Reklama

Reklama

Equus

  • USA Equus
Trailer

Obsahy(1)

Psychiatr vyšetřuje záhadný případ dospívajícího mladíka, který je zodpovědný za brutální zohavení několika zvířat. Čím hlouběji proniká do chlapcovy duše, tím víc je otřesen ze zjištění, že chlapec byl po dlouhá léta skrytě týrán… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...JA VRAVÍM O VÁŠNI. VIEŠ, ČO ZNAMENÁ TO SLOVO V PÔVODNOM VÝZNAME? UTRPENIE. SPÔSOB AKO DOSPIEVAŠ K SVOJMU JADRU ZO SVOJEJ BOLESTI. SVOJOU VOĽBOU, SVOJOU SILOU..." __ Komentáre podrážajúce nohy tomuto skvelému filmu rozhodne nie sú na mieste. Equus stojí (a padá) na scenári - prekrásnom na dialógy či monológy a myšlienkovo tak nesmierne hlbokom až mu to miestami škodí. Pretože pri čítaní rýchlo preskakujúcich titulkov (celkovo sa vo filme dosť rýchlo hovorí) nemá kedy človek čas na chvíľu zastaviť a sám meditovať nad všetkou tou nevídanou filozofiou. Tento fakt ma pri sledovaní neuveriteľne štval, neostávalo mi ale nič iné než ho postupne pokorne prijať. Možno by niekedy v budúcne mohol karty zamiešať dabing. Film som sa rozhodol sledovať kvôli môjmu obľúbencovi Richardovi Burtonovi, tu je však ale jednoznačnou hviezdou number one Peter Firth. Na jeho margo by som len vyčítal, že niektoré scény mohli byť nakrútené intímnejšie. Amadeus Shafferov opus magnum určite nie je. (96. hodnotenie, 17. komentár k filmu) ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Těžký film o těžké psychóze. Utrpení mladého Alana. V kombinaci s divadelní doslovností a filosofickými proslovy Richarda Burtona přímo na kameru velmi těžko (pro mě) uchopitelný snímek. Těžkostí a místy brutálností dialogů/monologů mi to připomnělo Coppolovu Apocalypsu (ač se jedná o zcela jiný žánr). "Já ti lžu, Alane. On neodejde tak snadno, neodkluše jako nějaká stará herka. Když Equus zmizí, jestli vůbec zmizí, ztratí se s tvou vlastní duší v zubech. A já nemám vhodnou náhradu." Film, jehož sledování diváka bolí. (ať už se jedná o nudu, nepochopení, otrávenost nebo rozervanost (nadšení) těžkým příběhem) ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Těžký film, těžké hodnocení. Snaha o psychologické pokoření pacienta v kombinaci s filozofickým podtextem. Z psychologického hlediska-ok, ale ten filozofický podtón mi tady byl trochu proti srsti. Burton fantastický, Peter Firth též a scénář je veledílo. Osobně si však myslím, že na takovýto počin je potřeba mít správnou psychickou náladu. Rozhodně to není film určený na zabití nudného večera, ale je třeba jej shlédnout za určitých předpokladů. Je tu položeno víc otázek, než odpovědí, což bych nepovažoval za problém. Těžko ho s něčím porovnávat, těžko ho podrobně charakterizovat. Equus je tajemný, úmorný, nekonvenční a někde pod tou slupkou filozofií podmanivý, vášnivý a o něčem vypovídající, ale tu slupku je schopno sloupnout jen malé procento diváků. Bohužel mezi nimi nejsem. 65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Richard Burton temná témata svých filmů jistě miloval, jak jinak porozumět jeho častým rolím lidí, jenž bojují sami se sebou či zrůdnými jevy přírody a druhých lidí..?!!! Zde musí potlačit posedlost, aniž by poškodil osobnost mladíka.. šíleně svízelné drama dvou mužů, kteří se musí pochopit. Při depresích nedoporučuji!!! Pan Lumet byl bezpochyby kouzelník ve světě Filmu, neboť dokázal na plátno přenést prakticky nepřenesitelné. Tu jednoduchou prostopášnou lidskost a nekonečnost lidské duše. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Toto, že nakrútil Sidney Lumet??? Tento pán je v mojich očiach bezpochyby fantastický režisér, ale mal som ho skôr za distingvovaného a konzervatívneho. Ako popísať film, tak eklektický, že akýkoľvek prívlastok je absolútne nedostačujúci? Ako pár vetami vystihnúť podstatu toho všetkého? Bola to dráma, psychologická pitva, horor, filozofia v obraze, divadelné predstavenie, úchylnosť a avangarda? Stručne a jasne by som to zhrnul asi tak, že to bol film o vášni- nehorázne dokonale nakrútený, nenormálne inteligentne a pútavo napísaný. Oskarové nominácie pre oboch hlavných aktérov sú absolútne plne zaslúžené. To že Burton bol skvelý herec je jasné, ale tak extatický a mrazivý výkon ako podáva neznámy Peter Firth- to sa musí skrátka vidieť. Skrytá perla kinematografie! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama