Reklama

Reklama

Dívka v pavoučí síti

  • USA The Girl in the Spider's Web (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Lisbeth Salanderová, kultovní postava a hlavní protagonistka slavné knižní série “Milénium“ Stiega Larssona, se vrátí na plátno jako Dívka v pavoučí síti v první adaptaci nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze. Držitelka Zlatého Glóbu Claire Foy, hvězda seriálu The Crown, hraje svéráznou ochránkyni práv v režii Fede Alvareze, známého průlomovým thrillerem Smrt ve tmě z roku 2016. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (258)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Kyberpunkově vystajlovaná Lisbeth Salander v podání sympatické Claire Foy si tentokrát na nic nehraje a vcelku s klidem kašle na hlubší postihnutí hlavních charakterů či pečlivé a oduševnělé zkoumání vlastních neuróz, přičemž místo toho nám spolu s tvůrci servíruje solidní akcí napěchovaný a nadmíru zábavný špionážní thriller. Alvarez sice nenatočil tak ambiciózní snímek jako Fincher, ale určitě svižnější, dynamičtější a dost možná i zábavnější. Spokojenost. 7/10! ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak ako bolo pri čítaní knihy vidieť, že autorom už nie je Stieg Larsson ale David Lagercrantz rovnako sa to muselo prejaviť aj na filme. Nehovoriac že v ňom je toho podstatne viac zmenené ako tomu býva bežne, absencia chlapcovej matky a jeho nevlastného otca, inak prebehla vražda, chlapec bol v knihe savantom ku ktorému bolo ťažké získať si cestu vo filme je v podstate komunikatívny génius a viacero faktorov vrátane toho, že americké prevedenia Lisbeth ozaj nemusím sa podpísalo aj na mojom hodnotení. Možno pre niekoho, kto knihu nečítal dobé krimi, pre mňa viac menej trápenie. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím amíky pochválit, jak dokázaly film natočit v severským stylu, bavil mě, měl dynamiku, porci tajemství, překvapení, napětí, akci. Jediný co se nepovedlo je casting Claire je dobrá herečka, ale na postavu Lis se vůbec nehodí, taková Noomi to byla volba snů a ještě hůř dopadl Sverrir Gudnason , to fakt ne, chlapec bez charasmatu a hraje Mikaela Blomkvista, ach bože. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Původní knižní trilogii Milénium od Stiegga Larssona mám načtenou a také nedávno naposlechnutou ve formě audioknihy, s filmovými adaptacemi je to ale trochu složitější. Na férovku řeknu, že jsem švédskou filmovou trilogii Milenium- Muži, kteří nenávidí ženy, Divka, která si hrála s ohněm, Divka, která kopla do vosího hnízda- s Noomi Rapace a Michaelem Nyqvistem v hlavních rolích Lizbeth Solanderové respektive Mikaela Blomkvista neviděl a viděl jsem pouze americký remake prvního dílu z trilogie, kde režíroval boží David Fincher a Rapace a Nyqvista vystřídali Rooney Mara a Daniel Craig. Americký remake mám hodně rád ale při rozpočtu 90 milionů dolarů si došel pro pouhých 232 mega. V Sony se nyní rozhodli udělat zásadní krok - Zahodili Finchera, Maru a Craiga, začali dělat, že další dva díly původní trilogie Milénium neexistují a místo toho se rozhodli pro napůl reboot/napůl sequel. Larsson totiž v roce 2004 zemřel a na jeho práci v roce 2015 navázal David Lagercrantz s novelou Dívka v pavoučí síti. Tady se pak hraje na to,že se navazuje přímo na Muži, kteří nenávidí ženy s tim,že Maru nahradila Claire Foy a Craiga Sverrir Gudgason. Finchera poté na režijní sešli vystřídal Fede Alvarez a já znejistil- Alvarez má rozhodně talent a umí si hrát s vizualem, jeho filmy ale nějak nedrží pobromadě. Dívka v pavoučí síti není špatný film. Není nudný film. Má svůj styl a není jen lacinou kopírkou Fincherova předchozího filmu. Má slušné herce, na druhou stranu jsem ale asi přece jen čekal o něco víc. Foy je jako nová Liz Solanderová výborná, zvládá nejenom akci ale i scény, které sází na to aby předvedli, jak je Lizbeth rozervaný člověk, který si hodním prošel. Na druhou stranu je možná problém, že už Lizbeth známe líp a výkon Rooney Mara (a hádám i Noomi Rapace) působí náročněji a lépe zvládnutě. Z Mikaela Blomkvista se jinak stala celkem vedlejší a nevýrazná postava, ale Gudgasson je alespoň sympaťák. Dívka v pavoučí síti je opravdu jiná věc než Muži, kteří nenávidí ženy a spíše než na psychiku a vývoj postav se soustředí na akci a jakákoliv psychologie postav je rychle smetena ze stolu. Alespoň ty akční scény funguji. Alvarez alespoň akční scény zvládá a posledních 30 minut náramně graduje. Pořád je to spíš v rámci možností béčkový provar ale funguje. Prostě slušná, jednoduchá akční podívaná, ve které se nejdřív střílí a až poté se ptá. Jestli vznikne i adaptace páté knihy- Muž, který hledal svůj stín- se stejným tvůrčím týmem, nemám s tím problém. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(75%) Viděno v kině. Filmová adaptace knižní severské série Milénium pokračuje. Abych to zestručnil, tak je to velice svižný a zábavný film s rychlým tempem, že se divák ani snad nezačne nudit. Především je třeba mít přečtené knížky a shlédnuté filmy. Původní švédská trilogie je rozhodně nejlepší a první příběh Milénia, které zremakoval D.Fincher se také celkem povedl. Tohoto pokračování jsem se docela bál. Už i příběh při čtení knížky (již 4.díl) byl o dost slabší. No, celkově mě tento snímek dost bavil. Jen se v tom už nesmí hledat úplná podobnost a duch této severské série. Je to víc akčnější, američtější a to pravé kouzlo se už bohužel vytratilo. Ale největšími 2 klady jsou postava Lisbeth Salanderové (sice je zde z ní ještě větší superhrdinka), ale ta herečka to perfektně ztvárnila. Druhým kladem je skvělá režie F.Alvareze. Dodal tomu skvělou atmosférou spojenou se solidním soundtrackem. Takže tyhle 2 klady dokázali dost zastínit poměrně větší množství nedostatků. Třeba postava M.Blomkvista zde byla strašně odfláklá. Ten herec působil sice jako sympaťák, ale nedokázal to sehrát. I příběhově ta jeho novinářská zapálenost byla pryč. Stejně jako děj, který byl takový moc bez nápadu. Souboje a akce – to vše bylo ale velmi zručně natočeno. A finále bylo docela urychlené a pro hrdiny moc snadné. Ale když se nad tím střízlivě zamyslím, tak po dalším shlédnutí, to už tolik hrotit nebudu. Čekal jsem to horší a naštěstí jsem dostal další solidní filmový přírůstek do téhle série. Snad se ještě dočkáme nějakého pokračování nebo klidně i nějaké další nové verze. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 24. října 2018 v Římě. (Varan)
  • Na mostě po honičce v autě (cca v čase 56:00), když Lisbeth (Claire Foy) zastaví, tak první auto stojí na mostě pokaždé jinak. Jednou stojí rovně a podruhé napříč přes silnici. (Záry)
  • Při výbuchu v bytě Lisbeth (Claire Foy) skáče do vany plné mléčně zbarvené vody, ale v následujících záběrech ze dna vany na Lisbeth je voda krásně průzračná. (Twyer)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

18.09.2017

Série Milénium bude v kinech oficiálně pokračovat bez Rooney Mary a Daniela Craiga. Tedy série... americká verze se dočkala jediného dílu, po němž přišla dlouhá pauza a teď se bude rebootovat.… (více)

Reklama

Reklama