Reklama

Reklama

Sestup Orfeův

  • USA The Fugitive Kind (více)

VOD (1)

Marlon Brando v adaptaci známé hry Tennesseeho Williamse, kterou v roce 1960 natočil legendární Sidney Lumet, přichází do mississippského městečka Two Rivers jako tulák Val Xavier pouze s kytarou na zádech, v odřeném saku z hadí kůže a s nepříliš jasnými úmysly. I tak se mu zde ale podaří najít práci – zaměstná ho sexuálně frustrovaná majitelka obchodu Lady Torrenceová, jejíž manžel Jab zatím o patro výš umírá na rakovinu. A kromě práce ho začne zahrnovat i dlouho potlačovanými city, jimž už nyní nedokáže bránit v průchodu. Naneštěstí má ale o Vala zájem také mladá tulačka Carol Cutereová, s níž se kdysi střetnul v New Orleansu. A i to je předzvěst blížící se tragédie a odhalení letitého tajemství, které pravděpodobně mělo zůstat ukryto navěky. Ve vynikajícím dramatu se kromě již zmíněné charismatické hvězdy lze setkat také s Annou Magnaniovou v úloze nešťastné manželky a s Joanne Woodwardovou v roli pletichařící Carol. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Nos 

všechny recenze uživatele

Ztroskotanec z neznámých důvodů Val Xavier (Marlond Brando) navštěvuje malé městečko a dostává práci v obchodě, který vede po sexu toužící Lady Torrencová (Anna Magnani), jejíž manžel Jabe Torrence ( Victor Jory) umírá na rakovinu v místnosti nad nimi. Val je také pronásledován tajemnou místní tulačkou Carol Cutererovou (Joanne Woodward), která prahne po jeho hadím saku stejně tak jako po jeho samotném a snaží se ho svést na místním hřbitově. Val je ale více přitahován postarší Lady, která si také tímto svým způsobem vyřizuje své účty s minulostí....Skvělý Brando, skvělá kamera, jen bych to přece jen trochu zkrátil. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

de_FACTO 

všechny recenze uživatele

The Fugitive Kind je fakt tvrdej film. Někomu může vadit jasná divadelnost, ale to nic nemění na tom, že Williamsovi hry jsou aktuální pořád, protože věrně a - hlavně - silně reflektujou pravý bolesti, a The Fugitive Kind patří rozhodně k těm nejtemnějším. To, že dialogy (především monology) jsou občas až staromódně teatrální a kytara jako "životní společník" jednoho potulnýho tuláka už v dnešní době nepůsobí tak věrohodně, to všechno dominantně (vy/pře)važuje Marlon Brando a nedoceněná Joanne Woodward. Neprávem zapadlej, silnej film. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké obsazení. Marlon Brando i Anna Magnani nezklamali. Joanne Woodward mi tu moc neseděla, ale je to asi dáno rolí. Manželka majitele obchodu a dívka lehčích mravů mají obě zálusk na tuláka, který se objevuje v jejich městečku. Zpracováni divadelní hry za zasloužené čtyři hvězdičky. Dobrý závěr filmu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

The Fugitive Kind je dalsim majstrstykom Sidneyho Lumeta ako rezisera : a suverenne tomu kraluje dalsi velikan, tentokrat konkretne Marlon Brando /The Men, Viva Zapata, Streetcar Named Desire/ v roli tulaka Valentina "Snakeskin" Xaviera, ktory prichadza do mestecka s nejasnymi umyslami a pritom ho zamestna Lady Torrencova /Anna Magnani/. A moze sa rozbehnut pribeh, ktory divaka hned zaujme na zaciatku. Potom sa rozbehne filmarska jazda, ktora sice miestami postrada tempo a strhujucejsi moment / v strede filmu sa toho deje len minimum/, ale zato s dobrymi dialogmi, ktore sa oplati pocuvat. Film vznikol ako adaptacia hry Texasa Williamsa /Kocka na Rozpalene Plechove Strese s pani Krajcirkou/. Film postupne smeruje k odhaleniu mnohorocneho tajomstva a k tragedii. Akej, to si kazdy musi pobrat uz po svojom. Okrem Anny Magnani sa tu objavila aj volnomyslienkarka Carol Cutrere /Joanne Woodward : Long Hot Summer, neskor aj Harry a syn/. Pokial ste funda Marlona Brando, toto je treba poznat a mat napozerane. 92 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Za me je postava mlade Carol uplne zbytecna a verim, ze bez ni, kdyby se dej vice zameril na ustredni dvojici... Byl by za plny pocet. Ozdobou filmu jsou skvele dialogy, hlavne mezi Lady a Xavierem. Ale cokoliv vypadne Brandovi z pusy je perla. Miluji jeho minimalisticky herecky projev, osobnost v kazdem zaberu. Sita role na miru, ale zaujala i vyborna Magnani. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

No, slabší. Ten unhappy end mě však dostal, takže se to dalo. Film, za který Marlon Brando inkasoval jeden milion dolarů. Jako první herec na světě, pokořil tuto částku za jeden jediný film. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Filmová verze hry Tennessee Williamse v režii Sidenyho Lumeta a s Marlonem Brandem v hlavní roli, z takové kombinace snad ani nemůže vzejít špatný film. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nikdy se neohlížej zpět. Zastavárna lidských pohnutek, uchopení hořkého kalichu morality pozemských kejklů, přehmatů všedních dnů, vzdušných polibků zhoubné líbeznosti, v letargickém vnějšku "člověčenství." Dýmka míru svému minulému životu, skrytý absint okoralých citů. Zasněžené srdce, které se pomalu "uzdravuje." Cizinec, narušitel, životem ošlehaný mladý lev Marlon Brando (přivandrovalec z nemanic) "rozrazil" svou umírněností, nerozpoznatelným podivínstvím a usměrňujícím pozorovatelstvím, brány krámku i zábrany dosud nepoznané vyprávěcí "romeovskou terapií." Vyděděnec v salonu přehlížené krutosti. Marlon Brando je žádaný artikl přítomných dam - místní flámující tulačky s pusou prořízlou, vyznavačky nočních podniků, Joanne Woodward, kokety hazící očkem nemravným, hledající krátké povyražení a zralé ženy, apatické vdané paní s postupně osmělující se svůdností v rouchu, které do té doby zakrývalo to, co má být šeptem sděleno, Anny Magnani. Zlo nahoře podřimující vytáhne svou zbraň a navždy umlčí to nejlepší v nás. Zmrzačené city vypěnily. Byly zality do betonového srdce a vyústily destruktivní zlostí do nenávratna. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando dodnes "funguje" - v Tramvaji (do stanice Touha) řve a miluje na plný pecky, tady na povrchu jakoby nechává sebou manipulovat a působí jako katalyzátor všech tajných tužeb a snů na jedné straně a nenávisti a vzteku na straně druhé. Je jasné, na které straně jsou ženy a na které muži! A je také jasné, jak vše dopadne, když jde o námět podle Tennessee Williamse..... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Film jsem si vyhledal především kvůli tomu, že se zde objevují dva špičkoví herci - charismatická Anna Magnani a neméně charismatický idol dívčích srdcí Marlon Brando. Oba dva splnili mé očekávání, ovšem nemohl jsem se po dobu sledování filmu ubránit pocitu, že do svých hereckých výkonů nedávají úplně všechno. Jakoby mohli být ještě lepší, jenže nějak nechtěli. Ale i přesto byl střet těchto dvou hvězd let padesátých i pozdějších, velmi úspěšný. Nenasycená a zahořklá žena středních let (Magnani) potká pohledného mladíka (Brando), který ji učaruje a postupně si přiznává, že bez něj není schopna existovat. Právě on ji motivuje k tomu, abych se po letech vzchopila, naplno se vrhne do budování vlastní cukrárny, zapomíná na své strasti (je totiž vdaná za umírajícího netečného staříka), a naplno se věnuje vášni, kterou jí charismatický mladík nabízí. Ovšem osud není nikdy natolik příznivý, aby svou přívětivou tvář ukazoval delší dobu... ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

To sako z hadí kůže si Brando hýčká stejně jako Nick Cage u Lynche (!) nicméně, já stejné nadšení nechovám k hrám Tennessee Williamse ..že jsou filmové adaptace jeho děl víc než kvalitní, je věc druhá ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

„You’re not young at 30 if you’ve been on a party since you were 15.“ Xavier, also known as Snakeskin is bad boy. Zadržali ho kvôli incidentu na párty, keď dal svoju gitaru do záložne a v úvode filmu to vysvetľuje na súde. Marlon Brando ho hrá výborne, či už ide o unavený výraz alebo jeho unavený hlas, ktorý mu dodáva charizmu. V obleku vyzerá ako z neskoršieho The Godfather. Výrazne extrovertná sebadeštruktívna žena ako ďalší dôležitý charakter poteší, rovnako ako tá staršia nenaplnená. Hlavný hrdina rozpráva toľko, že Tarantino chrochtá blahom. Chýbajú tomu ale intenzívnejšie scény, lebo scény sú spočiatku melancholické, chýba im hnev, ktorý prichádza v plnej sile až neskôr. Dráma o začatí slušnejšej životnej kapitoly s dobiehaním minulosti hlavného hrdinu oplýva slušnými scénami a len jedným výrazným hereckým výkonom, ku ktorému mi chýbajú ďalšie rovnakej úrovne. „..and you can hit on him for $5 if you really need it.“ –„All we know is just the skin surface of each other.“ –„Wild things leave skins behind them.“ Jazykové okienko: doggone. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Mladý tulák s temnou minulostí a "podivnými řečmi" přijíždí do jižanského městečka. Stává se prodavačem v obchodě stárnoucí ženy, která se stará o nemilovaného nemocného manžela a brzy mezi nimi vypukne románek. Toť ve zkratce příběh, který nedokážu objektivně ohodnotit. Všechno je tu v pořádku, herci hrají dobře, ale je to přímo smrtící nuda plná divadelních, teatrálních gest, nekonečných proslovů a mimoňských řečí. Korunu tomu dává tragický a nesmyslný konec (opravdu by si tohle mohli kdekoliv policajti dovolit?). ()

cab 

všechny recenze uživatele

Uhrancivy (Marlon Brando) v roli nuzaka prichazi do ciziho mestecka, kde sezene praci v tamejsim obchode. I pres jeho nejasnou minulost si ho pani domu a obchodu oblibi a zacina hra citu proudici z jeji strany a zaste vetsiny konzervativnich obcanu mestecka. Pomale tempo a dlouhe zabery kamer se k ponuremu pribehu hodi, ale nedostalo se mi takovych emoci a pocitu, ze se mi tvurci dostali pod kuzi. 60% ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Já mám normálně filmy podle divadelních her ráda (např. původní Slídil nebo Kdo se bojí Virginie Woolfové), ale tohle bylo slabé. Několikrát za film mě napadlo, že kdybych ho neviděla, vůbec nic by se nestalo. Postavy jsou odtažité (hlavně ta šáhlá blondýna mě silně iritovala, nejen svou uječeností, ale i téměř nulovým významem pro děj), dialogy o ničem, děj se vleče. Třetí hvězdička je za celkem nečekaný závěr a Branda s Magnaniovou. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouhé a náročné drama ve stylu divadelní inscenace stojí a padá na dobrých hercích, konec jen podtrhuje situaci do které se dvojice dostala. Brando se do role vyloženě hodil. ()

Reklama

Reklama