Reklama

Reklama

Dívka v pavoučí síti

  • USA The Girl in the Spider's Web (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Lisbeth Salanderová, kultovní postava a hlavní protagonistka slavné knižní série “Milénium“ Stiega Larssona, se vrátí na plátno jako Dívka v pavoučí síti v první adaptaci nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze. Držitelka Zlatého Glóbu Claire Foy, hvězda seriálu The Crown, hraje svéráznou ochránkyni práv v režii Fede Alvareze, známého průlomovým thrillerem Smrt ve tmě z roku 2016. (Falcon)

(více)

Recenze (258)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ne že bych byl fanda Fincherova opusu (jsem fanda skandinávců), ale tímto počinem nabírá jeho film na kvalitě ve vykreslení postav, stylovosti i chytrosti. Dívka v pavoučí síti je dějově nabušená a námětově velkopotenciální, ale Noomi Rapace i Rooney Mara byly zajímavější Lisbeth než Claire Foy, a Sverrir Gudnason se hodí více do Odstínů šedi než do role Mikaela Blomkvista. Především je ale tento technicky dobře zvládnutý thriller spíše akčním, na žánrová klišé a šablonovitě jednorozměrné postavy orientovaný, než na propracovanější psychologii a severskou atmosféru. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nejdřív Ňoouma Rampičová, pak Roomová Můra, a teď Klér Fuj … Jsem zvědav, kolik těch Bydžovských ještě do budoucna najdou, když právě kompletně vybrakovali nejzrůdnější panteon světového hereckého obludária a Milénia se chytil nějaký parazit, mezi nímž a Larssonem je sice literární propast asi jako mezi Rohlíkovou a Zolou, ale to filmování zjevně nezabrání. Ač potištěný hajzlpapír, dokázal z něj ostřílený Štefan Rytíř setřít to nejméně hnědé a zpotvořit vcelku snesitelný scénář, který má atmosférou rozhodně blíž ke švédským originálům, než k dementnímu a zblitečnému Finčrovu hranému dabingu. A tak dostáváme další trampoty obskurně odporné babochlapské lesby, nyní v dětství citlivě píchané romantickým tatínkem, od níž by se nenechaly vylízat snad ani vyhnisané cigošky v krymu, která během pěti vteřin v pohodě hakne i Pentagon, a to z hloupé Nokie 3310 bez modemu, a jež by díky svému militantnímu feminismu a potlačovanému PMS v pohodě rozkope držky i celé kohortě po zuby ozbrojených vysteroidovaných speciálních jednotkářu, protože ti při pohledu na ni radši panicky zavírají oči, aby jim její krása nevypálila sítnice. Ale jebat, bylo to jinak celkem popiči. Tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „Ač s despektem ke kvocientně limitovaným presumpcím ležérní matrice, zcela neodpovídajícím intelektuálním postulátům percepčně rigidního diváka, šlo o naračně fluentní a kulantně agilní disport, konsternující jen marginálně“. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdybych neměl slabost pro Lisbeth Salander a Claire Foy (a ostudně nevyužitou Vicky Krieps), hodnotím přísněji. Nevadí mi, že tvůrci Lisbeth definitivně proměnili v komiksovou superhrdinku, která si rány ošetřuje vteřinovým lepidlem, na povzbuzení šňupe rozdrcené tabletky amfetaminu, dokáže se přemísťovat z místa na místo bleskovou rychlostí a k nahackování NSA potřebuje míň času, než kolik běžnému smrtelníkovi zabere uvaření kafe (k tomu směřovala už Larssonova trilogie). Problém je, jak fušersky této proměně uzpůsobili zápletku podstatně vrstevnatější, více perspektiv zohledňující (a střídající) předlohy a způsob vyprávění. Události jsou na sebe napojovány strašně ledabyle a repetitivně, podle stále stejného vzorce (někdo se někoho pokusí unést/zabít, dotyčný je dopaden/unikne a znovu dokola). Postavy se přes náznaky psychologizace (Lisbethino trauma kvůli sestřině zradě) chovají jako v tuctovém akčním filmu a jejich hloupá rozhodnutí pro ně příliš často nejsou fatální jen díky šťastným náhodám a magicky bezchybnému načasování. Vizuální styl, vycházející ze scandi noiru a punkové a S/M estetiky, jen kopíruje Finchera a Alvarez mnohem víc než pomalých odhalujících záběrů (jako je ten první po „bondovských“ úvodních titulcích), které vyvolávají neklid a nepříjemné pocity, využívá rychlého nepřehledného střihu, který veškerou atmosféru pohřbívá. Nejvíc „doma“ je režisér zjevně během scén s prvky body hororu, které jediné nejsou stejně bolestivě generické a zaměnitelné jako zbytek. Claire Foy v roli Lisbeth Salander rád uvidím znovu, ale ne ve filmu, který ze všeho nejvíc připomíná feministickou odpověď na Zastav a nepřežiješ. 55% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím amíky pochválit, jak dokázaly film natočit v severským stylu, bavil mě, měl dynamiku, porci tajemství, překvapení, napětí, akci. Jediný co se nepovedlo je casting Claire je dobrá herečka, ale na postavu Lis se vůbec nehodí, taková Noomi to byla volba snů a ještě hůř dopadl Sverrir Gudnason , to fakt ne, chlapec bez charasmatu a hraje Mikaela Blomkvista, ach bože. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Lisbeth Salander se vrací a má za úkol ukrást NSA program, který chce jeho tvůrce zpátky. Bohužel o něj mají zájem i členové nebezpečného gangu, kteří Lisbeth znají lépe, než si vůbec dovedla představit. Dívka v pavoučí síti je o dost méně ambiciózní než americká verze Mužů, kteří nenávidí ženy a spokojí se s tím, že chce být zábavným a moderním špionážním thrillerem s překvapivě velkým množstvím dobré akce. Je to trošku pitomější než Fincherova verze, ale nudné ani v nejmenším, jen prostě jiné. Ty dvě hodiny mi ale v kině uběhly docela příjemně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $43miliónovTržby USA $14,841,338Tržby Celosvetovo $35,164,312Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,154,034Tržby za predaj DVD v USA $483,517║ Ak sa nemýlim tak už 4.diel do tejto série, ktorý dosť v kinách prepadol ale na moje prekvapenie to celkom malo dobrú šťavu. Je tu pár takých scén na hrane, či príde aj tá nejaká naivita ale ináč to dobre sype. Mrazivý dravý thriller s výbornou kamerou, razantnou akciou. Claire Foy tu vládne a ťahá to, občas je z nej Robocop ale dobre môže byť, spokojnosť. /70%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MÁM TADY KLIENTA, KTERÝ ŽÁDÁ NEMOŽNÉ. ZAJÍMÁ TĚ TO?...“ /// Že prej jako když je tohle pokračování Milénia, který už nepsal Larsson, tak je jedno, že tam nebude hrát Noomi Rapace. A Blomkvista prej ať si taky zahraje kdokoliv. Prostě nějaký větší ambice jsou pohřbený už na začátku. Mám s tím problém, protože brát to jako samostatnej film mně dlouho nejde. Teda jde... ale prostě ... nejde. Ne, že by Claire Foy drak na zádech neslušel... ale ... prostě síla zvyku. Ale natočený to není špatně! Škoda, že ze mě nedostali na konci víc emocí, protože to je v podstatě rodinný drama. Ale i za to si můžou sami, páč pořád koukat na jinej ksicht... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2015 napsal David Lagercrantz, neznám. 2.) Potřebuju někoho mučit a po ruce mám jen vysavač. (Nechat ho uvysávat k smrti?... dobrej tip...) 3.) Thx za titule ,,Parzival a 7Point“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Fede Alvarez režisér remaku Evil Dead a thrilleru Don´t Breath si vyzkoušel akční polohu známé knižní předlohy a byl bych sice štastňější, kdyby se držel hororu, ale špionážním akčním thrillerům ostudu však nedělá. Claire Foy jako Lisbeth Salander mi sedla a v akci je nečekaně šikovná, příběhově film až tak nepřekvapí byť pár dějových zvratů se zde najde, ale žádný vyloženě nevezme dech a samotná akce je velmi podařená, především originální sniper finále obohacené prvky, které jsem tuším doposuď neviděl. Potěší i kontaktní souboje. Není to tak dobré jako Švédská trilogie či Fincherova verze, flm v kině však neurazil a kdo má chuť na špionážní akční jednohubku zklamaný by být vyloženě neměl. Vizuálně i režijně zvládnuto na jedničku. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pošlite ho naspäť do Disneylandu.“ Pre mňa jeden z najlepších trilerov roka. Lisbeth Salander je skvelá postava. Prial by som jej sériu takú početnú, ako má Bond. Nanešťastie každý nový diel vinou nie príliš uspokojivých tržieb toho predchádzajúceho bojuje o život a tak trvá ROKY, kým sa ho dočkáme. Claire Foy je perfektná Lisbeth, ale to nie je žiadne prekvapenie, keďže zatiaľ každá z herečiek, ktorá mala tú česť stvárniť túto psychologicky vynikajúco spracovanú postavu, bola v danej úlohe geniálna. Snáď len ten účes mohla mať bizarnejší, k tej postave sa to hodí. Tak ale čo už, snáď nabudúce. Radosť pozerať je aj na zvyšok kastingu, ktorý je mimoriadne silný a kvalitný („ukradnutý“ Lakeith Stanfield bol ostatne meganezabudnuteľný už v horore Uteč a sériový vrah Ed Kamper herca Camerona Brittona patril k tomu najlepšiemu v Mindhunter). Akčné scény sú vynikajúce a príbeh sa síce tvári komplikovane, ale v skutočnosti je príjemne a sympaticky priamočiary; ľahko sa budete orientovať ako v ňom, tak v postavách a vzťahoch medzi nimi. K tomu studená atmosféra, mrazivé scény („nos“ a „sťahovadlo“ vás ešte dlho budú strašiť v nočných morách) a samozrejme je tu aj snajper, pretože v dobrom filme predsa nesmie chýbať snajper. A tento tu je zvlášť vypečený. Troška v rozpakoch som bol snáď len z pár logických blbostí (Lisbeth mala natočenú masovú vraždu a napriek tomu polícia obvinila osobu, ktorá tam vtedy ani nebola) a „súrodeneckej“ linky, ktorá tak troška šumí do prázdna (napriek nevďačnosti svojej postavy to Sylvia Hoeks celkom dôstojne ustála myslím si) a je jej venovaný dosť malý priestor (ale možno je to tak lepšie, v tej miniatúrnosti je to dosť silné). Fede Alvarez (Evil Dead, Muž v temnote) je ďábelský režisér aj za bežných okolností a teraz navyše dostal k dispozícii producenta menom David Fincher. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Speciální útvar? To je americký eufemismus pro žádnou odpovědnost a žádný dohled?" Lisbeth mě opět nezklamala. Hackuje počítače i auta, umí ukrást kus mostu a ještě je dost těžký zabít ji vysavačem. A v zábavě ji dost podporuje záchodovej prudič Ed. To jsou klady, ale i nějakej ten zápor by se našel. Třeba ten, že Lisbeth i Mikael mají novej kukuč a já mám radši ty původní švédský ksichty. Vlastně vůbec nechápu proč mi chtějí Američani vyprávět švédský pohádky. Já je chci v originálním znění s portugalskejma titulkama, abych si to pořádně užil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lesbický Temný rytíř na Ducati, sluha Alfréd Blomkvist, Robin z NSA a Lucius Fox obmotaný kabely. Proti nim Poison Ivan a…jedna příběhová berle z materiálu zvaného osudovost. Přenesení Lisbeth Salander do téměř komiksového světa je volbou, která rezignovala na vrstevnatost a narušování šablon a popularitu mezi fandy série určitě nezíská. Na druhou stranu, jsou tu Alvarezovy tvůrčí schopnosti, které jí zajistí, že neskončí nějakým diváckým opovržením a dokáže jednorázově pobavit. Ať tak, či onak, vzhledem k tržbám se dá předpokládat, že tetovaná dívka bude mít od všemožných členovců na čas pokoj.. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

No nevím. Působí to jako mix Mission Impossible a Jasona Brourna s výbornou severskou atmosférou, která mi přišla snad i poctivější, než ve Sněhulákovi, solidními herci a skvělou akcí, i přesto tomu chybí jiskra. To něco, co udělalo z Fincherových Mužů, kteří nenávidí ženy nezapomenutelnou podívanou. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se skandinávským kriminálkám moc nedaří, po Sněhulákovi přišel loni další box office fail a já bych si tu “trojku” (ano počítám Finchera) rád dal. Mimoto, že miluju Claire Foy přišly i nějaké nudnější pasáže, ovšem za tu závěrečnou přestřelku s obrovskou odstřelovačkou, co trhá lidi, musím tu čtvrtou hvězdu přidat. Alvarez je borec a doufám, že mu jeden propadák nezavře dveře. Spíš by se u Soňáků mělo vzpamatovat marketingové oddělení. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je Lisbeth Salanderová nejzajímavější evropskou hrdinkou poslední dekády? Možná je a možná není. Nicméně sledovat tolik let všechny pokusy o adaptace jejích příběhů, to je docela utrpení. Noomi Rapace měla k dispozici trilogii i seriál, Rooney Mara bohužel jen americký remake prvního dílu a teď tu se čtvrtým (!) dílem přichází Claire Foy. Skutečnost, že Hollywood nemá dvojku a trojku je docela legrační. Mě osobně ještě víc baví, že v době Noomi Rapace byla Claire Foy známá jen jako Dickensova Amy Dorritová, což opravdu nevytváří nijak konzistentní práci s kariérou. Co bude příště? Bude nějaké příště? A bude v pátém dílu hrát opět nějaká jiná herečka, která dnes teprve vytváří klasiku v seriálu na BBC? Bylo by to kouzelné, protože takhle už dávno stejně nevěřím na ty plusy, které Milénium mohlo nabídnout. A přitom potenciál té látky je tak velký. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pár lidí nad dalším kusem téhle série ohrnovalo nos a nad výsledkem nadávalo, za mě Fede Alvarez a jeho tým nějaké ty emoce vyvolal a nějakou reakci vymlátil. Ale vesměs se přikláním k oněm kritickým hlasům. Severské trio podle bestselleru Stiega Larssona i Fincherova verze byly stylové, inteligentní a napínavé, navíc s propracovanou psychologií postav a skvostnou severskou atmosférou. To všechno mi tady chybělo. Po zesnulém Larssonovi napsal čtvrtý díl Milénia David Lagercrantz: úkol naší uzavřené hackerky je zase zatraceně těžký. Když se vrátíme k Fincherovi, kriminální zápletka nebyla tím nejdůležitějším, co se odehrávalo na plátně. Byly to postavy. Samozřejmě rafinovaně dávkoval informace a nechával diváka v nejistotě, ale s hlavními postavami pracoval znamenitě. Což Alvarez prakticky neumí. Lisbeth nedokázal zlidštit, jakémukoliv nebezpečí je nadmíru odolná. A stejně jako zbytek postav se jen přesouvá z bodu A do bodu B a namísto ostatních má až superhrdinské schopnosti. Problém u mě osobně byl tedy asi nejvíc v tom, že v jednu chvíli někdo naši hrdinku dusí, o pár minut později už vymýšlí, jak někoho hackersky obejít, napálit, oklamat, že i Einstein by se krčil někde v koutě. Přesně ví, co udělat, zdatná je snad ve všech oblastech. A to zdaleka nemluvím pouze o tom, že umí airbagy v autě aktivovat na dálku přes mobil. Akci naopak Alvarez zvládá, jen se vytratilo ono drásavé napětí. Každopádně neříkám, že bych se příště zase nepodíval. Mimochodem ale kasovní propadák, takže možná ani žádné příště nebude. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

No Stieg Larsson to není ... Douška pro kolegu Tommassi3 - Lisbeth není lesba, je bisexuálka. Jdi do toho, třeba máš šanci!! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tam, kde Fincher upútaval úžasne temnou atmosférou a postupný odkrývaním tajomstiev, Alvaréz sa pohybuje skôr v žánri špionážneho thrilleru. A občas poriadne béčkového. Podobný McGuffin sa v súčasnosti môže prepiecť akurát nadsadeným dobrodružstvám Ethana Hunta. V tejto látke pôsobí nepatrične podobne ako zázračné hackovanie, špeciálne ostreľovacie zariadenia, telenovelové zvraty alebo hláškujúci hackeri. Ale ako zábavná blbosť to celkom funguje. Fede Alvaréz je veľmi snaživý remeselník , točiaci s veľkou chuťou. Podobne ako pri jeho predchádzajúcich počinoch sa dočkáme množstva skvelých momentov. Uruguayský rodák vie, aké silné zbrane má v podobe efektnej kamery, snaživého strihu alebo kreatívneho využívania zvuku. A nebojí sa ich využiť. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film ve skutečnosti vůbec netuší kam by se měl žánrově zařadit. Claire Foy hraje Lisbeth zase trošku jinak a zbylé herce jsem vlastně ani neznal. Není to surové, odvážné ani napínavé jako jednička (2x) nebo dvojka, ale přesto jsem se nenudil. Jestli se ještě někdy v budoucnu se sérií Milénium setkáme, toť otázka. PS: Dovednosti, kterými disponuje Lisbeth a hlavně načasování jejich akcí je často až neuvěřitelně přesné a to na sekundy prosím pěkně. 55% ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

18.09.2017

Série Milénium bude v kinech oficiálně pokračovat bez Rooney Mary a Daniela Craiga. Tedy série... americká verze se dočkala jediného dílu, po němž přišla dlouhá pauza a teď se bude rebootovat.… (více)

Reklama

Reklama