekne postupne - muža, ktorý nikdy nemal deti a so ženou žijú už len ako spolubývajúci a chlapca, ktorý našiel cestu k vášni, avšak cez zvláštne prispôsobené vlastné náboženstvo. Škoda, že to bolo miestami zbytočne až prehnane komplikované, trocha to brzdilo psychedelický rozlet, ale inak, veľká spokojnosť, aj keď film asi nie je pre každého. 85/100 Videné v rámci - 5x5 tour : Po stopách režisérov. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Príspevok divadelnou predlohou nezasiahnutého recipienta: Equus (lat. kôň) je presne ten typ filmu, pri ktorom sa cítim intelektuálne menejcenný, dielom, ktoré ma fascinuje svojou myšlienkovou hĺbkou, svojou hereckou dokonalosťou. Sidney Lumet nikdy nepredstavoval režiséra diváckych filmov, ktorých primárnou funkciou je určitá forma relaxu, zábavy. Jeho Equus dokonale spĺňa tieto parametre, je to film náročný, no krásny a v kontexte režisérovej tvorby i tematicky odvážny, i keď formálne strohý, evokujúci svoju genézu na divadelných doskách. Všetci zúčastnení hrajú bravúrne, Burton a Firth stelesňujú mimoriadne výrazné figúry, najmä Burton exceluje a predstavuje doslova herecký kolos, ktorý ma svojou expresivitou v závere prikoval do kresla a vyvolal zimomriavky na tele. Môj stret so snímkou nastal v príhodnej trudnomyseľnosti, jej dopad bol teda viac než enormný... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film ve mě vyvolává rozporuplné pocity. Předně jsem ho viděl jen poslední třetinu před mnoha lety, a některé scény se mi silně vryly do paměti, a občas jsem proto zatoužil jej vidět znovu. A náhle, když už je skoro každý film k nalezení na internetu, tak se mi poštěstilo si ho zopakovat. Jistěže se mi nejvíce vryly do paměti ty scény, které mi připomenuly něco z mého života. Přišly mi přesné, a tehdy jsem byl rád, že nejen já postupoval v životě někdy tak, jak jsem uvažoval, i činil, ale i jiní. A přece mají tak málo společného s hlavní obsahovou linií filmu, či divadelní hry. Není to ostatně někdy tak důležité, co člověka ve filmu, či vyprávění osloví, ale že to v jeho nitru mu něco připomene, něco, nad čím stojí za to si zapřemýšlet, a právě to co mi stojí za to si vybavit, zamyslet se nad tím, co jsem prožil, tak patří k životu, je jeho neodbytnou součástí, a umění to může vyvolat. A právě to je tenhle případ pro mě. Jistěže by se těch příběhů našlo více, ale některé jsou přece jen obsažnější, či víc zasáhnou nitro člověka tam, kde chce být zasažený. A já chtěl, a dostalo se mi toho, a to v pravý čas. https://www.youtube.com/watch?v=jzl07uCU0F8 https://www.youtube.com/watch?v=IInvE39WqQ0, aktuálně je film zde, ale pokud se na něj budete chtít podívat později, tak už asi bude jinde, ale nepochybuji, že jej najdete. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Těžký film, těžké hodnocení. Snaha o psychologické pokoření pacienta v kombinaci s filozofickým podtextem. Z psychologického hlediska-ok, ale ten filozofický podtón mi tady byl trochu proti srsti. Burton fantastický, Peter Firth též a scénář je veledílo. Osobně si však myslím, že na takovýto počin je potřeba mít správnou psychickou náladu. Rozhodně to není film určený na zabití nudného večera, ale je třeba jej shlédnout za určitých předpokladů. Je tu položeno víc otázek, než odpovědí, což bych nepovažoval za problém. Těžko ho s něčím porovnávat, těžko ho podrobně charakterizovat. Equus je tajemný, úmorný, nekonvenční a někde pod tou slupkou filozofií podmanivý, vášnivý a o něčem vypovídající, ale tu slupku je schopno sloupnout jen malé procento diváků. Bohužel mezi nimi nejsem. 65% ()

Ivoshek

všechny recenze uživatele

Film jsem bohužel neviděl, zato jsem ale nedávno v Brně navštívil Equus jako divadelní hru. Je to hodně zvláštní záležitost se spoustou monologů a pokud se někdo zajímá o lidskou psýché, bude se mu to líbit. Navenek vyrovnaný a dobře situovaný psychiatr proniká do vnitřního světa toho zvláštního kluka čím dál hlouběji, tak daleko, že se mu začínávají rozviklávat jeho vlastní hodnoty. Co se týče pointy, odhadnul jsem ji už někde zhruba v půlce, ale i tak stojí za to. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Toto, že nakrútil Sidney Lumet??? Tento pán je v mojich očiach bezpochyby fantastický režisér, ale mal som ho skôr za distingvovaného a konzervatívneho. Ako popísať film, tak eklektický, že akýkoľvek prívlastok je absolútne nedostačujúci? Ako pár vetami vystihnúť podstatu toho všetkého? Bola to dráma, psychologická pitva, horor, filozofia v obraze, divadelné predstavenie, úchylnosť a avangarda? Stručne a jasne by som to zhrnul asi tak, že to bol film o vášni- nehorázne dokonale nakrútený, nenormálne inteligentne a pútavo napísaný. Oskarové nominácie pre oboch hlavných aktérov sú absolútne plne zaslúžené. To že Burton bol skvelý herec je jasné, ale tak extatický a mrazivý výkon ako podáva neznámy Peter Firth- to sa musí skrátka vidieť. Skrytá perla kinematografie! ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Těžký film o těžké psychóze. Utrpení mladého Alana. V kombinaci s divadelní doslovností a filosofickými proslovy Richarda Burtona přímo na kameru velmi těžko (pro mě) uchopitelný snímek. Těžkostí a místy brutálností dialogů/monologů mi to připomnělo Coppolovu Apocalypsu (ač se jedná o zcela jiný žánr). "Já ti lžu, Alane. On neodejde tak snadno, neodkluše jako nějaká stará herka. Když Equus zmizí, jestli vůbec zmizí, ztratí se s tvou vlastní duší v zubech. A já nemám vhodnou náhradu." Film, jehož sledování diváka bolí. (ať už se jedná o nudu, nepochopení, otrávenost nebo rozervanost (nadšení) těžkým příběhem) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...JA VRAVÍM O VÁŠNI. VIEŠ, ČO ZNAMENÁ TO SLOVO V PÔVODNOM VÝZNAME? UTRPENIE. SPÔSOB AKO DOSPIEVAŠ K SVOJMU JADRU ZO SVOJEJ BOLESTI. SVOJOU VOĽBOU, SVOJOU SILOU..." __ Komentáre podrážajúce nohy tomuto skvelému filmu rozhodne nie sú na mieste. Equus stojí (a padá) na scenári - prekrásnom na dialógy či monológy a myšlienkovo tak nesmierne hlbokom až mu to miestami škodí. Pretože pri čítaní rýchlo preskakujúcich titulkov (celkovo sa vo filme dosť rýchlo hovorí) nemá kedy človek čas na chvíľu zastaviť a sám meditovať nad všetkou tou nevídanou filozofiou. Tento fakt ma pri sledovaní neuveriteľne štval, neostávalo mi ale nič iné než ho postupne pokorne prijať. Možno by niekedy v budúcne mohol karty zamiešať dabing. Film som sa rozhodol sledovať kvôli môjmu obľúbencovi Richardovi Burtonovi, tu je však ale jednoznačnou hviezdou number one Peter Firth. Na jeho margo by som len vyčítal, že niektoré scény mohli byť nakrútené intímnejšie. Amadeus Shafferov opus magnum určite nie je. (96. hodnotenie, 17. komentár k filmu) ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Psychiatr Martin Dysart vyšetřuje kruté chování skromného sedmnáctiletého chlapce Alana Stranga, který opravdu brutálně poraní oči koní ve stáji v Anglii. Jeho tvrdohlavý a vnitřně plachý otec a vysoce religiozní matka postupně pomáhají psychiatrovi rozkrývat reálná fakta, která se skrývají za chlapcovými běsy a ten postupně nachází i sám sebe při přímé konfrontaci s pravdou. Trošku mi tam vadil ten filozofický podtón celého vyloženě psychologického filmu, ale herecké výkony stály opravdu za to. Trošku slabší čtyři hvězdy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sidney lumet /Dvanast rozhnevanych muzu, Pahorek/ natocil fakt posobivy film. Psychiater vysetruje pripad chlapcam ktory utyral par zvierat, a vysvitlo cosi ovela podstatnejsie. Richard Burton bol herecky chameleon, takze dokazal zahrat prakticky cokolve. Pribeh nenudi, film ma dobre tempo a este lepsie dialogy. 74 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

35. Zlatý Glóbus za rok 1977 - cena (2) - *Nejlepší herec (drama) - Richard Burton, *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Peter Firth ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažká téma na film, ktorý je vzhladom na rok výroby dost odvážny. Psychológia sa tu mieša s filozofiou a náboženstvom, a divák musí hladat harmóniu medzi nimi. Musí, priam je k tomu svojim scenárom nútený. Škoda dlhšej stopáže a viac-menej tažkopádnymi monológmi Burtona na kameru. Prisilno otvára "dvere" k svojmu jadru. Firth mal vtedy 24 rokov a teda klobúk dole pred jeho rozhodnutím vyzliect sa pred kamerou - chcelo to riadnu odvahu. Hodnotenie: 70% ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace divadelní hry Petera Shaffera, jenž je znám především svou hrou Amadeus, kterou zfilmoval Miloš Forman. Equus je neprávem ve stínu slavnějšího Amadea, monology a dialogy jsou skutečně perfektně napsané, Shaffer je skutečně mistr (oscarová nominace za scénář je zcela zasloužená). Tato adaptace je dosti jednoduchá a filmové možnosti příliš nevyužívá, ale není to na škodu, režie Sidneyho Lumeta je přesto výborná. Herecké výkony jsou v tomto filmu kapitola sama o sobě: že Richard Burton předvedl vynikající výkon není nic divného, ale Peter Firth je prakticky neznámý herec, přitom jeho výkon zde ani nejde popsat, ve své roli byl dokonalý a přehrál i Burtona. Oba herci své role hráli již v divadelní verzi a za film byli nominováni na Oscara. Ostatní postavy mnoho prostoru nedostanou. Výborné dialogy, dva výteční herci a perfektní režie - to je Equus. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

...viděla jsem tenhle film na malé obrazovce asi před 10 lety, kdyby se mě dnes někdo zeptal na přesný děj, nedala bych ho asi dohromady, ale tu emocionální síla, kterou mne a dva další, kteří se mnou u televize seděli, zasáhl, si pamatuju dodnes. Podle mne film, z kterého takovýhle dojem léta přetrvá, není nutno hodnotit podrobně (kamera, kostýmy, herci), ale je jasno - ***** ! ()

Reklama

Reklama