Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pokud mohu soudit, tento film je výrazně lepší než stejnojmenná knižní předloha Raye Rigbyho, kterou jsem dočetl jen s největším sebezapřením. Napsaná je takovým způsobem, který mě vrcholně odrazuje, neoslovuje a irituje, protože vysoké nároky, které klade na čtenářskou pozornost, nejsou jaksi odměněny uměleckou hodnotou. Tu jsem v románu postrádal - možná je to vysoká literatura, ale není to umění. Nicméně zpět k filmu - je to vynikající klasická podívaná, v níž herecky exceluje Sean Connery. Och, zapomeňte na všechny ty pitomoučké Bondy, v tomhle snímku je Connery strčí do kapsy. Jak jsem z válečných filmů vinou jejich nadprodukce obecně unavený, na tento vzpomínám velmi rád. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Prostě vysokoúrovňová klasa a klasika. Už tak špičkový scénář, nadčasový a stále aktuální, podtrhly skvělá režie a famózní herectví všech. Co scéna to perla, co monolog či dialog to skvost. Od idee přes emoce po poselství a poučení. Bez barev, bez hudby, bez zbytečných frajeřin a vulgárností, perfektní. Sean fešák jak vystřižený z plakátu a černá huba King zaválel jedny z nejlepších a nejvtipnějších scén, borec! Nebudu hledat alegorii v nápadně podobném vzhledu (ne)velitele, ani nebudu hloubat v sarkasmu namířeném proti vojenskému systému, protože to hezky odsejpalo a bavilo. Závěr onu nadčasovost nejlépe vystihl a je platná dodnes, zřejmě navěky. Přesto všecko utrpení mi film znovu evokoval myšlenku na znovuzavedení povinné vojenské služby, aspoň na půl roku, bez rozdílu. Rozkaz. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Takový malý pahorek a přítom je tak těžké ho zdolat. No, bodejť by ne, když makáte na přímém slunci, na zádech táhnete obrovský pytel a ještě k tomu nad vámi řve despotický velitel. Atmosféra tyranie se mi líbí (snad ještě pro to nejsem úchyl), jenže jsem neměl úplný pocit vtažení do děje. The Hill znamená příjemně ztrávené 2 hodiny, bohužel k dokonalosti ještě něco chybí. 8/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Celosvětový úspěch filmu nezapříčinila ani tak režie Sidneye Lumeta a filmový scénář, jako spíš kultovní literární předloha Raye Rigbyho, která vyvolala velké diskuze v Británii a stala se bestsellerem. Je to výjimečná dramatická látka, která není prvoplánově protiválečná, i když výpadů proti armádnímu systému se tam najde celá řada a hrdina snímku skončí v cele č. 8 konec konců proto, že odmítne splnit nesmyslný příkaz k útoku, který znamená masakr jeho jednotky. Spíš je to film o povaze a zvůli jakékoli moci, která není korigována veřejnou kontrolou, a snímek se tak podobá spíš těm lepším klasickým vězeňským dramatům. Film je skvěle herecky obsazený a slušně režijně zvládnutý. Byla to pro Seana Conneryho první velká herecká příležitost vymanit se z bondovské škatulky. Zajímavý je psychologický profil jednotlivých postav a z toho vyplývajících střetů. Celkový dojem: 90 %. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Srdce tohohle filmu ke mně nějak nedotlouklo. Nechci vyloženě říct, že by to bylo moc knižní či divadelní, ale je to prostě takové těžkopádné, moc se tam mluví, respektive moc se slovně vysvětluje všechno, co je či mělo by být zřetelné z kontextu a ukázané obrazem a akcí. Je to takový nestabilně rozkročený mrzáček mezi klasickými filmy jako například Vzpoura na lodi Bounty, na kterou jsem koukala nedávno a která mi přišla starosvětsky skvělá, a brilantní moderní kinematografií, jakou bude Lumet za pár let předvádět ve Psím odpoledni. Ať po sobě házejí písek jak chtějí, ať Connery křičí ze všech sil, tady žádný "Attica! Attica!" moment nenastal. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • V německy mluvících zemích, ve Francii a v Brazílii byl snímek uváděn pod názvem, který lze přeložit jako "Pahorek ztracených mužů", v Itálii a v Mexiku pak jako "Pahorek potupy". (Komiks)
  • Natáčení začalo 14. září 1964 ve španělském městě Almería. Sean Connery (Joe Roberts) se z tohoto důvodu nezúčastnil premiéry své třetí "bondovky" Goldfinger (1964), která byla právě uvedena v kinech. (Posheidon)
  • Kompars se skládal převážně z členů španělských ozbrojených sil, španělsky Fuerzas Armadas Españolas. (Komiks)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama